Azië Reisroutes Reizen Vietnam

Reisroute: De ultieme route door Vietnam in vier weken

5 september 2015
Route door Vietnam, Sa Pa,

Ben je van plan om door Zuidoost-Azië te reizen? Sla dan zeker Vietnam niet over! Hét land waar ik makkelijk nog weken langer had kunnen blijven tijdens mijn reis. Mijn route door Vietnam liep van het zuiden naar het noorden, en hoewel ik op echt supermooie plekken ben geweest, weet ik dat er nog veel meer moois te bezoeken valt. Maar met deze route door Vietnam weet je zeker dat je heel wat hoogtepunten tegenkomt.

Mijn route door Vietnam

Vietnam. Wat een waanzinnig land. De natuur is te prachtig, het eten te lekker. En er is zoveel te doen dat je gewoon niet meer weg wilt. Vietnam is een van mijn favoriete landen in Zuidoost-Azië en dat is echt niet zonder reden. Je hebt er alles!
Over het algemeen zijn er twee manieren waarop mensen reizen door Vietnam. Van het noorden naar het zuiden of, wat ik deed, van het zuiden naar het noorden. Dit heeft alles te maken met het feit dat Vietnam erg lang, maar ook erg smal is. Dus heb je eigenlijk niet veel keus dan van boven naar beneden te gaan, of andersom. Ik was er blij mee dat ik van het zuiden naar het noorden reisde, want dat laatste deel van Vietnam heeft mijn hart het meest gestolen. Keep the best for last! Deze route door Vietnam volgde ik:


Ho Chi Minh CityMui NéDa LatHoi AnHuéPhong-NaHanoiSa PaHanoiHalong BayHanoi

Ho Chi Minh City

Mijn reis in Vietnam begon in het drukke en chaotische Ho Chi Minh City (ook wel bekend onder de oude naam Saigon). Ik vond Phnom Penh in Cambodja niet een heel fijne stad, dus was HCMC een aangename verrassing nadat ik daarnaartoe was gereisd. Naar mijn mening is het veel gezelliger, groener en komt het minder grauw over dan Phnom Penh, maar dit heeft waarschijnlijk ook met de geschiedenis te maken van beide steden en de ontwikkelingen die de laatste jaren plaatsvinden. Vooral Saigon begint een erg moderne stad te worden. Waar ik me over verbaasde is de gigantische hoeveelheid scooters die je op de weg ziet. Zoveel heb ik er nog nooit gezien! Wanneer je bij een kruispunt staat kun je een eindeloze rij scooterrijders zien wachten voor het groene licht.

Een van de dingen die ik bezocht heb hier was het War Remnants Museum. Heel indrukwekkend en iets wat je simpelweg niet kunt missen als je in Vietnam bent! De Vietnamezen schuwen er niet voor om je de meest vreselijke beelden en feiten te laten zien van de Amerikaanse oorlog en dat begrijp ik wel, al was het soms echt zwaar om te zien. Nog dagelijks maken ze de gevolgen van deze oorlog mee, ondanks het feit dat het al veertig jaar geleden is. Vreselijk!

Andere dingen die ik hier gedaan heb: door de stad gewandeld (je kunt echt wat prachtige gebouwen vinden hier, zoals het treinstation en de kerk vlakbij), naar een food market geweest en de hoogste toren opgegaan voor een uitzicht over HCMC in de avond. Je kunt hier ook een (dag)trip maken naar de Mekong Delta en de tunnels ondergronds bekijken.

Mui Né

Geloof jij in elfjes? Misschien kun je ze vinden in de Fairy Stream in Mui Né. Ik kwam hier aan nadat ik de slaapbus had genomen vanuit HCMC, terwijl het overdag was. Het maakt in Vietnam niet echt uit hoe laat het is, ze rijden er graag rond in slaapbussen.

De naam van de Fairy Stream is niet heel raar. Op het moment dat je daar loopt, begrijp je het. Het is een vreemde, magische plaats dat niet echt meer voelt als Azië. Je wandelt blootsvoets door de rivier heen, terwijl je met je voeten wegglijdt in het zachte zand. Rode duinen en rotsen rijzen naast je op. Hier en daar wuiven de bladeren van de palmbomen heen en weer. Magisch!

Als je naar Mui Né gaat, moet je zeker een bezoekje brengen aan de rode en de witte zandduinen. Hetzelfde verhaal: het voelt alsof je in een totaal andere wereld bent. En eet een keertje vis in een van de vele restaurantjes langs de kust.

Da Lat

Na Mui Né werd het tijd om naar Da Lat te gaan, de plek waar al het avontuur in Vietnam écht begon. Het was de enige keer dat ik geen slaapbus had, maar een bus waarin ik een paar uur klem heb gezeten met mijn benen tussen de stoelen. Ja, de mensen zijn klein daar! Een van de meest bekende activiteiten die je hier kunt doen en die elk hostel aanbiedt, is canyoning. Een dag vol met watervallen, abseilen, wandelen, klimmen, met het stromende water mee glijden en van rotsen afspringen. Best gevaarlijk en ik heb nog nooit zoveel blauwe plekken gehad, maar het was heel spannend en leuk!

Hoi An

Ik hou van Hoi An. Ik kwam hier aan na een lange reis met de slaapbus. Het is een magische plek en ik zou hier makkelijk een week kunnen doorbrengen. Gewoon door langs het water te lopen en te genieten van de oude huizen en de goede sfeer die er hangt. En alle fantastische lichten in de nacht. Hoi An is nog echt authentiek en een van de weinige plaatsen in Vietnam die niet verwoest is tijdens de oorlog. Het is zo bijzonder dat het tegenwoordig op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Naast dat is het ook bekend vanwege de vele kleermakers in de stad. Ik heb niets laten maken, maar veel mensen doen dat wel. Jammer genoeg regende het heel veel toen ik er was, maar ik heb veel van de stad gezien en ik ben zelfs met wat mensen naar het strand geweest (in poncho’s!). Ja, Hoi An heeft mijn hart gestolen. Net een Aziatisch sprookje dat uitkomt.

Hué

De belangrijkste reden dat ik Hué bezocht was omdat ik de Hai Van Pass reed op de scooter van Hoi An naar Hué. Een geweldige route om te rijden en ik kan het zeker aanraden. We reden langs de kust de bergen in met een prachtig uitzicht. Ondertussen stopten we hier en daar om te genieten. In de avond kwamen we aan in Hué. Hier heb ik Tu Cam Thanh bezocht, een oude verboden stad in het centrum, dat mooi was om te zien. Maar verder was Hué het niet echt waard vond ik, dus ben ik snel weer op weg gegaan.

Phong-Na

Ik nam een andere slaapbus naar Phong-Na (de chauffeur maakte ons wakker door heel hard ‘Barbie Girl’ aan te zetten). Wat was ik graag wat langer hier gebleven. Ik heb opnieuw met wat mensen een scooter gehuurd en we reden langs de rivieren en door de bergen heen. In de hele omgeving vind je prachtige grotten die je kunt bezoeken. Er is er ook een waar je kunt ziplinen, zwemmen in het donker en een modderbad kunt nemen. Leuk!

Hanoi

Mensen zeggen vaak dat je Hanoi niet leuk vindt als je HCMC wel leuk vindt, en andersom. Ik vond deze steden allebei leuk! Ja, Hanoi is ook een drukke en gekke stad, maar je kunt wat fijne plekjes vinden en ik heb een fantastische kookworkshop gevolgd hier. Ik heb langs het Hoi Kiem Lake gewandeld en door andere stukken van de stad. Het is heel grappig om te zien hoe de straten hier zijn opgebouwd. Hier zie je dezelfde soort winkels allemaal bij elkaar, dus alle schoenwinkels bij elkaar, alle kookwinkels bij elkaar etc. Heel grappig! De manier waarop ik Hanoi heb bezocht klinkt misschien wat gek, al was het ook logisch. Ik heb een bus genomen van Phong-Na naar Hanoi, ben naar Sa Pa gegaan, kwam terug in Hanoi, toen naar Halong Bay en toen weer terug naar Hanoi om naar Bangkok te vliegen.

Sa Pa

Sa Pa heb ik bezocht in april en dat is niet de beste tijd van het jaar. Het is het droge seizoen en op dat moment was het extreem warm (zelfs voor Azië), dus de rijstvelden waren compleet uitgedroogd. Toch was het nog steeds prachtig om te zien. Ik zou echt heel graag een keer terug willen komen in een ander seizoen, wanneer de rijstvelden felgroen zijn. Ik heb hier wat tochten door de heuvels en velden gemaakt, heb in een homestay geslapen en heb vooral erg genoten van alles om mij heen.

Halong Bay

De bekendste plek in Vietnam is waarschijnlijk Halong Bay. Dat snap ik ook wel, het is indrukwekkend om te zien. Of eigenlijk vooral mysterieus om te zien. Je kunt hier kajakken in het water terwijl om je heen gigantische rotsen boven het water uittorenen waartussen je prachtige, geheime plekjes kunt vinden. Sommige mensen wonen hier in drijvende huizen en werken als visser. Je ziet zelfs honden op deze drijvende vlotten. Stel je eens voor dat je hier woont!

Ga je backpacken door Zuidoost-Azië? Naast deze route door Vietnam heb ik ook een route door Thailand geschreven. Bekijk hem hier!

Route Vietnam

 • Reply
  Kirsten | Travelaar.nl
  5 september 2015 at 09:52

  Wat heb je een te gekke reis gemaakt door dit mooie land! Vietnam staat nog onwijs hoog op mijn wensenlijstje. Van die foto’s van het eten krijg ik spontaan trek! ;)

  • Reply
   Danique
   10 september 2015 at 08:20

   Dat eten was echt geweldig lekker kan ik je vertellen ;)!

 • Reply
  Lianne
  10 september 2015 at 13:51

  Leuk verhaal! Vraag me wel af hoe lang jij bij elk plaatsje geweest bent? Je gaf aan dat je 4 weken rond bent gaan reizen… in december ga ik zelf ook deze reis doen. Kan je hier wat meer over zeggen? Wat raad jij bijvoorbeeld aan? En zijn excursies echt zo duur naar Halong Bay? Zie echt prijzen van 200 dollar voorbij komen…

  Ciaoo!

  • Reply
   Danique
   10 september 2015 at 16:07

   Over het algemeen ben ik overal twee tot drie dagen gebleven. In Sa Pa weer iets langer en ik was dus ook wat kwijt tijd omdat ik continu terug naar Hanoi moest. Maar het is net wat je fijn vindt en welke plek je bevalt!

   Excursies naar Halong Bay zijn jammer genoeg best duur ja. Maar ook hier geldt weer: waar ben je precies naar op zoek? Als je met die tocht meegaat van 200 dollar kom je op een echt partyboot terecht wat niet iedereen waardeert. Er zijn ook goedkopere tochten die wat relaxter zijn. Ik zou alleen niet een te goedkope tocht nemen, want daar heb ik toch wel wat horrorverhalen over gehoord… Eventueel kun je zelf ook naar de kust gaan en daar ter plekke wat regelen!

 • Reply
  Lotte - scratchingmymap
  22 oktober 2015 at 22:05

  Leuk om je blog te ontdekken via je interview op Traveljunks! Weet je toevallig nog met welke tour je Halong bay bezocht hebt? Bedankt alvast!

  • Reply
   Danique
   26 oktober 2015 at 17:49

   Leuk dat je mijn blog gevonden hebt! Ik weet niet meer precies wat de naam was. Als ik jou was, zou ik er eentje boeken die qua prijs een beetje in de middenklasse ligt. Als je de duurste neemt, kom je echt op een booze cruise terecht en gaat het alleen maar om het drinken… Aan de andere kant heb ik ook weer van mensen gehoord, die de goedkoopste tour hadden genomen, dat ze echt op een soort horrorboot terechtkwamen :-). Ik zou dus vooral niet voor de duurste maar ook niet de goedkoopste gaan, dan zit je denk ik wel goed.

 • Reply
  Herma
  14 augustus 2016 at 13:01

  Gave reis heb je gemaakt! En een toffe website! Heb ook even gelezen wat je in Cambodja en Laos hebt gedaan :) Over twee weken zit ik in Vietnam en daarna de buurlanden! Dus hier heb ik veel aan, thanks! Keep up the good work :)

 • Reply
  Clazz - An Orcadian Abroad
  1 februari 2017 at 07:24

  I loved Vietnam so much!! I think you took a great route. I went to Nha Trang instead of Da Lat which was my biggest mistake! And I also missed Sapa. :(

  • Reply
   Danique
   1 februari 2017 at 08:25

   Aaah that’s I shame! I have just been to Nha Trang for a stop over for two hours and was honestly glad I never stayed there longer… Shame you missed Sapa, but I bet you have still seen a lot of amazing places around there!

Leave a Reply

 • They say Koh Lanta is not the prettiest of all
 • So I have been extremely quiet over the past few
 • If it comes down to traveling 2017 was a fantastic
 • A mind stretched by new experiences can never go back
 • Sorry but not sorry for currently not posting that many
 • Do you want to read more about our hike to
 • Have you already read our first hike diary about our
 • Curious how our hike to the Annapurna Base Camp was?