Bangkok off the beaten track: bezoek de Airplane Graveyard

Lege Boeing naast klein vliegtuig op veld in Bangkok.

Bangkok staat doorgaans natuurlijk bekend om zijn floating markets, prachtige tempels, rooftops met uitzicht en voor de backpackers Khao San Road. Maar aan de oostkant van de stad, op een klein uurtje reizen per boot, is ook nog de Airplane Graveyard te vinden. Een vliegtuigkerkhof waar vooralsnog maar weinig reizigers komen. Tof om te zien, en een must als je Bangkok off the beaten track wilt ontdekken.

Airplane Graveyard Bangkok: hoe is het ontstaan

Wat doet een Airplane Graveyard midden in de stad? Dat is een vraag die ongetwijfeld in je hoofd opkomt als je je eerste passen zet op het dorre grasveld waar de delen van lege vliegtuigen neergezet zijn. De Airplane Graveyard in Bangkok is in principe geen attractie, dus nee, borden met informatie zul je er niet aantreffen. Het is namelijk het terrein van een lokale ondernemer die sinds 2010 oude vliegtuigen opkoopt en stript om de onderdelen te verkopen. Althans, dat is wat er wordt beweerd. Niemand weet helemaal precies het verhaal over het ontstaan van het vliegtuigkerkhof. Feit is wel dat er een stuk over zeven karkassen van vliegtuigen staan, midden in Bangkok, gedumpt op een verlaten veld.

Alhoewel, verlaten… Als we het terrein oplopen komt er al gauw een Thaise vrouw op ons af. Ze vraagt ons 200 baht entree per persoon om de vliegtuigen te kunnen bekijken. Sinds een aantal jaar woont er een drietal gezinnen… in een leeg vliegtuig. Ze hebben het huiselijk gemaakt met onder andere gordijntjes voor de ramen, maar in feite wonen ze hier om één reden: het is beter dan te leven op straat. Nu komen ze rond door vliegtuigonderdelen naar de schroot te brengen en entreegeld te vragen aan mensen die komen kijken.

Twee lege vliegtuigen met graffiti en dor weiland.
Instrumenten in cockpit van verlaten vliegtuig.
Meisje dat loopt in een leeg, gestript vliegtuig op Airplane Graveyard.

Deze verlaten vliegtuigen tref je aan

Het is een klein gebaar naar de locals toe om te betalen en bovendien zijn we nieuwsgierig geworden naar de vliegtuigen die er staan. Je staat tenslotte niet elke dag naast een verlaten Boeing 747. Met name dit vliegtuig is verbluffend groot en ik kijk mijn ogen uit. Daan is een klein beetje teleurgesteld want in feite is er niet heel veel te zien op het terrein. De vliegtuigen zijn gestript en zien er op het eerste gezicht vooral kaal uit. Maar zodra hij de Boeing 747 in klimt en goed rondkijkt, wordt zijn nieuwsgierigheid toch wat meer aangewakkerd. Het is bijzonder om de vliegtuigen vanbinnen te bekijken, te zien hoe en waarvan ze gemaakt zijn, en te fantaseren over de vluchten die ermee zijn gemaakt. Ik verbaas mij vooral over de dunne wandjes. Moet dit mij normaal gesproken in de lucht houden?

En ergens geven de vliegtuigen gewoon ook een bizarre – en fotogenieke – sfeer. Op het terrein liggen onder andere delen van twee Boeing 747’s en kleinere MD-82 modellen, en nog een paar losse stukken waarvan ik je niet zou kunnen vertellen wat voor type vliegtuigen het ooit zijn geweest. De kunstwerken van graffiti en opgeplakte stickers geven een urban twist aan de vliegtuigen. Waarin het overigens als een sauna aanvoelt. Tip van de dag: ga op tijd en trek goede schoenen aan. Het klimmen door de vliegtuigen is soms best een uitdaging.

Ben je op zoek naar tips voor Bangkok off the beaten track? Dan zou ik de Airplane Graveyard nog maar snel aan je bucketlist voor Bangkok toevoegen. Erg lang zal het niet meer duren voor veel reizigers naar deze toffe bezienswaardigheid gaan…

Vliegtuig zonder neus op Airport Graveyard.
Grijzige vogel van graffiti op vliegtuigdeur.
Zuurstofmasker dat hangt in gestript vliegtuig.
Graffiti in leeg vliegtuig.
Achterkant van vliegtuig op dor grasveld.

Hoe kom je bij de Airplane Graveyard in Bangkok?

Veel mensen verblijven tijdens hun bezoek aan Bangkok doorgaans in het Banglamphu-district waar onder andere Khao San Road te vinden is. Vanaf hier is het ongeveer een kwartiertje lopen naar de Phanfa Leelard Bridge. Hier gaat een watertaxi die je in ongeveer een uur naar de eindhalte Wat Sriboonreung brengt. Omdat de route verdeeld is in twee bootlijnen, de Golden Mount Line en Nida Line, moet je er bij de halte Pratunam even uit. Maar bij ons stond zowel op de heen- als terugweg de volgende boot al klaar en ga je dus direct weer verder. Je kaartje is ook geldig op deze boot en kost maar rond de 20-30 baht. Meer informatie over deze Khlong Saen Saep Express vind je hier.

Ik kan je van harte aanbevelen om te verblijven bij Villa Siam & Spa. Dit guesthouse is vrij klein, maar bevindt zich in een heel rustig steegje vlak bij Khao San Road. De kamers zijn basic, maar heel schoon en er is eventueel airco beschikbaar.

Vanaf het water zie je de Airplane Graveyard eigenlijk niet. Maar zodra je aankomt bij de laatste halte, loop je een heel klein stukje terug langs het water. Ga een bruggetje over en dan zie je door het gras een pad naar wat struiken leiden. Volg het pad en je komt bij de vliegtuigen terecht! Overigens is dit niet het officiële pad. Je kunt ook langs een tempelcomplex naar de straat lopen en zo via de voorkant het terrein op komen. Gebruik anders de navigatieapp Maps.me, dan vind je de Airport Graveyard zeker.

Wat vind jij van deze Bangkok off the beaten track-tip? Staat de Airport Graveyard Bangkok nu ook op jouw bucketlist?

Wil je meer lezen over Thailand? Misschien vind je deze blogs dan ook interessant: 
• De mooiste tempels om te bezoeken in Ayutthaya
 Route door Thailand: vier weken in het noorden
• Tien activiteiten om te doen tijdens jouw bezoek aan Bangkok

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll naar boven