Wat te doen in Singapore als je 48 uur de tijd hebt?

Singapore is de meest hypermoderne metropool van Zuidoost-Azië en een compleet andere wereld dan alle landen eromheen. Als je al een tijdje door Azië aan het reizen bent en je komt vervolgens in Singapore terecht, zul je van de ene in de andere verbazing vallen. Het is er extreem schoon, heeft de meest uiteenlopende wijken en is tegelijkertijd modern en heel traditioneel. Singapore heeft daarom ook genoeg – soms wat bizarre – bezienswaardigheden te bieden waar je je gerust een week aan kunt vergapen. Heb je wat minder de tijd tijdens je reis? In 48 uur kan je zeker al een heleboel van Singapore zien.

Zelf bezochten wij Singapore twee keer. De eerste keer was in 2016, toen we zelf ook maar 48 uur de tijd hadden om deze ministaat te ontdekken. In 2019 kwamen we voor drie dagen terug. De stad was toen nog net zo leuk om te bezoeken! Tenzij je ook tijd door wilt brengen in een van de animatieparken in het land, heb je aan twee/drie dagen genoeg om de meeste bezienswaardigheden van Singapore te zien. In dit artikel heb ik een reisroute voor Singapore voor je uitgestippeld waarmee je niet kriskras door de hele stad aan het reizen bent. Hier kun je zeker twee dagen mee vullen. Ook geef ik onder aan dit artikel tips voor accommodaties en eetgelegenheden. Veel leesplezier!

Kaart van Singapore


Wat je eerst nog even wilt weten over Singapore

De republiek Singapore is een stad- en eilandenstaat in Zuidoost-Azië dat onder West-Maleisië ligt en boven Indonesië. Met de naam Singapore wordt doorgaans het land zelf als ook de hoofdstad bedoeld. Het land is zo klein (de helft van Flevoland…) dat de hoofdstad bijna alle beschikbare ruimte opslokt. Sterker nog, er zijn zelfs geen andere steden te vinden. Bijna alle bezienswaardigheden vind je dan ook in het centrum van de stad Singapore zelf. Buiten de stad om zijn er wat natuurgebieden en eilanden waar het rustiger is. Hier vind je ook het animatie-eiland Sentosa.

Singapore is een smeltkroes van culturen en er worden maar liefst 4 officiële talen gesproken: Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil. Daarnaast worden er nog eens 16 verschillende talen en dialecten gesproken door de bijna 6 miljoen inwoners. En dat in zo’n klein landje! Veel van die cultuurverschillen ga je tijdens je vakantie in Singapore zeker terugzien. In Singapore wordt er betaald met de Singaporese dollar. Als je van tevoren een inschatting wilt maken van de kosten die je kunt verwachten met een bezoek aan Singapore, dan raad ik je aan om mijn artikel over ons Singapore budget te lezen.

Singapore bezienswaardigheden

Wat te doen in 48 uur in de meest moderne stad van Zuidoost-Azië

Singapore mag dan als land niet al te groot zijn, de stad is alsnog groot genoeg om veel tijd kwijt te raken aan het reizen als je geen goede reisroute van tevoren uitstippelt. De Singapore bezienswaardigheden die ik in dit artikel opnoem, heb ik daarom op een logische volgorde gezet. Zo ben je minder tijd kwijt aan het reizen en zie je des te meer van de stad zelf.

Dag 1: ontdek de culturele kant van Singapore

Little India

De Indiase cultuur is een van vele culturen die goed vertegenwoordigd is in Singapore. Hoewel de mensen met verschillende achtergronden tegenwoordig naast elkaar door de hele stad wonen, was dit vroeger wel anders. Hierdoor kreeg je diverse culturele wijken, waaronder Little India. En die Indiase sfeer proef en zie je echt nog goed terug hier. Zodra je de wijk binnenkomt, zie je overal marktjes waar ze groenten en fruit verkopen, kruiden en lekkernijen, maar ook veel sieraden, kleding en ander spul. Het is erg indrukwekkend om hier rond te lopen en alles om je heen te bewonderen. Hier en daar zul je wat street art tegenkomen en boeddhistische tempels. Maar het hoogtepunt is absoluut het huis van Tan Teng Niah. Hoe kleurrijk kan een huis zijn?

Dichtstbijzijnde halte: Little India. Pak hiervoor de blauwe lijn (haltenummer DT 12) of de paarse lijn (haltenummer NE 7).

Marktkraampjes in Little India, Singapore
Tekening van roze en paarse koe op muur
Kampong Glam

Ook de Arabische cultuur is goed vertegenwoordigd en wel in Kampong Glam. Wat mij betreft echt een fantastische wijk. Niet alleen door de prachtige Masjid Sultan Moskee met gouden koepel (dit steekt heel bijzonder af tegen de wolkenkrabbers op de achtergrond) en vele Arabische restaurants in Bussorah Street en Muscat Street. Als je iets verder loopt, kom je namelijk ook nog eens in een van de meest creatieve wijken van Singapore terecht. Maak zeker een wandeling door Haji Lane, dat vol staat met kleurrijke winkels en muren vol street art. In de straten eromheen liggen veel terrassen en regelmatig hoor je muziek uit de cafés komen.

Dichtstbijzijnde halte: Bugis. Je komt hier door de blauwe lijn te pakken en uit te stappen bij haltenummer DT 14.

Masjid Sultan Moskee met gouden koepel in Singapore
Felgekleurde winkels in Haji Lane in Singapore
Street art met palmbomen ervoor in Singapore
Fort Canning

Fort Canning biedt een oase van rust in de drukke stad. Ik zou niet zeggen dat het een must see is. Als je deze dag iets wilt overslaan, dan zou ik Fort Canning persoonlijk achterwege laten. Maar het biedt wel een heel gaaf uitzicht over de stad. En het is fijn om er rond te lopen als je even wat ruimte wilt. Er zijn verschillende historische tuinen waar je doorheen kunt struinen en je kunt zelfs een voormalig commandocentrum uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken dat hier onder de grond is gebouwd.

Dichtstbijzijnde halte: Fort Canning. Pak de blauwe lijn weer verder en stap uit bij haltenummer DT 20.

Clarke Quay

Clarke Quay is een openluchtcentrum met tal van kleurrijke restaurants, bars en winkels. Vanaf de kade (Boat Quay) kun je sowieso een gave rondvaart maken over de Singapore-rivier. Natuurlijk in een van de typisch houten bootjes die je de hele dag door over het water ziet gaan. Je vaart dan langs de grootste bezienswaardigheden van Singapore. Maar het gebied zelf is ook mooi om te zien. De historische huizen aan de kade hebben tegenwoordig een felle kleur gekregen en in de avond worden ze ook nog eens verlicht door gekleurde lampen. Een gezellig uitgaansgebied om in de avond een hapje te eten of een drankje te doen.

Dichtstbijzijnde halte: Clarke Quay. Kom je vanaf Fort Canning, dan kun je waarschijnlijk het beste lopen. Anders moet je de blauwe lijn pakken naar Chinatown (DT 19) en daar overstappen op de paarse lijn richting Clarke Quay (NE 5).

Open plein met fonteinen aan Clarke Quay
Authentieke houten boot op rivier van Singapore
Merlion

De Merlion is hét icoon van Singapore en op z’n mooist in de avond. Het is een groot beeld van een tja, leeuw met vissenlichaam dat water terug de rivier in spuit. In de avond is niet alleen het beeld mooi verlicht, maar vallen ook alle wolkenkrabbers extra goed op.

Dichtstbijzijnde halte: Raffles Place. Je komt hier door de groene lijn te pakken (haltenummer EW 14) of de rode lijn (haltenummer NS 26). Kom je vanuit Clarke Quay? Pak dan de paarse lijn richting Dhoby Ghaut en stap daar over op de rode lijn richting Raffles Place.

Merlion beeld van leeuw in Singapore

Dag 2: proef de hypermoderne sfeer van de stad

Gardens by the Bay

De Gardens by the Bay is al een bijzondere plek om te zien. Hier staan metershoge metalen bomen die versierd zijn met allemaal exotische planten. Dit geeft een heel futuristisch gevoel! Tussen een aantal van deze bomen hangt een loopbrug, waardoor je tussen de bomen door kunt lopen.

In het park zijn daarnaast twee extreem gave kassen te bezoeken: Cloud Forest en Flower Dome. Met watervallen, mistshows en kleurrijke bloemen zijn dit niet bepaald doorsnee kassen te noemen. Ze zijn dan ook razend populair en als je ze wilt bezoeken, zorg er dan voor dat je zo vroeg mogelijk gaat. Ze gaan open om 09.00 uur in de ochtend, maar let op: de eerste mistshow begint pas om 10.00 uur. Als je slim bent, koop je alvast van tevoren kaartjes voor Cloud Forest en Flower Dome.

Dichtstbijzijnde halte: Bayfront. Neem de oranje lijn en stap uit bij haltenummer CE 1 of pak de blauwe lijn en stap uit bij haltenummer DT 16. Het is vanaf hier nog een minuut of 20 lopen naar Cloud Forest en Flower Dome, al rijdt er wel een treintje door Gardens by the Bay.

Metalen bomen in Gardens by the Bay
Helix Bridge

Eigenlijk wil je deze bijzondere brug het liefst in de avond zien. Deze kronkelende metalen constructie wordt dan in allerlei kleuren verlicht. Toch is het overdag ook leuk om eroverheen te lopen. De brug moet misschien net je smaak zijn, maar met het uitzicht is niets mis.

Dichtstbijzijnde halte: Bayfront (oranje lijn haltenummer CE 1 / blauwe lijn haltenummer DT 16) of Promenade (oranje lijn haltenummer CC 4 / blauwe lijn haltenummer DT 15). Vanaf Gardens by the Bay kun je ernaartoe lopen.

Chinatown

Het meest praktische op je tweede dag in Singapore is eigenlijk om deze dag in Chinatown te beginnen. Maar leuker is het om daar wat later naartoe te gaan. (En anders is het megadruk bij Cloud Forest en Flower Dome!) De markt zal dan levendiger zijn. Verschilt deze Chinatown van andere Chinatowns wereldwijd? Ik vind van wel! Al is het alleen maar vanwege de vele Chinese tempels en rode lampionnen die boven de straten hangen. Loop zeker even langs de Buddha Tooth Relic Temple en de tempel van Sri Mariamman. En natuurlijk door de Chinatown Street Market, waar je heerlijk kunt eten en een souvenir kunt scoren.

Dichtstbijzijnde halte: Chinatown. Neem de blauwe lijn naar haltenummer DT 19. Of pak de paarse lijn en stap uit bij haltenummer NE 4.

Rode lantaarns boven weg in Chinatown Singapore
Markt waar ze fruit verkopen in Chinatown
Marina Bay Sands

Het meest bizarre gebouw van Singapore! Als je deze reisroute voor Singapore helemaal vanaf het begin gevolgd hebt, dan heb je dit gebouw al vaak in de verte gezien. Nu is het tijd om er echt naartoe te gaan. Want wie verzint het nu om een soort van schip op drie wolkenkrabbers te bouwen? De architect van Marina Bay Sands dus. Wat het gebouw is? Een luxehotel met ruim 2.500 kamers, het grootste casino ter wereld en verschillende sterrenrestaurants. Maar de echte eyecatcher is de infinity pool bovenop. Vanuit dit zwembad heb je een waanzinnig uitzicht over heel Singapore. Voor een verblijf hier moet je alleen wel je portemonnee trekken. Slaap je ergens anders? Je hebt wel de mogelijkheid om het observatiedek te bezoeken. Ook mooi!

Dichtstbijzijnde halte: Bayfront (oranje lijn haltenummer CE 1 / blauwe lijn haltenummer DT 16). Vanaf Chinatown is de blauwe lijn het snelst.

De letters dream met uitzicht over Marina Bay Sands en Singapore Flyer.
The Shoppes

Een luxehotel kan niet zonder een misschien nog wel luxere winkelcentrum, toch? Dat is The Shoppes. Waarin ze Venetië na hebben gebouwd en je dus in een gondel door het winkelcentrum kunt varen. Bizar. Hier vind je de duurste van de duurste merken en nog duurdere restaurants om een hapje te eten. Nee, budgetvriendelijk is dit winkelcentrum zeker niet. Maar het is wel echt de moeite waard om even een kijkje te nemen. Zelfs als je niet van shoppen houdt. Al is het maar om de gondels te bekijken. Of de regendome met waterval.

Dichtstbijzijnde halte: Bayfront (oranje lijn haltenummer CE 1 / blauwe lijn haltenummer DT 16). The Shoppes ligt in Marina Bay Sands.

Gardens at the Bay Show en Spectra Light & Water Show

Nog niet genoeg Singapore bezienswaardigheden gezien? In de avond worden er dagelijks twee spectaculaire lichtshows in Singapore gegeven. De eerste is in Gardens at the Bay waar onder luide muziek de metalen bomen oplichten en knipperen in heel veel kleuren. De andere is boven het water van Marina Bay, recht voor Marina Bay Sands. Hier worden projecties in het water getoond. Allebei zijn ze indrukwekkend om te zien en heel populair. Verwacht veel drukte tijdens deze gratis shows!

Is het mogelijk om ze allebei te zien? Jazeker! De Gardens at the Bay-show is dagelijks om 19.45 uur en 20.45 uur. De Spectra-show wordt gehouden om 20.00 uur en 21.00 uur en op vrijdag en zaterdag ook nog eens om 22.00 uur. De shows worden op loopafstand van elkaar gegeven.

Dichtstbijzijnde halte: Bayfront (oranje lijn haltenummer CE 1 / blauwe lijn haltenummer DT 16).

Een verlichte boom bij flat met boot tijdens citytrip Singapore.
Spectra lichtshow boven water

Eten in Singapore

Als je door Singapore rondloopt, zal je één ding wel opmerken. Overal waar je komt zijn waanzinnig veel restaurants en food markets te vinden. Aan eten dus echt geen gebrek. En eerlijk is eerlijk, je kunt ook echt heel goed eten in Singapore. Toch wil ik je mijn twee favoriete food markets niet onthouden.

De eerste is Lau Pa Sat Market / Telok Ayer Market, een traditionele food market die midden tussen de wolkenkrabbers staat. De locatie is fantastisch, maar het eten ook! En het is behoorlijk vriendelijk voor je portemonnee. Na 19.00 uur in de avond opent hier ook ‘Satay Street’, een laan van foodstalletjes waar ze alleen maar saté verkopen. Ze claimen allemaal de beste te zijn, dus succes met kiezen ;-). Deze food market ligt globaal tussen Chinatown en Marina Bay.

Mijn andere tip is Makansutra Glutton’s Bay vlak bij de Helix Bridge. Als je ook maar een beetje van street food houdt, wil je hier graag eens je maaltijd halen. Heerlijk!

Dichtstbijzijnde halte Lau Pa Sat: Downtown (blauwe lijn haltenummer DT 17) of Telok Ayer (haltenummer DT 18. Makansutra Glutton’s Bay: Promenade (blauwe lijn haltenummer DT 15) of City Hall (groene lijn haltenummer EW 13 / rode lijn NS 25).

Accommodaties in Singapore

Singapore is zeker niet het goedkoopste land om te verblijven. Vooral als je het vergelijkt met de landen eromheen, liggen de prijzen voor accommodaties in Singapore een flink stuk hoger. Hét bekendste hotel van Singapore waar het liefst iedereen zou willen verblijven is Marina Bay Sands. Maar met prijzen die beginnen vanaf ruim € 300,- per nacht is dat voor de meesten van ons niet echt haalbaar. (Maar hoe cool als het wel lukt!) Daarom wil ik je de volgende twee opties aanraden:

  • KeSa House is een boetiekhotel dat gevestigd zit in authentieke handelshuizen midden in Chinatown. Het ligt lekker centraal ten opzichte van veel bezienswaardigheden in Singapore, is vanbinnen modern ingericht maar heeft toch nog die historische twist. Bovendien is het er netjes en hangt er een gezellige sfeer. Bekijk hier de recente prijzen en beschikbaarheid van KeSa House.

Hoe werkt het openbaar vervoer in Singapore?

Misschien is het je opgevallen dat ik bij de haltes zowel een haltenaam als een haltenummer heb geschreven. Op dit moment telt Singapore zes metrolijnen (en drie lightrail-lijnen, maar die liggen ver buiten het centrum). Elke lijn heeft een eigen kleur. Naast de haltenaam heeft een halte ook een haltenummer dat gekoppeld is aan de kleur van een lijn. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar in werkelijkheid werkt het hartstikke eenvoudig. Het is namelijk veel makkelijker te onthouden dat je van DT 14 naar DT 16 wilt reizen. Je kan deze haltes allemaal van tevoren bekijken op de metrokaart van Singapore.

Singapore is niet de goedkoopste stad, maar de kosten voor het openbaar vervoer vallen daarentegen hartstikke mee. Je kan een toeristenpas kopen voor $ 10,- ( +/- € 6,50) of twee dagen voor $ 16,- (€ 10,-) waarmee je onbeperkt met de metro rijdt. Je moet wel een borg betalen van $ 10,- die je weer terugkrijgt als je de kaart binnen vijf dagen inlevert.

Een andere optie is een papieren pas te kopen in een ticketautomaat op een metrostation. Je betaalt hiervoor een heel klein bedrag en kan de kaart vervolgens een aantal keer opwaarderen. Je kan dan precies aangeven waar je naartoe gaat, zodat je nooit te veel betaalt. Het ligt er natuurlijk aan hoevaak je van plan bent om in de metro te stappen, maar zelf waren wij $ 13,- per persoon kwijt voor twee dagen. Een klein verschil dus maar.

Overigens rijden er ook genoeg bussen door Singapore, maar ik zou zeggen: houd het vooral lekker simpel voor jezelf. De metro is het meest efficiënt en het makkelijkst om mee te reizen. Bij alle bezienswaardigheden in Singapore is een metrohalte dichtbij te vinden.

Welke bezienswaardigheden in Singapore wil jij echt niet missen?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

2 thoughts on “Wat te doen in Singapore als je 48 uur de tijd hebt?”

  1. Wow, wat een diverse stad! Dat had ik totaal niet verwacht. Fijn om te lezen hoe je de stad hebt opgedeeld in deze blogpost.

  2. Dit is een prachtig en goed leesbaar artikel over de belangrijkste bezienswaardigheden van Singapore.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).