Reizen en werken combineren: hoe houd je balans

Vrouw met gebedsvlaggen op achtergrond Nepal

Voor zo veel mensen is het de ultieme droom: werken en reizen combineren. Want hoe fantastisch is het als je de wereld kan blijven ontdekken terwijl je tegelijkertijd inkomsten hebt. Uit ervaring kan ik zeggen dat het geweldig is ;-). 

Maar uit ervaring weet ik ook dat het combineren van werken en reizen best een uitdaging kan zijn. Want hoe zorg je ervoor dat je niet te veel aan het reizen bent, waardoor het werken er volledig bij inschiet? En je uiteindelijk afdruipt naar huis omdat je bankaccount tot zero is gedaald?

Maar andersom gebeurt het ook vaak genoeg: hoe waak je ervoor dat je niet op één of slechts een paar vaste plekken blijft hangen, bang dat je anders precies op een bestemming komt waar je net geen internet hebt terwijl je een belangrijke call hebt?

Voor iedereen zal het een heel andere ervaring zijn om te reizen en te werken tegelijkertijd. En je zult er gaandeweg ook zelf een weg in gaan vinden. Maar ik vertel je graag hoe wij de balans ertussen hielden toen wij aan het reizen waren.

Reizen en werken combineren en balans ertussen houden

Begin eerst met reizen, voordat je het reizen met werken combineert

Veel mensen beginnen op een gegeven moment aan hun eerste grote reis en komen erachter dat ze dit zo fantastisch vinden, dat ze besluiten dat ze het reizen met werken willen combineren. Maar doordat het leven als digital nomad steeds gangbaarder wordt, en er steeds meer over te vinden is, komen er ook steeds meer mensen bij die deze leefstijl direct willen volgen. Uit mijn eigen ervaring zeg ik: doe dat niet. Geniet eerst volop van het reizen en alle avonturen die je beleeft.

Toen ik in 2015 voor de allereerste keer in mijn leven ging backpacken en mijn eerste voetstappen buiten Europa zette, dacht ik er ook aan om te blijven werken. Dat was eigenlijk helemaal geen vreemde gedachte. Ik werkte al als freelance redacteur vanuit huis. Waarom kon ik dat ook niet vanuit Azië doen?

Witte vaas waar rook uit komt in Kathmandu

Nu stonden mijn opdrachtgevers niet heel hard te juichen toen ik vertelde dat ik voor een halfjaar naar het buitenland ging. Ik hoorde dus ook niets meer van ze toen ik eenmaal op het vliegtuig was gestapt. Gelukkig was ik er ook niet afhankelijk van, ik had genoeg gespaard om het wel een tijdje uit te houden. Maar achteraf gezien ben ik er ook gewoon heel dankbaar voor. Deze reis maakte in meerdere opzichten zo’n indruk op mij. Alles was nieuw voor mij en ik leerde een heel andere kant van mijzelf kennen. Deze ontwikkeling had ik voor mijn gevoel tegengehouden als ik op dat moment ook op werk moest focussen. Nu genoot ik ervan dat ik mij volledig op mijn reis kon richten.

Pas na een paar maanden, toen de ‘nieuwigheid’ van het reizen af was, kreeg ik de rust om ook weer werk op te pakken. Dus tegen iedereen zeg ik: gun jezelf eerst de tijd om lekker te reizen. Ontdek hoe het is, hoe je er zelf mee omgaat en focus daarna pas op het werken.

Wil je ondernemen? Werk thuis al aan je business

Het reizen combineren met werken kan je op meerdere manieren doen. Een van de eenvoudigste manieren is door een Working Holiday Visum aan te vragen voor bijvoorbeeld Australië of Nieuw-Zeeland. Je krijgt dan een visum voor een jaar. Het grootste deel van dit jaar kun je werken en de rest van je tijd kun je spenderen aan roadtrips maken. Een fantastische ervaring en als je dit leest op het moment dat je nog aan het twijfelen bent: DOEN. Want vooral in Australië kun je flink wat geld verdienen, waarmee je nog een tijd de wereld kunt ontdekken.

Maar voor wie echt langdurig wilt gaan reizen, kan het interessanter zijn om te ondernemen tijdens het reizen. Als je online gaat ondernemen, kun je ervoor zorgen dat je maandelijks gewoon een inkomen hebt. Dat hoeft niet per se moeilijk te zijn, maar een onderneming opstarten is voor de meesten van ons zeker niet makkelijk. Naast het feit dat je niet direct klanten hebt, kost het gewoon tijd om een naam te bouwen. Laat staan dat ik begin over het hebben van de juiste mindset. Want dat is waar de meeste ondernemers stuk op gaan. Ze durven bijvoorbeeld niet de juiste tarieven te vragen. Een hele uitdaging dus als je tegelijkertijd aan het reizen bent en veel afleiding ervaart.

Mijn advies hier: begin thuis al met je business op te bouwen. En vertrek pas wanneer je een redelijk steady fundament en omzet hebt opgebouwd. Dit zal je zo veel rust geven tijdens het reizen!

Vrouw die richting rood gebouw in Kathmandu, Nepal loopt

Houd zoveel mogelijk een vast ritme aan

Dat klinkt waarschijnlijk helemaal niet aantrekkelijk voor iemand die juist op zoek is naar vrijheid! Want is dat vaak niet een van de belangrijkste redenen dat we gaan reizen? Maar als je echt het reizen met werken wilt combineren, en met name met het ondernemen, is niets zo belangrijk als het hebben van een ritme. En een ritme hebben hoeft echt niet te betekenen dat je elke werkdag van 9 tot 5 achter de laptop zit. Hell no! Maar wel dat je genoeg tijd blokt om ook daadwerkelijk te werken. Want het is heel simpel: doe je dat niet, dan houdt het reizen ook vanzelf op. Je rekening blijft niet zomaar groeien ;-).

Als je die tijd blokt volgens een bepaalde structuur, dan geeft je dat rust. Je wilt voorkomen dat je tijdens het reizen alleen maar aan het stressen bent omdat je nog werk af moet krijgen. Juist door een ritme aan te houden, kun je veel meer genieten van je vrije tijd waarin je de omgeving kunt ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je elke dag een bepaalde taak afrond. Of dat je een schema aanhoudt. Dat hebben wij ook wel eens gedaan.

Onze ervaring in Thailand

Toen wij voor drie maanden in Thailand leefden, werkten wij van maandag tot en met vrijdag bij een co-working space. Vaak waren we al vroeg wakker, dus meestal aten we ergens onderweg ontbijt en waren we er rond een uurtje of acht. Tussen de middag namen we de tijd om te lunchen buiten de deur en in de middag stopten we vaak alweer rond een uur of drie/vier. Als je ervoor zorgt dat je geconcentreerd werkt en goed van tevoren nadenkt over je planning, krijg je heel wat werk gedaan in deze uren!

We hadden altijd het gevoel dat we een zee van tijd over hadden om andere dingen te doen. In de namiddagen en avonden deden we leuke dingen in de omgeving en in het weekend trokken we er vaak op uit om verder weg te gaan.

Gekleurde kozijnen en vlaggen in Nepal

Na deze drie maanden gingen we voor een maand naar de Filipijnen. Omdat we wisten dat het internet hier slecht is, wisten we al dat ons ritme in de Filipijnen heel anders zou zijn. Minder werk, veel meer reizen. Dus daar leefden we weer compleet anders en werkten we maar iets van twee dagen per week. Maar doordat we hier van tevoren over na hadden gedacht, liep dat nergens spaak. Zo kan je ritme dus per land verschillen. Probeer wat dingen uit en kijk wat bij jou past. Maar je krijgt het meeste gedaan als je wel iets van een ritme aanhoudt. Of in elk geval met een plan werkt.

Wees je ervan bewust dat er nooit zekerheid zal zijn

Het is best een uitdaging om tijdens het reizen ook te werken. Waar je thuis bijna 100% kunt vertrouwen op een goede werkplek, snel internet en de bereikbaarheid van collega’s, kun je dat niet op reis. Elke keer als je naar een nieuwe plek afreist, is het maar weer de vraag hoe en waar je ergens kunt gaan werken. Zelfs als je van tevoren op het internet hebt gecheckt wat de ervaringen zijn van andere mensen.

Een dag lang geen elektriciteit? Hopeloos door de straten lopen in de hoop ergens wifi te vinden? Voor gesloten bibliotheken staan in de regen? Drinken besteld in een café om erachter te komen dat het internet ruk is? Tientallen kilometers rijden voor een wifihotspot, om daarna weer teleurgesteld te zijn dat het niet werkt? Been there, done that. Ja, dit zijn allemaal persoonlijke ervaringen ;-). En wauw, wat ben ik wel eens gefrustreerd geweest!

Danique lachend met gekleurde vlaggen op achtergrond

Maar dat is nu eenmaal hoe het werkt als je op reis bent. Je hebt geen zekerheid meer. Maar zal ik je eens vertellen: in feite heb je dat thuis ook niet. Ook daar kan je internet er ineens uit klappen (ook een persoonlijke ervaring ;-)). Hoe je toch een stukje zekerheid voor jezelf kunt inbouwen?

  • Zorg dat je geen afspraken of deadlines op reisdagen hebt
  • Als je gaat reizen, plan de dag daarna ook nog niets belangrijks. Zo gun je jezelf nog wat tijd om fijne werkplekken te ontdekken
  • Koop waar je ook komt een simkaart (tenzij het onbetaalbaar is). Mocht wifi nergens werken, dan kan je een hotspot met je data maken
  • Reis niet te snel. Het is niet heel realistisch om te werken en om de twee/drie dagen weer naar een nieuwe plek af te reizen. Dat zal ook snel vermoeiend worden

Houd je droom voor ogen

Aaah, dat werken, dat komt morgen wel! Als je met je benen gestrekt op het strand aan een cocktail ligt te nippen, is dit een heel snelle gedachte. Geniet ook lekker van het moment! Maar als je deze gedachte morgen weer hebt, en de dag daarna, en de dag dáárna, dan is de balans tussen het werken en het reizen ver te zoeken. En het zou toch zonde zijn als je je reis vervolgens af moet breken, omdat je geld op is.

Tenzij je echt vanuit je passie onderneemt en werkt, is het moeilijk voor mensen om het ‘minder aangename’ boven het aangename te plaatsen. Als mens zijnde denken we graag aan het nu en wat minder aan de lange termijn. Ik ben daar zelf ook echt een ster in. Gelukkig wat minder als het op werk aankomt, want ik vind mijn werk echt leuk om te doen. Maar op andere gebieden kan ik soms gauw voor de snelle – maar uiteindelijk minder handige – weg kiezen.

Probeer dus altijd tijdens het reizen je droom voor ogen te houden. Is dat langdurig reizen? Dan zal er ook geld in het laatje moeten komen. En dan zal je dus de handen uit de mouwen moeten steken om dat voor elkaar te krijgen. En laten we nu eerlijk zijn, het is niet echt bepaald een straf als je na je werkdag weer het strand op kunt, toch? Geniet van beide werelden en van alle ervaringen die je opdoet! Dat is de beste manier om reizen met werken te combineren.

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).