Budget Koh Tao: Hoe duur is het Thaise eiland?

Sairee Beach Koh Tao

Je duikt voor de eerste keer de zee in met zuurstofflessen op je rug. Je ontdekt de onderwaterwereld. Daarna keer je met een speedboat terug naar een eiland, en eet je een heerlijke Thaise curry met uitzicht op palmbomen en de oceaan. ’s Avonds vermaak je jezelf prima met een cocktail aan het strand in een rustige beach lounge of in een van de clubs waar de stampende muziek al uren te horen is. Je leert gezellig wat mensen kennen met wie je de volgende dag het eiland verkent op de scooter. En dat alles op een klein budget. Welkom op Koh Tao.

Praktische reisinformatie Koh Tao

Over het schildpaddeneiland Koh Tao

Niet schrikken: jaarlijks trekt het Thaise Koh Tao ruim twintig(!) miljoen toeristen. En dat voor een eilandje dat slechts 21km² is. Stil is het dus zeker niet, hoewel het overdag niet écht druk is op het eiland. Maar uiteraard heeft het een reden dat er zo veel mensen naartoe gaan. Het is een van de goedkoopste plekken ter wereld om je duikbrevet te halen, je kunt er een goed feestje bouwen én heerlijk op het strand liggen. En dat voor weinig geld.

De letterlijke vertaling van Koh Tao is schildpaddeneiland. Niet dat er heel veel schildpadden meer te vinden zijn (die zijn merendeel verhuisd naar andere eilanden), maar een leuke naam is het wel. Het ligt in de Golf van Thailand en rondom het eiland zijn meerdere stranden te vinden met bungalows, hostels, resorts, restaurantjes en héél véél duikscholen. Veruit het grootste en populairste strand is Sairee Beach, dat op loopafstand ligt van de pier in Mae Haad.

Koh Tao | Football | Thailand | Island | Budget | Island Life

Beste reistijd Koh Tao

Thailand kent zijn regenperiodes, maar Koh Tao heeft daar relatief weinig last van. Het beste kun je reizen van januari tot en met september, waarbij er in mei en juni best een buitje kan vallen. Gelukkig is de regen vaak ook snel weer voorbij. Pas vanaf november begint het echte regenseizoen, maar dit duurt vaak maar tot eind december. Als je voor het duiken of snorkelen komt, kun je het beste komen tussen oktober en maart, want dan staat het water hoger. In mei is het het warmst, met temperaturen van ruim 30 graden. Gemiddeld is het tussen de 22 en 30 graden op het eiland.

Ons budget op Koh Tao

Oké, ik geef het direct toe: onze uitgaven zijn misschien niet helemaal realistisch voor de gemiddelde Koh Tao-bezoeker. Toen wij op het eiland waren leefden we op een extreem laag budget. Wij kwamen er puur om uit te rusten en niet om te duiken of te feesten. Ik besef daarom ook heel goed dat ons budget niet snel overeenkomt met die van veel andere mensen, want laten we eerlijk zijn: jij komt toch zeker wél naar het eiland toe om wat te ondernemen?! Daarom laat ik naast onze uitgaven ook zien welke andere uitgaven je kunt verwachten als je wel wat wilt gaat doen.

In precies twee weken tijd gaven wij ฿ 20.787 (Thai baht) uit voor twee personen, wat op dat moment ongeveer € 543,65 was. Per persoon kwam dit neer op € 19,41 per dag. Een overzicht van ons budget voor Koh Tao:

Daily | Budget | Koh Tao | Thailand

Het meeste geld gaven wij uit aan een slaapplek (€ 7,52 per dag). Daarnaast gaven we bijna net zoveel uit aan eten (€ 4,82 per dag) als aan drinken (€ 4,52 per dag). Aan ontspanning deden we genoeg, maar dit kostte vrijwel niets (€ 1,56 per dag). We moesten ook nog een keer zonnebrandcrème, muggenspray en een simkaart kopen, wat een kleine kostenpost was per persoon (€ 0,99 per dag).

Anderhalf jaar later leefden we voor twee maanden op Koh Lanta als digital nomads. Lees hier onze reisgids voor digital nomads en backpackers!

Vervoer naar Koh Tao toe

Koh Tao kun je op vier manieren bereiken: vanaf het vasteland vanuit Surat Thani of Chumphon of vanaf de naastgelegen eilanden Koh Samui of Koh Pha Ngan. Naar de eerste drie genoemde plekken kun je vliegen (op Koh Pha Ngan zijn ze bezig een vliegveld te bouwen) en daarna kun je met de boot verder naar de Mae Haad-pier op Koh Tao. Surat Thani en Chumphon kun je uiteraard ook met de bus bereiken.

Wij vlogen zelf op Surat Thani en namen vervolgens de ‘snelle’ ferry naar Koh Tao. Deze reis duurde totaal zo’n negen uur (twee uur bus + zeven uur boot) en kostte ons 1000 baht (€ 26,-) per persoon, wat behoorlijk aan de prijs is. Om even te vergelijken: op de terugweg pakten we de nachtboot terug naar Surat Thani en vervolgens de bus naar Kuala Lumpur. Deze reis van 27 uur kostte 1250 baht (€ 33,-) per persoon. Op Koh Tao vonden we wel goedkopere tickets terug naar het vasteland en kon je ook tickets krijgen voor zo’n 600 baht (€ 16,-).

Vervoer op het eiland

Het meeste leven is te vinden in Mae Haad, waar je aankomt, en bij Sairee Beach. Bij aankomst zullen er genoeg mannen en vrouwen staan die je maar al te graag met een taxi naar je bestemming willen brengen. Je kunt hierbij kiezen uit een taxi over het eiland (meestal een pick-up) of een watertaxi. En dat is wel een dingetje. Koh Tao is goedkoop, de taxi is dat in verhouding wat minder. Een pick-up kost zo’n 400 baht ( € 11,-) (of 100 baht per persoon vanaf vier personen) voor maar een kleine afstand. Je doet er dus goed aan om de taxi te delen met mensen. Ook een watertaxi kan gemakkelijk 600 baht (€ 16,-) vragen voor een bestemming aan bijvoorbeeld de noordkant van het eiland (of 3000 baht voor een rondje eiland).

Het is ook een optie om een scooter te huren op Koh Tao, maar denk daar écht goed over na of je dat wel wilt en waar je het doet. De wegen op Koh Tao zijn slecht en je zult veel mensen met verband om de armen en benen tegenkomen. Ook ben je vanuit je reisverzekering niet verzekerd voor ongelukken (de scooters in Thailand worden in Nederland als motoren gezien) en er vinden ontzettend veel scams plaats. We zijn meerdere mensen tegengekomen die gigantische bedragen neer mochten leggen omdat ze ‘schade’ hadden veroorzaakt. Geef sowieso nooit je paspoort af.

Wil je na mijn doe-het-vooral-niet-monoloog toch nog een scooter huren? Bekijk dan van tevoren eerst recensies op internet. Wij zijn zelf bij Oli’s Motorbike Rental naar binnen gelopen om te informeren naar de prijzen. Dit verhuurbedrijf staat heel goed aangeschreven en is misschien iets duurder dan de rest, maar hoogstwaarschijnlijk goedkoper aan het eind. Een scooter voor een dag kost hier 250 baht (€ 6,50). Je kunt daarbij ook nog een dekking tegen schade afsluiten voor 100 baht (€ 2,60) of 200 baht (€ 5,20) extra. Wij huurden uiteindelijk geen scooter omdat we er niet bij wilden lopen als mummie.

Nang Yuan Island | Koh Tao | Thailand

Accommodatie

Het slapen op Koh Tao kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wij sliepen zelf in twee verschillende hostels in Mae Haad. Een daarvan was Koh Tao Central Hostel. Niet per se het gezelligste hostel, maar wel echt een goede en rustige plek om te slapen met ruime bedden, airconditioning en wifi. Voor de prijs was het een perfecte plek, want wij betaalden maar 250 baht (€ 6,50) per persoon in een dorm. Dat was veruit de goedkoopste plek om te slapen en de kamers waren ontzettend schoon en netjes.

Je kunt er ook voor kiezen om in een van de vele bungalows te slapen die op het eiland te vinden zijn. Die beginnen ook bij 500 baht (€ 13,-) voor twee personen, alleen zijn ze heel basic en heb je vaak alleen een ventilator. Wil je een wat luxer bungalowtje of een privékamer met airco, dan moet je zeker rekening gaan houden met prijzen van rond de 1200 baht (€ 32,-) tot 1500 baht (€ 39,-) voor twee personen per nacht, afhankelijk van het seizoen. Hotels en resorts beginnen over het algemeen bij 2000 baht (€ 53,-) per nacht voor twee personen en écht luxe resorts? Nou, dan hoef je dit artikel waarschijnlijk niet te lezen ;-).

Als je via deze link bij Booking.com boekt, krijg je € 15,- korting!

Eten en drinken

Thai food, so good. Thais eten is zó heerlijk, maar mocht je daarin van mening verschillen: er is volop eten te krijgen op het eiland uit verschillende wereldkeukens. Wij aten ontzettend vaak bij R R Aroi in Mae Haad waar oma nog in de keuken staat. Het leuke aan dit restaurantje was dat we hier het lekkerste eten van het eiland hebben gegeten én het was tegelijkertijd het goedkoopst. Hier haal je een goedgevulde curry voor maar 60 baht (€ 1,60) en een fruit juice voor 50 baht (€ 1,30). Neem vooral de pindacurry mocht je er gaan eten (ga vanaf de pier rechts de straat in, dan zit hij aan je rechterhand)!

De prijzen voor warme maaltijden liggen over het algemeen tussen de 60 baht (€ 1,60) voor een simpel rijstgerecht tot 300 baht (€ 7,90) voor een luxe pizza en 500 baht voor kreeft (€ 13,-). Voor 60 baht (€ 1,60) tot 120 baht (€ 3,15) kun je echt al veel lekkers krijgen. Broodjes kosten meestal tussen de 60 baht (€ 1,60) en 100 baht (€ 2,65) en een fruitshake heb je voor 40 baht (€ 1,05) tot zo’n 70 baht (€ 1,85). Een biertje kun je daarnaast krijgen voor rond de 60 baht (€ 1,60) voor een klein biertje of 80 baht (€ 2,10) voor een grote fles. Ook zijn er genoeg cocktails te vinden voor zo’n 100 baht (€ 2,65) tot 150 baht (€ 3,95).

NB Eind 2017 heeft de Thaise overheid de belasting op alcohol flink opgehoogd. Het is nu waarschijnlijker dat je rond de 80 baht voor een klein biertje betaalt en 100 tot 120 baht voor een grote fles.

Activiteiten

Koh Tao is absoluut geen eiland om alleen maar stil te gaan liggen op het strand (oké, dat deden wij dus wel, uitzonderingen daargelaten). Daarvoor zijn er veel te veel toffe activiteiten te ondernemen. Het eiland draait vooral op de duikscholen, dus de meeste mensen komen er om hun duikbrevet te halen of te fun diven. Waarom? Vooral omdat Koh Tao een van de goedkoopste bestemmingen ter wereld is om dat te doen. Zo kun je een Open Water Course volgen voor rond de 8500 baht (€ 225,-). Deze cursussen duren vier/vijf dagen en daar zit dan ook je overnachtingen, ontbijt, brevet en het lenen van de duikspullen bij inbegrepen. Heb je je brevet al en wil je gewoon duiken? Twee fun dives kosten rond de 1700 baht (€ 49,-).

Wil je liever niet duiken? Je kunt er ook voor kiezen om te snorkelen! Ga mee met een snorkeltour rondom het eiland voor 500 baht (€ 13,-) of huur of koop zelf een setje voor een klein bedrag. Je kunt ook kayaks huren voor een uur voor 100 baht (€ 2,65) of de hele dag voor 400 baht (€ 10,50). Suppen is ook hot. Bij Sup Tao kun je bijvoorbeeld een uur suppen bij zonsondergang voor 250 baht (€ 6,60). En voor rond de 300 baht (€ 7,90) word je helemaal rustig bij een lesje yoga of krijg je een massage.

Party | Koh Tao | Thailand | Island Life

Ook beroemd: de Koh Tao Pub Crawl. Voor 450 baht (€ 12,-) leer je het uitgaansleven en heel veel mensen in één keer kennen. Daarbij zit ook een shirt en wat drinken inbegrepen. Er is ook een Muay Thai-boxing school (een les kost 300 baht (€ 7,90)) en een sportschool (een dagpas kost 200 baht (€ 5,25)) op het eiland. Of huur een scooter voor 250 baht (€ 6,50) en bezoek een van de prachtige uitzichtpunten. Er zijn er meer dan genoeg.

Budget Koh Tao: houd rekening met deze kosten

Voor Thaise begrippen is Koh Tao niet goedkoop. Alles is net even wat duurder dan op andere plekken in het land, vooral als je de prijzen vergelijkt met de prijzen in het noorden. Voor jou als backpacker kan dat misschien even slikken zijn, maar als je het handig aanpakt heb je alsnog de tijd van je leven zonder veel geld uit te geven.

Als je het ook op onze manier wilt aanpakken, dan zul je per dag ongeveer € 20,- kwijt zijn. Voor dit bedrag sliepen wij in een dorm in een hostel, haalden we een bananenpannenkoek als ontbijt bij een kraampje, hadden we een goedkope lunch en avondeten in een restaurantje, dronken we elke dag wel een juice of kokosnoot leeg, gingen we mee met een snorkeltour en dronken we af en toe een biertje of wat fris. Je kunt dus prima leven op dit budget. Overigens zijn er op het eiland genoeg pinautomaten te vinden, dus dat is geen enkel probleem.

Wil je ook echt activiteiten gaan ondernemen, dan moet je met een wat hoger budget rekening houden. Neem nu onze ‘leefstijl’, tel daarbij een scooter extra, een keertje suppen en wat duurder eten en drinken, dan bel je al gauw iets van 500 baht (€ 13,-) meer kwijt op een dag. Je komt dan op een budget voor Koh Tao uit van € 33,- per dag. Kom je echt om lekker te feesten? Dan is € 40,- tot € 50,- wel een goede richtlijn. Wil je juist een duikcursus gaan volgen (waar dan wel overnachtingen etc. bij inbegrepen zijn), reken dan op een dagbudget van rond de 2500 baht (€ 66,-).

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).