Snorkelen bij het Thaise eiland Koh Tao

Snorkelen Koh Tao

Het eiland Koh Tao in Thailand is dé perfecte bestemming als het gaat om leren duiken. Talloze duikscholen zijn er rondom het eiland te vinden om het duiken snel en goedkoop onder de knie te krijgen. Wil je liever op een wat eenvoudigere manier de oceaan ontdekken met zijn prachtig gekleurde vissen? Dan kan snorkelen bij Koh Tao ook een goede optie zijn. Wij gingen snorkelen bij Koh Tao tijdens een snorkeltour.

Snorkelen bij Koh Tao

Koh Tao is een fantastische en goedkope bestemming als je de onderwaterwereld wilt ontdekken. Het eiland staat bekend om de tientallen duikscholen die er te vinden zijn, en het is in verhouding met andere landen supergoedkoop om hier je duikbrevet te halen. Jammer genoeg is duiken niet voor iedereen weggelegd. Ik heb het geprobeerd in Nederland maar mijn oren bleken er niet goed genoeg voor te zijn. Helaas, pindakaas. Maar niet getreurd, er zijn talloze baaitjes te vinden om te snorkelen bij Koh Tao. Zo ontdek je toch nog heel wat van de oceaan.

Je kunt ervoor kiezen om zelf naar een baai te gaan en te snorkelen. Er zijn genoeg plekken op het eiland te vinden waar je een snorkelsetje kunt huren of kopen. Maar er zijn ook talloze opties om met een snorkeltour mee te gaan. Over het eiland zitten verschillende bedrijfjes die in feite allemaal dezelfde tour aanbieden en tickets hiervoor zijn werkelijk overal te krijgen. Wij kozen ervoor om een tour te boeken bij Oxygen Tours, simpelweg omdat zij in tegenovergestelde richting rondom het eiland varen ten opzichte van alle andere tours. Zo hoopten wij iets minder drukte te hebben om bepaalde plekken, en dat klopte ook.

Koraal Koh Tao

Boot Koh Tao

Nang Yuan Island

Vanuit het kantoor van Oxygen liepen we naar de haven van Koh Tao toe. Je wordt normaal gesproken eerst opgehaald met een taxi en naar het kantoor gebracht, maar omdat ons hostel maar een straat verderop zat, zijn wij gewoon gaan lopen. Hier stap je op de boot en krijg je uitgebreid uitleg over de dag, wat wel en niet mag en krijg je wat feitjes over Koh Tao te horen. Wij stopten als eerst bij Nang Yuan Island, veruit de populairste en drukste bestemming. Hier moet je er echt voor zorgen dat je er vroeg of laat op de dag bent, want anders wordt het heel druk.

Op Nang Yuan Island krijg je twee uur de tijd om te doen wat je wil, en wij zijn eerst naar het uitzichtpunt op het eiland geweest (eigenlijk bestaat het eiland uit drie eilanden die door zandstroken met elkaar verbonden zijn). Eerlijk gezegd kregen we hier een beetje spijt van. Je ziet het niet op de foto, maar ik heb mijn foto werkelijk moeten maken met mijn lens tussen armen van mensen door gestoken om toch nog een glimp op te kunnen vangen. Ook werden we écht aangevallen door muggen. Tip: neem muggenspray mee en spuit je in voordat je omhoogloopt! Je zult me dankbaar zijn.

Eenmaal weer beneden (thank god!) zijn we gaan snorkelen aan de westkant van het eiland. Hier zijn namelijk soms (ongevaarlijke) haaien te vinden en dat leek ons wel tof. Helaas. We hebben flink wat doorgesnorkeld maar niets gezien. Ze waren er vandaag even niet. We gingen het water uit en wilden daarna bij Japanese Gardens snorkelen, aan de noordoostkant van het strand, maar toen bleek onze tijd er al op te zitten. Oeps!

Koh Nang Yuan juni 2017

Light House

Iedereen klom de boot weer op en toen was het tijd voor de lunch. Je kon kiezen tussen rijst met kip en ei of rijst met groenten. Het feit dat de bak met koekjes ontelbaar vaak aangevuld werd daarna zegt genoeg denk ik over de grote van de porties. Tijdens het eten vaarden we door naar Light House. Het ligt aan de tijd van het jaar maar soms stop je hier, en andere keren bij Mango Bay. Dit was veruit mijn minst favoriete plek. Het was de plek waar iedereen tegelijkertijd was, hoe je ook om het eiland heen vaarde. Het was dus loeidruk met mensen en het water was voor het mooie te diep om goed te kunnen snorkelen. We hebben dan ook niet veel gezien. Al snel ging iedereen weer terug naar de boot.

Hin Wong Bay

De volgende stop was Hin Wong Bay. Dit bleek gelukkig een veel mooiere stop te zijn dan Light House. Het koraal rondom Koh Tao is jammer genoeg dood, en hiervoor moet je ook zeker niet willen snorkelen. Wel zijn er heel veel mooie anemonen en vissen te zien en die zagen we vooral bij Hin Wong Bay rondom de rotsen. Wat een toffe, felgekleurde vissen zaten hier. Ik blijf mij wel eens verbazen hoeveel soorten je ziet in zo veel verschillende kleuren. Echt waanzinnig mooi. Er dreef een stuk ananasschil in het water en tientallen vissen probeerden daarvan een hapje te nemen. Zo zag je ze helemaal goed! We hadden hier een halfuurtje de tijd en dat was genoeg. Tijd om naar de laatste stop te gaan.

Snorkelen Koh Tao

Oxygen Koh Tao

Shark Bay

Alle tours gaan officieel naar vijf stopplekken, maar in de ochtend werd al gezegd dat we Aow Leuk hoogstwaarschijnlijk over zouden slaan als mensen liever wat langer de tijd wilden hebben bij Shark Bay. Ook wij vonden dat geen probleem, want waar je bij Aow Leuk vooral snorkelt voor de vissen, heb je bij Shark Bay kans om haaien én schildpadden te zien. Ha, dat klonk goed! Het weer begon inmiddels wat minder te worden en tijdens het varen kregen we een regenbui over ons heen, maar hé, je bent toch al nat dus wat zou het? We zwommen en we zwommen en we bleven zwemmen en ja! We zagen haaien! Schildpadden had ik al eerder gezien bij de Gili-eilanden in Indonesië dus nu hoopte ik heel erg om in elk geval één haai te zien. Deze rifhaaien zijn totaal niet gevaarlijk, kunnen twee meter worden en toch kijk je er wel even van op als je ineens zo’n grijnzende bek voorbij ziet komen.

Op schildpadden hoef je trouwens wat minder te rekenen. Koh Tao betekent letterlijk vertaald schildpaddeneiland en ze zitten er zeker ook wel, maar tegenwoordig hebben ze zich meer naar andere plekken verplaatst en zijn ze veel minder rondom Koh Tao te vinden. Met een beetje mazzel zie je ze, maar heb er niet te veel hoop op! Nadat we de haaien hadden gezien kwamen we boven en bleek het ineens hard te waaien. Terug naar de boot komen was best even een uitdaging (geen zorgen, worst case klim je gewoon het strand op) en toen we er eenmaal weer waren was het tijd om terug naar de haven van Koh Tao te gaan.

Snorkelen Koh Tao

De kosten om te snorkelen bij Koh Tao

Wil je ook gaan snorkelen bij Koh Tao? Een snorkeltour kost 500,-/600,- baht (€ 13,-/€ 16,-), afhankelijk van de maatschappij waarmee je gaat en of je kiest voor een hele dag of een halve dag (wat in feite maar twee uur korter is). Voor dat bedrag word je opgehaald bij je accommodatie, ga je mee met een boot van pak ‘m beet 10 uur tot 17 uur, krijg je een snorkelset voor de dag plus lunch, koekjes, fruit, koffie, thee en water. Bij het bedrijf waar wij mee gingen word je ook weer terug naar je accommodatie gebracht. Om op Nang Yuan Island te komen moet je nog wel 100,- baht (€ 2,60) extra betalen dat wij van tevoren al aan Oxygen hadden betaald.

De kosten in dit artikel zijn gebaseerd op de wisselkoers 38 baht = € 1,-.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

2 thoughts on “Snorkelen bij het Thaise eiland Koh Tao”

  1. Ik ben twee keer op Koh Tao geweest en beide keren heb ik een snorkeltour rond het eiland gedaan, en de meeste van de plekken die je noemt ook bezicht. Koh Tao is erg fijn om te snorkelen!
    x

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).