Werken vanuit het buitenland: zo pak je dat aan

Je bent nog lang niet klaar met je reis. Dus popt er een vraag op in je hoofd: zou werken vanuit het buitenland een optie zijn? En is het reëel om dit voor een Nederlands bedrijf of Nederlandse klanten te doen? Yes, dat is het zeker! Er zijn alleen wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ook moet je een paar knopen doorhakken voordat je daadwerkelijk de stap kunt zetten. 

Zo kun jij ook werken vanuit het buitenland

Je hebt inmiddels aardig wat gereisd en weet één ding heel zeker: je bent er nog lang niet klaar mee. Het allerlaatste wat je dan wil is terug naar Nederland gaan om daar weer voor een baas op kantoor te werken. Gelukkig bestaat daar een fantastische oplossing voor in de vorm van online werken.

Als je niet gebonden wilt zijn aan een locatie en voor een Nederlands bedrijf of met Nederlandse klanten vanuit het buitenland wilt werken, kan dit op grofweg twee manieren:

  • Je zet een eigen online onderneming op
  • Je kiest voor een remote baan in loondienst

Beide constructies hebben zo zijn voor- en nadelen. Maar één ding hebben ze gemeen. Ze zorgen ervoor dat jij voor lange tijd over de wereld kan blijven reizen en optimaal geniet van de vrijheid die dat geeft. Na je werkdag nog even naar het strand? In het weekend een gezellig dorpje bezoeken of wandelen door de berg? Check! Het kan allemaal.

To do: Bedenk voor jezelf of je als ondernemer je inkomen wilt verdienen vanuit het buitenland of in loondienst. Heb je hier hulp bij nodig? In mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ leer je veel meer over hoe je vanuit het buitenland je geld verdient.

De duur van je werkreis

Hoe langer je in het buitenland blijft, hoe meer je moet regelen. Daarom is het handig om alvast te bepalen hoe lang je weg wilt blijven. Dat is belangrijk om te weten, want de tijdsduur van je ‘werkreis’ heeft onder andere invloed op je belastingplicht en verzekeringen. Heb je echt nog geen idee? Lees dan eens onderstaande scenario’s door en kies het scenario dat het dichtst bij jouw droomleven ligt:

Workation

De meest laagdrempelige manier van werken in het buitenland is een workation. Vaak duurt een workation slechts een aantal dagen tot een week. Buiten goede afspraken met je klanten, werkgever of collega’s om, heb je eigenlijk nergens omkijken naar. Mensen hebben misschien niet eens door dat je vanaf een andere locatie werkt. Wel een tip: zie een workation niet als een vakantie. Natuurlijk moet je ook de tijd nemen om te genieten, maar je wilt ook werk gedaan krijgen.

Werken in combinatie met een lange reis

Wil je voor een langere periode de wereld ontdekken? Dan kan je ervoor kiezen om een lange reis te maken in combinatie met online werk. Als je hiervoor kiest, check dan altijd je reisverzekering even. Sommige polissen zijn alleen geldig als je hooguit een paar maanden wegblijft.

In principe mag je vanuit wet- en regelgeving acht maanden uit Nederland wegblijven zonder dat het ergens invloed op heeft. Wil je langer op reis, dan hoor je je uit te schrijven bij de gemeente waarin je woont. Deze uitschrijving heeft gevolgen voor onder andere je zorgverzekering en opbouw van je AOW. Heb je geen zin in gedoe en heb je niet de intentie om onbeperkt te blijven reizen, dan is het aan te raden om zo nu en dan weer eens een reisje naar Nederland te boeken. Sommige Nederlandse werkgevers stellen als eis dat je minimaal vier maanden vanuit Nederland werkt op jaarbasis. Het heeft namelijk ook invloed op hun rechten en plichten als jij langer dan acht maanden wegblijft.

Lees ook: Voor jezelf beginnen als ondernemer: 12 tips voor een goede start

Voor onbepaalde tijd reizen of emigreren

Als reizen alles voor je is en je je alleen nog maar een leven in het buitenland voor kunt stellen, dan overweeg je waarschijnlijk een emigratie of een reis voor onbepaalde tijd. Op dat moment heb je best het een en ander te regelen. Je moet je uitschrijven bij de gemeente en gaat mogelijk loonbelasting afdragen in een ander land. Spanje heeft bijvoorbeeld als regel dat als je daar 183 dagen per jaar bent, je belasting afdraagt. Als je de rest van het jaar wel in Nederland verblijft, mag je ook nog eens hier belasting betalen. Op de site van NederlandWereldwijd lees je meer over alle regels rondom emigreren en jezelf uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP).

Op afstand werken als je al in loondienst zit

Wil je in het buitenland werken maar past je huidige werk daar niet bij? Ga dan gewoon eens een gesprek aan met je werkgever. Misschien dat remote werken nog niet de norm is binnen het bedrijf waarvoor je werkt, maar hé, iemand moet de eerste zijn toch? Werken op afstand mag gelukkig steeds vaker en het is heel normaal om met een voorstel te komen. Wat kan helpen is om van tevoren alvast goede argumenten te bedenken en oplossingen te bedenken voor uitdagingen waar jullie mogelijk tegenaan lopen. Wil je werkgever echt niet akkoord? Dan zou ik er mooi voor kiezen om een andere remote baan te zoeken of te ondernemen…

Waar je ook aan moet denken als je gaat werken vanuit het buitenland

  • In sommige landen ben je al belastingplichtig als je er langer dan 183 dagen verblijft. Check dit dus altijd even.
  • Bekijk ook van tevoren of je een speciaal visum nodig hebt. Meestal kan je als digital nomad gewoon op een toeristenvisum werken, maar dit is niet altijd toegestaan.
  • Maak een financieel plan. Nederland is in verhouding een duur land, dus soms kan het zelfs goedkoper zijn om vanuit een ander land te werken. Dat neemt niet weg dat je wel kosten maakt, waaronder het aanschaffen van tickets en verzekeringen.
  • Bekijk hoe goed het internet is op de locatie waar je naartoe wilt gaan. Je komt niet ver met je werk als het internet slecht is.

Wil je als digital nomad werken vanuit het buitenland? Bekijk dan eens mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’. Je leert hierin van A tot Z hoe je digital nomad wordt en waar je allemaal aan moet denken. 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).