Wat te doen in Málaga? 10 tips voor jouw stedentrip

Kasteel Málaga met uitzicht over de stad tijdens stedentrip Málaga.

Wist je dat Málaga begin 2019 genomineerd is voor een van de beste Europese bestemmingen? In de zomer van 2014 bezocht ik deze stad in het Zuid-Spaanse Andalusië en in die vijf jaar is een stedentrip Málaga alleen maar steeds populairder geworden onder reizigers. Ook ik koester nog altijd heel warme gevoelens voor de stad. Niet alleen omdat Málaga de plek is waar mijn liefde voor het reizen écht is begonnen, maar ook omdat Málaga ontzettend veel te bieden heeft op het gebied van cultuur, bezienswaardigheden en eten en drinken. Deze tien Málaga bezienswaardigheden kan ik je daarom zeker aan raden tijdens een stedentrip naar de stad.

Stedentrip Málaga tips

Dit is wat je graag wilt doen in Málaga tijdens jouw bezoek

.

1. Terug in de tijd met een bezoek aan kasteel Gibralfaro

Een van de belangrijkste plekken in Málaga is de Gibralfaro-berg (Vuurtorenberg). En daar bevindt zich sinds de 14e eeuw het huidige ‘Castillo de Gibralfaro’. Tot op de dag van vandaag is het Gibralfaro-kasteel een van de indrukwekkendste Málaga bezienswaardigheden. Voor die tijd stond er een vesting van de Feniciërs, tot de Moren onder leiding van Sultan Yusuf I van Granada het huidige kasteel bouwden, met onder andere een moskee. In de 15e eeuw namen de christenen de stad weer over. Sinds die tijd heeft het kasteel wel wat veranderingen ondergaan en is de moskee verdwenen.

Over dit alles kun je te weten komen tijdens je bezoek aan kasteel Gibralfaro. Het is overigens best een flinke klim naar boven. Je moet over behoorlijke steile wandelpanden lopen om het kasteel op 130 meter hoogte te bereiken. Mocht je hier nu geen zin in hebben, dan kun je je ook laten afzetten door een taxi, bus 35 pakken of je bezoek combineren met Fort Alcazaba. Je kunt dan vanaf Calle Alcazabilla 2 een lift pakken. Overigens is het lopen wel echt gaaf om te doen. Je krijgt immers een steeds beter uitzicht over Málaga zelf. Worth it!

Ruïnes van kasteel Gibralfaro tussen groene bomen tegen blauw lucht.

Adres: Camino Gibralfaro 11
Openingstijden: van 1 april t/m 31 oktober van 09.00 tot 20.00 en van 1 november t/m 31 maart van 09.00 tot 18.00. Gesloten op 25 december, 1 januari en 28 februari.
Toegangsprijs: € 2,20 (of combineer het met fort Alcazaba voor € 3,55). Op zondag is de toegang vanaf 14.00 gratis.

2. Arabische bouwwerken bekijken in Fort Alcazaba

Net iets lager dan kasteel Gibralfaro vind je het Moorse fort Alcazaba. Deze vesting moest het kasteel vroeger beschermen tegen indringers. De Moren waren oorspronkelijk van Islamitische afkomst en leefden in eerste instantie op onder andere Sicilië, Sardinië en Malta. Van de 8e tot de 15e eeuw overheersten zij Málaga, waardoor je vooral in Fort Alcazaba veel Arabische invloeden terugziet. Hartstikke interessant!

En nog een interessant feitje: om fort Alcazaba te bouwen zijn veel materialen gebruikt uit een Romeins theater. Je zult dus ook veel Romeinse zuilen tegenkomen in het fort. Wat ik zelf het leukst vond om te doen bij Fort Alcazaba? Gewoon lekker rondstruinen tussen de bijzondere stenen bouwwerken, de historie opsnuiven en te genieten van al het groen dat je er ziet.

Stenen toren met ijzerwerk voor opening bij fort alcazaba

Adres: Calle Alcazabilla 2
Openingstijden: van 1 april t/m 31 oktober van 09.00 tot 20.00 en van 1 november t/m 31 maart van 09.00 tot 18.00. Gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari.
Toegangsprijs: € 2,20 (of combineer het met kasteel Gibralfaro voor € 3,55). Op zondag is de toegang vanaf 14.00 gratis.

3. Het uitzicht over de stad bekijken

Om het uitzicht over Málaga kun je zeker niet heen als je kasteel Gibralfaro en fort Alcazaba bezoekt. Maar zelfs als je om de een of andere reden geen interesse zou hebben om deze historische bouwwerken te bezoeken, dan zou ik nog steeds aanraden te gaan. Het uitzicht over Málaga is namelijk te gek. Met name vanaf het kasteel heb je een prachtig mooi uitzicht, waarbij je over de oceaan en de haven uitkijkt, de stad en Málaga bezienswaardigheden als de Plaza de Toros La Malagueta (de stierenarena van Málaga waar gelukkig ook andere evenementen georganiseerd worden).

Uitzicht over Málaga met stierenstadion in het midden.

4. Winkelen in de duurste straat van Málaga

De Calle Larios is dé hoofdwinkelstraat van Málaga. Deze soms met doeken overdekte klassieke winkelstraat werd in de 19e eeuw gebouwd. Nog altijd is het een van de meest stijlvolle en exclusieve winkelstraten van heel Spanje. Dat betekent overigens niet dat er alleen maar heel dure winkels te vinden zijn, maar goedkoop shoppen is het zeker niet.

Ga daarvoor naar de omliggende straten als Calle Nueva en Calle Especería. Al met al is het winkelgebied van Málaga best compact, dus je zult makkelijk je weg vinden door gewoon door de straten rond te struinen en te zien wat je tegenkomt.

Lees ook: Turijn bezienswaardigheden: 5 tips voor deze stijlvolle stad

5. Tapas en tinto de verano proeven

Wat is nu een bezoek aan Spanje zonder tapas te eten? Ik hoef je vast niet uit te leggen wat dat precies zijn. Deze kleine Spaanse hapjes zijn overal in Málaga te krijgen. Vaak krijg je zelfs al een gratis ‘tapa’ als je een alcoholisch drankje op het terras bestelt. Een traditie in het zuiden dan Spanje. Tapas eten is dan ook een heel sociale aangelegenheid en veel mensen trekken van café naar café om wat te drinken en te eten.

Als je dan toch tapas gaat eten, probeer dan ook een keer het drankje tinto de verano. Het is een populaire, verfrissende zomerdrank dat gemaakt wordt van rode wijn, frisdrank (bijv. sprite), ijsklontjes en een schijfje citroen. Je kan het ergens vergelijken met sangria, maar het is zeker niet hetzelfde en in deze omgeving vaak zelfs nog populairder dan dat.

6. Rondslenteren door de stadsparken

Málaga is ook een behoorlijk groene stad en heeft veel verschillende parken. In het centrum vind je Paseo del Parque Málaga, met veel verschillende bomen, vijvers en een lange marmeren wandelpad met bankjes om lekker rond te wandelen. Dit is een goede plek om de hitte in de middag even te ontsnappen. Aan de oostkant van het park ligt Jardines de Pedro Luis Alonso. Dit is meer een tuin dan een park en vooral gevuld van recht gesnoeide heggen, maar het geeft een mooi uitzicht over het historische stadhuis.

Aan het eind van het park en de tuin zie je de Fuente de las Tres Gracias een rotonde domineren. Tegen de achtergrond van deze fontein zie je veel mooie historische gebouwen van Málaga.

Boulevard met marmeren stenen omringd door palmbomen in Málaga in stadspark.

7. Een middag relaxen op het strand

Na je bezoek aan Paseo del Parque Málaga kun je ervoor kiezen om terug te lopen langs de boulevard van Málaga. Je ziet dan onder andere een haven met zeilboten en de vuurtoren van Málaga. In de naastgelegen haven meren regelmatig cruise- en marineschepen aan. Het is in elk geval geen verkeerde plek om even naartoe te gaan. Door de kunstzinnige witte overdekking kun je hier makkelijk in de schaduw lopen.

Ga je vanaf het park juist richting het oosten, dan kom je de stierenarena van Málaga tegen. Andalusië is een van de regio’s in Spanje waar helaas nog steeds stierengevechten worden gehouden. De laatste jaren is dit een heel gevoelig onderwerp in Spanje, waarbij op politiek niveau veel discussies zijn ontstaan. In deze stierenarena worden ook veel andere evenementen gehouden.

Een paar straten van de stierenarena vandaan begint het strand. Want dat is iets wat je ook prima kunt doen tijdens je stedentrip Málaga: een middag relaxen op het strand! Playa Malagueta en Playa de la Caleta zijn de twee stranden die het dichtst bij het centrum liggen. Dat maakt Málaga daarom ook zo geschikt als citytrip-bestemming in combinatie met een strandvakantie. Nog buiten het feit om dat er in omgeving van Málaga daarnaast ontzettend veel te doen is, zoals een bezoek aan de kloof bij Ronda of de rots bij Gibraltar. Deze plekken zijn allemaal het makkelijkst te bezoeken als je een roadtrip door Andalusië gaat maken. Een aanrader om te doen!

8. Jardin Botanico Historico La Concepcion

Voor wie even aan het centrum van Málaga wil ontsnappen kan de Jardin Botanico Historico La Concepcion echt uitkomst bieden. Voor mij persoonlijk was het een van de mooiste botanische tuinen die ik tot nu toe heb gezien in mijn leven. Het is gigantisch groot, heel divers en je kunt er zo uren ronddwalen. Er zijn enorm veel planten en bomen te vinden, fonteinen, bloemen en verschillende routes te volgen door al dat moois. Je hoeft je hier echt niet te vervelen en er zijn ook zat fijne plekjes te vinden waar je even rustig met een boek kan genieten.

Het is wel wat omslachtiger om bij deze botanische tuin te komen. Je moet namelijk uitstappen bij de laatste halte van bus 2. Vanaf daar is het nog een kwartier lopen naar de botanische tuin. Houd dus wel rekening met wat reistijd.

Vrouw zitten bij houten deur in stenen muur naast roze bloemen.

Adres: Camino del Jardín Botánico 3
Openingstijden: van 1 april t/m 30 september van 09.30 tot 19.30 en van 1 oktober t/m 31 maart van 09.30 tot 16.30. Gesloten op 25 december en 1 januari.
Toegangsprijs: € 5,20 per persoon, maar gratis tussen 1 oktober en 31 maart en van 1 april t/m 30 september op zondag vanaf 15.30.

9. Bezoek musea: het Picassomuseum en museum voor hedendaagse kunst

In Málaga is een aantal belangrijke musea te vinden voor de liefhebbers van (hedendaagse) kunst en geschiedenis. Het Picassomuseum is daar bijvoorbeeld een van. Wist je dat Pablo Picasso in 1881 werd geboren in Málaga? Daarom mag een museum over het leven van de kunstenaar toch eigenlijk niet ontbreken in deze Spaanse stad. Veel van zijn kunstwerken kun je hier bewonderen en er zijn ook wat tentoonstellingen te bewonderen in samenwerking met andere kunstenaars die verband houden met Picasso.

Adres: Palacio de Buenavista c/ San Agustín 8
Openingstijden: dagelijks geopend vanaf 10.00, maar sluitingstijd verschilt per maand en ligt tussen 18.00 en 20.00. Gesloten op 25 december, 1 januari en 5 januari.
Toegangsprijs: € 8,- voor standaard collectie, € 6,- voor tentoonstellingen of € 12,- voor combiticket. 

Voor fans van moderne kunst is er het Contemporary Art Museum in Málaga. Het is een van de belangrijkste museau voor moderne kunst in Europa en is geopend sinds 2003. Naast zo’n 400 werken die standaard in het museum te vinden zijn, houden ze ook tentoonstellingen, workshops en lezingen. Moet je misschien alleen wel een woordje Spaans voor kunnen spreken.

Adres: Calle Alemanía s/n
Openingstijden: van 1 april t/m 30 september van 10.00 tot 14.00 en van 17.00 tot 21.00 en van 1 oktober t/m 31 maart van 10.00 tot 20.00. Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.
Toegangsprijs: gratis

10. Een fietstocht door de stad maken

Lekker op z’n Nederlands: op een fiets door Málaga toeren tijdens je stedentrip Málaga. Ik heb het ook gedaan en het is echt aan te raden. En je kunt dit op verschillende manieren doen. Zo kun je zelf een fiets huren voor een dag voor rond de € 12,-. Maar je kunt ook een fietstour boeken. Daarbij kun je onder andere kiezen uit een City Bike Tour, een Coastal Bike Tour en een Wine & Tapas Bike Tour. Ik deed zelf mee aan een City Bike Tour waarbij ik meteen wat Málaga bezienswaardigheden zag en meer over de stad leerde. De prijzen beginnen bij € 24,- en er zijn zowel Engelstalige als Nederlandstalige tours te boeken.

Historisch Romeins theater in Málaga gezien tijdens stedentrip Málaga.

Hotels in Málaga

Zelf zat ik tijdens mijn verblijf in Málaga in een hotel aan de Playa de la Misericordia. Dat was wat langer lopen naar het centrum (ik kon ook gewoon de bus pakken), maar daardoor zat ik wel heerlijk aan het strand waar genoeg toffe restaurants en bars te vinden zijn. Hotel Vincci Málaga biedt enorm luxe kamers aan voor diegenen die echt even willen genieten van een op en top verzorgde stedentrip naar Málaga. De kamers zijn ruim en licht, er is een restaurant en nog een apart terras aanwezig en het hotel ligt bij het strand. Prijzen beginnen vanaf € 100.-. Bekijk hier de beschikbaarheid van Hotel Vincci Málaga.

Verblijf je toch liever in het centrum van Málaga? Hotel Sur Málaga biedt comfortabele en schone kamers en het hotel ligt op een toplocatie. Homely Málaga Victoria heeft zelfs appartementen met eigen keuken en woonkamer. Je kunt hier alle accommodaties voor Málaga bekijken.

Zou jij graag een stedentrip naar Málaga willen maken?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).