Een roadtrip plannen in 10 stappen

Wit busje op weg tegen achtergrond van jungle

Een roadtrip plannen in slechts 10 stappen. Het is leuk om te doen en daarna heb je de tijd van je leven op reis. Een roadtrip voorbereiden hoeft ook helemaal niet veel tijd te kosten. Sterker nog, als je echt wilt kun je zo in de auto stappen, right now. Toch is het slim om even een aantal zaken te regelen voor je vertrekt. Daarom laat ik je met deze blog zien hoe je een roadtrip kunt plannen in 10 stappen.

Een roadtrip plannen in 10 stappen

Wat mij betreft zijn roadtrips dé ultieme manier van reizen. Je voelt je zo ongelooflijk vrij en kunt gaan en staan waar je maar wilt! Bovendien kun je op een heel makkelijke manier op een heleboel onontdekte plekken komen. Does it ever get better than that? Wat mij betreft niet. Zelf maakte ik lange roadtrips door Australië en Nieuw-Zeeland heen. Een mooie lange roadtrip door Europa staat ook zeker nog op de bucketlist. Om je te helpen met je roadtrip te plannen, heb ik een stappenplan met 10 stappen voor je gemaakt. Ik deel ze graag met je:

1. Bepaal waar je heen wilt gaan

De eerste vraag die je wilt beantwoorden voor jezelf is waar je naartoe wilt gaan tijdens je roadtrip. Ben je van plan om een roadtrip vanuit huis te maken om Nederland te ontdekken? Of wil je juist een roadtrip gaan maken aan de andere kant van de wereld? En hoeveel tijd heb je? Een roadtrip hoeft niet te betekenen dat je maandenlang op pad bent. Zo maakten wij spontaan eens een roadtrip naar Monthermé voor slechts een weekend. Maar in Nieuw-Zeeland reden we weken achter elkaar door het land heen. Het heeft allemaal z’n charmes.

Wat ik je wel kan aanraden is om je tijd te nemen. Houd er rekening mee dat je op een dag vaak niet heel ver rijdt. Je wilt tenslotte ook wat zien en genieten van de omgeving en de reis. Bovendien wil je vaak genoeg een pauze nemen, zodat je daarna weer uitgerust verder kunt gaan. It’s all about the journey, not the destination.

Danique staat in deuropening witte bus met bergen op achtergrond

2. Lees je in in de verkeersregels

In elk land gelden andere verkeersregels. We weten vaak wel waar we links (Groot-Brittanië bijvoorbeeld) of rechts moeten rijden. Maar daar houdt het vaak bij op. Maar zelfs bij onze zuiderburen gelden al andere regels. Daar mag je bijvoorbeeld niet fileparkeren tegen de rijrichting in. Een klein verschil, maar toch zonde als je daar een boete voor krijgt. Lees je dus van tevoren even in in de verkeersregels van het land waar je naartoe wilt gaan.

Voor Europa vind je meer informatie over verkeersregels op de website van The Automobile Association (AA). Voor andere werelddelen kun je over het algemeen terecht op websites van de overheid. Google bijvoorbeeld op road rules Australia voor de officiële verkeersregels in Australië.

Houd er ook rekening mee dat wegen heel anders kunnen zijn dan in Nederland. In Italië zijn de invoegstroken bijvoorbeeld ontzettend kort. En in een land als Oostenrijk rijd je veel door de bergen heen. Vaak is het even een kwestie van wennen. Neem hier vooral je tijd voor. En check even van tevoren of je nog iets van een internationaal rijbewijs of vignet nodig hebt. In veel landen is dit het geval.

3. Regel een auto/camper/ander vervoersmiddel

Zodra je weet wat je bestemming wordt, kun je een auto gaan uitkiezen! Vaak het is het handig om eerst even te weten waar je naartoe gaat voor je een vervoersmiddel kiest. Niet elke auto is bijvoorbeeld geschikt om door bergachtig gebied mee te rijden. En wil je vaak offroad gaan? Dan is een 4×4 vaak een betere optie.

Ook vraag je je misschien af of het beter is om te huren of te kopen. Dat is helemaal afhankelijk van waar en hoe lang je gaat roadtrippen. Zelf kochten wij in Australië een auto en ook in Nieuw-Zeeland kozen we ervoor om een auto te kopen. Deze konden we na het roadtrippen weer doorverkopen aan andere reizigers. In Australië verkochten we onze auto vervolgens met best wat verlies, maar in Nieuw-Zeeland juist weer met winst. Het is een gok die je neemt, maar het kan je uiteindelijk flink wat besparen.

Ben je van plan om een roadtrip dicht bij huis te maken? Dan zal ik lekker je eigen auto (als je die natuurlijk hebt) pakken.

4. Zorg voor een autoverzekering

Een goede autoverzekering is wat mij betreft onmisbaar. Juist omdat je zo veel kilometers gaat rijden is de kans groot dat er een keer iets kapotgaat aan je auto. Of dat je bijvoorbeeld te maken krijgt met ruitschade door steenslag of schade door onvoorzichtige mede-automobilisten. En hoe idioot het ook is, ook auto-inbraak kun je niet altijd voorkomen. Sluit daarom altijd een goede autoverzekering af voor je vertrekt. Het kost je misschien wat, maar de kans is groot dat je op een dag heel dankbaar bent dat je er één hebt afgesloten.

Tip: neem altijd je waardevolle spullen mee als je op sightseeing gaat! Je persoonlijke spullen zijn vaak niet mee-verzekerd bij auto-inbraak.

Geel verlichte bus in het donker met sterrenhemel

5. Roadtrip plannen? Plan je route op een kaart!

Dit vind ik vaak een van de leukste onderdelen van een roadtrip plannen: een route uitstippelen op een kaart! Ik heb zelf eerder heel uitgebreide kaarten gemaakt in Google Maps met allerlei symbolen om bestemmingen en overnachtingen mee aan te duiden. Als voorbeeld kun je mijn Google Maps-kaart voor de Great Ocean Road bekijken. Maar je hebt tegenwoordig ook heel handige plantools als Furkot en Sygic, die speciaal gemaakt zijn voor reizigers. Een reisplannet als Furkot laat daarnaast precies zien hoeveel tijd een route kost. Handig!

Ontneem je jezelf juist niet alle vrijheid door te plannen? Ik vind van niet. Juist als je niets plant ben je onderweg nog veel tijd kwijt aan het uitzoeken van routes en bezienswaardigheden. Maar ik zou wel heel flexibel in je planning blijven. Een planning is een hulpmiddel, maar geen verplicht programma. Wil je ineens ergens anders naartoe? Dan kan dat gewoon! Dat is de vrijheid die het roadtrippen biedt.

6. Bepaal waar je wilt slapen

Hiermee bedoel ik niet dat je al je accommodaties al van tevoren vastgelegd moet hebben (alhoewel dat voor sommige populaire routes soms wel aan te raden is!). Maar het is wel handig om alvast te beslissen op wat voor plekken je wilt overnachten. Wil je in een busje op campings slapen? Of stop je liever bij hotels en motels? Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het soort vervoersmiddel dat je kiest. In een omgebouwd busje kun je soms slapen op prachtige kampeerplekken in de ongerepte natuur. Met een auto doe je dit wat minder snel.

Waarom je dit van tevoren wilt weten? Je kunt dan nog je vervoersmiddel aanpassen op je wensen. Maar ook alvast op zoek gaan naar fijne logeeradressen. Ook kun je berekenen of deze manier van roadtrippen bij je budget past. En dan komen we direct op het volgende punt:

7. Bereken de kosten door

Zodra je een roadtrip gaat plannen wil je wel even berekenen wat de kosten hiervoor worden. Want niet alleen je auto en autoverzekering kosten geld, maar vooral de benzine die je onderweg moet tanken kan voor een grote kostenpost zorgen. Het is daarom handig om van tevoren even te berekenen hoe ver je kunt rijden op één tank en de benzineprijzen per land op te zoeken. Op de website van de ANWB kun je heel handig berekenen hoeveel kilometer je route ongeveer is. De ANWB heeft daarnaast ook een app (ANWB Onderweg & Wegenwacht) waarin je de huidige benzineprijzen voor Nederland kunt zien. Voor benzineprijzen in andere landen kun je kijken op Google Maps of een app downloaden voor dat land.

Wit busje met open bestuurdersdeur op een slingerweg met bergen

8. Regel je muziek!

Een roadtrip kan niet zonder goede muziek! Zorg er daarom voor dat je een app als Spotify op je telefoon hebt staan. En het is ook handig om voor vertrek wat afspeellijsten te downloaden, zodat je altijd muziek aan kan zetten (ook als je even geen internet hebt). Download bijvoorbeeld een van onderstaande afspeellijsten om helemaal in de roadtripsfeer te komen:

Het is natuurlijk ook leuk om je eigen lijst te maken of een lijst te downloaden die past bij het land waar je naartoe gaat.

9. Pak je spullen in

Vlak voor vertrek is het tijd om de spullen in te pakken. Mijn advies: probeer zeker niet te veel spullen mee te nemen. Je bent veel aan het rijden en hebt echt niet veel nodig om een fantastische tijd te hebben. En wat je mist kun je vaak onderweg nog wel ergens halen. Op de website van 3 op Reis kun je een inpaklijst vinden met alleen de essentials.

10. Zorg voor eten en drinken onderweg

Je zult onderweg vaak genoeg langs restaurants, bakkertjes, tankstations en andere plekken komen waar je iets te eten of te drinken kunt halen. Althans, in Nederland. In andere landen wil het soms wel even duren voor je iets tegenkomt. In Australië kun je bijvoorbeeld eindeloos lang rijden voor je weer een teken van leven tegenkomt. (Daar kom je borden tegen dat je vanaf een bepaald punt echt een volle tank moet hebben, anders red je het niet tot het volgende benzinestation…) Zorg dus altijd voor een voorraadje eten en drinken in je auto. Sowieso is het fijn als je niet te afhankelijk bent van locaties om eten te halen. Wie weet kom je ergens een mooi rustig plekje tegen waar je even wilt blijven.

Klaar met alles? Let’s go!

Natuurlijk kun je ook helemaal spontaan op roadtrip gaan en gewoon maar zien waar je terechtkomt. Zelf ben ik meer een voorstander van een roadtrip plannen. Je loopt dan toch maar minder snel tegen problemen aan onderweg. Maar een roadtrip plannen kan ook prima een dag van tevoren, hoor ;-). Dat is het fijne van roadtrips. Vrijwel alles is mogelijk!

Ben jij van plan om een roadtrip te plannen? En waar wil je dan naartoe?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).