7 toffe tempels om te bezoeken in Chiang Mai Old City

De mooiste tempels in Chiang Mai

Het hoeft zeker niet moeilijk te zijn om tempels in Chiang Mai te vinden. De stad in het noorden van Thailand kent meer dan 300 boeddhistische tempels. Wauw. Heb je even tijd? Ook in Chiang Mai Old City, het historische centrum van de stad, zijn er meer dan genoeg te vinden.

Nu is het ontzettend gaaf om gewoon lekker rond te dwalen door Chiang Mai Old City. Het gebied kent een oppervlakte van 1,5 km², dus alles is wel op loopafstand. Maar in sommige periodes in het jaar kan de hitte je behoorlijk traag maken. Met temperaturen van ruim 30°C is het dan echt niet fijn om maar in die zon te blijven lopen. Daarom heb ik zeven toffe tempels in Chiang Mai voor je op een rij gezet. Kun je daarna weer lekker wegduiken in de airco met een ijskoffie of kokosnoot.

Zeven toffe tempels in Chiang Mai

Wat Chedi Luang

Mijn favoriete tempel in Chiang Mai is Wat Chedi Luang (Tempel van de Grote Chedi). Wat Chedi Luang is heel anders dan alle andere tempels in Chiang Mai Old City. Aan de bouw van dit gigantische stenen bouwwerk werd in de 14e eeuw begonnen onder leiding van koning Saen Muang Ma. Uiteindelijk werd de tempel pas halverwege de 15e eeuw voltooid.

Het was toen maar liefst 82 meter hoog en daarbij het hoogste bouwwerk dat in het toenmalige Lanna-koninkrijk te vinden was. Door een aardbeving in 1545 zakte het gebouw 30 meter(!) in elkaar. Eind vorige eeuw is de tempel gereconstrueerd (overal groeide onkruid overheen) en nu is het echt weer fantastisch om te zien.

Entree: 40,- baht

Wat Chedi Luang: stenen tempel met stenen olifanten erop in Chiang Mai

Wat Pan Tao

Naast Wat Chedi Luang is een van de meest bijzondere tempels in Chiang Mai te vinden: Wat Pan Tao (Tempel van de Duizend Ovens). In tegenstelling tot veel andere tempels is deze namelijk van teakhout gemaakt. Hoe oud deze tempel precies is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het ooit deel uitmaakte van het paleis van de koning. In 1875 bouwde koning Inthawichayanon een nieuw paleis, en werd dit houten gebouw naar Old City verplaatst. Het dient nu als een gebedshuis voor de boeddhisten.

Binnen in het gebouw is een gouden beeld van Boeddha te vinden. En als je jezelf nu afvraagt waarom het ‘Tempel van de Duizend Ovens’ heet: voor deze tempel hier geplaatst werd waren op deze plek ovens te vinden waarmee stenen beelden werden gemaakt voor Wat Chedi Luang.

Entree: gratis

Wat Chiang Man

De oudste tempel in Chiang Mai is de Wat Chiang Man. Deze tempel werd in 1297 gebouwd en is dus al ruim 700 jaar oud. Het complex bestaat uit verschillende kleine tempels, waaronder de Chedi Chang Lom (olifanten-chedi) en de Ho Trai (bibliotheek). Wat ik zelf zo bijzonder vind aan dit tempelcomplex, is dat Wat Chiang Man gebruikt werd als een soort uitvalsbasis toen de stad Chiang Mai werd gebouwd. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat hier alles begonnen is wat Chiang Mai betreft. Cool toch?

Entree: 50,- baht

Wat Sri Suphan

Van steen en hout gaan we naar zilver toe. Wat Sri Suphan ligt eigenlijk net buiten Chiang Mai Old City, maar kan niet ontbreken tussen deze tempels. Deze zilveren (en aluminium) tempel is rond 1500 gebouwd en is niet alleen bijzonder om te zien vanwege het materiaal dat is gebruikt. Rondom de hele tempel zijn illustraties in het materiaal gekerfd en zo vertelt de tempel meer dan één verhaal. Je kunt een bezoek makkelijk combineren met een uitstapje naar de Saturday Night Market aan Wua Lai Road. Wil je de tempel echt zien shinen? Bezoek hem dan overdag als de zon schijnt.

Entree: 50,- baht

Zilveren tempel in Chiang Mai: Wat Sri Suphan

Wat Sai Moon Muang

Wat Sai Moon Muang is niet een heel drukbezochte tempel in Chiang Mai, maar het viel ons op omdat ons hotel om de hoek was. Vergeleken met de tempels die ik hierboven heb genoemd, is het ook wel minder bijzonder om te zien. Maar mocht je er toevallig langs lopen…

Ook Wat Sai Moon Muang is een behoorlijk oude tempel. Het is in 1443 gebouw door koning Tilokarat, die ook wat veranderingen heeft laten doorvoeren aan Wat Chedi Luang. Het schijnt dat het Boeddha-beeld dat binnen te bekijken is van oorsprong niet uit Chiang Mai komt, maar uit handen is gered van het Birmese leger en toen hier is verstopt. Who knows…

Entree: gratis

Wat Sai Moon Muang, een van de onbekende tempels in Chiang Mai

Wat Phra Singh

Wij hebben een maand in Chiang Mai gezeten en het gepresteerd om Wat Phra Singh NIET te zien. En toch noem ik ‘m even op in dit rijtje. Hij schijnt namelijk wel heel indrukwekkend te zijn. Dit complex bestaat ook uit meerdere gebouwen, maar niet alles is in dezelfde tijd gebouwd. De bouw begon in 1345, maar in 1782 werden er ook nog delen bijgebouwd.

Wat Phra Singh is voor de Thai een belangrijke tempel in Chiang Mai. Dit komt doordat er een heel belangrijk Boeddha-beeld in de tempel is geplaatst. Dit beeld wordt jaarlijks gebruikt tijdens het Songkran-festival (Thais Nieuwjaar). Het schijnt dat het beeld in 1922 gestolen is en dat er nu een replica staat. Maar niemand weet of dat echt zo is of niet.

Entree: 20,- baht

Wat Umong Mahathera Chan

Als laatste tip voor het bezoeken van een tempel in het historische centrum van Chiang Mai noem ik Wat Umong Mahathera Chan. Het is geen groot complex en vergeleken met andere tempels misschien ook niet zo indrukwekkend. Toch vonden wij het tof om er even rond te dwalen. Hier zijn eigenlijk maar weinig toeristen te vinden en de tempel wordt tegenwoordig gebruikt als trainingscentrum voor meditatie. Het was er heerlijk rustig. Verwar deze tempel overigens niet met Wat Umong, een andere tempel in Chiang Mai met bijna dezelfde naam.

Entree: gratis

Houten tempel van Wat Umong Mahathera Chan in Chiang Mai

Twee tips voor het bezoeken van de tempels in Chiang Mai Old City

Houd je aan de kledingvoorschriften

De Thai hechten heel veel waarde aan respect. Maar als er een ding heel respectloos is om te doen, dan is het tempels bezoeken in te blote kleding. Ga je waar dan ook tempels in Thailand bezoeken, zoals in Chiang Mai of de tempels in Ayutthaya of Bangkok, kleed je daar dan naar. Draag op z’n minst kleding dat tot over de knieën valt en je borst en schouders bedekt. Neem desnoods een lichtgewicht sarong mee in je tas waarmee je je schouders kunt bedekken.

Kaart met tempels in Chiang Mai

Extra tip: Bezoek Wat Phrathat Doi Suthep buiten de stad

In een artikel over tempels in Chiang Mai mag Wat Doi Suthep eigenlijk niet ontbreken. Het is het bekendste tempelcomplex van Chiang Mai omdat het groot is, heilig voor de Thai en het is gebouwd op de berg Doi Suthep, waardoor je een weids uitzicht hebt over Chiang Mai zelf. Het is er dan ook erg druk en toeristen komen er massaal naartoe. En toch begrijp ik het wel. De verschillende tempels zijn mooi om te zien en de hele sfeer die er hangt is bijzonder. Ook het uitzicht is tof (als je door de dikke laag smog heen kunt prikken, ahum).

Wat Doi Suthep is niet echt op loopafstand vanaf Old City Chiang Mai. Daarnaast moet je een berg op. Je kunt op straat een songthaew aanhouden (een rode pick-up) die je naar Wat Phrathat Doi Suthep kan brengen of een Uber regelen met je telefoon. De goedkoopste optie is een gedeelde songthaew regelen vanaf het Doi Suthep Station bij de noordelijke toegangspoort. Steek vanuit het historische centrum het water over en je vindt de bushalte direct aan je linkerhand aan de overkant van de straat (bij 7-Eleven). Dit kostte ons 120,- baht per persoon voor een retour. Entree tot Wat Doi Suthep zelf is 100,- baht.

Accommodaties in Chiang Mai Old City

Chiang Mai Old City is naast het hippe Nimman een van de leukste gebieden om te verblijven tijdens je bezoek aan Chiang Mai. Wij verbleven zelf aan de zuidkant van het historische centrum. Hier vind je elke avond de Chiang Mai Gate Night Food Market (bij de Chiang Mai Gate) waar je echt geweldig lekker kunt eten. Steek je het water over, dan vind je op zaterdagavond de Saturday Night Street Market. Ook hier kun je geweldig eten krijgen en van alles en nog wat kopen, maar het is er HEEL druk.

In de zuidoostelijke hoek, net over het water, vind je Bed and Terrace Guesthouse Chiang Mai met ruime kamers, vriendelijk personeel en op een rustige locatie. De markten en een aantal tempels zijn op een paar minuten loopafstand. Wil je in een iets luxer verblijf slapen? Ik zelf heb eerder eens bij Lamphu House in Bangkok geslapen, wat ik een heel fijne accommodatie vond. Lamphu House in Chiang Mai ziet er ook heerlijk uit!

Je kunt hier alle beschikbare accommodaties in Chiang Mai bekijken.

Welke tempels in Chiang Mai wil jij bezoeken?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).