Wil je een digital nomad worden? Bereid je dan voor met deze tips

Vrouw achter laptop als digital nomad.

Hoe vaak heb jij erover gedroomd om digital nomad te worden? Om locatie-onafhankelijk te werken op de mooiste bestemmingen en zo de mogelijkheid te hebben om fulltime te reizen? Als je dit artikel via Google hebt gevonden, dan gok ik dat het vaak is. En je bent echt niet de enige. Steeds meer mensen willen een digital nomad worden en genieten van de vrijheid en ervaringen die het biedt. Maar hoe word je het en welke stappen zijn er nodig om je leven om te gooien? Ik laat het je zien!

Hoe word je een digital nomad

Een digital nomad word je niet zomaar. Hoewel mensen op Instagram en Pinterest haast schreeuwen dat je het ‘gewoon moet doen’ en ‘iedereen het kan’, vergt het echt wel wat discipline en voorbereiding voordat je er klaar voor bent. Niet leuk om te horen misschien, maar een goed begin is het halve werk, toch? Zo heb je een grotere kans dat je leven als digital nomad straks écht goed bevalt en dat je het ook vol kunt houden.

Laat je overigens ook niet gek maken door iedereen die maar roept dat het zo amazing is. Natuurlijk is dat het, anders zou je het ook niet willen! Maar aan de mindere kanten van het digital nomad-leven wordt vaak weinig aandacht geschonken. Persoonlijk vind ik dit jammer, omdat veel mensen daardoor bepaalde verwachtingen krijgen die vervolgens niet uitkomen. Om teleurstelling te voorkomen ben ik daarom liever gewoon lekker praktisch. Heb je toch veel meer aan ;-).

Stappenplan

1. Zoek voor jezelf uit hoe je jouw digital nomad-leven voor je ziet

Hoe ziet jouw ideale leven als digital nomad eruit? Een cliché-vraag misschien, maar dat is echt belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben. En ik troost je alvast: gaandeweg zullen je plannen waarschijnlijk nog tal van keren wijzigen. Maar voor nu is het goed om een plan op papier te hebben. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden.

Ga je bijvoorbeeld echt voor het fulltime digital nomad-leven en zeg je haard en huis op om de wereld over te reizen? Of ga je liever een paar keer per jaar voor wat maanden weg om daarna weer wat tijd thuis door te brengen? Want ook dan ben je gewoon een digital nomad. (Althans, ik reken het goed.) Wil je voor langere tijd op één plek in het buitenland doorbrengen? Of zie jij jezelf in een omgebouwd busje door Europa reizen of het werken als digital nomad afwisselen met een backpack op je rug?

Misschien weet je nu nog niet wat het ideaalbeeld voor jou zal zijn. Daar kom je in de loop van je avontuur echt wel achter!

Lees ook: Het verschil tussen remote werken en online ondernemen + de voor- en nadelen 

2. Bedenk wat voor werk je wilt gaan doen 

Er moet toch ook echt gewerkt worden als digital nomad. Een valkuil voor velen die het reizen met werken willen combineren. Ik kan je dan ook als tip geven om in het begin juist wat tijd te nemen om alleen te reizen, zodat de ‘nieuwigheid’ er wat vanaf gaat. Maar dat is iets persoonlijks. Anyway, de volgende vraag die je voor jezelf moet beantwoorden, is wat voor werk jij jezelf ziet doen. Ook hierin zijn namelijk verschillende opties. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om voor jezelf te werken (dat doe ik) of een remote job aan te nemen. Bij dat laatste werk je wel voor een baas, maar heb je de mogelijkheid om locatie-onafhankelijk te werken.

Vergis je niet, veel mensen die digital nomad worden kiezen voor de laatste optie. Toen wij op Koh Lanta werkten, hadden veel mensen een remote job. Of dit ideaal is moet je voor jezelf bepalen. Het geeft vaak wat meer zekerheid en een vast loon, maar meestal ook minder vrijheid. Wel kan het een goed opstapje zijn om kennis te maken met het digital nomad-leven.

Laptop met agenda en twee pennen op houten tafel.

3. Ga ‘proefdraaien’ als digital nomad

Je hebt natuurlijk van tevoren geen idee hoe het digital nomad-leven gaat bevallen. Sommigen vinden het geweldig, maar ik heb ook verhalen gelezen van mensen die na een paar maanden toch besloten om geen fulltime digital nomad te blijven. En ik begrijp wel waarom. Het altijd ronddwalen en leven vanuit een backpack of koffer wordt op den duur ook vermoeiend, hoe geweldig alles ook is wat je meemaakt. Zelf ervaar ik nu ook weer even hoe fijn het is om een vast plekje ‘thuis’ te hebben. Al blijven de reiskriebels natuurlijk echt wel aanwezig.

Het kan daarom echt geen kwaad om even ‘proef te draaien’. Hoe doe je dat als je nog geen digital nomad bent? Werk bijvoorbeeld aan je businessplan in een leuke co-working space in het buitenland. Word lid van Facebookgroepen waarin digital nomads samenkomen. Of zoek desnoods gewoon lekker in Nederland een rustig koffietentje op waar je aan het werk kan. Krijg je hier lekker veel energie en inspiratie van? Dan is het tijd voor de volgende stap!

4. Maak een budget voor jezelf en bespaar kosten

Hoeveel per maand denk jij kwijt te zijn aan je levensonderhoud tijdens je verblijf in het buitenland? Het fijne aan het leven als digital nomad is dat je in sommige landen ontzettend veel waar voor je geld krijgt. Bekijk mijn budgetgids voor digital nomads op Koh Lanta maar eens. En dat is nog niet eens de goedkoopste bestemming om naartoe te gaan als digital nomad.

Er is al veel over geschreven en Pinterest staat vol met plaatjes die verwijzen naar artikelen waarin mede-digital nomads laten zien hoeveel ze maandelijks uitgeven. Doe inspiratie op en bereken voor jezelf hoeveel je verwacht kwijt te zijn aan maandelijkse kosten. Zo heb je ook direct een leidraad van wat je zelf moet gaan verdienen als digital nomad.

5. Begin alvast met werken voor je gaat

Je kunt ervoor kiezen om pas te beginnen met werken als je al in het vliegtuig bent gestapt. Misschien ben je as we speak al wel aan het reizen en wil je nu die overstap maken. Toch raad ik je in andere gevallen aan om thuis alvast te beginnen met ondernemen. Al helemaal als je voor jezelf gaat beginnen. Bij het opzetten van een eigen onderneming komt veel kijken. Je moet voor jezelf een ondernemersplan schrijven, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (waar voor digital nomads ook weer specifieke regels voor gelden), bankzaken regelen en natuurlijk klanten vinden en beginnen. Het kan maanden duren voor de zaken een beetje beginnen te lopen, afhankelijk van hoeveel tijd je erin stopt, of je een goede niche hebt gekozen en hoe je jezelf verkoopt als ondernemer.

En ook een heel belangrijke: hoe gaat het met je discipline? Dat is namelijk iets wat je hard nodig zult hebben als digital nomad. Je zult ongetwijfeld een keer in die periode komen waarin je je schuldig voelt dat je aan het reizen bent, omdat je werk hebt liggen, en dat je chagrijnig wordt van je werk, omdat je wilt gaan ontdekken! Been there, done that. En dat is ook helemaal niet erg, want daar leer je van. Maar om het uiteindelijk allemaal leuk voor jezelf te houden, is een balans erin vinden een must. En daar kun je beter thuis al mee beginnen.

6. Zet spaargeld opzij voor een buffer

Als digital nomad (en ook gewoon als reiziger) is het altijd verstandig om een buffer achter de hand te hebben. Gaat het werk even niet zo lekker of wil je misschien gewoon alleen reizen (vrijheid van een digital nomad!), dan geeft dat je de mogelijkheid om dat ook te doen. Niets frustrerender dan net even geen klanten hebben en een bankrekening waarvan de nullijn steeds dichterbij komt.

Hoe je alvast kosten kan besparen in Nederland? Nou, aan die dikke wintertrui ga je niets hebben als je straks vanaf een tropisch eiland werkt. Nee, even zonder gekheid, dat werkt voor iedereen persoonlijk, maar kijk vooral naar wat je straks nog wel gebruikt en wat niet. Daar kun je echt al heel veel op besparen. Misschien heb je al vaker voor langere tijd gereisd? Dan heb zelf waarschijnlijk ook wel ervaren dat je onderweg veel minder om spullen geeft. Denk praktisch, en zet zoveel mogelijk geld opzij.

Digital nomad worden: werken achter houten tafel in café in Chiang Mai.

7. Zeg op wat er opgezegd moet worden

Dat dure telefoonabonnement? Daar heb je niets meer aan in het buitenland. En ook de sportschool kun je vaarwel zeggen (of misschien in elk geval de abonnementskosten die je elke maand voor niets betaalt). Maar misschien zet je zelfs zo’n grote stap dat je je huur opzegt of je huis verkoopt. Dat laatste deden wij ook. Een heftige stap voor velen, maar voor ons voelde het goed en nog altijd hebben we daar geen spijt van.

Zorg er wel voor dat je alles op tijd regelt zodat je geen omkijken meer hebt naar ‘Nederlandse zaken’ als je eenmaal op reis bent. Het is het fijnst dat op het moment dat je de voordeur achter je dichttrekt, je met een gerust hart en ontspannen aan je nieuwe leven kunt beginnen.

8. Doe inspiratie op maar laat je niet gek maken

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, heb je al de eerste stappen gezet in het digital nomad worden. Je kunt aan een plan werken, bepalen wat voor werk je gaat doen en geld sparen. En in de tussentijd kun je heel wat inspiratie opdoen op het internet voor deze nieuwe stap in je leven.

Maar, zoals ik net al zei: maak jezelf geen illusies en laat je niet gek maken. Ja, je zult meerdere keren heel hard onderuitgaan. Je zult misschien falen in je werk, zonder inkomen komen te zitten of geen werk kunnen vinden. Je wordt misschien een keer flink ziek, krijgt moeite met een balans tussen werken en reizen te vinden of krijgt heimwee naar huis. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het drama dat soms internet heet in het buitenland. Lees mijn blog over werken en reizen als digital nomad in Nieuw-Zeeland maar. En onthoud ook zeker dat mensen in het buitenland doorgaans iets minder punctueel zijn dan wij Nederlanders. Je kan daar heel gefrustreerd door raken, of je kan het accepteren. En door dat laatste te doen, word je leven als digital nomad alleen maar een heel groot avontuur.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

4 thoughts on “Wil je een digital nomad worden? Bereid je dan voor met deze tips”

  1. Een hele goede en bruikbare lijst! En het feit dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is, mag/moet wat mij betreft ook gezegd worden. Het wordt vaak verbloemd, en hoewel het prachtig is blijkt de realiteit soms ook gewoon minder mooi te zijn.

    1. Klopt helemaal! Dat hoop ik ook zeker over te brengen. Er zitten natuurlijk ook gewoon mindere kanten aan ;-).

  2. Heel handig artikel! Velen onderschatten het leven als digital nomad. Al ben ik zelf heel blij de stap genomen te hebben :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).