Dit moet je regelen voordat je een stedentrip maakt

Stedentrip voorbereiden naar Luxemburg - een checklist

Een stedentrip maken is wat mij betreft een van de leukste manieren om te reizen. Een prima uitje voor een weekendje weg. Maar omdat het vaak maar voor een paar dagen is, is het natuurlijk wel zo fijn om alles een beetje van tevoren uitgestippeld te hebben. Zonde om je kostbare tijd aan uitzoekwerk te moeten besteden in de dagen dat je weg bent. Met deze checklist kun jij eenvoudig je stedentrip voorbereiden en daarna lekker onbezorgd ervan genieten.  

Je stedentrip voorbereiden

Checklist voor het voorbereiden van jouw citytrip

#1 – Bepaal je stedentrip budget

Een stedentrip maken is vaak niet de goedkoopste manier van reizen. Je wilt natuurlijk een heleboel zien in slechts een paar dagen tijd. En in de meeste steden kost dat gewoon flink wat geld. De eerste manier waarop je flink wat geld kunt besparen, is door gewoon zelf je stedentrip te regelen. Dat hoeft helemaal niet veel werk te kosten en is nog leuk om te doen ook. Met deze checklist kun jij ook heel makkelijk zelf je stedentrip voorbereiden.

Kijk daarnaast ook naar de wat minder voor de hand liggende bestemmingen. Een plaats als Londen of Parijs zal nooit heel goedkoop worden, maar in bijvoorbeeld Boedapest heb ik zelf maar weinig geld uitgegeven omdat veel activiteiten en het eten en drinken daar vrij goedkoop is. Zoek vooral eens op Pinterest naar bijvoorbeeld ‘budget Boedapest’ en geheid vind je budgets van andere reizigers die je voorgingen. Zo heb je een idee van de kosten die je kunt verwachten.  

#2 – Bepaal waar je naartoe wilt gaan

Het leuke aan in Europa wonen: er zijn zo veel bijzondere steden vrij dichtbij te vinden om een toffe stedentrip naartoe te maken. En vaak hoeft de reistijd daardoor niet eens heel lang te zijn. Een stad als Dublin is bijvoorbeeld maar 50 minuten vliegen (oké, je moet ook nog naar het vliegveld en de stad zien te komen). En met de trein kun je ook gigantisch veel kanten op, wat nog een heel relaxte manier van reizen is ook.

Het nadeel eraan: probeer maar eens te bepalen naar welke stad je als eerste wilt gaan. Kun je niet kiezen? Schrijf dan eerst voor jezelf op wat je precies in een stedentrip zoekt. Wil je veel musea bezoeken? Lekkere restaurants ontdekken? De warmte opzoeken? Combineer je voorkeuren, google weer raak en bepaal wat jouw bestemming wordt! Kun je daarna weer verder met je stedentrip voorbereiden.

#3 – Boek je vervoersbewijs op tijd

Je tickets op tijd boeken is altijd een van de belangrijkste dingen om te doen. Vooral als je een bestemming op het oog hebt waarbij je niet even in een NS-trein kunt stappen. Voor je het weet zijn ze een stuk duurder geworden en passen ze niet meer in je budget. Kijk daarom goed naar alle mogelijkheden hoe je ergens kunt komen en naar de prijzen. Een goedkope vlucht van een klein uurtje naar Londen klinkt heel leuk, maar je moet ook nog tijd doorbrengen op vliegvelden en naar het vliegveld en de stad zelf reizen. Zo kun je ineens toch nog een stuk langer bezig en duurder uit zijn dan wanneer je bijvoorbeeld een bus of trein pakt.

Een klassieke winkelstraat met tegels en lantaarnpalen met bollen in Luxemburg.

#4 – Zoek uit wat je wilt zien en doen

Als je aan het backpacken bent, is het hartstikke leuk om ter plekke uit te zoeken wat je gaat doen. Maar maak je een citytrip? Dan kun je beter je stedentrip voorbereiden en van tevoren uitzoeken wat je allemaal wilt gaan zien. Zet voor jezelf alles wat jij wilt doen op een rij, cluster dit in groepjes (wat ligt dicht bij elkaar?) en plan ze per dag in. Let wel op dat je ook tijd neemt om tussen bezienswaardigheden door te reizen, te eten en lekker te relaxen. Je kunt achteraf echt beter iets niet gedaan hebben dan te moeten haasten tussen alles wat je wilt doen. 

#5 – Zoek uit hoe het openbaar vervoer werkt

Je weet nu wat je wilt gaan zien en een planning gemaakt. Tijd om uit te zoeken hoe het openbaar vervoer in de stad werkt! Veel grote steden hebben een geweldig metro- of bussysteem waar je prima gebruik van kunt maken tijdens je stedentrip. Maar het is van tevoren natuurlijk wel handig om te weten welke haltes en lijnen je moet hebben. Wat ook slim kan zijn is om op internet te zoeken naar speciale toeristen- of kortingspassen. Heel veel steden bieden passen aan voor bijvoorbeeld 48 uur. Je schaft zo’n pas voor een bepaald bedrag aan en kan daarna onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer. Ik zou wel een beetje uitrekenen of je hiermee echt voordeliger uit bent of niet. Dat kan namelijk wel eens verschillen. 

#6 – Regel de juiste verzekering

Je zou het misschien gemakkelijk vergeten, maar het hebben van een goede verzekering is écht belangrijk. Vrij kort geleden las ik nog een artikel dat steeds meer Nederlanders in financiële problemen komen doordat ze niet goed verzekerd op reis gaan. Dit ontstaat vooral door verwarring in wat wel en niet vergoed wordt. Je bent met je basisverzekering verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Maar waar het hier vaak fout gaat: je bent verzekerd tot het Nederlandse tarief. Moet je onverwacht ziektekosten maken en liggen deze hoger dan dat? Dan komt het verschil daartussen voor je eigen rekening.

Veel zorgverzekeraars bieden modules naast het basispakket aan waarmee je jezelf voor deze buitenlandse kosten kunt verzekeren. Bij een FBTO zorgverzekering heet deze module bijvoorbeeld ‘Buitenland’ en daarmee ben je dan wel verzekerd voor deze aanvullende ziektekosten. Daarmee ga je een stuk geruster op reis!

Wil je ook verzekerd zijn tegen bijvoorbeeld diefstal van je bagage? Zorg dan voor een reisverzekering waar dit bij inbegrepen is. Zelf hebben wij één keer gebruik moeten maken van een reisverzekering nadat we een ongeluk hadden gekregen. Wij waren er toen erg blij mee! Zo werken onze medische kosten gedekt, maar ook onze schade aan spullen en vervoer naar huis. De reden voor ons om nooit meer zonder reisverzekering op pad te gaan.

Lees ook: Turijn bezienswaardigheden: 5 tips voor deze stijlvolle stad

#7 – Download offline kaarten op je telefoon

Thank god voor het digitale tijdperk. En offline kaarten. Zelf gebruik ik meestal de app MAPS.ME of offline kaarten van Google Maps. Hierop kun je alles wat je wilt zien en doen markeren, kleurtjes geven en dus ook offline gebruiken. Voor mij een must, anders raak ik echt de weg kwijt. Zelf vind ik het ook nogal vervelend om met een papieren kaart rond te lopen, dus dit is echt een prima manier om je weg te vinden. Zorg er alleen wel voor dat je telefoon opgeladen is…

Oude stenen brug over water omringd door beige kleurige huizen.

#8 – Boek je accommodatie 

Nu je weet wat je wilt gaan doen raad ik je aan om alvast je accommodatie te boeken dat lekker dichtbij de activiteiten ligt (of betaalbaar is). Hoe boek je nu een goede accommodatie? Ook wij hebben wel eens voor verrassingen gestaan. Dan dachten we een prima hotel geboekt te hebben omdat de ratings goed waren op het internet, en dan bleek de schimmel letterlijk overal te groeien… Niet fijn!

In de tussentijd hebben we aardig wat geleerd en gebeurt dat niet zo snel meer. We kijken nu liever naar de meest recente reviews en hebben ook wel door dat de goedkoopste accommodaties vaak met een reden zo goedkoop zijn… Tijdens het backpacken is dat voor een keer niet zo erg, maar tijdens een drukke stedentrip wil je gewoon graag iets goeds. Wat wij ook belangrijk vinden: dat het er niet te luidruchtig is. Je wilt liever wel goed slapen. En ook handig: kijk of het dicht bij een metro- of busstation is zodat je niet al te veel tijd kwijt bent aan het van en naar je hotel reizen.

#9 – Pak je handbagage in 

Nu je al het belangrijke uitzoekwerk geregeld hebt en je reis bijna begint, is het tijd om je tas in te pakken. Voor een stedentrip kan ik je alleen maar aanraden om het lekker bij handbagage te houden. Hierdoor hoef je niet te sjouwen met overbodige spullen. En als je met het vliegtuig gaat, hoef je ook niet te wachten op je bagage. Plus dat je niet het risico loopt dat je bagage plotseling in een heel andere stad opduikt dan jijzelf.

Wat je dan moet inpakken? Vooral je belangrijke documenten als je paspoort, pinpas (en creditcard) en wat contant geld. Hou het verder vooral basic. Meer dan wat kleding, basic toiletspullen en eventueel een boek heb je doorgaans niet nodig. Buiten een fijne camera, een telefoon en opladers om natuurlijk. En o ja! Ga je bijvoorbeeld naar de UK? Neem je wereldstekker dan mee ;-).  

Lees ook: Wat te doen in Málaga? 10 tips voor jouw stedentrip

#10 – Check al je documenten

Doe dit liever niet de dag voor vertrek, maar iets eerder. Dan heb je nog tijd om in te grijpen. Want is je paspoort nog geldig? En staat je pinpas op ‘buitenland pinnen’? Kloppen de datums van je reserveringen? Heb je misschien zelfs een visum nodig als je een stedentrip naar bijvoorbeeld Istanboel gaat maken?

#11 – Laad alles op

Ook zoiets: ik heb echt wel eens ergens gestaan met een lege camera. Oeps. Zorg er daarom voor dat je thuis alvast alles opgeladen hebt en check je geheugenkaartjes. Nog een tip: schrijf het adres van je hotel ook even op een papiertje. Mocht je telefoon toch onverwacht leeg zijn, dan weet je in elk geval waar je naartoe moet… Het is ook altijd handig om een powerbank mee te nemen. Vooral als je veel gebruikmaakt van offline kaarten op je telefoon.

Naar welke bestemming ga jij je volgende stedentrip voorbereiden?

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).