Housesitten op reis: een goede manier om budget te reizen én werken

Housesitten in Nieuw-Zeeland | Housesitten op reis | Housesitten als digital nomad

Sinds een paar maanden hebben we het concept housesitten op reis ontdekt. We hadden er natuurlijk al wel veel eerder van gehoord, maar nog nooit het idee gehad om het ook uit te proberen.

Totdat we afgelopen juni aan onze roadtrip in Nieuw-Zeeland begonnen en het in de winter wel erg koud bleek te zijn (ja, kom maar met die opmerkingen ;-)). Daarnaast is het helemaal niet altijd handig om als digital nomad vanuit een busje te werken terwijl je geen internet hebt en je tenen er zowat afvriezen. Veel geld betalen voor accommodatie zagen we ook niet zitten. Nieuw-Zeeland is al duur genoeg. En zo kwamen we dus uit bij het idee voor housesitten op reis.

De eerste keer housesitten op reis: wat houdt het eigenlijk in?

Het idee van housesitten is enorm simpel. Mensen hebben een oppas nodig voor hun huis en vaak ook huisdieren en zoeken daarvoor mensen, omdat ze in hun omgeving bijvoorbeeld niemand hebben die dat even voor ze kan doen (vergeet niet dat de buurvrouw niet overal om de hoek woont). Deze housesits variëren vaak van een weekend tot soms zelfs een paar maanden. En de ene keer hoef je alleen maar op het huis te passen, terwijl je een andere keer ongeveer een heel dierentuin te eten moet geven. Maar wat de housesits wel allemaal gemeen hebben: het kost je helemaal niets als housesitter.

Hoe kom je aan adressen

Hoe je dan aan deze adressen komt? Meestal via verschillende housesitwebsites. Een grote hier in Nieuw-Zeeland is Kiwi Housesitters. Mensen plaatsen hierop een advertentie waarop jij kunt reageren. Of je kunt je profiel zo instellen dat ze jou kunnen vinden. Je kunt zoeken op regio of plaats, op tijdsduur en zelfs op het soort huis of dier. Zo kun je makkelijk iets vinden wat goed bij je past.

Een heel goede website voor wereldwijde housesits is Trusted Housesitters. Hierop vind je housesits voor Nieuw-Zeeland, maar ook bijvoorbeeld Thailand, Vietnam en zelfs… Nederland ;-).

Voor al deze websites betaal je kosten om je te registreren, variërend tussen de $ 80,- en $ 130,- per jaar. Máár, deze kosten zijn het waard. Vooral als je in een land als Nieuw-Zeeland rondreist. Voor ons tweeën kost een overnachting toch minimaal $ 60,-. Je hebt het er dus zo weer uit.

Housesitten op reis | Housesitten als digital nomad | Housesitting | Housesitting Nieuw-Zeeland

Onze positieve ervaringen met housesitten

In de laatste drie maanden hebben wij drie keer op een huis en dieren gepast voor totaal zeven weken. Ik kan je alvast verklappen: als digital nomad was het een fantastische oplossing voor ons ‘probleem’. We konden de kou en ons busje even ontvluchten, hadden wifi en een verwarming en maakten bijna geen kosten. Maar er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan.

Onze eerste housesit was in Wellington, waarbij we op een huis en een (hyperactieve) hond pasten. De eigenaren hadden via Kiwi Housesitters contact met ons opgenomen. We mailden een paar keer, belden om een afspraak te maken en een dag voor hun vertrek gingen we langs om kennis te maken. Oké, dat was even vreemd. Misschien dat wij als Nederlanders wat te wantrouwig zijn, maar wij vonden het in eerste instantie best gek dat ze vreemden zo snel op hun huis lieten passen. En dat met zo weinig contact.

Maar blijkbaar is het hier in Nieuw-Zeeland een heel normale gang van zaken. De mensen bleken in elk geval heel aardig te zijn en voor een kleine twee weken pasten we op een fijn warm huis waar we goed konden werken, heerlijk konden koken, opwarmen en de gezelschap van een hond hadden. Voor ons was het ideaal en echt genieten.

Onze tweede housesit op het Noordereiland was nog veel beter. Hier pasten we op een bungalow boven op een heuvel en op een superlieve hond, vier kippen en eenden. Er was een gigantische tuin met sinaasappelbomen. Een badkamer met glazen wanden zodat het leek alsof je in het bos stond te douchen. Een megakeuken met alles erop en eraan. Wat een geluk dat we hier vier weken mochten housesitten. Housesitten op reis is zo echt een must do.

Onze negatieve ervaring met housesitten

Dat je altijd naar je gevoel moet luisteren, bleek toen wij aan onze derde housesit van tien dagen begonnen. Het telefonische contact verliep al wat moeizaam. En na dat contact waren we niet zo enthousiast als bij de eerste twee keer. We hadden ook geen foto gezien van het huis (ook niet van het tweede huis overigens en dat was dus perfect). Bij aankomst bleek het huis een bouwval te zijn en vanbinnen een gigantische rommel. Het stonk er, het was er vies en de katten plasten overal.

Oké, adem in, adem uit. We voelden ons totaal niet op ons gemak, een bouwvakker reed een van de hanen dood, een andere kip viel ook van zijn stokje en we hebben letterlijk de dagen afgeteld. Nee, dit was hem echt niet. Met piepende banden zijn we weggescheurd toen de eigenaren weer thuis waren.  

Housesitten Nieuw-Zeeland | Budget reizen | Housesitting digital nomad | Housesitten backpacker

Kunnen we het housesitten aanraden? 

Zoals je net hebt kunnen lezen hebben wij gemengde ervaringen met het housesitten op reis. Toch raden we het zeker aan. Vooral als je als digital nomad werkt of als reiziger even aan je budget wilt denken. Zelf gaan we het ook echt nog wel ooit een keer doen.

Hoe voorkom je dan een negatieve ervaring met housesitten? Het blijft altijd een beetje gokken, vrees ik. Wij hebben onszelf nu in elk geval voorgenomen om altijd eerst telefonisch contact te zoeken en op dat moment goed naar ons gevoel te luisteren. Ook zullen we voortaan echt wel altijd om foto’s van het huis vragen. Daarnaast hebben we het vermoeden dat het laatste huis waar we op pasten meer een uitzondering was dan de regel. We hebben er in elk geval goed van geleerd.

Lees ook: Je spullen verkopen en je baan opzeggen om te reizen

De voordelen van housesitten

• Het is ontzettend goedkoop. In principe hebben wij in al die tijd alleen maar geld uitgegeven aan boodschappen en een klein beetje benzine. Zeker budgetproof!

• Als digital nomad kun je heel goed werken. Zorg er natuurlijk wel voor dat je zeker weet dat ze wifi hebben en dat het goed genoeg werkt.

• Je kan echt op bijzondere plekken en in geweldige huizen terechtkomen. Dat zorgt ook voor een toffe reiservaring.

• Het is even een goede break als je langdurig reist. Niets fijner dan op een bank kunnen kruipen en zelf te koken na een tijdje reizen ;-).

• Je kunt heel leuke en interessante mensen ontmoeten. Zo bleek het eerste huis waarop we pasten van de officiële cast-fotograaf van The Hobbit te zijn. En met de mensen van het tweede huis hebben we gezellig een biertje gedronken en konden we nog veel langer blijven als we dat wilden.

De nadelen van housesitten op reis

• Je zit natuurlijk wel even aan een verplichting vast. Je kunt niet zomaar je plannen omgooien, want daarmee benadeel je mensen echt.

• Het huis kan dus ook vies tegenvallen. Maar je hebt er zelf echt wel een handje in als je van tevoren goed research doet voordat je gaat housesitten op reis.

Zou housesitten op reis ook wat voor jou zijn?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).