De mooiste tempels om te bezoeken in Ayutthaya

Vrouw die kijkt naar drie stenen stoepa's op grasveld bij Wat Phra Si Sanphet.

De stad Ayutthaya ligt op maar 80 kilometer afstand van Bangkok en is een bestemming voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Deze stad is namelijk 400 jaar lang de hoofdstad van Thailand geweest. Of eigenlijk Siam, hoe het land tot 1939 heette. In die tijd was Bangkok ‘slechts’ een havenstad vanwaaruit goederen naar Ayutthaya werden gebracht. Tot de stad in 1767 werd aangevallen door de Birmezen. Alle tempels werden kort en klein geslagen en grotendeels verwoest, en vanaf toen werden alle belangrijke politieke en handelsactiviteiten naar Bangkok verplaatst. De tempel Wat Arun, een van de hoogtepunten om te zien tijdens je verblijf in Bangkok, stond binnen het paleis dat toen werd gebouwd. 

Tegenwoordig wonen er nog rond de 70.000 mensen in Ayutthaya. En dat terwijl eeuwen geleden de stad nog wel eens vergeleken werd met Parijs en ruim een miljoen inwoners had! Ondanks het feit dat veel tempels verwoest zijn, zijn (kleine) delen ervan toch overeind gebleven. Hierdoor zijn er in het historische centrum van de stad nog aardig wat ruïnes en restanten te bezoeken. En dat is precies waarom jij naar Ayutthaya wil gaan. 

Handig om te weten voordat je gaat

De meeste tempels en ruïnes liggen in het ‘historische park’ van Ayutthaya of net daarbuiten. Dit park ligt op een eiland in de stad Ayutthaya, omringd door de Chao Phraya-, Pa Sak- en Lopburi-rivieren. Het is ongeveer 15 vierkante kilometer groot en daarom kun je de tempels prima op een fiets verkennen! Zo kun je zelf op je eigen gemak de tempels bekijken. De huur van een fiets is ongeveer € 1,- per dag dus daarvoor hoef je het niet te laten. Anders is het mogelijk om een scooter of tuktuk/taxi te regelen voor de dag of een aantal uur. 

De meeste mensen bezoeken Ayutthaya in één dag. Dit is in principe ook genoeg om de mooiste tempels te zien. Zelf waren wij er voor twee dagen en zo konden we net wat meer bekijken en het rustiger aan doen. Het is tenslotte ontzettend warm dus wij vonden het prettig om in de middag wat minder te doen. Veel tempels zijn gratis te bezoeken, maar voor een aantal wordt 50,- baht entree gevraagd. Je kunt ook een ticket kopen voor 220,- baht, waarmee je toegang krijgt tot zeven grote tempels. 

De mooiste tempels van Ayutthaya

Dit waren de tempels die wij bezochten

#1 Wat Phra Mahathat

Wat Phra Mahathat is misschien wel meteen de bekendste bezienswaardigheid van Ayutthaya. Niet zozeer vanwege de restanten van de tempels die er te zien zijn, maar vooral vanwege het hoofd van boeddha dat in de takken van een bodhiboom verscholen ligt. Niemand weet hoe het stenen hoofd er ooit terecht is gekomen, maar eruit gaat het in elk geval niet meer. Als je hier rondloopt zul je zien dat er veel boeddhabeelden staan zonder hoofd. Deze zijn door de Birmezen eraf geslagen. 

Entree: 50 baht

Historische tempel met boeddha bij boom in Wat Phra Mahathat.

#2 Wat Ratburana

Wat Ratburana is een van de tempels die nog vrij intact is. En daarom ook indrukwekkend om te zien. Je ziet nog veel details en krijgt een goed beeld van hoe het eeuwen geleden eruit moet hebben gezien in Ayutthaya. De kogelvormige tempel (in het Engels: prang) heeft nog aardig veel details en veel van de beelden op de tempel zijn hier wel heel gebleven. 

Entree: 50 baht

Cilindervorminge tempel gezien vanuit stenen poort bij Wat Ratburana in Ayutthaya.

#3 Wat Phra Ram

Wat Phra Ram heeft ergens wat weg van Wat Ratburana. Heb je één dag in Ayutthaya? Dan zou ik uit een van deze twee kiezen. Wat Phra Ram is wat minder intact dan Wat Ratburana, maar net zo goed mooi om te zien. Het gaafst is om aan het eind van de middag te komen. Je kunt dan het Phra Ram Park in waarvandaan je een mooie zonsondergang hebt over Wat Phra Ram. 

Entree: 50 baht

Oranje zonsondergang bij tempel Wat Phra Ram in Ayutthaya.

#4 Wat Phra Mongkhon Bophit

In Ayutthaya is het vooral bijzonder om de oudere tempels te zien, maar ik zou Wat Phra Mongkhon Bophit zeker niet overslaan. Deze tempel is gebouwd op de funderingen van een oude tempel. Binnenin staat een gouden Boeddha van 17 meter hoog. Deze is volledig gerestaureerd waardoor alles er heel nieuw uitziet. Maar een fotocollectie in de tempel laat zien hoe het er jaren geleden uit heeft gezien. En dat geeft ineens een heel ander beeld bij deze tempel. 

Entree: gratis

Gouden boeddha van 17 meter in witte tempel Ayutthaya.

#5 Wat Phra Si Sanphet

Naast de hierboven genoemde tempel vind je Wat Phra Si Sanphet, een boeddhistische tempel waarvan drie kleine stupa’s nog te bekijken zijn. Vroeger was dit een van de belangrijkste tempels in Ayutthaya, omdat het onderdeel was van het Koninklijk Paleis. Het werd dan ook alleen gebruikt door koningen en was zelfs verboden voor monniken. 

Entree: 50 baht

Onthoofde stenen boeddha bij Wat Phra Si Sanphet Ayutthaya.

#6 Wat Lokayasutharam

Naar Wat Lokayasutharam ga je eigenlijk niet voor de tempel. De paar restanten die er nog zijn laten weinig meer over van hoe de tempel er ooit uitzag. Maar vóór deze restanten ligt een heel grote stenen Boeddha. Deze ‘reclining’ Boeddha is een van de populairste bezienswaardigheden in Ayutthaya. Je zult je plekje dan ook moeten delen met hordes toeristen die vanuit een tourbus een foto proberen te maken. Wel is het beeld indrukwekkend en tof om even langs te fietsen.

Entree: gratis

Liggende stenen boeddha bij Wat Lokayasutharam.

#7 Wat Phu Khao Thong

Voor Wat Phu Khao Thong moet je een stukje omfietsen. Op een kleine drie kilometer buiten het historische park ligt deze gigantische grote witte stupa. Van ver zie je hem al opdoemen en van dichtbij is hij met zijn 50 meter hoogte niet minder indrukwekkend om te zien. Je mag alle trappen op lopen, waardoor je vanaf de ‘chedi’ ook nog een mooi uitzicht hebt over de rijstvelden en een stukje van Ayutthaya.

Entree: gratis

Witte stoepa met traptreden bij Wat Phu Khao Thong.

#8 Wat Chai Watthanaram

De grootste en misschien wel mooiste tempel van Ayutthaya is Wat Chai Watthanaram. Dit is meteen ook de meest populaire onder bezoekers. Al helemaal tijdens zonsondergang. De tempel ligt net buiten het historische park, aan de Chao Phraya-rivier, waardoor je ervoor kunt kiezen om er met een longtailboot naartoe te gaan. De zon gaat onder achter de tempel, dus tijdens zonsondergang geeft het een hartstikke mooi gezicht. 

Entree: 50 baht

Zonlicht op stenen Wat Chai Watthanaram tempel in Ayutthaya.

Verblijf in Ayutthaya

Omdat het historische centrum van Ayutthaya niet al te groot is, maakt het niet veel uit op welke locatie je verblijft. Wij verbleven zelf aan de oostkant van het historische park. Hier is ook het trein- en busstation te vinden, een avondmarkt en verschillende minimarkts om een kleine boodschap te halen. Erg handig! Zelf sliepen wij bij Ray Nu Guest House. Goedkoop, maar het is heel, héél erg basic. Wel was de eigenaar ontzettend vriendelijk en hielp hij waar kon, ook al sprak hij geen woord Engels.

Het guesthouse Nature Home ligt in hetzelfde gebied. Hier betaal je wat meer, maar slaap je wel in een rustige omgeving, in een ruime, nette kamer en er is zelfs een zwembad aanwezig. Dat hadden wij best willen hebben, want het was flink heet in Ayutthaya toen wij er waren. Ook mag je hier overdag gebruik blijven maken van de faciliteiten als je in de avond de nachttrein naar Chiang Mai hebt en dus eerder moet uitchecken.

Handige tips voor jouw bezoek aan Ayutthaya

• Het is doorgaans ontzettend heet in Ayutthaya. Ga je op de fiets? Neem dan zeker weten een pet, zonnebril, zonnebrandcrème en genoeg water mee.

• Door heel Ayutthaya zijn watertapmachines te vinden. Voor slechts 1 baht (2 eurocent), vul jij je eigen drinkflessen met 2 liter water. Wel zo vriendelijk voor het milieu en fijn voor je eigen reisbudget.

• Bij de tempels gelden kledingvoorschriften. Deze houden in dat je in elk geval bedekt bent met kleding tot onder je knieën en over je schouders. We hebben veel toeristen gezien die zich hier niet aan hielden onder het mom van ‘het is zo warm’. Maar dit wordt in Thailand echt als respectloos gezien. Luchtige, lange kleding kan uiteindelijk ook veel verkoelender zitten.

• Ga je ergens zitten om uit te rusten? Zorg er dan voor dat je niet met je voeten naar Boeddha wijst. Dit wordt in Thailand ook als respectloos gezien.

• In de buurt van Wat Phra Ram zul je ineens wat groots door de straten van Ayutthaya zien slenteren. Helaas zijn dat olifanten die de hele dag door ritjes moeten maken door de stad. Ik kan je alleen maar op het hart drukken om hier niet aan mee te doen en een olifantenrit over te slaan. Lees in mijn artikel over het Elephant Nature Park waarom.

Staat Ayutthaya bij jou op de planning voor Thailand?

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).