1 dag in Dubai: route langs de highlights

Burj Khalifa | Dubai | Highlight | Highest tower | één dag in Dubai | United Arab Emirats

Als je richting Azië of Oceanië vliegt, is de kans vrij groot dat je een overstap moet maken. De kans is dan al helemaal groot dat deze overstap plaatsvindt in Dubai en dat je minstens één dag in deze stad door kan brengen. Dubai is namelijk dé plek waar ontzettend veel vluchten naartoe gaan. Wil je graag deze Arabische emiraat ontdekken? Kies er dan bij het boeken van je ticket voor om wat extra tijd tussen je vluchten in te houden. Wij deden dat ook en met één dag in Dubai konden we heel wat zien.

Aankomst in Dubai

Dubai bezoeken als Nederlander is ontzettend eenvoudig en je hoeft er geen speciaal visum voor aan te vragen. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort en sta je zo buiten. Toen wij er waren verliep dit proces hartstikke soepel en hoefden we niet lang te wachten. Ook toen wij ‘s avonds weer incheckten verliep alles heel snel. We kregen weer een stempel dat we Dubai uit waren en stonden binnen tien minuten achter de douane. Een dagje Dubai was op deze manier prima te doen.

Regels in Dubai

Dubai maakt deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten en hoewel ze vrij westers zijn ingesteld, zijn er zeker wel regels waar je je aan moet houden. Zo is het niet de bedoeling dat je hand in hand loopt of zoent op straat. Als je niet getrouwd bent, mag je ook eigenlijk geen hotelkamer delen, maar dit beleid wordt vaak gedoogd. Daarnaast wordt het zeer gewaardeerd als je kledingstukken draagt die in ieder geval je schouders en knieën bedekken. Je hebt ook speciale vrouwencoupes in de metro: als man krijg je een boete als je hierin gaat zitten. Als vrouw zijnde mag je overigens wel in de rest van de metro zitten. Als je één dag in Dubai hebt, zijn dit hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste regels waar je mee te maken krijgt. Meer over leefregels in Dubai lees je hier.

Betalen in Dubai

In Dubai wordt alles betaald met de Emiratische Dirham. Op dit moment (november 2017) ligt de koers van 1 AED rond de € 0,23. Om het voor onszelf makkelijk te maken rekenden wij gewoon met 1 AED = € 0,25. Wij dachten eerst dat we één dag in Dubai wel door konden komen door alles met onze pinpas of creditcard te betalen, maar dit bleek niet te lukken. Pin daarom van tevoren op het vliegveld wat cash. Zelf hebben wij die dag zo’n € 70,- (304,- AED) uitgegeven aan eten en drinken, de metro, de monorail, eten op het vliegveld en wat kleine souvenirtjes.

Openbaar vervoer in Dubai

Het openbaar vervoer in Dubai werkt uitstekend. Als je van plan bent om naar meerdere bestemmingen te gaan, koop dan vooral een dagkaart. Deze kost maar 20 AED (€ 4,60) en daarmee reis je van het vliegveld naar het centrum. Erg goedkoop! Eigenlijk zijn alle bezienswaardigheden prima te bereiken met de metro of de tram, en een enkele keer met de bus. Dubai kent maar twee metrolijnen (er komt in de toekomst een derde bij) en één tramlijn, dus je hoeft niet bang te zijn dat je veel moet overstappen.

Bezienswaardigheden voor één dag in Dubai

En nu het leukste deel, want wat moet je nu doen als je één dag in Dubai hebt? Genoeg! Ik laat je zien hoe onze dagplanning eruitzag, welke highlights wij zagen en hoe we er kwamen. Vergeet niet: Dubai is heet! Het kan er ruim boven de 40 graden worden als je in de zomer komt. Plan dus vooral ook niet te veel op een dag. Het leuke ook aan Dubai: er zijn veel gratis bezienswaardigheden te vinden. Zo hoeft Dubai niet een heel dure bestemming te zijn.

Wil je toch nog wat meer zien in Dubai? Onder aan het artikel staan nog wat extra tips om je dag te vullen.

Van het vliegveld naar de Spice Souk en Gold Souk

Onze eerste bestemming vanaf het vliegveld: de Gold Souk en de Spice Souk. Hier maak je kennis met een klein stukje authentiek Dubai. Daaromheen dwaal je rond in prachtige steegjes met typisch Arabische gebouwen en muren. Vooral de Spice Souk is een ervaring. Je zintuigen worden flink geprikkeld door alle geuren en kleuren en de koopmannen proberen je maar al te graag wat te verkopen. Om eerlijk te zijn is dat soms ook wel wat vervelend, want echt rustig kijken zit er niet bij. Maar sla het zeker niet over.

Pak vanaf het vliegveld (terminal 1 of 3) de metro (rode lijn) richting UAE Exchange en stap uit bij Union. Stap daar over op de groene lijn richting Creek en stap uit bij Al Ras. Vanaf daar loop je zo naar de Gold Souk en Spice Souk. Kom je vanaf terminal 2? Van horen zeggen is de beste manier dan om een taxi te pakken naar Stadium of een andere metrohalte in de buurt. Terminal 2 heeft helaas (nog) geen directe verbinding met de metro.

Spice Souk Dubai | Dubai | één dag in Dubai | Highlights | Verenigde Arabische Emiraten | route Dubai

Van de Spice Souk en Gold Souk naar Palm Jumeirah

Eigenlijk is Palm Jumeirah het mooist te bewonderen vanuit de lucht, wat kan als je een helikoptertour boekt. Palm Jumeirah is een van de kunstmatige eilanden die aan zijn gelegd in de vorm van een palm, en veruit de meest bebouwde. Aan het eind van het palmeiland staat het Atlantis The Palm Hotel, een superluxe hotel (ze hebben zelfs onderwaterkamers!) met een gigantisch waterpark erbij. Voor de budgetreiziger niet echt haalbaar, maar toch is het leuk om er even rond te lopen en de monorail ernaartoe te nemen.

Pak de metro (groene lijn) weer bij Al Ras (of een andere metrohalte als je daar dichterbij bent) richting Creek en stap uit bij Burjuman. Stap daar over op de rode lijn richting UAE Exchange en stap uit bij Damac Properties om de tram te pakken (deze halte heet Dubai Marina). Neem de tram richting Al Sufouh (halte 11) en stap uit bij Palm Jumeirah (halte 9). Vanaf hier is het een stukje lopen naar de monorail. Deze monorail kost 30 AED (€ 6,90) voor een retour per persoon en valt niet onder de dagticket voor het openbaar vervoer.

Atlantis The Palm Hotel Dubai | Highlights Dubai | Monorail Palm Jumeirah | Dubai | één dag in Dubai

Van Palm Jumeirah naar Dubai Mall

Naar de Dubai Mall hoef je niet eens te gaan om te winkelen, want het shoppingcenter is zelf al een ervaring op zich (en een goede plek om af te koelen). Binnen zijn er verschillende bijzondere plekken te vinden, waaronder een metershoge waterval en een gigantisch aquarium met vissen en zelfs haaien (wat ook vooral niet leuk is om te zien). Buiten kun je naar de Souk al Bahar Bridge die over een gigantische zwembadkleurige vijver met uitzicht op de Burj Khalifa loopt. Vanaf een uur of 18.00 worden hier watershows gegeven waarbij water metershoog de lucht in wordt geschoten. Een mooie plek voor zonsondergang.

Vanaf Palm Jumeirah pak je de tram weer terug richting Dubai Marina. Vanaf hier pak je vanaf Damac Properties de metro (rode lijn) richting Rashidiya. Stap uit bij Burj Khalifa / Dubai Mall.

Dubai Mall | Dubai | één dag in Dubai | Aquarium Dubai Mall

Souk Al Bahar Bridge | Dubai | Dubai Mall | Burj Khalifa

Van Dubai Mall naar de Burj Khalifa

Om naar de Burj Khalifa te gaan hoef je alleen een stuk te lopen. De weg spreekt voor zich. De Burj Khalifa is dé hotspot van Dubai en niet te missen vanuit alle hoeken van de stad. Het is dan ook niet voor niets de hoogste wolkenkrabber ter wereld en hij is ook écht immens hoog. Het is mogelijk om omhoog te gaan in de wolkenkrabber voor een uitzicht over de stad.

Er zijn twee verschillende tickets die je aan kunt schaffen. Eén is geldig voor verdieping 124/125 en kost je 125 AED (€ 28,75) of 200 AED (€ 46,-) rondom zonsondergang. Verdieping 148 is de hoogst mogelijke verdieping om naartoe te gaan en hiervoor betaal je 500 AED (€ 115,-), tenzij je na 19.00 gaat. Dan is een ticket 350 AED (€ 80,50). Kijk voor actuele tijden en prijzen hier. In drukkere periodes kan het overigens ook nog eens zo zijn dat de tickets een paar dagen van tevoren al uitverkocht zijn, dus houd de bovengenoemde site zeker in de gaten.

Van de Burj Khalifa naar het vliegveld

Vanaf de Burj Khalifa zit je zo weer op het vliegveld. Pak de rode lijn richting Rashidiya als je bij terminal 1 of 3 moet zijn (de haltes heten ook zo). Moet je bij terminal 2 zijn? Dan is de reis iets langer. De beste optie is dan een taxi te pakken (neem ruim de tijd rondom spitsuur!). Als je dit zo goedkoop mogelijk wilt doen, ga dan naar een metrohalte vlak bij terminal 2 en pak vanaf daar een taxi.

Andere tips voor Dubai: de Burj Al Arab (enige 7-sterrren hotel ter wereld), Ski Dubai (een indoor skihal in de woestijn!), een helikoptertocht over de stad, Jumeirah Moskee en een boottocht over de Dubai Creek.

één dag in Dubai | Highlights | 24 uur in Dubai | Dubai Tips | Verenigde Arabische Emiraten | Burj Khalifa | Dubai Mall | Spice Souk | Gold Souk | Bezienswaardigheden Dubai

Over de auteur

Lees meer

3 thoughts on “1 dag in Dubai: route langs de highlights”

  1. Handig al die tips over de metro. Ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik ben er nog nooit mee de stad rond geweest. Ik ga altijd met de auto…toch maar eens doen.. Mochten jullie nog een keer een tussenlanding maken, dan heb je misschien wat aan mijn artikel over Dubai Anders. Veel reisplezier!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top