Doen in Sevilla: de leukste tips voor deze zonnige Spaanse stad

Halvemaanvormige plaza de espana in Sevilla met fontein, water en stenen bruggen

Ik ben inmiddels in heel wat steden geweest, maar Sevilla gaat toch wel de boeken in als een van de mooiste steden die ik ooit bezocht heb. De hoofdstad van de Spaanse regio Andalusië ademt een en al historie, sfeer en gastronomie uit. Er valt ontzettend veel te doen in Sevilla en het hele centrum van de stad is een wirwar van pittoreske steegjes, pleinen vol sinaasappelbomen, eeuwenoude tapasbarretjes en heel wat bezienswaardigheden. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Sevilla? Ik deel in dit artikel de beste tips met je voor bezienswaardigheden, restaurants, hotels en wat je allemaal nog meer kunt doen tijdens een stedentrip naar Sevilla.

Doen in Sevilla: welke bezienswaardigheden moet je gezien hebben?

Als je naar Sevilla gaat, bereid je dan vooral voor op een heleboel historie en cultuur. De meeste bezienswaardigheden in Sevilla zijn historisch van aard, maar o zo geweldig om te zien. De Moorse invloeden spatten ervan af en overal waar je kijkt vind je traditionele azulejo’s en fresco’s. Wauw! Ben je van plan om een stedentrip naar Sevilla te maken? Dan wil je de volgende bezienswaardigheden zeker bezoeken:

Real Alcázar

Je kunt moeilijk om Real Alcázar heen, want dit koninklijke paleis is een van de hoogtepunten van Sevilla. Van de buitenkant zie je eigenlijk niets meer dan een hoge vestingmuur. Maar als je eenmaal binnen bent, lijkt het net of je een fantasierijke wereld binnenstapt. Hoe kan het ook anders als je bedenkt dat series en films als Game of Thrones en Kingdom of Heaven hier zijn opgenomen.

Het koninklijke paleis van Sevilla kent een lange geschiedenis waarin het complex elke keer een stukje verder werd uitgebreid. Cultureel gezien is dit paleis dus echt uniek. Je vindt sporen terug uit de Moorse en christelijke cultuur, waaronder gotische en renaissancestijl. Uiteraard heeft het paleis ook een grote tuin, waar je heerlijk doorheen kunt struinen.

Tickets kosten € 13,50 en kun je bij de ticket office kopen aan Patio de Banderas. Maar zeker in het hoogseizoen loop je het risico dat de tickets uitverkocht zijn of dat je nog uren moet wachten voor je toegang krijgt. Ik raad je daarom aan om je tickets online te boeken. Deze tickets zijn wat duurder en kosten € 18,80, maar je kunt wel direct een dag en een tijdslot kiezen. Met dit ticket hoef je dus amper te wachten om Real Alcázar in  te gaan en voorkom je dat je lang in de hitte moet wachten (er is maar weinig schaduw bij de entree).

Patio de Banderas. Open: dagelijks 09.30-17.00 uur. Entree: vanaf € 13,50. 

Kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevilla is op de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St Paul’s Cathedral in Londen na het grootste kerkgebouw van Europa én de grootste gotische kathedraal ter wereld. Ik geef toe dat ik dat niet direct doorhad, maar dat komt doordat de kathedraal van Sevilla aan meerdere kanten redelijk ingebouwd zit. Maakt dat het gebouw minder indrukwekkend? Absoluut niet!

Een bezoek aan de ‘Cathedral de Sevilla’ is wat mij betreft echt een must do. De kathedraal is namelijk niet alleen prachtig om vanbuiten te zien, maar zeker ook vanbinnen. Om even een beeld te geven: de kathedraal is maar liefst 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog en is gebouwd in 1402. Ik blijf het knap vinden hoe ze in die tijd zulke gigantische gebouwen neer konden zetten. Voor die tijd stond er een Moorse moskee, maar na de christelijke verovering van Sevilla in 1248 werd er besloten om er een kathedraal neer te zetten. De aangesloten Giralda-toren was oorspronkelijk onderdeel van deze moskee. Ook interessant: binnen in de kathedraal vind je het (vermoedelijke) graf van Christoffel Columbus.

Een ticket voor de kathedraal van Sevilla en de Giralda-toren kun je van tevoren online boeken voor € 16,- per persoon. Een aanrader, want de kathedraal is een echte hotspot en tickets aan de deur zijn zo uitverkocht. Ook staan er vaak lange wachtrijen.

Avenue de la Constitución. Open: ma-za 10.45-17.00 uur, zo 14.30-18.00 uur. Entree: € 16,- inclusief toegang tot de Giralda-toren.

Tip: Ben je van plan om Real Alcázar en Cathedral de Sevilla allebei te bezoeken? En doe je dat het liefst met een rondleiding? Schaf dan een combiticket aan voor een rondleiding door de kathedraal, de Giralda-toren en Royal Alcázar! Prijzen beginnen bij € 54,- per persoon.

Giralda

De Giralda-toren is eigenlijk onderdeel van de kathedraal van Sevilla, maar verdient een eigen benoeming. Van oorsprong was de Giralda-toren namelijk de hoogste minaret ter wereld en was het onderdeel van een aangrenzende moskee. De Giralda is zelfs al in de periode tussen 1184 en 1195 gebouwd. Toen de moskee in de 15e eeuw omgebouwd werd tot kathedraal, besloten ze om de Giralda te laten staan als onderdeel van de kathedraal. Vanaf die tijd functioneerde het als klokkentoren. Als je in Sevilla bent, zul je zien dat de Giralda-toren een heel andere bouwstijl heeft dan de rest van de kathedraal. Dat klopt dus! Je kunt de Giralda beklimmen als je de kathedraal bezoekt. Ik heb dit zelf niet gedaan omdat ik zwanger was en het erg warm was, maar ik denk dat het uitzicht over de stad grandioos is.

Een ticket voor de kathedraal van Sevilla en de Giralda-toren kun je van tevoren online boeken voor € 16,- per persoon.

 Avenue de la Constitución. Open: ma-za 10.45-17.00 uur, zo 14.30-18.00 uur. Entree: € 16,- inclusief toegang tot de kathedraal van Sevilla.

Plaza de España

De Plaza de España is een van de bekendste pleinen van Sevilla. Het plein heeft de vorm van een halve maan en deze kromming wordt volledig omringd door gebouwen met aan beide uiteinden torens. Ook loopt er water mee in de halve cirkel waarover stenen bruggetjes geplaatst zijn die symbool staan voor de oude koninkrijken van Spanje. Dit geeft het plein een heel romantische sfeer!

Vergis je trouwens niet in de ‘leeftijd’ van het plein. Het Plaza de España werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1929. Het plein is dus nog geen honderd jaar oud, maar dat zie je er niet vanaf. Het speelt daarom ook geen heel grote rol in de geschiedenis van Sevilla, maar is wel echt een aanrader om te bezoeken. Het plein werd ook gebruik als filmset voor de film Star Wars II. Loop op het plein zeker even de kromming door. Hier vind je namelijk 52 fresco’s waarop alle Spaanse provincies afgebeeld zijn. En als je mooie foto’s wilt maken, ga dan wat later op de dag. Wij waren er aan het begin van de ochtend en dan schijnt de zon recht op het gebouw.

Plaza de España. Open: dagelijks 24/7. Entree: gratis toegankelijk.

Parque de María Luisa

Vanaf de Plaza de España loop je zo het Parque de Mariá Luisa in. Ooit was dit een paleistuin, maar sinds 1893 werd het publiekelijk toegankelijk. De Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 werd deels in dit park georganiseerd. Ik vond het een heerlijk park om even doorheen te struinen. Het is echt een oase van rust en overal vind je paviljoenen met fonteinen, wandelpaden, bloemen en tuinen. Leuk voor een picknick of om even te ontsnappen aan de hitte. Aan de zuidkant van het park kun je een bezoek brengen aan het Museum of Populair Arts and Traditions of neerploffen op het terras bij Líbano Terraza of Terraza Alfonso. Deze laatste wordt in de avonduren een dancing.

Avenue de María Luisa. Open: dagelijks 08.00-00.00. Entree: gratis toegankelijk.

Ronde vijver met vier blauwe kikker die water spuwen in Parque Maria de Louisa

Las Setas of Metropol Parasol

De ‘paddenstoelen van Sevilla‘ doen veel mensen denken aan Ciudad de las Artes y Ciencias in Valencia en dat snap ik wel. Deze golvende, houten constructie van 150 meter lang en 70 meter breed is een bouwwerk dat het Plaza de la Encarnación overdekt. Waarom het neer is gezet? Om het plein en de omgeving nieuw leven in te blazen. Maar ook omdat het plein een andere invulling moest krijgen nadat er onder de grond resten werden gevonden van Romeinse en Moorse gebouwen. Deze resten kun je nu bewonderen in het Antiquarium onder de Las Setas. Met een lift kun je de Metropol Parasol op. Over de constructie is een wandelpad aangelegd waarvandaan je een mooi uitzicht over Sevilla hebt.

Je kunt online een ticket boeken voor toegang tot Setas de Sevilla inclusief rondleiding met virtual reality-bril. Wil je liever zelf omhoog? Dan zit er rechts van de trap een ticket office.

Plaza de la Encarnación s/n. Open: dagelijks 09.30-00.30 uur. Entree: vanaf € 15,-. Prijs voor entree met rondleiding: € 22,-.

Casa de Pilatos

In de wijk Santa Cruz vind je Casa de Pilatos. Dit kleine paleis ligt redelijk verscholen en is daarmee een van de best bewaarde geheimen van Sevilla. Het werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van Don Pedro Enriques en is vernoemd naar Poncius Pilatus. Je vindt verschillende bouwstijlen terug, waaronder gotische, renaissance en mudejar-stijl. Het paleis is om een plein met een prachtige fontein heen gebouwd. Je mag zelf de begane grond ontdekken van het paleis. Wil je ook naar boven? Dan kan dat alleen onder begeleiding van een tourguide. Tickets voor de begane grond kosten € 10,- en kun je online aanschaffen

Plaza de Pilatos 1. Open: dagelijks 09.00-18.00 uur. Entree: € 10,- voor de begane grond. Hele gebouw inclusief rondleiding € 15,-. Dit laatste ticket kun je alleen aan de kassa kopen.

Santa Cruz

Santa Cruz is hét historische hart van Sevilla en de plek waar van alles te beleven valt.  Niet alleen vind je hier de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Sevilla, zoals het Alcazar en de kathedraal, maar ook talloze restaurants waar tapas geserveerd wordt, eeuwenoude steegjes met leuke winkeltjes en mooie pleinen met sinaasappelbomen. Het leukst is om hier gewoon lekker door alle steegjes en straten te dwalen. Je kijkt je ogen uit! Zorg er in elk geval voor dat je Callejon del Aqua niet overslaat. Dit is een van de oudste straten van Sevilla en heeft echt een idyllische sfeer.

Jardines de Murillo

De Jardines de Murillo grenst aan Santa Cruz en kun je praktisch beschouwen als de achtertuin van het Real Alcazár. Dat klopt ook wel, want tot 1860 was dit de ‘moestuin’ van het paleis. Daarna besloot koningin Isabella II om deze moestuin cadeau te doen aan de inwoners van Sevilla. Haar kleinzoon breidde de tuinen uit en nu vind je hier een mooi stadspark waar je goed terechtkunt voor een picknick of om even uit te rusten in de schaduw. Je vindt hier en daar een aantal culturele bezienswaardigheden en veel verschillende planten en bomen.

Avenue de Menéndez Pelayo. Open: dagelijks 24/7. Entree: vrij toegankelijk.

Torre del Oro

De Torre del Oro is een Moorse toren die gebouwd werd in de 12e eeuw. Hoe klein het gebouw ook is, het heeft onder andere gefungeerd als onderdeel van de stadsmuur, gevangenis, kapel en opslagplaats. Tegenwoordig zit er een maritiem museum in gevestigd. Torre del Oro betekent in het Spaans ‘gouden toren’. Vanuit deze toren hebben heel wat mensen schepen zien binnenvaren met ladingen goud aan boord.

Paseo de Cristóbal Colón. Open: ma-vr 09.30-18.45 uur, za-zo 10.30-18.45 uur. Entree: € 3,-.

Ronde stenen toren (Torre del Oro) met palmboom ernaast en bomen met paarse bloesem

Triana

Aan de overkant van de Guadalquivir-rivier ligt de wijk Triana. Triana is een echte arbeiderswijk waar het vooral in de avond erg gezellig kan zijn. Je arriveert direct in het hart van deze wijk als je via de brug Puente de Isabel II de wijk in loopt of fiets. Je loopt dan vanzelf de Calle San Jacinto in waar talloze restaurants en tapasbars gevestigd zitten. Wat je verder in deze wijk kunt doen? Struin gewoon lekker rond, bijvoorbeeld door Calle Pelay Correa of Calle Betis. Ter hoogte van Calle Betis 19 zit een SUP-verhuur. Een fijne verkoelende activiteit om te doen. Ook kun je overdag de Mercado de Triana bezoeken, waar de locals naartoe gaan voor verse producten. Vind je Triana net te ver lopen? Huur dan een fiets bij Baja Bikes.

Tip: Je kunt ook een fietstour door Sevilla boeken. In slechts drie uur fiets je dan langs alle hoogtepunten van Sevilla heen, inclusief de wijk Triana. Je krijgt een elektrische fiets, dus je kunt heerlijk relaxed meedoen aan deze tocht.

Plaza del Cabildo

De Plaza del Cabildo is een klein, verborgen plein achter de kathedraal van Sevilla. Je moet echt weten waar dit pittoreske plein zich bevindt, anders loop je er zo langsheen. Het halfronde plein wordt omringd door een gebouw met gewelven en prachtige schilderingen. Op het plein zelf vind je een fontein en er zijn een paar winkeltjes. Deze plek is heel fotogeniek en daarmee ook een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Plaza del Cabildo. Toegang via Avenida de la Constitución, Calle Arfe en Calle Almirantazgo. Entree: vrij toegankelijk.

Halvemaanvormige plein met kleine fontein op voorgrond en stenen gebouw met een groep mensen op achtergrond

Edificio de la Adriática

De Edificio de la Adriática is zeker de moeite waard om even langsheen te lopen. Dit bijzondere gebouw op de hoek van Avenida de la Constitucíon heeft nogal een bijzondere architectuur. Het heeft onder andere invloeden van het eclecticisme met Arabische invloeden. Het gebouw werd in 1914 neergezet voor de verzekeringsmaatschappij La Adriática. Tegenwoordig zit er een vestiging in van het ijsmerk Häagen-Dazs.

Avenida de la Constitucíon 2. Open: de buitenkant kun je 24/7 bewonderen. Entree: vrij toegankelijk.

Plaza de Toros Sevilla

Zeker in het zuiden van Spanje hebben veel steden een stierenarena. De Plaza de Toros Sevilla (voluit: Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla) is zelfs de grootste en belangrijkste arena van heel Spanje. Ik ga je niet aanmoedigen om een stierengevecht bij te wonen, maar het witte gebouw met rode en gele kleuren is wel bijzonder om te zien. Het ligt in de havenwijk El Arenal en werd in 1733 gebouwd. Pas in 1881 werd de bouw helemaal afgerond. De arena biedt maar liefst plek aan 18.000 toeschouwers en er is een museum in te vinden. Je kunt de arena bezoeken onder begeleiding van een gids. Tickets voor de Plaza de Toros met rondleiding kun je hier kopen.

Paseo de Cristóbal Colón 12. Open: dagelijks van 09.30 tot 21.30 uur. Entree: € 10,-. Prijs met uitgebreide rondleiding € 25,-.  

Basílica de la Macarena

De Macarena-basiliek in de Macarena-wijk is een kleurrijke, neobarokke basiliek die gewijd is aan de maagd ‘Virgen de la Esperanza Macarena’. Het gebouw komt uit 1949, maar is vooral vanbinnen indrukwekkend om te zien. De Macarena-wijk is een echte volkswijk, dus de locals komen graag naar deze basiliek toe om te bidden. Vanaf de basiliek kun je een heel stuk langs een oude stadsmuur lopen. Het is sowieso een leuke omgeving om even doorheen te dwalen.

Plaza de la Esperanza Macarena 1. Open: dagelijks 09.00-14.00 uur. & 17.00-21.00 uur. Entree: vrij toegankelijk.

Kerk met witte en felgele kleuren met op voorgrond toeristen

Itálica

Het archeologische park Itálica ligt eigenlijk buiten de stad, maar is goed te bezoeken vanuit Sevilla. Deze oude Romeinse stad werd in 206 voor Christus gesticht en was een van de eerste Romeinse nederzettingen in het zuidwesten van Europa. Restanten van de stad zijn goed bewaard gebleven, waardoor je nu langs kunt gaan om onder andere een amfitheater te bewonderen. Je vindt ook prachtige mozaïekvloeren in verschillende overblijfselen van huizen. De moeite waard als je graag iets buiten Sevilla wilt bezoeken.

Vanaf Plaza de Armas rijdt er een rechtstreekse buslijn (M-170a/M-170b) naar Itálica. Deze doet er ongeveer 20 minuten over. Je kunt ook een 4-uur durende tour boeken waarbij je opgehaald wordt en daarnaast een bezoek brengt aan het San Isidoro del Campo-klooster. 

Avenua Extremadura 2, Santiponce. Open: di-zo 09.00-15.00 uur. Van half sep-dec tot 18.00 uur op di-zo en van apr-half juni tot 21.00 uur op di-zo. Entree: € 1,50. 

Ook leuk om te doen in Sevilla

Je hebt nu heel veel tips gekregen voor de leukste bezienswaardigheden in Sevilla. Maar kans is groot dat je ook wel eens wat anders wilt doen tijdens je stedentrip. Ook dat kan natuurlijk. Check onderstaande tips voor de leukste activiteiten in Sevilla:

Wandel tijdens sunset langs de rivier

De zonsondergang is een mooi moment om langs de Guadalquivir-rivier te wandelen. Aan de oostkant van de rivier is er een lange promenade aangelegd. Zeker tussen de Torre del Oro en het María Luisa-park is het heerlijk lopen. Maak een stop bij Manhattan Sevilla om te genieten van een cocktail met uitzicht over het water.

Woon een flamencoshow bij

Sevilla staat bekend als een van de belangrijkste flamenco-steden van Spanje. Dus als je eens wat anders wilt zien en doen in Sevilla, woon dan een flamencoshow bij. Er zijn talloze kleine theaters waar je een optreden bij kunt wonen, zoals Casa de La Memoria of Casa de La Flamenco. Zeker in de wijk Santa Cruz vind je verschillende locaties. Zorg er wel voor dat je op tijd een kaartje koopt. Je kunt ook alvast online een ticket boeken voor een flamencoshow. De prijzen hiervoor liggen zo tussen de € 20,- en € 25,- per persoon.

Doe mee aan een fietstour

Een toffe manier om in korte tijd heel Sevilla te ontdekken? Een fietstour natuurlijk! Je kunt zelf een fiets huren, maar wel alvast een tip: niet elke wijk in Sevilla is daar goed geschikt voor. Santa Cruz bestaat bijvoorbeeld uit heel smalle steegjes met straten vol keien en hobbels. Daarom is het misschien beter om een fietstour te boeken. Een gids neemt je dan mee naar de plekken waar je wél fijn kunt fietsen en je ziet natuurlijk de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Baja Bikes is een organisatie die verschillende tours aanbiedt, maar je kunt ook online alvast rondkijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietstocht van 3 uur bij zonsondergang? Zeker een van de leukste dingen om te doen als je van plan bent om Sevilla te bezoeken.

Bekijk Sevilla vanaf het water

Sevilla kun je ook bewonderen vanaf het water. Een boottour duurt gemiddeld een uur en je vaart heerlijk rustig over de Guadalquivir-rivier. Ik zou niet zeggen dat een boottour een must do is, omdat je veel bezienswaardigheden net niet goed ziet vanaf het water. Maar ontspannen is het wel. De boten vertrekken ieder uur vanaf Paseo Alcalde Marqués del Contadero vlak naast de Torre del Oro. Je kunt een ticket kopen bij de ticket office voor € 20,- (let erop dat je dan waarschijnlijk pas het uur daarop meekunt in verband met drukte), maar ook alvast online een kaartje kopen voor € 15,-

Paseo Alcalde Marqués del Contadero. Tijden: boten varen elk uur tussen 11.00 uur en 19.00 uur. Prijs: € 15,- of € 20,-. 

Quadalquivir met roeiers op rustig water

AIRE Ancient Baths

AIRE Ancient Baths is een luxe spa die gevestigd zit in een 16e-eeuwse gebouw. Het was dat ik zwanger was en het dan kennelijk niet zo goed is om jezelf onder te dompelen in warm of ijskoud water, maar anders had ik het wel geweten. Deze spa bestaat uit verschillende (zout)waterbaden in een Arabische stijl. Foto’s online zien er veelbelovend uit! Je kunt ook allerlei massages boeken of ervoor kiezen om alleen te genieten van de baden. Je kunt je arrangement online boeken of aan de receptie van AIRE.

Calle Aire 15. Open: ma-do 10.00-22.00 uur, vr 10.00-00.00, za 09.00-00.00 uur, zo 09.00-22.00 uur. Prijs: vanaf € 55,-. 

Restaurants in Sevilla: waar kun je lekker eten?

Een stedentrip naar Sevilla gaat hand in hand met lekker eten. Wat dacht je van heerlijke authentieke tapas met een goed glas sangria? Dit kun je ongeveer in elke straat wel vinden. De Calle Mateos Gago is wat restaurants betreft een van de hoofdstraten van de stad. Maar ook aan de Calle Hernando Colón, de Calle Álvarez Quintero en in de smalle straatjes van Santa Cruz vind je talloze restaurants en bars.

Tip: houd rekening met de openingstijden. Spanjaarden eten een stuk later dan wij Nederlanders gewend zijn. De lunch wordt vaak geserveerd tussen 13.00 uur en 17.00 uur en diner is vanaf 20.00 uur. Sommige restaurants gaan in de tussentijd dicht of sluiten de keuken tussendoor. Bovendien is Sevilla erg toeristisch. Restaurants zitten daarom ook vaak vol. Bij veel restaurants is het mogelijk om van tevoren een plekje te reserveren. 

El Rinconcillo

Ik heb zelf jammer genoeg niet gegeten bij El Rinconcillo, maar ik heb deze tapasbar wel een aantal keer als tip meegekregen. El Rinconcillo is namelijk de oudste tapasbar van Sevilla en komt uit 1670. Daarnaast schijnt de tapas er heerlijk te zijn. Mag ook wel als je al een paar eeuw meegaat.

Calle Gerona 40. Open: ma, wo-zo lunch 13.00-17.30 uur, diner 20.00-00.30 uur. 

Taberna Coloniales

Taberna Coloniales is eigenlijk een keten van tapasrestaurants. Inmiddels zijn er drie vestigingen in Sevilla. De tapas is lekker, betaalbaar en de vestigingen zijn authentiek ingericht. 

Calle Fernández y González 36. Open: ma, wo-zo lunch 12.30-16.30 uur, wo-zo diner 20.30-00.00 uur.

L’Oca Giuliva

Voor wie een keer wat anders dan tapas wil, is L’Oca Giuliva een aanrader. Bij deze Italiaan eet je echt heerlijke verse pizza’s, pasta’s en antipasti. Proef zeker eens de pizza met ansjovis. Kom je voor het diner? Zorg dan dat je een plekje reserveert of sta stipt om 20.00 uur voor de deur. Anders ben je te laat.

Calle Mateos Gago 9. Open: dagelijks lunch 13.00-16.00 uur, diner 20.00-00.00 uur.

Restaurante Corral del Aqua

Wij wilden heel graag bij Restaurante Corral del Aqua eten, want toen we er langsliepen zag het er zo sfeervol uit! Helaas voor ons ging het niet meer open voor we vertrokken, maar ik wil het wel als tip meegeven. Je zit namelijk heel knus in een tuin vol met roze details. Volgens mij kan je hier echt uren heerlijk zitten. Het eten schijnt ook meer dan prima te zijn, voor een goede prijs.

Calle Aqua 6. Open: wo-za lunch 12.30-16.00 uur, diner 20.00-23.00 uur, zo lunch 12.30-16.30 uur.

Biomio Ecologico

Biomio Ecologico is een aanrader als je op zoek bent naar een plek voor ontbijt of een brunch. Dit Italiaanse ontbijtadresje is van dezelfde eigenaren als L’Oca Giuliva en biedt een assortiment aan broodjes, smoothies yoghurtbowls. Alles is biologisch en bereid met verse ingrediënten.

Calle Mateos Gago 9B. Open: dagelijks 08.30-16.00 uur.

Naturalmente

Naturalmente is een andere aanrader voor ontbijt, brunch en lunch. Ze maken hier alleen gebruik van natuurlijke ingrediënten en dat levert heerlijke gerechten op. Denk aan zuurdesembrood met mozzarella, tijm en avocado, scrambled eggs, yoghurt bowls of gewoon de good old croissants en chocoladebroodjes. Op vrijdag en zaterdag kun je er terecht voor avondeten.

Calle Rodrigo Caro 7. Open: ma-do & zo 09.00-16.00, vr-za 09.00-16.00 uur, diner 19.00-22.00 uur.

Iguana

Ze omschrijven zichzelf als een beachclub in het centrum van Sevilla… alleen dan zonder strand. Ik kan dat wel beamen, want bij Iguana hangt oprecht een beachclubsfeer. Buiten staat er een grote bar waaromheen heel wat loungeplekken zijn gecreëerd. Kom je doordeweeks en overdag? Dan is het er heerlijk rustig en kan je prima ergens zitten met een boekje. Kom je aan het eind van de week? Dan is het belangrijk dat je een plekje reserveert, want Iguana is duidelijk populair onder de jongere locals. In de avond wordt deze locatie dan ook omgetoverd tot dancing.

Muelle de las Delicias. Open: ma-do 12.00-21.00 uur, vr 12.00-02.00 uur, za 12.00-03.00 uur, zo 12.00-02.00 uur.

Mercado Lonja del Barranco

De Mercado Lonja del Barranco is een historische markt die ontworpen is door Gustave Eiffel (die van de Eiffeltoren). Van 1883 tot 1970 was het een vismarkt, maar daarna werd het ijzeren gebouw omgetoverd tot een soort foodhall. Er zijn nu ongeveer 20 keukens en bars waar je wat te eten en drinken kunt halen. Het is dus niet heel groot, maar wel een heel sfeervolle locatie. Pluspunt is dat je ook buiten kunt zitten. Vaak is er livemuziek of andere entertainment.

Calle Arjona s/n. Open: dagelijks 12.00-01.00 uur.

Ringo Banana

Ringo Banana ontdekten we bij toeval. Ook dit is weer een plek waar je goed terechtkunt voor je ontbijt of lunch. Je kunt er heerlijke koffie krijgen, smoothies, broodjes, pannenkoeken en salades. Het is ook een populaire tent onder de locals, want veel mensen stonden in de rij om eten af te halen. Buiten is een heel klein terras.

Calle Alhondiga 8. Open: ma, wo-zo 08.30-15.30 uur.

Hotels in Sevilla: waar is het fijn slapen?

Sevilla is een stad waar je met elk budget terechtkunt. Maar waar kun je het beste verblijven in Sevilla? Ik geef je een aantal tips mee. 

Goedkope accommodaties in Sevilla (€)

Is je budget voor Sevilla niet zo groot? Kijk dan eens naar Oasis Backpackers’ Palace Seville of Le Petit Paris. Oasis Backpackers Palace Sevilla biedt bedden aan in slaapzalen, maar heeft ook tweepersoonskamers en familiekamers. Bovendien hebben ze een dakterras met een klein zwembad en zijn er plekken waar je kunt werken als digital nomad. Le Petit Paris heeft twee- of driepersoonskamers en ligt vlak naast het populaire Museo de Bellas Artes. De kamers zijn vrij klein, maar bieden wel de belangrijkste voorzieningen. Check hier de meest recente prijzen voor Oasis Backpackers Palace Sevilla of Le Petit Paris.

Goed betaalbare accommodaties in Sevilla (€€)

Toen ik in Sevilla was, sliepen we in het Santacruz Hostal Plaza. Dit is een heel simpel hotel in Santa Cruz. Deze leuke buurt is een goede uitvalsbasis voor bezienswaardigheden en activiteiten, dus wij vonden het een perfecte locatie. Het hotel heeft een soort patio en daaromheen liggen de kamers. De kamers zijn basic, maar hebben een airco en een eigen badkamer. Ontbijt is mogelijk. Ook Hotel Cervantes is goed betaalbaar en ziet er erg stijlvol uit. Het gebouw komt uit de 19e eeuw en ligt op loopafstand van de kathedraal. Check hier de meest recente prijzen voor Santacruz Hostal Plaza of Hotel Cervantes.

Luxe accommodaties in Sevilla (€€€)

In Sevilla vind je volop luxe accommodaties om alles uit je bezoek aan Sevilla te halen. Wat dacht je van het luxe Hotel Casa 1800 Seville of EME Catedral Hotel? Beide met een fantastisch uitzicht over de kathedraal. EME Catedral Hotel is zeker een bezoekje waard vanwege het dakterras. Hiervandaan heb je mooi zicht op de oude binnenstad van Sevilla. Ook Hotel Alfonso XIII is een echte aanrader. Sowieso om even langsheen te lopen. Wat een prachtig gebouw! Check hier de meest recente prijzen voor Hotel Casa 1800 Seville, EME Catedral Hotel of Hotel Alfonso XIII.

Reisinformatie voor Sevilla

Sevilla ligt in het zuiden van Spanje en heeft een eigen vliegveld. Je kunt Sevilla heel makkelijk bereiken vanuit Nederland. De vliegtijd bedraagt ongeveer 3 uur. Transavia en Ryanair vliegen vanuit Schiphol en Eindhoven direct op Sevilla. Ook vanuit België of Duitsland vertrekken er directe vluchten. Via Skyscanner kun je heel makkelijk de goedkoopste vliegtickets vinden. Boek je ruim van tevoren, dan kun je retourtjes vinden van onder de € 100,- per persoon. Als je ook ruimbagage wilt bijboeken of last minute boekt, houd dan rekening met ongeveer € 150,- tot € 200,- per persoon.

Vanaf het vliegveld vertrekt er een bus naar het centrum van Sevilla (lijn EA – Especial Aeropuerto). Overdag vertrekt deze bus elke 15 tot 20 minuten. Een enkeltje kost € 4,- en kun je kopen in de aankomsthal of bij de bushalte. De bus rijdt tot Plaza de Armas. Het historisch centrum bereik je in ongeveer 30 tot 35 minuten. Je kunt natuurlijk ook de taxi of Uber nemen.

Wil je liever een auto huren? Dan kan ik je aanraden om dit bij Sunnycars te doen. Het fijne bij Sunnycars is dat je een all-inclusive auto huurt. Je krijgt dus geen verborgen kosten meer en wordt niet beperkt door een maximum aan kilometers die je mag rijden. Sevilla is een perfecte startlocatie voor een roadtrip door Andalusië. Plekken als Cádiz, Málaga, Ronda en Córdoba liggen op hooguit een paar uur rijden. Bekijk hier de prijzen voor een huurauto bij Sunnycars .

Veelgestelde vragen over Sevilla

Je hebt nu heel wat tips voor de mooiste bezienswaardigheden, leuke restaurants en dingen om te doen in Sevilla gekregen. Maar misschien dat je nog met een aantal vragen over de beste reistijd, hoeveel dagen je nodig hebt en het klimaat. Lees hieronder de antwoorden op dit soort praktische vragen.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Sevilla?

Er valt genoeg te doen in Sevilla, maar erg groot is de stad uiteindelijk ook weer niet. Daarom heb je aan 2 tot 3 dagen wel voldoende om Sevilla te ontdekken. Je hebt dan ruim de tijd om alle hoogtepunten te zien en hier en daar te genieten op een terras. Zelf was ik voor 5 dagen in Sevilla, maar dat raad ik je alleen aan als je je bezoek wilt combineren met uitstapjes in de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld heel makkelijk de trein pakken naar Córdoba.

Wat is de beste reistijd voor Sevilla?

Sevilla ligt in een van de warmste regio’s van Spanje. Dit betekent dat de temperatuur in de zomermaanden op kan lopen tot boven de 40 graden Celsius. Dat is voor de meesten van ons waarschijnlijk iets te heftig… Als je een stedentrip naar Sevilla wilt maken, kun je daarom beter in het voor- of najaar gaan. Ik was er zelf in mei en toen was er toevallig net een hittegolf. De eerste twee dagen was het 36 graden maar daarna zakte het tot een graad of 29/30. Een stuk aangenamer! December en januari zijn met gemiddeld 16 graden het koudst. De kans op neerslag is het grootst van oktober tot en met maart, maar over het algemeen valt er niet veel regen in Sevilla. Dit is ook iets om rekening mee te houden. Sommige hotels hebben een zwembad, maar de meeste zwembaden zijn vrij klein. Verkoeling zoeken kan daarmee een uitdaging zijn.

Wat is het mooiste gedeelte van Sevilla?

Wat mij betreft is dat absoluut de wijk Santa Cruz. Alle nauwe steegjes met tapasbarretjes, pleinen met sinaasappelbomen, prachtige huizen met schilderingen en fraaie tegels. Ik vond het prachtig om te zien. De wijk ligt ook lekker centraal en is daardoor een perfecte plek. Bijna alle bezienswaardigheden in Sevilla zijn uiteindelijk op loopafstand te bezoeken vanuit de wijk Santa Cruz. Ook vind je in deze wijk veel leuke barretjes waar je kunt eten. De leuke wijk Triana biedt ook veel gezelligheid, vooral in de avond.

Ligt Sevilla vlak bij het strand?

Dat zou fijn zijn, want de temperatuur kan hoog oplopen in Sevilla. Maar helaas. Het dichtstbijzijnde strand ligt op ruim een uur rijden van Sevilla. Het is dus geen stad die je makkelijk combineert met een strandvakantie, tenzij je op doorreis bent. Wil je toch echt een keer naar het strand toe? Dan ligt Playa Matalascañas het dichtstbij.

Wat lijkt jou het leukst om te doen in Sevilla?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

1 thought on “Doen in Sevilla: de leukste tips voor deze zonnige Spaanse stad”

  1. Pingback: Alicante reisgids: alles voor een weekend weg - Traveler's Itch

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).