Bezoek Koh Phee, het meest griezelige eiland van Thailand

Bij het zien van Koh Phee zou je haast denken dat je in een scène van een piratenfilm bent beland. Het kleine eiland – dat uit één grote rots bestaat en waar je naartoe kan gaan vanaf Koh Lanta – heeft namelijk de meest bijzondere vorm die je je maar kunt voorstellen. Als je in een bootje voor het eiland ligt, lijkt het eiland namelijk de vorm van een schedel te hebben: welkom op Ghost Island

Het is nog vroeg in de ochtend als mijn wekker gaat en ergens heb ik wat spijt dat ik mij heb opgegeven voor een kanotocht vanaf Koh Talabeng. De avond daarvoor was nogal gezellig geweest, maar ik weet op tijd al mijn spullen bij elkaar te grijpen en naar het verzamelpunt te lopen. Samen met nog zeven anderen van de co-working space waar we werken, ga ik een ochtend naar Koh Talabeng en Koh Phee toe. Ik heb eigenlijk helemaal geen idee wat mij te wachten staat. Deze korte dagtrip werd door iemand anders georganiseerd en zonder al te veel informatie te krijgen leek het mij alsnog tof, dus heb ik maar besloten om mij verder te laten verrassen.

Varen door een mangrovebos

Om met een longtailboot bij Koh Talabeng en Koh Phee te komen, worden we eerst met een pick-up naar de oostkant van Koh Lanta gebracht. De zon schijnt fel en de route naar de andere kant van het eiland is hartstikke mooi. Zodra je de hoofdweg af gaat en een van de twee verbindingswegen naar de oostkant pakt, is het vooral de rust die te boventoon voert. We schieten langs jungle en bergen, om na een kwartier rijden aan te komen bij de Tung Yee Peng Pier waar wat longtailboten en kano’s liggen. Het haventje wordt omringd door mangrove, dat een soort scheiding vormt tussen Koh Lanta Yai en Koh Lanta Ngoi. We kunnen direct de boot in en varen weg langs de mangrove.

De mangrove ziet er mooi en wat mysterieus uit en als je goed kijkt zie je de apen door de bomen slingeren. Maar erg groot is het niet, dus het duurt niet lang voor we aankomen bij de open zee. We maken voor een paar minuten een stop op misschien wel het kleinste eilandje in de omgeving, kijken om ons heen, spotten vissers en kleine dorpjes op de grotere eilanden en varen door naar een van de belangrijkste bestemmingen van die dag: Koh Phee.

Drie houten longtailboten op strand onderweg naar Koh Phee.

Lees ook: Hoeveel kost een maand leven als digital nomad op Koh Lanta?

Door grotten klimmen op Koh Phee

We wisten dat een bezoek aan de grotten op Koh Phee op het programma stond. Maar ik had geen idee waar Koh Phee de bijnaam Ghost Island vandaan had. Tot we op een eiland afkoersen dat bestaat uit één gigantische rots. Een rots dat precies lijkt op de schedel van een aap. Inclusief twee oogkassen waar je naartoe kunt klimmen om te genieten van het uitzicht. Bizar.

We meren aan, klauteren over wat rotsen heen en staan ineens bij een steile rotswand waartegen een soort trap van acht autobanden is bevestigd. Oké, dit ziet er eerlijk gezegd niet heel veilig uit. Iedereen is natuurlijk ook gewoon op slippers en sandalen gekomen, maar vol goede moed beginnen we aan de klim. De grot zelf is niet heel groot, maar best interessant om vanbinnen te bekijken. Stalactieten hangen naar beneden en het is behoorlijk stil in de grot, met af en toe alleen het geluid van vogels.

Om bij de oogkassen van de schedel te komen, moeten we nog wel wat rotsen over en in touwen klimmen om omhoog te klauteren. Als je het niet verwacht, dan is het op sommige plekken best even pittig. En het is ook niet te hopen dat je uitglijdt. Een aantal rotsen ziet er nogal dreigend en scherp uit. Maar het uitzicht op Koh Phee en de omgeving was het klauteren echt wel waard.

Rots in vorm van schedel in zee.
Grot op Koh Phee.
Azuurblauwe zee met twee boten gezien vanuit grot.

Kanoën vanaf Koh Talabeng

Na ons bezoek aan Koh Phee gaan we met de longtailboot verder naar onze volgende bestemming: Koh Talabeng. De apen op het strand kijken nieuwsgierig toe hoe we van de boot springen en naar het zand lopen, maar blijven verder op afstand. Heel lang blijven we niet op Koh Talabeng, want ons doel is juist om te gaan kanoën. Eigenlijk is het grappig, want we hadden een kanotocht geboekt met een bezoek aan Koh Phee. Maar het blijkt eerder andersom gepland te zijn. We hebben best wat tijd besteed in de grot, maar het kanoën zal maar voor een kwartiertje zijn.

Ik vind het niet heel erg, want we meren uiteindelijk aan bij een strand waar we tijd krijgen om te zwemmen en te genieten van de zon. De tijd vliegt natuurlijk zo voorbij, en dus kanoën we weer terug naar de boot en beginnen aan onze terugweg, terwijl de lucht net dicht begint te trekken en de oceaan wat woester begint te worden.

Lees ook: De ultieme Koh Lanta reisgids voor digital nomads en backpackers

Apen op de boot

Onderweg naar de haven zien we weer de apen door de mangrove slingeren. Hoewel niemand erop zit te wachten, vindt onze gids het toch grappig om langs de oever te varen, zodat de apen de boot op komen. Nee, hier ben ik geen fan van. Niet alleen omdat deze apen lekker met rust gelaten horen te worden, maar ook omdat ik er niet op zit te wachten om gebeten te worden. Gelukkig zijn de apen niet al te lastig en blijven ze van onze spullen af. En nadat bijna iedereen aan de gids heeft laat weten het niet tof te vinden, varen we snel weer door. Zonder apen. Ze springen van de boot, zwemmen naar het land en slingeren weer verder door de bomen.

Het laatste deel van de tour viel dus wat tegen, maar toch vond ik mijn bezoek aan Koh Phee en Koh Talabeng verder erg gaaf. Vooral omdat niet veel mensen deze tocht maken, dus we kwamen bijna geen andere toeristen tegen. Het klimmen door de grot op Koh Phee was een tof avontuur en nam de meeste tijd in beslag. Maar het varen vanaf Koh Talabeng was ook zeker de moeite om wat van de omgeving van Koh Lanta te zien.

Apen op grijze rotsen op zandstrand Koh Talabeng.
Gekleurde kano's op zandstrand bij blauw water.
Krijtstenen begroeide rotsen die uit azuurblauw water steken bij Koh Phee.

Ook Koh Phee bezoeken?

Koh Phee bezoek je vanaf Koh Lanta en is het makkelijkst te bereiken door een tour te boeken op het eiland zelf. Er zijn verschillende tours beschikbaar, ook in combinatie met een bezoek aan andere eilanden. Als ik deze tour zelf had geregeld, dan had ik er een willen boeken zonder een bezoek aan de apen. Dit valt ongetwijfeld te regelen. De tours kosten ongeveer tussen de 800,- THB (€ 21,-) en 1200,- THB (€ 32,-), afhankelijk van wat je allemaal gaat doen.

Heb je geen zin in een tour maar wil je toch het bijzondere Ghost Island zien? Dan kan ik je als tip geven om een scooter te huren en naar Koh Lanta Ngoi te rijden. Deze tocht alleen al is een bijzondere ervaring omdat op Koh Lanta Ngoi praktisch geen toeristen komen. Je rijdt dus echt door kleine dorpjes, langs de jungle en ziet hoe de locals leven. Aan de oostkust vind je een restaurant dat Sea View heet. Vanaf het terras van dat restaurant kijk je recht tegen Koh Phee aan.

Zou jij Koh Phee willen bezoeken als je naar Koh Lanta gaat?

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).