De eerste keer vliegen met je baby (of dreumes)

Vrouw in Fragiliana met kinderwagen

Toen Mila vijf maanden oud was, vlogen wij met haar naar Spanje. We gingen voor de eerste keer vliegen met een baby! Een jaar later volgde een lange vlucht naar Singapore en Bali. Of we het spannend vonden om een baby mee te nemen aan boord? Zeker. Of het uiteindelijk meeviel? Alles! Ga je voor het eerst vliegen met je baby of dreumes en kijk je op tegen de vlucht? Ik deel graag mijn ervaringen en tips met je. Onder aan dit artikel vind je ook nog een aantal antwoorden op veelgestelde vragen.

Zo verliep onze eerste vlucht met baby

Toen ik nog zwanger was, riepen Daan en ik regelmatig dat we lekker veel zouden blijven reizen. Maar toen we eenmaal als kersvers gezin op vliegvakantie wilden, kwam de twijfel. Zien we het wel zitten om met een baby in het vliegtuig te stappen? Wat als ze een huilbui krijgt tijdens de vlucht en niet meer stil te krijgen is? Of het gewoon compleet op een krijsen zet? Is het echt wel slim om te gaan vliegen?

Kortom, we dachten vooral in problemen. Maar laten we eerlijk zijn. Je weet pas echt hoe een vliegreis met een baby verloopt als je het gewoon doet. Dus gingen we, ook al vonden we het spannend. Zonde om je door angsten tegen te laten houden, toch?

Achteraf waren al onze angsten voor niets, want het vliegen met baby viel heel erg mee. Mila huilde bijna niet en sliep het grootste deel van de vlucht. Dat zal natuurlijk niet voor elke baby gelden. Elk kindje is tenslotte anders. En ook met Mila had het anders kunnen zijn. Maar het kan dus zeker goed gaan!

En hoe ging het vliegen met een dreumes?

Ruim een jaar later stapten we op het vliegtuig naar Singapore. Een vlucht van ruim twaalf uur. Mila was inmiddels 1,5 jaar oud en een eigenwijze en actieve dreumes geworden. Of vliegen met een dreumes anders is dan met een baby? Jazeker! In veel opzichten. Daarom voelde het vliegen bijna weer net zo spannend als de eerste keer.

Maar ook deze keer verliep de vlucht behoorlijk vlekkeloos. Door lange wachtrijen en wat vertraging op Schiphol, was de koek bij Mila al snel op. Ze stuiterde het halve vliegtuig door omdat ze oververmoeid was. Maar toen ze zich eindelijk overgaf aan haar vermoeidheid, sliep ze ruim zeven uur aan een stuk. Het is dat we turbulentie kregen en ik haar daardoor op schoot moest laten zitten. Anders had ze er waarschijnlijk nog wel wat slaap aan vastgeplakt. Maar maak je geen zorgen, ook met een dreumes kun je een vliegreis dus echt overleven ;-).

5 handige tips om te vliegen met een baby

Onze vliegervaring met een baby én een dreumes is dus vooral positief. Maar om dat voor elkaar te krijgen, hebben we wel met een aantal zaken rekening gehouden. Deze kunnen nooit helemaal voorkomen dat je met een humeurige of huilende baby moet reizen. Maar ze maken het reizen zeker wat aangenamer:

Tip 1: Kies de juiste vliegtijden uit

Voor onze eerste vakantie als gezin wilden we eigenlijk naar Menorca gaan. Maar al snel bleek dat er alleen nachtvluchten beschikbaar waren. Voor een korte vlucht van drie tot vier uur leek ons dit niet praktisch. Daarom kozen we voor een vakantie naar Nerja, vlak bij Málaga. Deze vlucht duurde ongeveer drie uur. Op de heenweg vertrokken we om 17.00 uur en op de terugweg om 10.30 uur. Perfect!

Voor onze reis naar Singapore kozen we daarentegen wél voor een nachtvlucht. De vlucht duurde namelijk twaalf uur en om dan een hele dag een actieve dreumes te vermaken… Bovendien hadden we er vertrouwen in dat de biologische klok van Mila haar uiteindelijk wel in slaap zou laten vallen. En dat klopte! Het grootste deel van de vlucht heeft ze heerlijk liggen slapen. Mijn advies: kijk vooral naar het slaapritme van je baby of dreumes en kies een vlucht uit die daar (deels) op aansluit. Op deze manier verandert het ritme van je kindje niet te veel.

Tip 2: Laat je baby drinken tijdens het opstijgen en landen

Ook baby’s kunnen last van hun oren krijgen tijdens het vliegen. Dit voorkom je helaas niet altijd. Maar door je baby te laten drinken tijdens het stijgen en dalen, verklein je wel de kans hierop. Toen wij voor de eerste keer met Mila vlogen, gaf ik nog borstvoeding. Lekker makkelijk! Maar toen wij naar Singapore gingen, niet meer. In plaats daarvan hadden we wat melkpoeder meegenomen.

Daar komt alleen een nadeel bij kijken. Je mag namelijk alleen kleine hoeveelheden vloeistoffen meenemen in het vliegtuig. Voor elke vliegmaatschappij geldt dat je maximaal 100 ml per verpakking mee mag nemen. Daarom namen wij een thermosfles mee. Na de security check hebben we deze met warm water laten vullen bij een koffietentje. Dit kan vaak gratis of voor een klein bedrag. Je kunt ook vragen aan het cabinepersoneel of ze voor het opstijgen warm water willen pakken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat ernaar uit om dit te regelen voor het boarden. Als het cabinepersoneel druk is, hebben ze namelijk geen tijd om het warme water te brengen voor het opstijgen.

Dreumes in spraypark bij Marina Bay Sands

Tip 3: Zorg voor voldoende babyvoeding in je handbagage

Naast drinken is het natuurlijk ook belangrijk dat je voldoende babyvoeding mee het vliegtuig in neemt. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden nog wel eens babyvoeding aan bij intercontinentale vluchten. Maar deze richtlijnen verschillen per maatschappij. Het kan dus ook gebeuren dat je zelf voor eten moet zorgen, zeker bij kortere vluchten.

Wat eten betreft mag je alles meenemen in het vliegtuig. Het is ook toegestaan om potjes babyvoeding mee te nemen in je handbagage. Hiervoor geldt niet de restrictie van 100 milliliter. Neem voor de zekerheid altijd wat extra eten mee. Dan heb je ook iets bij de hand mocht je onverhoopt vertraging oplopen.

Tip 4: Verschoon je baby vlak voor het boarden

Hoewel je je baby echt prima in het vliegtuig kunt verschonen, is het toch fijn om dit nog even te doen voor jullie het vliegtuig in gaan. Op een vliegveld als Schiphol is er bij elk toilet wel een verschoningsruimte te vinden. Tussen lounge 2 en lounge 3 vind je op Schiphol zelfs een baby care lounge. Deze lounge is geopend van 06.00 uur tot 22.00 uur. Je kunt hier niet alleen je baby verschonen, maar ook laten slapen of voeden. Wij hebben er zelf geen gebruik van gemaakt, maar het lijkt mij erg praktisch.

Tip 5: Trek je niet te veel aan van andere passagiers

Misschien wel de belangrijkste tip: probeer je niet te veel aan te trekken van andere passagiers als je baby het op een krijsen zet. Het is nu eenmaal wat het is. Natuurlijk is het vervelend dat hun ‘rust’ verstoord wordt. Maar aan de andere kant: het is maar een vlucht. De volgende dag of zelfs een paar uur later al, kunnen ze gewoon weer bijkomen. En jij hopelijk ook ;-).

Vliegtuigterminal in Málaga
Uitzicht op vleugel Transavia vliegtuig

Wat neem je mee als handbagage voor je baby?

Naast bovenstaande tips is het natuurlijk ook handig om te weten wat je als handbagage meeneemt voor je baby. Wij hadden het volgende bij ons als handbagage:

  • Melkpoedertoren met melkpoeder + fles (tenzij je borstvoeding geeft)
  • Thermosfles
  • Vast voedsel (babyvoeding of bijvoorbeeld brood/fruit/groenten/rozijnen etc.)
  • Bordje met bestek
  • Slabbetje
  • Luiers
  • Billendoekjes
  • Luierzakjes
  • Extra setje kleren + romper
  • Eventueel extra shirt voor jezelf als je baby vaak spuugt
  • Hydrofiele doek
  • Knuffel
  • Speentje
  • Speeltjes en boekjes (vooral als je met een dreumes vliegt!)
  • Evt. medicatie als dat van toepassing is
  • Draagdoek of buggy

Vliegen met baby: veelgestelde vragen en antwoorden

Hopelijk heb je nu al een beter beeld gekregen van hoe het is om met een baby te vliegen. Maar ik kan me voorstellen dat je nog met een aantal vragen zit. Dat zaten wij namelijk ook. Daarom volgen hier nog een aantal antwoorden op vragen die vaak worden gesteld als je voor het eerst gaat vliegen met een baby.

Vliegt een baby gratis mee in het vliegtuig?

Tot een leeftijd van twee jaar kun je je baby bijna gratis meenemen. Vaak betaal je wel een babytoeslag, maar dan heb je het over een bedrag van bijvoorbeeld € 25,-. Sommige maatschappijen hanteren als babytoeslag 10% van het volwassenentarief. Helemaal gratis vliegen zit er dus niet in. Maar in verhouding tot een ticket is het wel veel goedkoper. Dit betekent overigens wel dat je baby op schoot meereist. En daarmee komen we direct bij de volgende vraag…

Kan een baby een eigen stoel krijgen?

Tot de tweede verjaardag van je kindje is het in principe de bedoeling dat je baby of dreumes bij jou op schoot zit tijdens de vlucht. Dat betekent niet dat je geen eigen stoel kunt boeken voor je baby. Hiervoor betaal je dan wel een extra ticket. Je kunt ook een gokje nemen en hopen dat er een stoel naast je leeg blijft. Wij vlogen met KLM naar Singapore. Als je met KLM met een baby reist, blokkeren ze in principe een stoel naast je voor je kind, tenzij de vlucht helemaal volgeboekt is. Maar als het lukt, scheelt het je wel een ticket. En anders hopen dat de vlucht snel voorbij is ;-).

Tijdens het opstijgen en dalen moet je jouw baby overigens altijd op schoot hebben. Je krijgt hiervoor een speciaal babyriem die je aan je eigen riem vastmaakt.

Man met kinderwagen op stenen trappen in wit dorp Frigiliana.

Wanneer mag een baby vliegen?

Een baby mag 7 dagen na de geboorte vliegen, tenzij hij of zij prematuur geboren is of er andere complicaties zijn. Toch wordt het bij langere vluchten afgeraden om vanaf 7 dagen al te gaan reizen met een baby. Omdat de longen nog volop in ontwikkeling zijn, kan dit nadelige gevolgen hebben. Het beste wacht je daarom tot je baby een maand of drie is. (Overigens zou ik het zelf ook wel heel knap vinden hoor, om na een paar weken al het vliegtuig in te stappen!)

Hoe kan een baby slapen tijdens de vlucht?

Op intercontinentale vluchten kun je bij sommige vliegmaatschappijen een bassinet aanvragen. Een bassinet is bedoeld om baby’s in te laten slapen. Dan heb ik het wel echt over kleine baby’s. KLM hanteert bijvoorbeeld een maximum lengte van 65 centimeter en een maximaal gewicht van 10 kilogram. Als je baby langer of zwaarder is, dan zul je je baby tijdens de vlucht op je schoot moeten houden. Tenzij de stoel naast je leeg is natuurlijk.

Op onze vlucht naar Singapore hadden we het geluk dat de stoel naast ons leeg was. We hebben toen gebruik gemaakt van een Wick Air vliegtuigbedje van Wick Wings en een AirTraveller van Deryan. Een Wick Air vliegtuigbedje blaas je op en plaats je voor de stoel. Het is een soort opblaasbare poef waardoor je de stoel verlengt. Een AirTraveller is een soort luchtbed met dekentje. Deze combinatie was echt ideaal! Hierdoor kon Mila languit op de stoel tussen ons in slapen. Ik moet daar wel direct bij zeggen dat je een vliegtuigbedje en een AirTraveller niet bij alle maatschappijen mag gebruiken. Dit kun je op de website nakijken van de maatschappij waarmee je vliegt.

Mag je een buggy meenemen als handbagage?

Als je buggy binnen de afmetingen van handbagage valt, mag je een buggy in principe meenemen als handbagage. De afmetingen die hiervoor worden gehanteerd, verschillen per maatschappij. Wij hebben zelf ook altijd een buggy mee op reis. Zo kan Mila tot de gate blijven zitten en hebben we bij aankomst in ons vakantieland direct weer een buggy tot onze beschikking. Superhandig! Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van een draagzak als je kindje dat gewend is.

Zelf hebben wij speciaal voor het reizen een buggy gekocht van Safety First. We zijn hier echt heel erg tevreden over. We hebben er nooit problemen mee gehad en het ding weegt niets. Ideaal!

Je weet nu als het goed is alles wat je moet weten om een rustige vlucht te hebben met je baby. Natuurlijk is het best spannend om voor de eerste keer als ouder te reizen. Maar laat je er alsjeblieft niet door tegenhouden. Het zal je zulke mooie herinneringen opleveren!

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).