Reizen in Thailand? Alles wat je wilt weten voor jouw rondreis

Sairee Beach Koh Tao

Thailand is een van de meest toegankelijke landen om doorheen te reizen als je nog niet eerder ver van huis bent gegaan. Reizen in Thailand is wat avontuurlijk, maar de mensen zijn vooral ook vriendelijk, de natuur heel variërend en mooi, de lokale keuken om je vingers bij af te likken en de cultuur en historie razend interessant.

Ik heb nu bij elkaar een maand of vijf in Thailand doorgebracht, en voor mij valt er ook nog zó veel te ontdekken. Het reizen in Thailand blijft voor mij dan ook altijd een feestje, maar het is wel handig om er goed voorbereid naartoe te gaan. Inmiddels weet ik wat mij te wachten staat en daarom leg ik je in dit artikel uit welke voorbereidingen je wilt treffen voor je rondreis door Thailand. Veel komt er niet bij kijken, dus een reis naar dit Aziatische land heb je zo geregeld.

Thailand, het land van de glimlach

Op het moment dat je je rondreis naar Thailand voorbereidt, kom je één slogan overal tegen: Thailand, het land van de glimlach. Zodra je je eerste stappen in het Aziatische land zet, begrijp je het. De meeste Thai lopen rond met een glimlach van oor tot oor, wat zorgt voor een warm welkom in het land. Ze zijn doorgaans dan ook ontzettend gastvrij, vooral in de gebieden waar het toerisme op een iets lager pitje staat.

De basis van dit gedrag komt deels voort uit hun boeddhistische geloof. Maar liefst 95% van de bevolking is boeddhist. Het is voor hen belangrijk zo goed mogelijk te leven. Sta je vroeg op, dan zie je in de ochtend in oranje geklede monniken door de straten lopen. Op bijna elke straathoek is een tempel of een beeld van Boeddha te vinden, vooral in het midden en noorden van het land.

Thailand is ook een van de meest populaire vakantiebestemmingen wereldwijd. Het is het meest bezochte land van Zuidoost-Azië, en wordt door backpackers vaak gecombineerd met een rondreis door Cambodja, Laos en Vietnam. Reis je korter dan een maand en ben je op zoek naar een tropische vakantiebestemming? Dan is een bezoek aan alleen Thailand de beste keuze die je kunt maken. Er zijn maar weinig landen die zo rijk zijn aan cultuur, natuur, historie én lekker eten tegelijkertijd. En dan nog maar te zwijgen over de fantastische stranden en eilanden.

Praktische reisinformatie Thailand

Heb je besloten om te gaan reizen in Thailand? Dan moet je van tevoren aan een aantal praktische zaken denken. Een daarvan is bijvoorbeeld het afsluiten van een goede reisverzekering. Maar die heb je bij elke reis wel nodig. Onderstaande reisinformatie geldt daarom specifiek voor Thailand.

Valuta en pinnen

In Thailand betalen ze met de Thaise baht. De koers hiervan is redelijk stabiel, al is de munt de laatste jaren wat sterker geworden. In het afgelopen jaar lag de waarde van de baht op ongeveer 34 baht voor € 1,-. Er zijn veel verschillende banken in Thailand en doorgaans is het geen probleem om een ‘ATM’ te vinden. Wel betaal je overal een standaard fee van rond de 220 baht per geldopname. Probeer dus zoveel mogelijk in één keer te pinnen om kosten te besparen.

Als er wordt gevraagd om ‘with or without conversion‘, kies dan voor de laatste optie. Dit is net wat goedkoper. En vergeet niet voor je reis je pinpas op ‘wereldwijd’ te zetten.

Het zuiden van Thailand is doorgaans wat duurder dan het noorden. Ik heb een artikel over ons budget voor Koh Lanta geschreven, waarin je een indicatie krijgt van de kosten die je kunt verwachten. Ik schreef ook een artikel over ons budget voor Koh Tao. Ze verschillen nogal van elkaar, omdat we op Koh Lanta ook werkten en een appartement huurden. Op Koh Tao waren we nog echt aan het backpacken en hielden we ons budget in de gaten.

Over het algemeen is Thailand erg goedkoop. Vooral in het noorden kun je prima een avondmaaltijd voor € 1,- of € 2,- scoren op een avondmarkt en goedkope accommodaties vinden.

Visum

Je hebt geen visum nodig om Thailand binnen te komen. Bij aankomst op het vliegveld krijg je een visumvrij entree voor 30 dagen. Dit is ook het geval als je over land reist vanuit Maleisië, Myanmar, Cambodja of Laos. Wel kan er om een uitreistticket worden gevraagd. Het is zeldzaam dat ze hierom vragen, maar ik heb het zelf wel meegemaakt op Schiphol. Je kunt van tevoren even bij de vliegmaatschappij informeren als je van plan bent om alleen een enkeltje naar Thailand te boeken. Je paspoort moet ook altijd nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Wil je langer in Thailand blijven? In Thailand zelf kun je je visum voor 60 dagen verlengen bij een immigratiekantoor. Of regel voor vertrek een toeristenvisum voor een langer verblijf op de Thaise ambassade in Den Haag.

Vliegtickets

Er zijn onwijs veel vliegmaatschappijen die naar Thailand vliegen. Je kunt ervoor kiezen om rechtstreeks naar Bangkok te gaan, maar veel maatschappijen bieden ook vluchten aan naar onder andere Krabi en Chiang Mai. Daarvoor kun je het makkelijkst kijken op een site als Google Flights. De rest van je reis moet je vervolgens natuurlijk zelf regelen.

Daarom zijn er ook reisorganisaties als TUI die een rondreis door Thailand aanbieden. Je kunt dan kiezen uit veel verschillende rondreizen, waarbij je bijvoorbeeld de mooiste eilanden van Zuid-Thailand bezoekt, tempels in het noorden van Thailand ontdekt of beide combineert. Al het vervoer, je hotels, ontbijt en veel activiteiten worden dan voor je geregeld. Zo heb je zelf helemaal geen omkijken meer naar de organisatie van je reis. In sommige gevallen is er ook nog een verlengoptie beschikbaar, waarmee je je reis nog een aantal dagen kunt verlengen.

Vervoer

Het vervoer in Thailand is doorgaans prima geregeld, maar soms wel een uitdaging. Veel chauffeurs houden ervan om nogal te scheuren en ze rijden ook echt anders dan in Nederland. Bovendien rijdt het verkeer aan de linkerkant in Thailand. Dit is vooral goed om rekening mee te houden als je van plan bent om zelf aan het verkeer deel te nemen.

Bustickets kun je doorgaans overal krijgen: bij accommodaties, boekingskantoors en online. Er is ook een treinnetwerk. Dit treinnetwerk is niet heel groot, maar het verbindt wel de belangrijkste knooppunten met elkaar. Zo kun je de nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok pakken, of helemaal naar het zuiden rijden richting Maleisië.

In Thailand rijden ook heel veel tuktuks en taxi’s rond. Bij tuktuk’s is het vaak onderhandelen over een goede prijs. Daar moet je in het begin een beetje feeling voor krijgen. En pas ook op voor de beroemde ‘tuktuk-scams’, waarbij je denkt lekker weinig te betalen, en vervolgens bij heel veel winkels wordt afgezet. Taxi’s horen op een meter te rijden, maar dit kan soms een uitdaging zijn. Je kunt als alternatief ook een taxi met de Uber-app bestellen.

Strand met blauw water, jungle en bamboostokken als tipi op Koh Lanta.

Vaccinaties

Als je gaat reizen in Thailand, dan wordt het aangeraden om in elk geval vaccinaties te halen tegen Hepatitis A en DTP. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Een vaccinatie tegen Hepatitis B wordt niet per se aangeraden, maar kun je wel als één vaccinatie krijgen in combinatie met Hepatitis A. Dit kan je in de toekomst wat prikken schelen.

Je kunt ook alvast vaccinaties halen tegen rabiës, een wereldwijd veelvoorkomende ziekte die overgebracht wordt door speeksel van onder andere apen en straathonden. Deze vaccinaties tegen rabiës beschermen je overigens niet tegen de ziekte. Ze geven je alleen iets meer de tijd om een belangrijk vaccin te halen dat nodig is in het geval je gebeten wordt.

Malaria komt ook voor in Thailand. Dit is een ziekte die overgedragen wordt door muggen. Vaak is het meer dan genoeg om voor de zekerheid een noodbehandeling mee te nemen en hoef je niet preventief malariatabletten te slikken. Dit kun je het beste bespreken met je huisarts of reisdokter.

Simkaart

Met een Thaise simkaart kun je heel goedkoop op internet en bellen. Het makkelijkst is het om een simkaart te regelen op het vliegveld. Daar wordt het kaartje direct voor je geïnstalleerd. Er zit weinig verschil in de kwaliteit van de providers, dus je hoeft niet eerst een heel marktonderzoek te houden. Winkels als 7-Eleven bieden ook simkaarten aan. De meeste simkaart-pakketten voor bijvoorbeeld een maand internet kosten gemiddeld rond de 750 baht, soms wat meer en soms wat minder.

Eten & drinken

De Thaise keuken is een van mijn favoriete keukens. Er worden veel verse ingrediënten en kruiden in gebruikt, als kokosmelk, lime leaves, pepers, lemongrass en Thaise basilicum. Daarnaast is het eten heel divers: van curry’s tot gebakken rijst, barbecue en kokoshapjes. Veel gerechten zijn wel behoorlijk pittig en als het Thaise eten nieuw voor je is, dan doe je er goed aan om in het begin ‘no spicy’ erbij te vermelden. Probeer zeker eens papaya salad, pad thai en massaman curry.

Fruitshakes en kokoswater zijn populaire drankjes die je overal kunt krijgen. En bier is ook goed vertegenwoordigd in Thailand. De populairste merken zijn Chang en Singha. Pas wel een beetje op met ijsblokjes en water. Drink het alleen als je zeker weet dat het uit een fles komt en niet uit de kraan.

Gouden stoepa van Wat Doi Suthep, tempel in Chiang Mai Thailand

Veiligheid

Om het vorige stuk nog even uit te breiden: Thailand is doorgaans een heel veilig land om doorheen te reizen. Ik heb mij daar als vrouw zijnde werkelijk nog nooit een moment onveilig gevoeld, ook niet in de avonden. Het verkeer kan wel pittig zijn. Overschat je rijkunsten niet, want elk jaar gebeuren er genoeg ongelukken met reizigers die denken wel even deel te kunnen nemen aan het verkeer. Pas ook op voor scams, vooral in toeristische gebieden. En geef nooit je paspoort of rijbewijs af als je een scooter wilt huren. Ze kunnen dan beweren dat je schade hebt gemaakt en je alsnog een rekening onder de neus duwen, voordat je je paspoort of rijbewijs weer terugkrijgt.

Beste reistijd Thailand

Thailand kent een tropisch klimaat, dus koud zal het er niet snel worden. Maar dat betekent wel dat Thailand regenseizoenen heeft. Deze seizoenen verlopen niet door het hele land op dezelfde manier, waardoor de seizoenen in het noorden er anders uitzien dan in het zuiden. Handig om rekening mee te houden voor je gaat reizen in Thailand.

Beste reistijd Noord-Thailand

De beste periode om in Noord-Thailand te reizen, is van oktober tot en met april. Het hele jaar door is het er gemiddeld boven de 30 graden Celsius. Omdat je in de bergen zit, kan het met name van oktober tot en met december wel fris zijn in de avond. Vanaf maart kunnen de temperaturen overdag oplopen tot bijna 40 graden.

In februari/maart is het rondom Chiang Mai ook het ‘burning season’. Boeren zetten hun grond in brand om het extra vruchtbaar te maken voor het nieuwe oogstseizoen. Dat zorgt ervoor dat er behoorlijk wat rookontwikkeling is. Vrijwel iedereen heeft hier last van, maar mensen met ademhalingsproblemen moeten helemaal oppassen. Vanaf april begint langzaam het regenseizoen, dat tot en met september duurt.

Beste reistijd Midden-Thailand

Het weer in het midden van Thailand is best stabiel. Ook hier hebben ze een regenseizoen van mei tot en met oktober, maar het valt vaak wel mee met de regen die valt. Een fikse bui en je kunt weer verder met de dag. Als je dit liever wilt voorkomen, reis dan van november tot en met april. Het wordt vanaf januari wel steeds warmer.

Beste reistijd Zuid-Thailand

Om het makkelijk te maken, is er een verschil in het weer tussen het zuidoosten en het zuidwesten van Thailand. In het zuidoosten kun je het beste reizen van januari tot en met september. In de laatste maanden van het jaar kan het er flink regenen! Maar kijk er sowieso niet van op als je in mei al een regenbui op je hoofd krijgt. Wij waren in mei op Koh Tao en zagen elke dag wel even regen. Dit was overigens helemaal niet vervelend. In het zuidwesten van Thailand kun je het beste reizen van december tot en met april.

Historische tempel met boeddha bij boom in Wat Phra Mahathat.

Vijf tips voor jouw rondreis in Thailand

Na alle praktische reisinformatie voor Thailand wil je natuurlijk ook wel wat tips voor bestemmingen. Deze vijf bestemmingen bezochten wij in de afgelopen jaren en kan ik je zeker aanbevelen!

Bangkok

De meeste rondreizen door Thailand beginnen in de hoofdstad Bangkok. Bangkok is met recht een bruisende stad te noemen waar immens veel te doen en te zien is. Ontdek de Thaise keuken op een avondmarkt, vaar door de stad over de Chao Phraya-rivier, drink een biertje op Khao San Road of ga tempels hoppen in het centrum. Als je echt wat van Bangkok wilt zien, zou ik zeker een dag of drie hier doorbrengen. Lees hier welke 10 Bangkok bezienswaardigheden jij ook op je bucketlist wilt zetten.

Accommodatietip: Villa Siam & Spa is een fijne guesthouse in een rustig steegje, waardoor je lekker even aan de drukte van de stad kunt ontsnappen.

Ayutthaya

Ayutthaya was ooit de hoofdstad van Thailand (toen Siam geheten). Tot de stad in 1767 verwoest werd door de Birmezen. Veel van de tempels werden vervolgens gelaten zoals ze waren en de hoofdstad werd verplaatst naar Bangkok. Nu, een paar eeuwen laten, kun je heel veel van deze historische tempels nog steeds bewonderen. Het zijn inmiddels ruïnes, maar een flink aantal zien er nog steeds zo bijzonder uit. Ik heb de 8 mooiste tempels van Ayutthaya voor je op een rij gezet.

Accommodatietip: Nature Home is een guesthouse in een rustige omgeving, met ruime kamers en een heerlijk zwembad.

Chiang Mai

De populairste stad in het noorden van Thailand is ongetwijfeld Chiang Mai. Een vrij drukke stad, maar vol historische tempels, gezellige avondmarkten en leuke restaurants. Het is vooral voor digital nomads dé plek om naartoe te gaan, omdat het leven er goedkoop is, maar er wel veel fijne en goede werkplekken zijn. Ook van Chiang Mai heb ik de mooiste tempels van Chiang Mai Old City voor je verzameld.

Accommodatietip: Lamphu House is een wat luxere en stijlvolle accommodatie in het centrum van Chiang Mai. Ik sliep eerder eens bij Lamphu House in Bangkok en vond dat fantastisch. De kamers zijn mooi en er is een zwembad aanwezig.

Nang Yuan Island | Koh Tao | Thailand

Koh Lanta

Het Thaise eiland Koh Lanta ligt aan de westkust van Thailand in de Andamanse zee. Het ligt vlak bij populaire eilanden als Phi Phi en Phuket, maar het is er doorgaans wat minder toeristisch. Wij hebben zelf twee maanden op Koh Lanta gewerkt als digital nomads en vonden het een fantastisch eiland. Er zijn mooie stranden te vinden, je kunt wandelen in de jungle en er hangt gewoon een onwijs relaxte sfeer. Ik heb dan ook een flinke Koh Lanta reisgids geschreven met allemaal tips voor bezienswaardigheden, restaurants en accommodaties.

Accommodatietip: Twee keer sliepen wij bij Green Chilli Bungalows op Koh Lanta. Hier vind je ruime bungalows met airco en een veranda, en in het restaurant kun je heerlijk eten.

Koh Tao

Koh Tao ligt juist weer aan de andere van Thailand in de Golf van Thailand. Het eiland is redelijk klein en wordt door veel mensen bezocht die willen leren duiken. Dat kan aan de oostkust van Thailand namelijk perfect! Voor wie duiken net even niet haalbaar is: veel mensen gaan ook snorkelen bij Koh Tao. Koh Tao kent een aantal stranden. Rondom Mae Haad Pier en Sairee Beach is het veruit het drukts, maar meer in het zuiden en noorden is het rustiger.

Accomodatietip: Indie Hostel is een hostel voor de luxe backpacker. Ik heb nog nooit zo’n stijlvol hostel gezien, dat meer oogt als een goed hotel. Er zijn ook genoeg privékamers beschikbaar.

Hoe hoog staat reizen in Thailand op jouw bucketlist?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).