Halong Bay op budget: bezoek de baai vanaf Cat Ba Island

Floating | Fishing | Village | Halong Bay | Cat Ba Island | Vietnam

Halong Bay is een bestemming die bij veel reizigers hoog op het must see-lijstje staat. Met een boot vaar je langs de honderden immense rotsen die hoog uitsteken boven de oceaan. Wat mij betreft een waanzinnig toffe ervaring, want het uitzicht is echt uniek te noemen. Mocht je net als wij naar Vietnam gaan, dan moet je Halong Bay zeker niet missen.

Kijk je online naar de mogelijkheden om Halong Bay te bezoeken, dan zul je net als wij waarschijnlijk even slikken. Er zijn echt gigantisch veel bedrijven die vooral twee- en driedaagse boottochten vanuit Hanoi of andere plaatsen door Halong Bay aanbieden, waarbij je door de baai vaart en op de boot slaapt. De meeste tours zijn behoorlijk prijzig, en zodra je op zoek gaat naar goedkopere alternatieven lees je vooral verhalen waar je echt niet blij van wordt.

Dat kan beter dachten wij. En goedkoper. Wij besloten daarom zelf tijdens onze route door Vietnam richting Halong Bay af te reizen en het werelderfgoed te bekijken vanaf Cat Ba Island. Het werd de beste keuze die we hadden kunnen maken. Het eiland bleek ontzettend mooi te zijn en we hebben in vergelijking met de tours belachelijk weinig geld uitgegeven in drie dagen tijd.

Hoe kom je op Cat Ba Island

Waarschijnlijk zul je net als veel andere reizigers uit Hanoi komen. De meest simpele manier om dan naar Cat Ba Island te gaan is door een combinatie van een bus + bootticket te kopen die werkelijk overal wordt verkocht. Je wordt opgehaald bij je verblijfplaats of in het centrum van Hanoi, reist met de bus naar Cat Hai, pakt de ferry naar de westkant van Cat Ba Island en wordt met een andere bus afgezet in Cat Ba Town. Alles bij elkaar ben je een uur of vier bezig en je hebt nergens omkijken naar. Prima geregeld.

Reis je op de motor door Vietnam of kom je net als wij vanuit Haiphong, ga dan naar de haven Ben Binh om een speedboat of slow ferry naar Cat Ba Town te pakken. Je kunt ook vanuit de Dinh Vu-haven gaan, dit is alleen wat omslachtiger reizen. De motor mag alleen op de slow ferry, maar wij kozen er ook voor om met deze boot te gaan. Tip van de dag: pak deze boot ook! Je doet er wat langer over, maar het uitzicht is echt geweldig mooi zodra je bij Cat Ba Island in de buurt komt. Dikke aanrader.

Slow Ferry | Slow Boat | Cat Ba Island | Halong Bay | Vietnam

Reisroute voor twee of drie dagen Cat Ba Island en Halong Bay

Zo bezoek jij ook Halong Bay op budget!

Wij hebben de tijd voor alles genomen en hebben in drie dagen bijna alle uithoeken van Cat Ba Island gezien en Halong Bay. Als je net als wij de slow ferry pakt, dan kom je halverwege de middag aan. Wij hebben de rest van die dag niets meer gedaan, maar mocht je wat meer haast hebben, dan kun je nog prima naar het Cannon Fort gaan voor een eerste uitzicht over Halong Bay in de verte (officieel begint Halong Bay wat verder weg, maar zie jij het verschil?) en het Cat Ba National Park combineren met het rondrijden.

Bekijk ook onze reisfilm van Cat Ba Island en Halong Bay

Dag 1: Huur een scooter en rijd naar het noorden van Cat Ba Island

De eerste dag. Wij huurden een scooter en reden eerst naar de westkust van het eiland. Als je op de kaart kijkt zie je al snel dat er bijna geen wegen zijn op Cat Ba Island en dat je op veel plekken niet kunt komen. Dat maakt het ook een stuk eenvoudiger reizen en verdwalen zit er niet bij. We zijn tot de haven gereden en toen weer een stuk terug om vervolgens de route naar het noorden te pakken. Tot onze verrassing bleek deze route echt ontzettend mooi te zijn. Halong Bay, maar dan op het land. Onderweg kom je verschillende grotten tegen waar je tegen betaling een kijkje kan nemen. Het zijn niet de meest bijzondere grotten, maar het kan geen kwaad om er in elk geval één te bekijken. Helemaal in het noorden kun je bij de haven of in het dorp iets daarvoor lunchen. Tip: neem iets te eten en te drinken mee voor onderweg, want je komt maar weinig tegen.

Halon Bay | Drone | Photo | Vietnam | Cat Ba Islan
Cat Ba Island | Halong Bay | Vietnam

Dag 2: Ga mee met een dagtour langs Halong Bay

Halong Bay is echt fantastisch mooi om te zien, maar nog een reden voor ons om geen meerdaagse tocht erdoorheen te boeken: na een dag is het wel mooi geweest. Dat klinkt heel verwend, maar het mooie gaat er een beetje vanaf wanneer je eindeloos op de zee dobbert en alleen rotsen ziet. Een dag is wat mij betreft dus perfect en we boekten een dagtour waarbij we onder andere langs een floating village kwamen, konden snorkelen, bij grotten kanoden en natuurlijk een flinke tijd door  en langs Halong Bay zelf vaarden om van het uitzicht te genieten.

De tocht eindigde bij Monkey Island en ja, daar leven apen. En ja, deze apen zijn heel vervelend (en ik ben een groot dierenliefhebber). Het eiland vonden we niet zo’n succes, maar wij hadden op dat moment ook wat minder weer. Een klein eiland en fris weer. Mwah. Verwacht overigens ook niet dat het rustig is. Op het eiland is een uitkijkpunt te vinden met superscherpe rotsen waar mensen gerust een halfuur in de rij staan te wachten om ook een blik te werpen op de oceaan. Maar laten we eerlijk zijn: bij Halong Bay ontkom je gewoon niet aan de toeristen. Wil je het toch nog wat minder toeristisch aanpakken? In de haven op Cat Ba Island kun je ook een privé bootje huren, maar daar moet je je portemonnee wel voor trekken (of genoeg mensen voor verzamelen).

Met een dagtour vaar je maar een klein deel door Halong Bay heen. Als je echt meer van Halong Bay wilt zien, kun je ook vanuit Halong Bay City gaan, maar ik heb inmiddels meerdere keren gehoord dat het water daar erg vervuild is. Neem dus alsjeblieft je eigen afval mee terug!  

Lees ook: Backpacken in Vietnam: zo start je jouw backpackreis goed

Halong Bay | Vietnam | Cat Ba Island | Tour Halong Bay
Fishing Man | Halong Bay | Vietnam | Cat Ba Island
Monkey | Monkey Island | Cat Ba | Halong Bay | Vietnam

Dag 3: Bekijk de baai vanaf het oude Cannon Fort en bezoek het Cat Ba Nationaal Park

Op de laatste dag bezochten we het nationale park en gingen we naar het historische Cannon Fort. Het Cat Ba Nationaal Park kun je ook bereiken met een bus, maar deze reed bij ons amper vanwege het laagseizoen. In het nationale park loop je naar een uitkijkpunt voor een ontzettend mooi uitzicht over alle begroeide rotsen. De korte klim naar boven is best steil en je zult er heen en terug zo’n anderhalf tot twee uur over doen. Er zijn ook mogelijkheden om langere hiketochten te maken, maar die gaan alleen onder begeleiding en moet je van tevoren boeken. Terug in Cat Ba Town bezochten we nog het historische Cannon Fort. Persoonlijk ging ik daar niet naartoe vanwege het historische verhaal erachter, er is wat dat betreft namelijk vrij weinig te zien. Maar vooral voor het uitzicht over de stad en de oceaan is het waard om naar boven te gaan.

Cat Ba Island | Cat Ba National Park | Halong Bay | Vietnam
Cannon Fort | View | Cat Ba Town | Cat Ba Island | Halong Bay | Vietnam

Bezoek Halong Bay voor nog geen € 50,- per persoon

Het fijne ook van Halong Bay bezoeken op deze manier: per persoon hebben we maar € 41,50 uitgegeven voor drie volle dagen op Cat Ba Island, exclusief het vervoer van en naar het eiland zelf. Verder hebben we er alles van betaald: ons verblijf, al ons eten en drinken, de dagtour, entree voor het Cat Ba Nationaal Park en Cannon Fort, onze scooter en benzine.

Lees ook: Reisroute: De ultieme route door Vietnam in vier weken

Staan Cat Ba Island en Halong Bay al op jouw lijstje?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

17 thoughts on “Halong Bay op budget: bezoek de baai vanaf Cat Ba Island”

 1. Wat een goede tip zeg! Ik ben altijd groot voorstander van budget alternatieven en dit is zeker een heel goed alternatief. Prachtig die foto met het hoge standbeeld met al die groene rotsen erop! Is die met een drone genomen, of vanaf een hoog uitzichtpunt?

 2. Samen met Sapa is dit voor mij een van de mooiste stukjes van Vietnam!

  Al ging het tijdens de boottocht uit met mijn toenmalige vriend, ik heb toch mooie herinneringen aan dit gebied.

 3. Mijn eerstvolgende reis naar Azië gaat zeker naar Vietnam. Uiteraard staat Halong Bay ook op de planning. Je tips zijn dan ook zeer handig. Ik hou wel van de budgetalternatieven. Van het geld dat je uitspaart kun je toch weer andere dingen doen.

  1. Hi Romana, de naam van de organisatie durf ik je niet meer te zeggen. Er zijn werkelijk overal op Cat Ba dagtours te boeken en ze bieden in feite allemaal ook hetzelfde aan. Wat ik nog wel weet is dat wij per persoon 320.000 dong hebben betaald, wat omgerekend € 12,- is.

  1. Hoi Peter,

   Dat mag zeker! Die hebben wij helemaal in het noorden van Cat Ba Island gemaakt, vlak bij de veerbootterminal Ben Pha Gia Luan. Het is wel een dronefoto, dus je zult van de rond niet alles kunnen zien. Het is evengoed nog prachtig ;-).

 4. Als eerste super die tips allemaal.
  Maar weten jullie toevallig nog hoelaat de ferry naar cat ba gaat?
  Wij reizen op de motor dus dan weten we of we dat in 1x redden

 5. Pingback: Sapa | Te voet door het Noorden van Vietnam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).