Reisadvies voor buitenlandse reizen: hoe ga je ermee om?

Reisadvies buitenlandse zaken: zo ga je ermee om

Ik hoef er niet over te beginnen dat de laatste maanden nogal een rollercoaster zijn geweest voor de hele wereld. Ook op reisgebied. Vanwege het coronavirus werd er door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies voor buitenlandse reizen afgekondigd. Voor alle landen in de wereld.

Nu steeds meer grenzen weer opengaan en we weer kunnen gaan reizen, valt het mij op dat veel mensen niet goed weten hoe ze om moeten gaan met het reisadvies voor buitenlandse reizen. Want hoe weet je nu waar je wel of niet naartoe kunt gaan? En als een land zijn grenzen opent, betekent dat dan automatisch dat je ernaartoe kunt? En hoe zit het dan met je reisverzekering?

Het antwoord op deze vragen geef ik je allemaal in dit artikel, zodat je zo veilig mogelijk de wereld weer. kunt gaan ontdekken.

Hoe werkt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken?

Niet elk land is veilig om naartoe te reizen. Als je een beetje wereldwijs bent, dan weet je zelf al dat het niet verstandig is om naar sommige landen af te reizen, bijvoorbeeld vanwege de politieke situatie daar. Maar er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom een land als minder veilig wordt bestempeld: de economische situatie, de kans op natuurrampen, de kans op ziekten, verkeersrisico’s en nog meer. Redenen waar je zelfs soms misschien niet eens aan zou denken.

Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk afreist naar een land waar het helemaal niet veilig is, geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken reisadvies af voor elk land waar jij als Nederlander naartoe kunt reizen. Zo weet je van tevoren welke veiligheidsrisico’s je kunt verwachten in een land en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Deze veiligheidsrisico’s hoeven echt niet altijd extreem te zijn, hoor. Laat je niet direct afschrikken ;-). In sommige landen is er bijvoorbeeld een verhoogde kans op zakkenrollen als je naar een toeristisch gebied afreist. Of heb je kans op natuurgeweld als je in een bepaalde periode van het jaar ernaartoe gaat. Dit zijn situaties die je zelf kunt voorkomen door je goed voor te bereiden en ter plekke verstandig te reizen.

Weg in Nieuw-Zeeland met bergen eromheen

Vier kleurcodes om het reisadvies voor buitenlandse reizen mee aan te duiden

Om duidelijk te maken hoe groot de veiligheidsrisico’s in een land zijn, hanteert het ministerie van Buitenlandse Zaken een kleurcodesysteem. Het reisadvies voor buitenlandse reizen wordt onderverdeeld in een van de volgende vier kleurcodes: 

Groen: het land kent geen bijzondere veiligheidsrisico’s. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die je in Nederland gewend bent. Er kunnen kleine aanvullende maatregelen gelden voor bepaalde gebieden of steden in het land. 

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s in het land. Er zijn veiligheidssituaties die afwijken van wat je in Nederland gewend bent, bijvoorbeeld door verkeersrisico’s of andere hygiënische standaarden.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen toegestaan naar het land. Door ernstige veiligheidsrisico’s kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het wordt afgeraden om naar een land met kleurcode oranje te gaan, tenzij het noodzakelijk is. Daarbij valt reizen voor je plezier niet onder. 

Rood: reis niet naar het land af. Er kunnen levensbedreigende situaties ontstaan door ernstige veiligheidsrisico’s, zoals politieke conflicten of ernstige economische situaties.

Geel reisadvies Spanje juli 2020
Dit is het reisadvies voor Spanje in juli 2020.

Naar welke landen kun je reizen? 

De kleurcodes geven eigenlijk al duidelijk aan naar welke landen je wel of niet kunt reizen: groen en geel zijn prima om naartoe te gaan en voor deze landen geldt een positief reisadvies. Oranje en rood wil je liever vermijden; deze landen hebben een negatief reisadvies. Hier wil je sowieso liever niet naartoe vanwege je eigen veiligheid en gezondheid, maar ook omdat je reisverzekering een reis naar deze landen niet dekt. Gebeurt er wat met je? Dan mag je zelf alle kosten betalen. Ik ga daar verder in dit artikel nog op in.

Betekent dat dan dat je standaard naar alle landen kunt reizen die kleurcode groen of geel hebben gekregen? Tot voor kort had ik daar ‘ja’ op gezegd, maar sinds het coronavirus is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Vanuit Nederland kan er wel weer een positief reisadvies zijn voor een land, maar dat land kan alsnog Nederlanders weigeren vanwege veiligheidsrisico’s die wij met ons meebrengen. Ga dus niet alleen uit van het reisadvies voor buitenlandse reizen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar kijk ook altijd even op de website van de ambassade van het land waar je naartoe wilt gaan. Zeker als er iets ‘groots’ in de wereld speelt als corona. In andere tijden kun je er wel van uitgaan dat je gewoon naar een land met een positief reisadvies kunt afreizen.

Wil je per land weten wat het reisadvies momenteel is? Kijk dan op Nederland Wereldwijd voor de actuele status van alle landen. Dit is de officiële website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoe zit het met je reisverzekering als je naar een risicoland afreist?

Niet iedereen hecht evenveel waarde aan het reisadvies voor buitenlandse reizen. Het is dan ook met recht een advies en geen verplichting. Maar wat veel van deze mensen niet weten, is dat ze niet gedekt worden door hun reisverzekering als er vervolgens wat gebeurt in een land met een negatief reisadvies. 

Je reisverzekering is alleen geldig als je naar een land afreist met kleurcode groen of geel. Ga je naar een land met een negatief reisadvies – dus kleurcode oranje of rood – en gebeurt er wat? Dan mag je zelf alle kosten betalen. Je reisverzekering vergoedt dan niets. Gaat het om iets kleins, dan hoeft dat geen ramp te zijn. Ja, je zult balen maar life goes on. Maar stel dat je betrokken raakt bij een verkeersongeluk en twee maanden door moet brengen in het ziekenhuis. En vervolgens speciaal vervoer terug naar huis moet krijgen. Dan kan je echt jarenlang tot de rest van je leven achtervolgd worden door schulden. Natuurlijk is dit een flinke worstcasescenario, maar je kunt jezelf wel afvragen of dat het waard is om een negatief reisadvies te negeren. Die keuze laat ik aan jouzelf over ;-).

Wat als het reisadvies verandert terwijl je op vakantie bent?

Wat nu als je op vakantie bent in een land met een positief reisadvies en ineens gebeurt er iets waardoor er een negatief reisadvies ontstaat. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je reisverzekering. Als jij je best doet om het land zo snel mogelijk te verlaten, laten de meeste verzekeraars je echt niet zomaar in de steek en vergoeden ze gewoon (een deel, afhankelijk van je verzekering) de kosten. Kijk dit wel van tevoren goed na in je verzekeringspolis. Ik schreef ook eerder een blog met tips voor het afsluiten van een reisverzekering en hoe je de juiste kiest.

Dit geldt overigens wel alleen op het moment dat er een onverwachte situatie optreedt, bijvoorbeeld bij een natuurramp. Laait het coronavirus ineens op in jouw vakantieland en gaan de grenzen net dicht terwijl je er bent? Dit valt op dit moment in een situatie ‘die je kunt verwachten’. Je hebt dan zelf het risico genomen om in deze situatie terecht te komen, want je kon van tevoren weten dat deze situatie mogelijk zou ontstaan. In dat geval is jouw reisverzekeraar waarschijnlijk onverbiddelijk: de kosten zijn voor jouzelf.

Ga je in de toekomst naar de Verenigde Staten? Vaak moet je dan een speciale zorgclausule afsluiten en meer premie voor je reisverzekering betalen omdat de ziektekosten in de VS torenhoog zijn. Ook als je in het buitenland wilt werken als backpacker of digital nomad moet je een speciale reisverzekering hebben.

Heb je nog vragen over het reisadvies voor buitenlandse reizen? Laat het mij weten! Ik denk graag met je mee.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).