Leren skiën als volwassene: mijn ervaring als 30-jarige

Skiën in Alpe d'Huez in Frankrijk

Hoe is het om te leren skiën als volwassene? Dat mocht ik eerder dit jaar ervaren, toen ik voor een aantal dagen naar het skigebied Alpe d’Huez ging in Frankrijk. Nog nooit eerder was ik op wintersport geweest. Alleen in Nieuw-Zeeland heb ik een keer op een besneeuwde piste bij Mount Ruapehu gestaan, terwijl Daan op z’n snowboard van een vulkaan af ging (hoe tof?!). Maar omdat we daar toen maar voor één dag waren, zag ik er het nut niet van in om skilessen te nemen.

Daar kwam in Frankrijk verandering in! Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het best even spannend vond om als volwassene te leren skiën. Ik zag mijzelf al duizend keer van mijn ski’s vallen of compleet in een sneeuwhoop verdwijnen. Maar het viel echt alles mee. Sterker nog, ik vond het fantastisch om te doen! En daarom vertel ik je graag over mijn ervaring met het skiën.

Leren skiën als volwassene, dat is toch veel te eng?!

Dat was mijn grote zorg die de hele tijd door mijn hoofd heen spookte. Van huis uit ben ik niet gewend om jaarlijks op wintersport te gaan. In mijn familie was het geen gewoonte en ook in mijn vroegere vriendenkring ging er nooit iemand richting de piste op wintersportvakantie. Ik kon mij er daarom niet echt een beeld bij vormen en had ook niet per se de behoefte om op wintersport te gaan. ‘Veel te koud voor mij, ik ga liever naar de zon,’ was steevast mijn antwoord als iemand er eens naar vroeg. En dat meende ik op dat moment ook echt. Want wat je niet kent, mis je ook niet.

Toen ik Daan leerde kennen, vertelde hij mij dat hij al vaak in zijn leven op wintersport was geweest. Niet alleen hij, maar ook al zijn vrienden om hem heen. Of ik ook niet eens mee op wintersport wilde gaan? Door al hun verhalen begon het wintersporten nu wel bij mij te leven en leek het mij eigenlijk best gaaf om eens te doen. Maar… dan moest ik ineens leren skiën, als volwassene! En als enige in een groep! Ging mij dat wel lukken zonder ook maar iets te breken?

Skiër op de piste om te skiën in de lente

Uiteindelijk verbleven wij te lang aan de andere kant van de wereld om mee te gaan op wintersport, en ergens was ik misschien een heel klein beetje opgelucht. Het leek mij namelijk best heftig om te leren skiën als volwassene. Ik bedoel, kinderen zijn nog wel flexibel en avontuurlijk genoeg, maar was ik dat ook? Zou ik niet binnen een uur afgevoerd moeten worden met een helikopter omdat ik mijzelf al in de kreukels had gekregen?

Skilessen volgen tussen de kleuters

Uiteindelijk kreeg ik begin dit jaar alsnog de kans om skilessen te nemen in Alpe d’Huez. Met knikkende knieën meldde ik mij in de ochtend bij de skiverhuur van het resort waarin ik verbleef. De adrenaline schoot door mijn lichaam heen! En ik moet ook eerlijk toegeven dat ik zelfs nog wel even heb getwijfeld. Met mijn hart kloppend in mijn keel pakte ik de skischoenen, ski’s en stokken die voor mij klaar waren gezet en liep naar buiten. Daar stonden tientallen ervaren skiërs al klaar om naar de piste te gaan. Jongere kinderen schoten in een vaart langs mij heen. En ik sloot mij aan bij het kleine groepje volwassenen dat vertwijfeld om zich heen stond te kijken. Ik was duidelijk niet de enige die zenuwachtig was.

Het eerste wat de skileraar zei toen hij onze kant op kwam? ‘Die stokken, die hebben jullie vandaag niet nodig!’ Lekker dan. Het enige wat mij nog een beetje houvast gaf, werd direct van mij afgepakt. Met lood in mijn skischoenen sjokte ik achter de instructeur en mijn groepje aan, naar het beginnersveldje aan de rand van het dorp. Ik voelde me eerlijk gezegd best een beetje suf. Daar liepen we dan met een aantal volwassenen op een skiveldje, omringd door kinderen van een jaar of… vier.

Toen we midden op het veld waren, klikten we onze skischoenen vast aan de ski’s. En hé, dat viel me eigenlijk wel mee. Doordat de skischoenen tot ver op je scheenbenen komen, sta je behoorlijk stabiel en heb je wat houvast. We begonnen met zijwaarts stappen en voorwaarts schuiven en nog geen tien minuten later was het de bedoeling dat we een heel, heel, héél klein hellinkje af zouden schuiven. Ehm, nu al?

Leren skiën binnen een paar uur

Waar ik mij uiteindelijk het meest over verbaasde? Hoe snel je de basis van het skiën eigenlijk onder de knie hebt. Nog geen halfuur later wist ik echt al goed mijn balans te houden en vooruit te schuiven op mijn ski’s. En kon ik een klein heuveltje af glijden zonder te vallen. We moesten daarna steeds iets verder het skiveld op richting een groene piste. De sneeuwheuvels werden dus ook steeds iets steiler.

En toen vond de skileraar het tijd om de sleeplift te nemen. Yikes! Maar ook dat viel mij echt alles mee. Op een rustig tempo trok de lift mij omhoog, de ‘Rifnel’ op. We oefenden eerst op het onderste deel van de piste, tot we weer de lift namen naar een hoger gelegen stuk. We leerden remmen, slalommen en sturen. En tot mijn grote verbazing ging dit eigenlijk best prima. Doordat je een beetje gehurkt op je ski’s moet staan, leun je met je scheenbenen tegen de rand van je skischoenen. Dat zorgt voor veel stabiliteit en een stukje zekerheid.

We oefenden flink door en skieden meerdere keren naar beneden, in een rechte lijn en slalommend. En ik begon het echt heel, héél leuk te vinden. Binnen een paar uur waren mijn zenuwen omgeslagen naar zelfverzekerdheid, en kreeg ik op mijn kop van de skileraar omdat ik veel te hard van de piste af ging (maar dat was juist zo leuk!). Ik vond het ook echt heel jammer toen hij aangaf dat het tijd was om te gaan lunchen. Het was lang geleden dat ik zó teleurgesteld was (en dat terwijl er eten bij betrokken was).

Vrouw op ski's met berg op achtergrond

Met zelfvertrouwen van de groene piste

Gelukkig hadden we na de lunch ook nog wat tijd om te skiën. Na ongeveer vijf uur skiles, scheurde ik vol zelfvertrouwen van de groene piste af. Zonder ook maar één keer te vallen. Wat was ik trots op mijzelf! Jarenlang had ik gedacht dat het doodeng zou zijn om te leren skiën als volwassene. Dat ik zeker een van mijn benen zou breken, niet kon blijven staan of veel te klunzig zou zijn om netjes van de piste af te glijden. Maar echt, al mijn zorgen waren onterecht. Het skiën was echt fantastisch en ik kan niet wachten om nu écht eens op wintersport te gaan.

Wil je nu ook graag leren skiën als volwassene? Ik kan alleen maar zeggen: ga dat zeker doen! Misschien lijkt het jou net zo spannend als mij dat leek. Maar ik kan je beloven: als het eenmaal lukt, is het zo gaaf om te doen. En de basis van het skiën kan je gewoon al binnen een paar uur leren. Oké, daarna moet je nog niet van de blauwe, rode of zwarte piste af willen gaan. Ook ik mag daarvoor nog flink gaan oefenen. Maar het begin is er dan. Om je erbij te helpen, heb ik nog een aantal tips voor je.

Tips om te leren skiën als volwassene

Neem lessen en probeer het niet zelf uit

Sommige mensen denken: dat skiën, dat doe ik wel even. Maar bij skiën komt echt een stukje techniek kijken. En het is echt het allerbeste om jezelf die techniek in één keer goed aan te leren. En natuurlijk is het skiën ook niet helemaal zonder gevaren. Je wilt voorkomen dat je niet weet hoe je moet afremmen en tegen andere mensen op botst of van de piste valt. Daarom wil je het skiën vanaf het begin af aan goed leren. Dit kan je alleen door lessen te nemen bij een gekwalificeerde skileraar.

Ga in de lente op wintersport

Skiën in het voorjaar kan veel voordelen hebben, zeker als je een beginner bent . Ga je skiën in de lente, dan kan je rekenen op zachtere sneeuw en minder drukte. Mocht je dus omvallen tijdens je lessen, dan val je een stuk minder hard. Ook zijn er in het voorjaar vaak hoge kortingen. In Frankrijk organiseren ze in het voorjaar elk jaar Skiing into Spring, waarbij je gratis skilessen, materiaal en een skipas krijgt bij één betalende reisgenoot. Dat kan je echt honderden euro’s schelen.

Trek je niets van anderen aan

Ja, je voelt je misschien een beetje lullig als je ingehaald wordt door een groepje kleuters. En ja, het is ook intimiderend als je al die zelfverzekerde skiërs en snowboarders om je heen ziet. Maar oefening baart kunst. Trek je niets van anderen aan en maak lekker je eigen plan. Voor je het weet ski je ook in topsnelheid van de berg af. En vergeet ook niet: iedereen heeft het een keer moeten leren. Er is nog nooit iemand geboren die in één keer een topskiër was.

Neem je tijd

Skiën is vermoeiend. Zelfs als je een goede conditie hebt, kost het je veel energie. Ook is je lichaam niet gewend aan de houding waarin je moet staan, dus je kan flink wat spierpijn verwachten de eerste dagen. Houd daar van tevoren rekening mee. Plan niet je hele dag vol, maar doe het lekker rustig aan. Juist door ook je rust tussendoor te pakken, leer je het het snelst.

Kan jij al skiën of zou je ook willen leren skiën als volwassene?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).