Backpacken in Vietnam: zo start je jouw backpackreis goed

Backpacken in Vietnam | Zuidoost-Azië | Backpacken | Vietnam | Ho Chi Minh City | Saigon | Vietnamees

Grote kans dat Vietnam onder backpackers het meest populaire land is in Zuidoost-Azië. Zelf ben ik er inmiddels twee keer geweest, en ik begrijp heel goed waarom het land onder veel reizigers zo geliefd is. Ben je ook van plan om te backpacken in Vietnam? Bereid je backpackreis dan voor met deze handige informatie en geniet alvast van de voorpret.

Waarom backpacken in Vietnam?

Ik kan beter zeggen: waarom niet backpacken in Vietnam? Vietnam staat bekend om zijn geweldig lekkere keuken en de natuur is heel divers. Daarnaast is het land makkelijk te bereizen, de cultuur interessant én het is hartstikke goedkoop. Tel daarbij alle activiteiten op die je in het land kunt doen en de andere gezellige backpackers die je tegenkomt, en je hebt geen reden meer om niet te gaan. Nog steeds niet helemaal overtuigd? Ja sorry, ik heb mijn best gedaan ;-).

Zelf ben ik twee keer in Vietnam geweest: één keer alleen in 2015 en in 2017 samen met Daan. De eerste keer reisde ik van het zuiden naar het noorden en de tweede keer was dat ook de bedoeling, alleen gooide slecht weer ons plan nogal door de war. Dat is het risico als je rond het regenseizoen gaat reizen. We hebben toen dus veel minder gezien dan we wilden, wat erg jammer was. Maar dat is soms ook weer het leuke aan backpacken: je weet nooit waar je terechtkomt!

Backpacken Vietnam: waar moet je aan denken

Vietnam is een heel makkelijk land om naartoe én doorheen te reizen, maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Het belangrijkste is waarschijnlijk het aanvragen van een visum voor Vietnam, anders kom je het land niet eens in. Daarnaast is het ook goed om wat over het weer, de geschiedenis, inentingen en het budget dat je nodig hebt te weten voordat je gaat backpacken in Vietnam. Ik zal alles hieronder uitgebreid toelichten, maar mocht je toch nog ergens vragen over hebben, stuur ons dan gerust een bericht.

Lees ook: Reisroute: De ultieme route door Vietnam in vier weken

Een klein stukje geschiedenis

Voordat je gaat backpacken in Vietnam is het handig om een klein beetje over de geschiedenis van het land te weten. Ik ben geen geschiedenisexpert, dus ik houd het kort. Vietnam kent een behoorlijk roerige geschiedenis waarbij onder andere China, Frankrijk en de Verenigde Staten de macht hadden of probeerden te krijgen. Tot 1976 was het land verdeeld in twee delen: Noord- en Zuid-Vietnam, waarbij het noorden communistisch was. Na de Fransen probeerden de Amerikanen het communisme in te dammen, maar dit mislukte. In deze gruwelijke guerrillaoorlog in de jaren 70 zijn miljoenen slachtoffers gevallen en chemische wapens gebruikt, waar tot de dag van vandaag mensen nog steeds de gevolgen van merken.

Tegenwoordig heet Vietnam officieel de Socialistische Republiek Vietnam. Het land heeft maar liefst 96 miljoen inwoners. Vooral de hoofdstad Hanoi en Ho Chi Minh City zijn behoorlijk chaotisch te noemen en grote kans dat je even aan de drukte moet wennen. Dat hoort bij de ervaring en is best bijzonder om mee te maken. In beide steden is een War Remnants Museum te vinden, waar je meer te weten kunt komen over de (recente) geschiedenis van Vietnam.

Ho Chi Minh City | Scooters | Vietnam | Backpacken

Beste reistijd Vietnam

Het weer in Vietnam is nogal wisselvallig  en verschilt echt per regio. Het noorden van Vietnam heeft warme, maar natte zomers en frisse winters met weinig neerslag. Van juni tot en met september valt de meeste neerslag en ligt de temperatuur rond de 30 graden Celsius. In januari, de koudste maand, wordt het gemiddeld 17 graden Celsius. De beste maanden om hier te reizen zijn oktober, november, februari en maart. (Zelf waren wij er in december en dat was te doen, maar wel fris! Eerder was ik er in april en dat was echt prima.)

Het midden van Vietnam is al een stuk warmer met temperaturen van gemiddeld 22 graden Celsius in de winter en 30+ graden Celsius in de zomer. Ook hier kennen ze een regenseizoen waarbij de meeste regen van september tot en met december valt. Het zuiden van Vietnam is altijd warm met temperaturen van gemiddeld ver in de 20 graden Celsius of boven de 30. Het regenseizoen hier loopt ongeveer van mei tot en met oktober. Vergeet ook niet dat de luchtvochtigheid hoog is in Vietnam. Dat wordt lekker zweten als je gaat backpacken.

Noord-Vietnam beste reistijd: oktober, november, februari, maart
Midden-Vietnam beste reistijd: februari, maart, april, mei, juni
Zuid-Vietnam beste reistijd: december, januari, februari, maart

Vervoer in Vietnam

Reizen met de bus

Vietnam is ontzettend makkelijk te bereizen en dat heeft vooral met de vorm van het land te maken. Het is langgerekt en vrij smal, waardoor bijna iedereen in één rechte lijn van zuid naar noord reist of andersom. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar reizen van zuid naar noord, omdat ik het noorden van Vietnam mooier vind. Maar dat is uiteraard een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken.

Veel backpackers kiezen ervoor om met de bus te reizen. De bussen gaan echt werkelijk overal naartoe en als je een lange afstand aflegt, kom je vaak in een slaapbus terecht (ook soms overdag). Tussen de meest populaire bestemmingen is het ook mogelijk om een ‘open busticket’ te kopen. Dit ticket is net wat goedkoper dan elke keer losse tickets te boeken, maar je moet wel je bus van tevoren reserveren. Tickets zijn overigens werkelijk overal te verkrijgen en grote kans dat je hostel ze ook wel verkoopt. Dat maakt het backpacken in Vietnam helemaal makkelijk.

Zelf hebben wij ook een paar keer de lokale bus gepakt. In dit geval betaal je vaak in de bus zelf. Bij een langere afstand kan vaak een hostel of reiskantoor het ticket voor je regelen, maar benadruk dan wel dat je de niet-toeristische bus wilt. Het is vaak nog net wat goedkoper en je komt op soms heel bijzondere plekken terecht. Overigens is het meestal wel iets minder comfortabel. Maakt het wel avontuurlijk ;-).

Reizen met de trein

Je kunt er ook voor kiezen om met de trein te reizen. Langs de hele oostkant (globaal gezien) loopt een treinnet. De trein is doorgaans wel een duurdere optie dan de bus en je zult op sommige plekken nog vervoer moeten regelen om écht op je eindbestemming te komen. Het is aan de andere kant wel een heerlijk ontspannen manier om te reizen en je kunt goed van het landschap genieten. Ik kan me ook voorstellen dat het soms wat veiliger is dan de bus, want sommige chauffeurs houden nogal van scheuren in Vietnam.

Reizen met de motor

Dit is iets wat veel backpackers doen: een motor kopen om vervolgens zelf het hele land te doorkruisen. Het voordeel hiervan is dat je kunt stoppen wanneer je maar wilt en dat je ultieme vrijheid hebt. En het kan een heel goedkope optie zijn om te backpacken in Vietnam. Maar, een heel veilige optie is het ook niet altijd. Veel backpackers kopen een motor zonder enige rijervaring. Daarbij wordt snel vergeten dat je NIET verzekerd bent (ook niet door je reisverzekering) als je ongelukken maakt, en dat het verkeer HEEL chaotisch is. Ben je toch comfortabel en heb je ervaring genoeg om op de motor rond te rijden? Dan zou deze manier van reizen zeker een optie kunnen zijn.

Overigens is het natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld het vliegtuig te pakken (er zijn veel vliegvelden in Vietnam), maar bovenstaande opties zijn doorgaans de leukste, meest gangbare en wat milieuvriendelijker.

Backpacken in Vietnam | Cat Ba Island | Halong Bay | Hiken | Backpacken | Zuidoost-Azië

Visum Vietnam

Iets wat je zeker moet regelen voordat je gaat backpacken in Vietnam, is een visum. Als je geen visum hebt, kom je het land namelijk niet in (en hoogstwaarschijnlijk het vliegtuig al niet). Een visum voor Vietnam aanvragen is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het werkt. Je hebt hierbij verschillende opties:

  • Een visum regelen bij de Vietnamese ambassade
  • Een online e-visum aanvragen
  • Een autorisatiebrief aanvragen voor een visa-on-arrival

De eerste optie is dus om langs te gaan bij de Vietnamese ambassade in Den Haag. Dit moet vooral wanneer je van plan bent om voor langere tijd naar Vietnam te gaan of voor andere redenen dan reizen. Als je al aan het backpacken bent in Zuidoost-Azië, kun je een visum regelen bij de ambassade in Laos, Thailand of Cambodja (er zijn ook reiskantoors en hostels die het voor je kunnen regelen) of online aanvragen.

Reis je vanuit Europa en heb je geen zin of tijd om naar de ambassade af te reizen? Sinds 2018 is het voor Nederlanders (nog niet voor Belgen) mogelijk om online een e-visum aan te vragen. Met dit visum mag je 30 dagen in Vietnam reizen en kun je bij aankomst in Vietnam zo doorlopen naar de douane. Supermakkelijk. Het visum is nog niet bij alle grensovergangen geldig, maar doorgaans wel bij de meest gebruikte.

Een visum on arrival voor Vietnam aanvragen werkt in combinatie met een autorisatiebrief (letter of approval). Je vraagt in dit geval eerst de brief aan bij een tussenpersoon. Als deze brief goed wordt gekeurd, reis je naar Vietnam waarbij je bij aankomst een visa-on-arrival krijgt. Dit visum is dan geldig voor 30 of 90 dagen, waarbij je ook nog de keuze hebt uit single entry (hierbij mag je het land niet tussendoor verlaten) en multiple entry (hierbij mag je Vietnam wel tussendoor uit).

Lees ook: Halong Bay op Budget: Bezoek de baai vanaf Cat Ba Island

Phu Quoc | Vietnam | Zuid-Vietnam | Zuidoost-Azië | Gedroogd vis | eiland

Inentingen die worden aangeraden

In Vietnam komt een aantal ziektes voor die wij niet (meer) of nauwelijks hebben in Nederland, en daarom raadt de GGD de volgende vaccinaties aan voor Vietnam: DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). De kosten voor deze vaccinaties vind je op hun website of kun je opvragen bij je huisarts.

Wat malaria betreft zijn de regels in 2017 veranderd, en is vaak een noodpakket malariatabletten genoeg om mee te nemen. In grote delen van het land komt Malaria helemaal niet voor en in andere delen nauwelijks. Neem ook hiervoor contact op met de GGD of je huisarts voor gepast advies.

Kosten Vietnam

Het fijne aan Vietnam: het is er supergoedkoop. Zo sliepen wij bijvoorbeeld op Cat Ba Island in een ruime tweepersoonskamer voor € 4,-, was ons goedkoopste biertje omgerekend € 0,38 en aten we zo ongeveer voor € 2,- per persoon. De bus vanaf Cat Ba Island helemaal naar Sapa Town, kostte ons ook maar € 12,- per persoon. (Nu ik dit in Nieuw-Zeeland schrijf kan ik deze prijzen alleen maar wensen). Vietnam is belachelijk goedkoop maar dat maakt het een fijne bestemming om te backpacken.

Aan hoeveel budget moet je dan denken om te backpacken in Vietnam? Om te beginnen moet je natuurlijk een vliegticket kopen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook direct je grootste kostenpost worden. Het ligt er maar helemaal aan in welke periode je wilt gaan en hoe vroeg je je ticket boekt. Met een beetje geluk heb je een retour voor rond de € 600,- / € 700,-. Let vooral op goede aanbiedingen en zorg dat je er op tijd bij bent. Dan scoor je misschien nog wel een veel betere deal. Aan het visum zitten ook kosten verbonden. Het ligt eraan welk visum je wilt en hoe je het aanvraagt, maar houd hierbij rekening met een bedrag van rond de € 30,- tot € 50,-. Als je alle vaccinaties moet halen, houd dan ook rekening met kosten van rond de € 200,- of meer.

Ons budget in Vietnam

En dan Vietnam zelf. Wij hebben in 30 dagen met twee personen € 1163,- uitgegeven. Daarbij moet ik wel melden dat wij relatief weinig aan transportkosten hebben uitgegeven, omdat wij het midden van Vietnam hebben moeten overslaan wegens overstromingen. Wij zijn dus uiteindelijk van het zuiden naar het noorden gevlogen. Maaltijden waren onze grootste kostenpost (€ 258,-). Slapen probeerden we zo goedkoop mogelijk en dat kostte ons € 224,-. En een biertje, en dagelijkse fruitshake of kokosnoot ging er ook wel goed in (€ 130,-).

Tours probeerden we zoveel mogelijk te vermijden. Zo zijn we op eigen houtje naar Halong Bay en Sapa gegaan, wat behoorlijk veel in de kosten scheelden. Al met al konden we doen wat we wilden met het geld dat we uit hebben gegeven, maar we leefden wel sober en deden dus alles zelf. Ik kan mij voorstellen dat het niet voor iedereen is weggelegd om op deze manier te backpacken in Vietnam. Maar heel veel meer hoeft het niet te kosten om wat luxer te leven en gebruik te maken van tours. Ik weet zeker dat je voor € 1400,- / € 1500,- voor twee personen al heel ver komt en echt kan genieten van het mooie Vietnam.

Backpacken in Vietnam | Zuidoost-Aziê | Vietnam backpacktips | Vietnam visum | Vietnam praktische informatie

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll naar boven