8x doen in Ronda, een stad in het zuiden van Andalusië

Stenen plein met witte historische gebouwen Ronda

Tijdens een rondreis door de regio Andalusië is het aantrekkelijk om vlak bij de kust te blijven, maar de stad Ronda in het zuiden van de provincie is het waard om een dag het binnenland in te trekken. Gelegen in de driehoek tussen Málaga, Sevilla en Gibraltar, ligt deze stad aan de rand van een diepe kloof, de Tajo de Ronda. Het hoogteverschil hier is duizelingwekkend en een aantal huizen lijkt te balanceren boven de afgrond. Alleen daarom al is een dagtrip naar Ronda een echte aanrader.

Een klein stukje geschiedenis van de stad

De stad Ronda ligt op zo’n 100 kilometer afstand ten westen van Málaga en nog iets verder van Sevilla vandaan, in de heuvels en bergen van Zuid-Spanje. De stad kent een lange en afwisselende geschiedenis, maar het begon allemaal bij de Kelten. Ook de christenen en de Moren hebben veel invloed gehad op de ontwikkeling van de stad.

Door Ronda heen loopt de rivier de Guadalevín, die zo’n diepe kloof heeft uitgesneden dat de stad eromheen is gebouwd. Stenen bruggen verbinden deze twee delen; een is maar liefst 100 meter hoog. Zo diep is de Tajo de Ronda dus! Reken er dus ook maar op dat er genoeg toeristen naar Ronda komen, maar met een goede reden. Er is veel te zien en te doen in het centrum van Ronda en het uitzicht vanuit de stad is spectaculair.

Uitzicht over vallei vanuit Alameda del Tajo in Ronda

Doen in Ronda

8 bezienswaardigheden en activiteiten om te doen in het historische centrum

Ronda is dus een perfecte bestemming voor een dagtrip vanuit Málaga of Sevilla. Ik geef je 8 tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in Ronda. Maar dat is lang nog niet alles wat er allemaal te zien en te doen is. Mijn beste tip: neem je tijd en dwaal gewoon lekker rond door de oude en smalle straten in het centrum. Je kijkt je ogen uit.

1. Puento Nuevo

Het symbool van de stad is de Puento Nuevo, oftewel de stenen brug over de Tajo de Ronda. De historische brug is zelf al indrukwekkend om te zien, maar het uitzicht vanaf hier over de kloof en de regio Andalusië alleen nog maar meer. Deze ‘nieuwe brug’ werd in 1751 gebouwd en pas 42 jaar later, in 1793 was het werk klaar. Ik vind het maar indrukwekkend hoe ze zo’n brug in elkaar hebben kunnen zetten.

De brug verbindt de stadsdelen Mercadillo (markt) en La Ciudad (oude stad) met elkaar. Je kunt ook afdalen in de kloof, zodat je de brug vanaf daar kunt bewonderen.

Historische stenen brug in Ronda

2. Alameda del Tajo

De Alameda del Tajo is een prachtig park in Ronda. Maar wat het park echt zo bijzonder maakt, is het abrupte einde ervan. Het park is namelijk gebouwd langs de Tajo de Ronda. Ineens wordt het metersbrede voetpad geblokkeerd door een smeedijzeren hek. Vanaf daar heb je een waanzinnig uitzicht over de Andalusische vallei.

Voor je zie je twee nationale parken: de Sierra de Grazalema National Park en Sierra de las Nieves National Park. Door beide parken lopen verschillende wandel- en fietsroutes en je kunt er ook grotten bezoeken.

Looppad omringd door bomen met roze bloemen

3. Mirador de Ronda

Als je toch al in Alameda del Tajo bent, loop dan even door naar de Mirador de Ronda. Dit is een klein muziekkapel ten zuiden van het park. Vanaf hier heb je het beste uitzicht over het Andalusische landschap. Heel af en toe staat er iemand muziek te spelen in het kapelletje. En als je in het voorjaar of de zomer komt, kun je hier ook genieten van prachtige bloemen die overal bloeien.

Uitzicht over mediterraans landschap

4. Buggytour door de kloof

Geen activiteit die ikzelf heb gedaan toen ik in Ronda was, maar het lijkt mij wel echt heel gaaf om te doen: en buggytour door de kloof van Ronda! Hoe moet je een buggy omschrijven? Het lijkt misschien nog het meest op een combinatie tussen een jeep en een speelgoedauto. Maar je kunt er in elk geval offroad mee rijden over modderige paden, heuvels en stenen.

Het is dus een heel avontuurlijk manier van Ronda ontdekken. Zo krijg je niet alleen een adrenaline-kick, maar je ziet ook nog eens wat van de omgeving. Twee vliegen in één klap!

5. Museo del vino

Een bezoek aan Ronda (of Andalusië, of eigenlijk gewoon heel Spanje) kan toch niet zonder een glas rode wijn of ‘Tinto de Verano’? Dit laatste is een combinatie van rode wijn met vruchten en een soort Sprite. Perfect voor in de zomer op het terras.

Als je geïnteresseerd bent in het verhaal achter je glas wijn, dan is een bezoek aan het Museo del vino de Ronda een aanrader. Het is een kleinschalig museum, maar je krijgt wel een goede indruk van het authentieke wijnproces in Spanje.

Fotolijsten met wijnfoto's aan witte muur

6. Plaza de toros

Ik ben géén fan van stierenvechten, maar ik vond het wel heel interessant om in Ronda de Plaza de toros de Ronda te bekijken. Deze stierenarena met een diameter van 66 meter is in 1785 gebouwd en daarmee een van de oudste arena’s in Andalusië. Bovendien is hier ooit de traditie van het stierenvechten begonnen. Het is voor de Spanjaarden dus een heel belangrijke stierenarena. Er worden tegenwoordig niet veel gevechten meer gehouden, ook omdat Ronda niet een heel centrale bestemming is voor veel mensen.

De Plaza de toros de Ronda is een lange tijd het domein geweest van de Real Maestranza de Caballería, oftewel de koninklijke cavalerie. Deze mannen trainden in de arena met hun paarden. In de arena is ook een museum te vinden waar je meer over de geschiedenis kunt leren.

Stierenarena met geel zand

7. Ronddwalen door het centrum

Ronda leent zich bij uitstek als stad om gewoon lekker doorheen te dwalen en te ontdekken. Er zijn zo veel prachtige straten met witte huizen, pleinen als de Plaza Duquesa de Parcent met de Santa María del Mayor-kerk en andere bijzondere plekken te vinden. Dwaal bijvoorbeeld door de terrastuinen van de Jardines de Cuenca. Of bekijk het Plaza del Socorro met een fontein, terrassen en prachtige gebouwen. Heel groot is het historische centrum van Ronda niet, dus het is makkelijk om alles te voet te doen. Houd alleen wel rekening met hoogteverschillen.

Straat met witte huizen in Ronda

8. De Arabische baden

De Arabische baden van Ronda zijn ruïnes van badhuizen uit de 12e of 13e eeuw. Deze baden zijn ooit ontzettend belangrijk voor de stad geweest en komen uit de tijd dat Ronda islamitisch was. De ruïnes geven een goed beeld van hoe de badhuizen toentertijd eruitzagen. Je kunt ze vergelijken met de badhuizen die gebruikt werden in de Romeinse tijd.

Hoe kom je in Ronda?

Ronda is een perfecte dagbestemming vanuit Sevilla, Málaga of Gibraltar. Vanaf Málaga en Gibraltar is de afstand zo’n 100 kilometer, vanaf Sevilla 130 kilometer. Je kunt er zelf naartoe rijden of een dagtour boeken vanuit een van de steden. Vaak bezoek je dan ook nog een kustplaats en zo’n dagtour heeft wel als nadeel dat je niet veel tijd in Ronda zelf te besteden hebt. Ook rijden er reguliere bussen naar het stadje toe.

Veel toffer is het maken van een rondreis door Andalusië! De regio Andalusië is immens mooi en heeft naast Ronda nog zo veel meer te bieden: traditionele witte dorpen op heuvels, de lekkerste tapas, Moorse steden en natuurlijk de kust. Zo kun je zon, strand, steden en natuur perfect met elkaar combineren, op je eigen tempo.

Wat zou jij graag willen zien of doen in Ronda?

Dit artikel betreft een samenwerking.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).