Na bijna twee jaar reizen hebben we inmiddels heel wat unieke en bijzondere reiservaringen opgedaan. Maar een van de mooiste en meest memorabele ervaringen voor Daan is nog altijd de hiketocht die hij met twee vrienden maakte over de Kungsleden in Lapland. Het is niet alleen de overweldigende natuur die het hier zo mooi maakt in Noord-Zweden, maar ook het alleen zijn. De stilte. Oneindig lang lopen in een niemandsland, omgeven door bergen, zover de horizon strekt.
Inhoudsopgave
De Kungsleden in Lapland
Het meest bijzondere vond ik nog de immensheid van het dal. Om je heen rijzen de bergen op. Het zijn van die ronde bergen, niet van de puntige. En op de top ligt overal sneeuw. Het dal zelf is zo gigantisch breed. En zo oneindig. Je kunt zo ver kijken als je wilt, maar het houdt niet op. En je voelt je klein, heel erg klein.
Het is misschien geen bestemming die bij iedereen meteen een belletje doet rinkelen. Maar wordt het daarom juist geen tijd om het te leren kennen? Maak kennis met de Kungsleden, of het Koningspad, een 425 kilometer lang wandelpad in Noord-Zweden, dat loopt van Hemavan in het zuiden naar Abisko in het noorden. Echt het uiterste noorden. Het noorden waar je in gemiddeld 159 nachten van de 212 donkere nachten het Noorderlicht kunt spotten als je in de juiste periode gaat. Waar het vasteland van Noord-Europa bijna ophoudt te bestaan en overloopt in de Noorse Zee en Barentszzee. Daar ligt de Kungsleden, midden in de wildernis van Lapland.
Lopen over het Koningspad
Iedereen heeft een breekpunt. Na dagenlang eten uit blikken en vriesdroogzakken. Je stinkt. Je hebt niet kunnen douchen. Als er wat gebeurt heb je geen bereik. Soms is het wel een dag lopen tot de volgende hut. En je komt bijna niemand tegen. Het geeft echt het gevoel dat je héél goed voor jezelf moet zorgen. En voor elkaar. Je ziet in dat je eigenlijk heel breekbaar bent. En de natuur heel erg machtig. Maar dat gevoel is eigenlijk ook heel bijzonder. Het zorgt zeker voor een tocht die je nooit meer vergeet. En voor een ervaring die je altijd bijblijft. Want je komt jezelf tegen, hoe dan ook. Maar je zult trots op jezelf zijn.
Al veel mensen zijn je voorgegaan op de Kungsleden. Is het niet tijdens een solo-hiketocht, dan wel tijdens de wereldwijd bekende Fjällraven Classic. Het pad bestaat al sinds de 19e eeuw, en is gecreëerd om mensen kennis te laten maken met Lapland. Met de wildernis en de pure kracht ervan.
Zelf liepen Daan en zijn vrienden het stuk tussen Nikkaluokta en Abisko. Een tocht van 105 kilometer door Lapland waar ze vier dagen over deden. De foto’s in dit artikel, zijn op dat stuk gemaakt. Ze vlogen daarbij naar Kiruna waar ze de bus pakten vanaf het vliegveld naar Nikkaluokta. Ze begonnen meteen met lopen, want in Nikkaluokta is niets. Echt helemaal niets. Ze liepen uiteindelijk naar Abisko en pakten de bus terug naar Kiruna. Via Voigt Travel kun je in de zomer ook wekelijks direct naar Skellefteå vliegen vanaf Rotterdam – The Hague Airport. Huur een auto en rijd naar Nikkaluokta, of een andere startpunt langs de Kungsleden, zoals Ammarnäs.
Tijdens de hele tocht sliepen ze in tenten, al kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de hutten langs de route. En het aantal mensen dat ze tegenkwamen, waren er maar een paar. Bijna nul. Wél kwamen ze rendieren tegen, een heleboel. Hoe gaaf is dat om mee te maken?
Lees ook: Hiken naar het Annapurna Base Camp: de kosten
Hoogtepunten van de route
- De Tjäktja-pas. Vooral omdat er nog sneeuw lag in juni.
- Het gevoel afgezonderd te zijn van de rest van de wereld en in niemandsland te lopen. Het geeft je het ultieme vrije gevoel.
- De rendieren die je tegenkomt.
- De meandere riviertjes en stromen water in het dal omgeven door met sneeuw bedekte bergtoppen.
- De steeds wisselende landschappen na elke bocht. En het machtige dal.
Dit was voor Daan de eerste meerdaagse hike in zijn leven. Voor hem persoonlijk is het nog altijd een van de mooiste plekken ter wereld. Hij leerde niet alleen de kracht van de natuur kennen, de oneindigheid daarvan, maar ook zichzelf en zijn vrienden. Lopen over de Kungsleden is een ervaring die de rest van je leven bijblijft.
Waar je rekening mee moet houden
De brandende zon en de muggen zijn wel een ding. Vooral de muggen. Het ziet soms zwart van de muggenwolken. De laatste nacht hebben we zelfs tot 4 uur in de ochtend gelopen om de tent maar niet op te hoeven zetten. Dat kon makkelijk, want het wordt niet donker. Nou ja, makkelijk. De tocht was zwaar. Echt heel zwaar. Maar het was het echt alles waard.
De Kungsleden is te bewandelen van grofweg juni tot en met september. In juni heb je kans dat je nog wat stukken door de sneeuw moet afleggen, maar dit hoeft geen heel grote problemen te geven. Donker wordt het (bijna) niet. In juli begint de sneeuw te smelten en wordt het warmer. Het aantal wandelaars neemt dan wel toe. Helaas ook het aantal muggen. In september begint het weer kouder te worden en kan het gaan sneeuwen. Ook heb je kans het noorderlicht in die periode te spotten.
Waar je verder rekening mee moet houden:
- Op de Kungsleden heb je geen bereik. Laat dus altijd mensen van tevoren weten dat je deze tocht gaat lopen, of boek een individuele rondreis naar Zweeds Lapland, zodat een reisorganisatie zoals Voigt Travel op de hoogte is van jouw plannen.
- In en rondom de zomer kan het zwart zien van de muggen. Zorg voor heel goede bescherming hiertegen.
- Er is helemaal niets rondom de Kungsleden, behalve wat hutten. Dat is ook de charme ervan. Maar zorg er dus wel voor dat je ruim voldoende eten bij je hebt (is te krijgen in de hutten, maar kost veel geld). Drinken kun je ook uit de rivier, of neem een waterfiltersysteem mee.
- Ook belangrijk: zonnebrandcrème. De zon is in dit deel van de wereld erg fel.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Voigt Travel. Voigt Travel is dé specialist als het aankomt op actieve reizen naar bijzondere bestemmingen in Noord-Europa.
3 thoughts on “De Kungsleden: een onvergetelijke hiketocht in de wildernis van Lapland”
Prachtig! Het lijkt me geweldig om ‘m een keer te lopen. Ik ben al vaak in Zweden geweest, maar nog niet zo ver naar het noorden.
Zeker een aanrader om een keer te doen dan!
Robert
wij gaan de gehele tocht lopen in 2022.
groet hans Robijn