Over het werken en reizen als digital nomad in Nieuw-Zeeland

Persoon voor muur met paarse illustratie in Christchurch.

Steeds vaker krijg ik vragen van lezers hoe het nu eigenlijk was om te werken en te reizen als digital nomad in Nieuw-Zeeland. Ik merk dat veel van jullie benieuwd zijn naar hoe we het daar allemaal aangepakt hebben en vooral ook of het beviel. En natuurlijk of we het reizen en werken als digital nomad in Nieuw-Zeeland kunnen aanbevelen.

Ik vond het daarom tijd worden om hier een heel eerlijk artikel aan te wijden. Niet per se over het ‘digital nomad’-leven in het algemeen, maar specifiek op Nieuw-Zeeland gericht. Het leven als digital nomad wordt tenslotte ontzettend vaak verheerlijkt en veel mooier gemaakt op social media dan hoe het in de realiteit werkt. Deze beelden zijn vaak ook gebaseerd op digital nomads in regio’s als Zuidoost-Azië, waar het digital nomad-leven heel anders is dan in Oceanië. En omdat ik liever eerlijk ben en geen verkeerde beelden wil schetsen, deel ik graag ons verhaal over hoe wij het leven als digital nomad in Nieuw-Zeeland hebben ervaren.

  Hoe ik in één klap digital nomad in Nieuw-Zeeland werd 

Toen ik in april 2018 in Nieuw-Zeeland ervoor koos om opnieuw fulltime voor mijzelf te werken, kon ik mijzelf in één klap digital nomad noemen. Nu heb ik eigenlijk altijd al een gruwelijke hekel aan die naam gehad. Niet aan de naam zelf, maar aan de hele cultuur die eromheen is ontstaan. Kijk je een keer op Instagram, zie je allemaal perfecte foto’s van mensen die met hun laptop aan een zwembadrand hangen met een cocktail in de hand. Mijn realiteit was gewoon dat ik aan een crappy oude tafel in een hostel zat te werken, met luidruchtige mensen om mij heen, omdat ik het zonde vond om voor € 20,- lunch te moeten bestellen in een lunchroom waar het internet toch niet zou werken.

Het ‘digital nomad zijn’ was voor mij eigenlijk helemaal niet nieuw. Ik werk sinds 2013 voor mijzelf en ben eraan gewend geraakt om altijd mijn laptop overal mee naartoe te nemen. Nu heb ik tussendoor periodes gehad waarin ik ook ander werk had, zoals in Australië, maar sinds we op reis zijn gegaan ben ik ook altijd digitaal blijven werken. Ik was er alleen niet volledig afhankelijk van en dat gaf toch een soort (financiële) rust. Vooral als je rondreist in relatief dure landen. En soms was het werken in het buitenland, zoals de baan die we hadden op een boerderij in de outback van Australië, ook een heel bijzondere ervaring, waardoor ik graag even een stap terugdeed met freelancen. 

Toch was het voor mij al een tijd een droom om weer volledig voor mijzelf te werken. Een droom die ik in eerste instantie ná Nieuw-Zeeland wilde realiseren. Maar ineens, bijna vanuit het niets, werd die droom veel eerder werkelijkheid. Nu kan ik een mooi verhaal gaan ophangen over hoe ik vol energie dacht: Let’s do this! Maar de waarheid is gewoon dat ik niet fulltime kon werken vanwege pijnklachten door het busongeluk dat we vier maanden eerder hadden gehad. En door voor mijzelf te werken, kon ik zelf in elk geval mijn uren indelen en stoppen zodra de pijn te erg werd. Ineens werkte ik weer voor mijzelf. En ineens was mijn droom écht realiteit geworden: reizen en werken als digital nomad.

Blauwe mural van persoon op muur in Christchurch

Redenen om géén digital nomad in Nieuw-Zeeland te worden

Daar zat ik dus. Achter die crappy tafel in het hostel met een tafelkleed uit het jaar nul. Het hele plan dat we voor Nieuw-Zeeland hadden, was compleet veranderd. We zouden allebei in Nieuw-Zeeland gaan werken, we hadden tenslotte niet voor niets een Working Holiday Visum aangevraagd. Voor de buitenlandervaring, maar ook om weer wat geld te sparen om na Nieuw-Zeeland verder te reizen. Tussendoor zouden we Nieuw-Zeeland gaan ontdekken. En na Nieuw-Zeeland kon ik dan rustig weer aan mijn business werken. Het klonk als het ideale plan. 

Want twee belangrijke redenen waarom ik in eerste instantie nog niet volledig als digital nomad in Nieuw-Zeeland wilde leven, was het kostenplaatje dat daarbij komt kijken en de manier waarop we zouden gaan reizen. 

De kosten in Nieuw-Zeeland, die zijn niet tof

Nieuw-Zeeland is een duur land. Eigenlijk een heel duur land. Accommodatie is prijzig, maar ook het eten en drinken in Nieuw-Zeeland is duur. Zelfs als je een eigen maaltijd kookt. En zeg nou zelf: als je voor langere tijd in een land leeft, ga je niet alleen maar blikken spaghetti naar binnen werken. Dus tenzij je al een goedlopende business op hebt gezet en daar lekker mee verdient, is Nieuw-Zeeland naar mijn mening niet het fijnste land om naartoe te gaan als (beginnende) digital nomad. 

Het rondreizen in Nieuw-Zeeland: geweldig, maar niet als digital nomad

Om de kosten laag te houden en zoveel mogelijk van Nieuw-Zeeland te zien, hadden we een eigen busje gekocht. In dit busje konden we rondreizen en overnachten op gratis of goedkope kampeerplekken en kamperen in de natuur. Ik vind het dé ideale manier om Nieuw-Zeeland te ontdekken als backpacker of reiziger. Echt waar. Ik zou het zo weer doen. Maar als digital nomad? Ehm, nee. Want op veel van die kampeerplekken heb je natuurlijk geen internetverbinding en wordt werken tussendoor echt lastig.

Daarnaast reisden wij vooral in de herfst in Nieuw-Zeeland en in de winter/begin lente en hoewel dat eerste seizoen nog prima te doen was, werd het daarna echt koud. Probeer maar eens een tekst te typen op je laptop als het in je busje bijna rond het vriespunt is. Niet fijn voor jou, maar ook niet voor je laptop. En eh, ook helemaal niet voor je nek en rug trouwens. Vooral niet als je al klachten daarmee hebt.

Modern land, traag internet

Waarom ga je dan niet ergens binnen zitten, vraag je jezelf nu misschien af. Waar veel mensen nog wel eens verbaasd over zijn, is dat het internet in Nieuw-Zeeland écht heel slecht is. De gemiddelde internetsnelheid ligt heel erg laag, internet is niet overal te vinden en soms krijg je een limiet van bijvoorbeeld 500 MB. Ook vind je nog steeds accommodaties waar je voor het internet moet betalen, om vervolgens gebruik te mogen maken van een tergend trage verbinding. Nu werk ik doorgaans niet met zware programma’s en kan ik gerust teksten typen met wat minder snel internet, maar als je niet eens één foto kunt uploaden in WordPress… Ook Daan is later in Nieuw-Zeeland voor zichzelf begonnen en doordat hij wel met zwaardere programma’s werkt, lukte het werken bij hem vaak niet. Ik hoor hem nog vloeken.

Internet in koffietenten was meestal ook niet al te best. Dus toen wij op een gegeven moment echt allebei veel wilden gaan werken, eindigden we steeds weer in bibliotheken. Onze ervaring is dat het internet daar meestal het snelst was en we hebben zelfs een paar keer in een echt fijne bibliotheek kunnen werken. Maar we hebben ook wel meerdere keren gehad dat de kinderen om ons heen aan het gillen waren en er nergens stopcontacten te bekennen waren om apparatuur op te laden. Tsjah…  

Digital nomad in Nieuw-Zeeland: werken in een Mexicaans café.

Housesitten in Nieuw-Zeeland als oplossing 

Om toch meer werk te kunnen verzetten en wat ritme in ons leven terug te krijgen, zijn wij op een gegeven moment gaan housesitten. Dit beviel ons wel echt heel goed. Ineens hadden we een vaste plek, mét internet en weinig kosten. En in de weekenden konden we wat van de omgeving zien. Ideaal. Ik moet zeggen dat het housesitten echt wel een life saver is geweest. Mocht je ook als digital nomad in Nieuw-Zeeland gaan werken en wil je de kosten laag houden, dan raad ik je zeker aan om dat eens te overwegen. 

Want dat vond ik ook nog wel een ding tijdens het werken en reizen in Nieuw-Zeeland: het ontbreken van een ritme. Nu is het sowieso best lastig om als digital nomad een vast ritme te hebben, maar er is een groot verschil tussen niet echt een ritme hebben en helemaal géén. Het gevolg: weinig productief, weinig genieten en moeilijk om echt hard aan je bedrijf te werken. Hartstikke zonde! Daarbij kwam kijken dat we juist daardoor ook minder van het reizen in Nieuw-Zeeland genoten. En dat terwijl het voor ons het mooiste land is waar we tot nu toe zijn geweest. Zonde, toch?

Nu we Nieuw-Zeeland uit zijn en leven als digital nomads op Koh Lanta, ziet ons leven er compleet anders uit. We reizen op het moment minder, want we werken wel fulltime. Maar daardoor kunnen we veel aandacht geven aan onze bedrijven en echt wat gaan bereiken. En in de weekenden en avonden zien we genoeg van het eiland en de omgeving zelf. Wat het reizen en werken als digital nomad in 2018 betreft heb ik echt enorm veel geleerd. En ik zal dit jaar er nog veel meer van leren.

Fotolijsten aan een paarse wand.

Werken in Nieuw-Zeeland als digital nomad: kan ik het aanraden?

Het komt denk ik niet helemaal meer als een verrassing, maar het werken in Nieuw-Zeeland als digital nomad kan ik niet aanraden. Het is duur, te omslachtig en te beperkt. En het is zeker niet goed voor je lichaam en humeur om steeds maar random werkplekken te moeten vinden en te moeten duimen dat internet werkt.

Wat ook nog een nadeel kan zijn voor veel andere mensen is het tijdsverschil. Nu hebben wij in ons werk daar in principe geen omkijken naar, maar ik weet dat veel anderen wel aan bepaalde tijden gebonden zijn. Het tijdsverschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland ligt tussen de 10 tot 12 uur. Ik kon vaak tot de lunchpauze in Nederland nog wel reageren op mails, maar daarna werd het voor mij echt tijd om te gaan slapen. Het tijdsverschil lijkt mij hier heel lastig als je aan tijden gebonden bent.

Zou jij als digital nomad in Nieuw-Zeeland willen werken?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

12 thoughts on “Over het werken en reizen als digital nomad in Nieuw-Zeeland”

  1. Leuk te lezen! Heel herkenbaar. Ik heb ook in NZ gewerkt als dino, maar toen waren we aan het house sitten ? Anders geen doen qua kosten en internet inderdaad!

  2. Heel herkenbaar! Dat internet vond ik ook echt een ramp, in Australië overigens hetzelfde verhaal. Uiteindelijk vond ik de beste wifi in een BP tankstation vlakbij Queenstown. Zat ik daar aan een klein tafeltje achterin de shop met mijn laptop en vrachtwagenchauffeurs die steeds gebruik maakte van de wc’s achter mij. Nee, niet echt het droombeeld van een digital nomad dat veel mensen voorschotelen =p

    1. Haha, nee en dat is wat de mensen vaak dan weer niet zien ;-). Australië was nog erger kan ik mij herinneren! Maar toen werkte ik nog een stuk minder vanachter de laptop gelukkig.

  3. Wow! Goed om te weten! Ik ben wel van plan om te blijven werken als we naar NZ gaan, maar zo te lezen is dat dus lastiger dan ik dacht. Vooral dat je voor het internet moet betalen komt als een verrassing. Alsof het nog niet duur genoeg is ;-) Goeie tip van de bibliotheken. Die ga ik onthouden!

    1. Tof dat jullie naar Nieuw-Zeeland gaan! Ja, ik vond het echt heel lastig daar… Maar vooral ook door onze manier van reizen. Ik zou zeker op de bibliotheken gokken ;-).

  4. Wij waren 5 jaar geleden in NZ en toen was het internet al slecht. Jammer dat dat nu nog het geval is! Je zou zeggen dat het wel eens kan verbeteren… Balen joh, dat het werken daar vaak lastig was. Heb je wel het gevoel dat je ook van de reis daar genoten hebt?

  5. Kan me er helemaal in vinden Danique… De bibliotheken zijn de oplossing. En ik kan me ook talloze sessies bij BP herinneren… Even een pie en koffie en snel alles checken voor je weer op pad gaat.

  6. Hey Danique, wat grappig, mijn ‘digital nomad leven’ (ik heb ook een hekel aan de term/cultuur) begon ook in Nieuw Zeeland, en ook vanuit mijn eigen van :)
    Ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal. Zelf heb ik veel bij bibliotheken gezeten, en soms belandde ik uit wanhoop bij McDonalds. Haha!
    Uiteindelijk kreeg ik een vaste job bij een retraite centrum.
    Heb je wel een mooie tijd gehad in Nieuw Zeeland?

    1. Hi Jose,

      Wat grappig dat je ook in Nieuw-Zeeland bent begonnen en dat je mijn verhaal dus helemaal herkent. Die McDonalds zijn we ook nog weleens in verzeild geraakt ja, haha ;-). Wij hebben zeker een mooie tijd verder in Nieuw-Zeeland gehad. Ik zou graag nog een keer teruggaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).