Een reisverzekering afsluiten is vaak niet het eerste waar je je mee bezighoudt als je een reis aan het plannen bent. Het is een van die dingen waarvan je eigenlijk wel weet dat het goed is om te hebben, maar ja, die kosten, hè. En hoe groot is nu de kans dat er daadwerkelijk wat gebeurt op vakantie?
En dan al die verzekeringen die je online tegenkomt. Hoe weet je welke reisverzekering het beste bij jouw reis past? En hoe kun je die reisverzekeringen eigenlijk het beste vergelijken? Met dit artikel hoop ik je een stapje op weg te kunnen helpen in de wereld van reisverzekeringen. Waarom je er een wilt en hoe je dat dan regelt. Ik ga in elk geval nooit meer zonder op pad!
Inhoudsopgave
Waarom ik nooit meer zonder reisverzekering op reis ga
Ook voor ons was de reisverzekering best een kostenpost toen wij voor een lange tijd gingen backpacken en werken in Australië. Met name als je gaat werken in het buitenland, betaal je vaak een stuk meer voor een doorlopende reisverzekering. En ja, die kosten deden best een beetje pijn. Veel liever zie je dat geld natuurlijk in het reizen zelf verdwijnen. Toch ga ik echt nooit en nooit meer op reis zonder reisverzekering. Want dat een ongeluk in een heel klein hoekje zit, hebben wij zelf op reis mogen ervaren nadat we in een fractie van een seconde een busongeluk in Laos kregen.
Het gevolg? Twee keer een ziekenhuisbezoek in Laos, een vlucht naar Maleisië, een stuk of vijf/zes ziekenhuisbezoeken in Kuala Lumpur bij verschillende artsen, inclusief röntgenfoto’s, MRI-scan, gebitsreparatie, schoonmaken van wonden en medicijnen, een vlucht naar huis, ziekenhuisbezoek in Nederland en ruim twee maanden lang drie keer in de week fysiotherapie en osteopathie. O ja, en een kapotte bril. De kosten hiervan? Duizenden euro’s. Wat waren wij op dat moment blij met onze reisverzekering.
En ook nadat Daan zijn opa dit jaar plotseling kwam te overlijden en wij halsoverkop terug naar Nederland gingen, was onze reisverzekering er voor ons. Binnen een paar uur was de vlucht terug naar huis geregeld, zonder bijkomende kosten. Hoe fijn is dat.
Een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten?
Het belang van een reisverzekering begrijp je nu geloof ik wel. Daarbij wil ik ook nog zeggen dat wij dit ongeluk kregen in een relatief goedkoop werelddeel. Ik wil echt niet weten wat de kosten waren geweest als we een ongeluk hadden gehad in Australië of bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
Maar wat is nu de beste reisverzekering voor jouw reis? Er zijn twee soorten reisverzekeringen: een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering.
Kortlopende reisverzekering
Een kortlopende reisverzekering is vooral handig als je niet te vaak op reis gaat. Deze verzekering sluit je puur af voor de duur van een enkele reis. Dit kan ideaal zijn als je bijvoorbeeld 1x in het jaar op vakantie gaat of een keer een stedentrip gaat maken. Maar reken altijd ook even de kosten uit van een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering is namelijk zeker niet altijd ook de goedkoopste reisverzekering. Een langlopende reisverzekering wordt al vlug voordeliger.
Doorlopende reisverzekering
De doorlopende reisverzekering is een verzekering die je afsluit voor bijvoorbeeld een periode voor een jaar of langer. Je betaalt dan meestal maandelijks of per jaar je premie en dan ben je het hele jaar door verzekerd. Ontzettend handig als je vaker op reis of vakantie gaat. Zelf heb ik ook een doorlopende reisverzekering. Ik ga te vaak op reis voor een kortlopende reisverzekering en ik vind het daarnaast gewoon fijn spontaan een reis te kunnen maken zonder op dat moment na te hoeven denken over het afsluiten van een reisverzekering.
Doorlopende backpackersverzekering
Ga je als backpacker werken in het buitenland? Dan heb je vaak een speciale (en duurdere) doorlopende backpackersverzekering nodig. Bij veel doorlopende reisverzekeringen mag je namelijk maar maximaal 60 aaneengesloten dagen reizen. Te kort dus als je bijvoorbeeld voor een jaar op een Working Holiday Visum naar Australië of Nieuw-Zeeland wilt gaan. Ook mag je niet altijd werken met elke reisverzekering en vaak wordt risicovol werk (waaronder bijvoorbeeld fruitplukken al valt) niet vergoed met een standaard doorlopende reisverzekering. Kijk dit dus goed na op het moment dat je reisverzekeringen vergelijkt.
Reisverzekeringen vergelijken: hoe doe je dat?
Nu hoop je misschien dat ik ga roepen welke reisverzekering jij zou moeten afsluiten. Maar dat doe ik niet. Dat is namelijk echt helemaal afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken, hoelang je gaat reizen en waarvoor jij graag verzekerd wilt zijn. Het beste kun je dus zelf je wensen op een lijstje schrijven en vervolgens reisverzekeringen vergelijken.
Denk eerst na of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering wilt hebben. Bedenk daarna ook of je genoeg hebt aan een Europese dekking of dat je wereldwijde dekking nodig hebt. Vervolgens kun je op een website als reisverzekering.nl verschillende reisverzekeringen met elkaar vergelijken. Je kunt daarbij alle verzekeringen sorteren op onder andere prijs, waardering, dekkingsperiode, eigen risico en annuleringsverzekering. Net wat jij zelf belangrijk vindt. Zo kun je makkelijk ontdekken welke reisverzekering het beste bij jou en jouw reis past.
Vervolgens kun je op de website van de desbetreffende verzekeringsmaatschappij alle voorwaarden lezen. Neem hier rustig de tijd voor. Misschien is het niet het fijnste klusje om de kleine lettertjes te lezen, maar het voorkomt wel dat je voor verrassingen komt te staan als er onderweg wat gebeurt. En ook teleurstelling. Je zult niet de eerste zijn die denkt ergens voor verzekerd te zijn en dat achteraf blijkt dat dat niet helemaal het geval is.
5 veelgestelde vragen over reisverzekeringen
1. Wat is er eigenlijk verzekerd met een reisverzekering?
Dat verschilt per verzekering. In principe ben je met de basisverzekering verzekerd voor hulp bij ongevallen, ziekten en overlijden. De verzekering helpt je bijvoorbeeld met vervoer naar een ziekenhuis of met de reis terug naar huis indien nodig. Ook in het geval van een sterfgeval binnen de familie regelt je reisverzekering de terugreis. Met deze basisverzekering kom je doorgaans dus al een heel eind.
Wat niet standaard meeverzekerd is zijn zaken als extra medische kosten, extreme sporten (bijv. wintersport of duiken), bagage, een annuleringsverzekering enzovoorts. Dit verschilt echt per reisverzekering, dus lees altijd goed de voorwaarden door voordat je een reisverzekering afsluit.
2. Ben ik dan niet al verzekerd met mijn zorgverzekering in Nederland?
Een reisverzekering moet je als aanvulling op je zorgverzekering zien. Je zorgverzekering vergoedt spoedeisende hulp, ook als je in het buitenland zit. Maar dit wordt vergoed tot het maximale Nederlandse tarief. Is de zorg in het buitenland duurder dan in Nederland? Dan betaal je zelf de rest van de kosten. Tenzij je vanuit je basisverzekering aanvullend verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Of wanneer je dus een reisverzekering hebt afgesloten. Bij die laatste geldt wel dat je de module voor medische kosten moet inschakelen.
3. Ben ik overal ter wereld verzekerd met een reisverzekering?
Nee, dat ben je niet. Een reisverzekering is niet geldig in landen waar op dat moment een negatief reisadvies voor afgegeven is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor elk land een reisadvies af. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen vier kleuren: groen (veilig), geel (veiligheidsrisico’s), oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (onveilig). Heeft een land een oranje of rode kleur? Dan ben je in principe niet verzekerd.
Bij veel verzekeringen moet je kiezen voor een Europese of wereldwijde dekking. Een Europese dekking is vaak wat voordeliger, maar hiermee ben je dus alleen binnen Europa verzekerd. Bij sommige verzekeringen moet je een speciale module afsluiten voor reizen naar de Verenigde Staten. Dit vanwege de extreem hoge medische kosten in het land. In Nederland ben je alleen verzekerd als je ergens (betaald) overnacht. Anders wordt het niet als reis gezien.
4. Kan ik mijn reis ook annuleren met mijn reisverzekering?
Om een reis te annuleren heb je een annuleringsverzekering nodig. Deze zit niet standaard bij je reisverzekering inbegrepen, maar moet je vaak als module erbij afsluiten. Daarbij geldt ook dat je natuurlijk niet zomaar een reis kunt annuleren. Er moet wel een goede, vaak medische reden voor zijn.
5. Weigert een reisverzekering ook wel eens een vergoeding uit te betalen?
Ja, natuurlijk. Als je zelf onvoorzichtig bent geweest, kan de reisverzekering weigeren mee te werken. Denk op reis daarom altijd goed na over wat je doet. Zo kreeg ik een keer het verhaal mee van een meisje dat nogal pissig was dat haar reisverzekering niets vergoedde nadat haar laptop op reis uit haar auto was gestolen. Dit is simpelweg iets wat bijna nooit vergoed wordt, want jij kan niet bewijzen dat je laptop niet open en bloot in het zicht lag. En dan ben je zelf dus onvoorzichtig geweest.
Ook zijn er veel backpackers die in Vietnam bijvoorbeeld op een scooter stappen, niet wetende dat de scooters voor Nederlandse begrippen als motoren worden gezien. Ze stappen dus zonder geldig rijbewijs erop en als ze dan een ongeluk veroorzaken, weigert de verzekering te betalen. Best logisch, dat zou in Nederland ook het geval zijn. En dat doen de reisverzekeringen dus echt niet om jou te pesten.
Kortom, zelf vind ik het dus ontzettend belangrijk om een goede verzekering te hebben. Heb je nog ergens een vraag over? Vraag het dan gerust!
Ga jij altijd op reis met een reisverzekering?
Ik heb dit artikel geschreven in samenwerking met reisverzekering.nl, een handige website waarop jij heel makkelijk verschillende reisverzekeringen met elkaar kunt vergelijken.