Mind Persoonlijk Reisvoorbereidingen

Je eerste keer alleen reizen: waarom het niet eng hoeft te zijn

15 juli 2015
Vrouw die uitkijkt over heuvels met begroeiing in Vietnam.
Laatste update: 19 maart 2019

En toen besloot je om in je eentje de wijde wereld in te trekken. De eerste keer alleen reizen. Een paar weken, twee maanden, zes maanden. Het maakt niet uit hoelang je weggaat, je gaat voor de eerste keer alleen reizen en dat kan best even eng zijn. Het kan soms zelfs de reden zijn om helemaal niet te vertrekken. Want die wereld buiten Nederland, buiten Europa, is die niet gevaarlijk, hoor je mensen vaak genoeg roepen. 

Bij mijn eerste keer alleen reizen was dat juist helemaal niet mijn angst. Ik was niet bang dat reizen gevaarlijk zou zijn. Niet bang om vieze insecten of rare mensen op straat tegen te komen. Ik was niet bang om een ongeluk te krijgen of enge ziektes op te lopen. Het enige waar ik bang voor was, was om alleen te zijn. Mijn familie en vrienden thuis te moeten missen en niemand onderweg tegen te komen. Eenzaamheid. Niets kunnen delen met anderen. Het maakte mij benauwd.

De eerste keer alleen reizen: is dat ook alleen? 

Goed, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Alleen backpacken hoeft niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk alleen zult zijn. Het was mijn grootste angst en het bleek tegelijkertijd de grootste onzin te zijn. Ik ben namelijk nooit alleen geweest. Tijdens mijn soloreis van zes maanden ben ik één keer een meisje tegengekomen dat ongewild na twee weken nog steeds met niemand gereisd had. Ondanks het feit dat het een hartstikke aardig meisje bleek te zijn, was ze ook echt het voorbeeld bij wie alles misging. Ze kon er gewoon niets aan doen, maar ik geloof dat ook zij nog steeds een fantastische tijd had.

Voor iemand die dacht dat ze altijd sociaal nogal onhandig was, was het een verademing om zo veel gezellige en leuke mensen te leren kennen onderweg. Het maakte mijn reis niet alleen extra leuk, het gaf mij ook meer zelfvertrouwen en nieuwe inzichten. Blijkbaar was het toch helemaal niet zó moeilijk om een praatje met nieuwe mensen te maken. Vooral als je op dat moment ook nog eens dezelfde droom naleeft: rond de wereld reizen.

Hoewel ik inmiddels heel gelukkig met mijn vriend samen rondreis, en dit niet meer anders zou willen, kijk ik nog steeds met veel plezier terug op de tijd dat ik solo aan het reizen was. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben en mij ontzettend veel lessen geleerd waar ik tot de dag van vandaag wat aan heb. Ben je er nog steeds niet van overtuigd of jij de eerste keer alleen reizen aankan? Om de volgende vijf angsten hoef jij het alleen reizen in elk geval niet te laten.

eerste keer alleen reizen: twee mensen proosten op terras aan zee.

Vijf angsten om niet alleen te reizen

(en waarom ze de grootste onzin zijn)

Ik ben bang om alleen te zijn

Het is heel makkelijk om te vergeten, maar veel van de mensen die je tegenkomt op reis, reizen ook alleen. Dat zorgt ervoor dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. En gezien het feit dat de meeste mensen van nature sociale wezens zijn, heb je dus in een mum van tijd contact. Zeker als je in hostels slaapt of meedoet aan groepsactiviteiten. Zoek jij niemand op, dan komt er geheid wel iemand naar je toe (tenzij je dat niet wilt natuurlijk). Het is ook helemaal niet raar om iemand aan te spreken en te vragen om wat te gaan doen. En zegt diegene toch nee? Dan is dat echt niet als afwijzing naar jou als persoon bedoeld. Want dat zul je tijdens het solo backpacken ook wel leren: soms is het ook gewoon écht heel lekker om even alleen te zijn.

Ik vind het eng om nieuwe mensen te leren kennen

Zelf was ik er tijdens mijn soloreis geen groot fan van om met andere Nederlanders te reizen. In het begin wel, want toen was alles nog zo nieuw voor mij. En dan kan een beetje ‘thuis’ geen kwaad. Want ook ik vond het spannend om nieuwe mensen te leren kennen. Het voelde voor mij toen een eeuwigheid geleden dat ik nieuwe mensen had ontmoet. Thuis heb je doorgaans toch je vaste vriendenkring. Fijn en vertrouwd.

Maar gaandeweg leerde ik dat alleen reizen juist ook zo veel mooie mogelijkheden biedt om andere mensen uit andere culturen te leren kennen. Van de een leer je wijze levensleven, terwijl je met de ander hooguit een avondje onzin loopt te kletsen. Nieuwe mensen leren kennen is daardoor juist zo leuk en het heeft mij ook wat toffe contacten opgebracht. En net als bij de angst om alleen te zijn: je zult echt niet de enige zijn die het even spannend vindt, maar voor je het weet hebben jullie de grootste lol samen.

Mijn Engels is niet goed genoeg

Hoe slecht je Engels op dit moment ook is, onthoud één ding: in 90% van de gevallen spreek jij als Nederlander alsnog heel goed Engels. En dan bedoel ik ook echt heel goed. Ook als je gewoon wat basis Engels spreekt. Wees daar vooral dankbaar voor. Dat is zeker iets wat je zult merken tijdens je eerste keer alleen reizen. Het is namelijk helemaal niet iets vanzelfsprekends dat je wat woorden Engels kunt praten. In sommige landen wordt het niet standaard in het lespakket gestopt. Zo ben ik eerder al Fransen, Duitsers en Spanjaarden van mijn leeftijd tegengekomen die echt letterlijk geen woord Engels spraken. Dat is dan trouwens ook weer het mooie als je nieuwe mensen leert kennen: je Engels zal in rap tempo verbeteren. Handig!

Ik weet niet of ik het reizen wel leuk vind

Voor alles is een eerste keer. Zo ook voor het alleen reizen. Vijf jaar geleden haalde ik het in mijn hoofd dat ik voor zes maanden wilde gaan backpacken. En dat terwijl ik dat eigenlijk nog nooit echt had gedaan. Omdat ik niet wist of ik het alleen op reis gaan wel leuk zou vinden, besloot ik om in de zomer voor ik wilde vertrekken een week in mijn eentje naar Spanje te gaan. Gewoon, om even te proeven hoe dat zou zijn. Als ik het écht niets vond, kon ik mijn plannen altijd nog annuleren.

Gezien het feit dat je op een reisblog bent beland van iemand die voor onbepaalde tijd de wereld over reist, denk ik dat je wel kunt raden hoe het afgelopen is. Dus: probeer het gewoon! Begin desnoods bij een dag of een weekend ergens alleen in Nederland. Bevalt het? Ga een stapje verder. Of zoek van tevoren een reismaatje dat voor een klein deel van jouw reis met je mee kan gaan. Denk in mogelijkheden zou ik zeggen. Dan kom je er gauw genoeg achter of je het reizen leuk vindt.

Straks kom ik zonder geld te zitten

Mensen hebben vaak het beeld dat reizen ontzettend duur is. Het kan ook zeker een heel prijzige onderneming worden als je naar dure bestemmingen gaat en leeft als een koning(in). Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet waarop veel informatie te vinden is. En veel reisblogs met handige budgetartikelen. En dan zie je al snel: als je het handig aanpakt, hoeft reizen helemaal niet duur te zijn.

Regio’s als Zuidoost-Azië zijn voor een eerste keer alleen reizen geweldig om naartoe te gaan. De mensen zijn doorgaans hartstikke vriendelijk, het reizen makkelijk, er komen heel veel backpackers naartoe én het is er supergoedkoop. Als jij je van tevoren goed voorbereidt en inleest over reisbudgetten, dan kom je echt niet zomaar voor grote verrassingen te staan. En dus ook niet zonder geld tijdens het reizen. Een tip van mij: wordt lid van Facebookgroepen als Azië Backpackers en Dutchies in Australia. Heel veel andere reizigers kunnen je dan helpen met al je vragen! 

Zou jij nu wel voor de eerste keer alleen reizen? 

 • Reply
  Kimber - Reisgenie
  15 juli 2015 at 17:35

  Heel leuk geschreven! Ik ga altijd samen met mijn vriend, maar toch herken ik wel dingen in je verhaal. Ook wij zoeken op reis expres de Nederlanders niet op, omdat het juist zo leuk is om nu eens wat meer over andere culturen en gebruiken te leren. Zo is ons Australische vocabulaire ondertussen aardig uitgebreid (ooit geweten dat budgy smugglers Australisch is voor die nare Speedo-zwembroekjes?)

  • Reply
   Danique
   2 augustus 2015 at 07:33

   Haha, nee dat heb ik nooit geweten! Toch handig ;)!

 • Reply
  Eric - reisrelaas.nl
  15 juli 2015 at 20:25

  De eerste langere reis die ik in mijn eentje maakte vond ik echt geweldig, en ik ga nog steeds geregeld in mijn eentje op reis ondanks dat ik samenwoon! (partner met minder reislust, kortere reizen doen we samen, langere reizen doe ik in mijn eentje).
  Die eerste reis alleen, van Moskou per trein en ferry via Tallinn, Stockholm en Kopenhagen terug naar Nederland was echt een openbaring, heerlijk! Dat was elf jaar geleden, en ik ontmoet nog steeds even makkelijk allerlei interessante mensen waarmee ik bv. een dagtrip maak. Het gevoel van vrijheid ben ik inmiddels wel aan gewend, maar ik geniet er nog steeds van. :-)

  • Reply
   Danique
   2 augustus 2015 at 07:32

   Superfijn dat je nog steeds lekker kunt reizen ondanks het feit dat je samenwoont! Kom genoeg mensen tegen die het dan niet meer doen, ook al willen ze wel… Ja, en dat gevoel van vrijheid is fantastisch! Hopelijk mag ik er ook heel lang van genieten.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.