Alleen reizen: tips voor je eerste solo reis

Vrouw die uitkijkt over heuvels met begroeiing in Vietnam.

Natuurlijk is het spannend om alleen te reizen. Er zullen zelfs mensen zijn die je voor gek verklaren dat je helemaal alleen de wereld over wilt gaan. Want is het niet gevaarlijk daar, buiten Nederland? En wat nu als je eenzaam wordt of er iets gebeurt? Maar als ik alvast met wat advies in huis mag vallen. Laat je alsjeblieft niet tegenhouden door angsten of andere mensen. Want solo reizen is geweldig. Het verandert je leven in de meest positieve zin. En het is zelfs minder alleen dan je nu misschien denkt. Daarom deel ik in dit artikel al mijn tips over alleen reizen en laat ik je de leukste solo reisbestemmingen zien. Beloof je nu alleen nog dat je lekker gaat?

Hoe ik het solo reizen heb ervaren

Of ik een soloreiziger ben? Nee, niet meer. Tegenwoordig reis ik met mijn gezin de wereld rond. Maar mijn liefde voor reizen is wel ontstaan toen ik voor het eerst alleen op reis ging. Doodeng vond ik het. Ik was compleet bang om eenzaam te worden, daar in Zuidoost-Azië. Want dat was waar mijn eerste reis als backpacker naartoe ging.

Om alvast te wennen aan het idee van solo reizen, boekte ik kort daarvoor een vakantie voor mijzelf naar Málaga. Hier ging ik voor een week ‘proefdraaien’. Ik voel nog hoe klam mijn handen waren toen ik het vliegtuig in stapte. En hoeveel tranen ik weggeslikt heb. En wat bleek? Dat alle stress voor niets was. Want niet alleen heb ik een heel fijne vakantie in Spanje gehad. Ook in Zuidoost-Azië had ik een geweldige tijd. En eenzaam? Dat ben ik in de zes maanden die ik weg was bijna nooit geweest. Inmiddels is deze reis alweer acht jaar geleden. Maar nog steeds kijk ik erop terug als een van de meest geweldige ervaringen uit mijn leven.

3 redenen om alleen op reis te gaan

Precies daarom wil ik jou ook overhalen om een keer alleen te reizen. En niet alleen daarom, ook deze redenen overtuigen je hopelijk om alleen op pad te gaan:

#1 Je groeit enorm als persoon

Je kunt honderden boeken over zelfontwikkeling lezen, maar van een soloreis leer je veel meer. Elke dag word je uit je comfort zone gepust en doe je nieuwe ervaringen op. En dat hoeft echt niet in extreme mate. Je hebt hier zelf invloed op. Maar juist doordat je alleen bent, moet je elke keer weer keuzes maken over van alles. En ook over dingen en situaties waar je thuis veel minder snel mee te maken hebt. Je gaat ook op een andere manier naar jezelf kijken. Wedden dat je ontdekt dat je veel meer kan dan je tot nu toe dacht?

#2 Je leert nieuwe mensen kennen

Ik zag mijzelf nooit als een heel sociaal persoon. Dat was ook precies de reden waarom ik zo bang was om eenzaam te worden op reis. Tot ik dus alleen ging reizen. En enorm veel mensen leerde kennen. Ten eerste bleek het hartstikke makkelijk te zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Er zijn namelijk ontelbaar veel solo reizigers. Maar je hebt ook direct iets gemeen, namelijk het reizen. Ik heb uiteindelijk bijna nooit alleen gereisd. En zo veel fantastische gesprekken gevoerd met zulke inspirerende mensen. Ik heb ook nieuwe vrienden gemaakt, die ik soms nog steeds spreek. Bovendien heeft het me nieuwe inzichten in mijzelf gegeven, bijvoorbeeld dat ik veel socialer ben dan ik afhankelijk dacht. Hallo zelfvertrouwen boost!

#3 Je voelt je vrij en avontuurlijk

En dit gevoel is gewoon onbeschrijfelijk. Het feit dat je elke dag zelf kunt bepalen hoe je je dag inricht, hoe je je leven inricht, is fantastisch. Het maakt niet uit of je een week alleen op vakantie gaat of voor een paar maanden, het is zo fijn om je vrij te voelen. Dat gun ik echt iedereen.

Angsten over solo reizen

Als je alleen op reis wilt gaan, is het heel logisch dat je misschien een aantal angsten hebt. Hallo hé, je wilt tenslotte ook iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan! Dus ja, angsten horen erbij. Het is alleen de truc om je niet door de angsten tegen te laten houden. Schuif ze dus aan de kant! Bekende angsten onder solo reizigers zijn:

Angst #1: Alleen reizen is toch eenzaam?

Deze angst heb ik hierboven volgens mij al aardig ingekopt, maar dat valt mee. Alleen reizen kan soms eenzaam zijn, maar hoeft zeker niet. Je moet niet vergeten dat mensen sociale wezens zijn. En dat er heel veel mensen zijn die alleen reizen. Dus wat doen solo reizigers zodra ze andere solo reizigers spotten in het wild? Inderdaad, ze zoeken contact. Je hoeft er dus echt niet bang voor te zijn om geen aanspraak te krijgen. Wil je je kansen vergroten? Slaap dan in hostels of guesthouses of doe mee als groepsactiviteiten. Ga je als digital nomad op pad? Werk dan bij co-working spaces. Dan leer je zo mensen kennen. En vergeet niet dat het soms ook gewoon heel lekker is om even alleen te zijn. Je bent zeker niet verplicht om met anderen te praten of mensen te leren kennen. Doe gewoon waar je zelf op dat moment behoefte aan hebt!

eerste keer alleen reizen: twee mensen proosten op terras aan zee.

Angst #2: Is alleen reizen niet gevaarlijk?

Ik hoor zo vaak dat alleen reizen gevaarlijk zou zijn. En natuurlijk, als je de comfort van je huis achter je laat, dan kan er altijd iets gebeuren. Maar als je je gezonde verstand gebruikt, loop je niet veel meer risico dan thuis. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Vertrouw op je eigen gevoel. Voel je je ergens onveilig? Keer dan om of vraag om hulp. Zo ben ik ooit eens per ongeluk een getto in gelopen in Los Angeles met al mijn spullen, omdat ik op weg was naar het busstation. Ik heb toen snel rechtsomkeert gemaakt.
 • Zorg voor voldoende geld op zak. Zodat je altijd een taxi in kunt stappen of bijvoorbeeld een ander hotel kunt boeken.
 • Volg het advies van de locals. In Panama moest ik een keer geld pinnen in de avond maar dit werd me afgeraden door een werknemer van het hostel. Ik heb toen gewacht tot de volgende dag.
 • Laat altijd iemand weten waar je bent. Houd sowieso de mensen thuis op de hoogte. Maar laat bijvoorbeeld ook de receptionist van je accommodatie weten waar je naartoe gaat. Zeker als je een activiteit wilt ondernemen in afgelegen gebieden.
 • Zorg voor een lokale simkaart. Zo ben je beter bereikbaar dan met je Nederlandse simkaart en kun je onderweg internet gebruiken.

Zeker als vrouw kan veiligheid meespelen in je keuze om wel of niet alleen te reizen. Niet alle landen zijn namelijk geschikt om als vrouwelijke soloreiziger naartoe te gaan. Kies daarom voor een bestemming die als vrouw ook prima te bereizen is en als veilig bestempeld staat. Het is fijn voor jezelf als je niet continu rekening hoeft te houden met je veiligheid.

Angst #3: Zien mensen me niets als een kneus?

Ha, deze angst heb ik ook gekend. En ik kan je nu al direct zeggen: je bent zeker geen kneus. Sterker nog, je bent superstoer! Want je doet het toch maar mooi alleen! Maar ik snap waar deze angst vandaan komt.

Toen ik ooit alleen op vakantie ging naar Spanje, kreeg ik best wat vervelende reacties. Waarom ik niet met vrienden ging? En zelfs of ik wel vrienden had! Want kennelijk was het toch maar heel vreemd dat ik alleen wilde reizen. Maar laten we eerlijk zijn: wat is er eigenlijk zo vreemd aan? Is reizen iets wat je altijd maar met een ander moet doen? Ook in Spanje zelf had ik er soms moeite mee. Ik vond het in het begin vreselijk om in mijn eentje op een terras te zetten en had het gevoel dat iedereen me aanstaarde. Maar het grappige is dat als je op dat moment goed om je heen kijkt, je ziet dat er veel meer mensen alleen zitten. Was dat je al opgevallen? Nee toch? Denk je dus dat mensen op jou letten? Helemaal niet!

Dus ja, mensen zullen er misschien een mening over hebben. Maar daar hoef je lekker geen rekening mee te houden. Jij bent uiteindelijk diegene die het gewoon doet, geniet en alles uit het leven haalt. En de ander niet. Ha, wie is hier nu de kneus ;-).

De voordelen van alleen reizen

Wat mij betreft zijn er ongelooflijk veel voordelen aan alleen reizen. Je hebt er al veel kunnen lezen, maar ik noem er graag nog een paar op:

 • Je hoeft met niets of niemand rekening te houden. Heb je een dag geen zin om te reizen. Dan doe je dat toch niet? Wil je ergens langer blijven? Ga ervoor! Het is jouw droomreis en jij bepaalt alles.
 • Je leert snel leuke mensen kennen. Veel sneller dan wanneer je samen met iemand reist. Het leuke is ook dat je mensen met verschillende nationaliteiten leert kennen. Dit levert heel interessante en diepgaande gesprekken op. Je maakt ook makkelijk nieuwe vrienden die je jaren later nog spreekt.
 • Je leven verandert echt. Je krijgt namelijk zo veel inzichten in jezelf dat je als persoon razendsnel groeit. Je leert uit je comfort zone te stappen, nieuwe vaardigheden aan te leren en misschien wel kanten van jezelf die je nooit eerder hebt gezien.
 • Je Engels verbetert razendsnel. Over het algemeen spreken de meeste Nederlander al heel goed Engels. Maar als je dag in, dag uit Engels spreekt, merk je echt dat je hier steeds beter in wordt. Op een gegeven moment begin je zelfs in het Engels te dromen en te denken.

De nadelen van solo reizen

Natuurlijk zijn er ook wel een aantal nadelen als je ervoor kiest om solo te reizen. Ze wegen wat mij betreft niet op tegen de voordelen, maar ik wil ze wel even benoemd hebben:

 • Je hebt geen naaste om je ervaringen mee te delen. Natuurlijk deel je je reiservaringen wel met de mensen die je onderweg tegenkomt. Maar de mensen die er echt toe doen in je leven, met wie je een diepe connectie hebt, krijgen alleen je verhalen en foto’s mee. En dat terwijl je ze op sommige momenten het liefst bij je zou willen hebben.
 • Je moet het allemaal zelf doen. En hoewel dat heerlijk is, kan dat op sommige momenten ook even tegenvallen. Als je bijvoorbeeld met voedselvergiftiging in bed ligt (been there). Of je guesthouse nergens kunt vinden. Het enige wat je op dat moment kunt doen is denken: ook dit gaat over. En ook alleen kun je het aan!
 • Het is soms wat ingewikkelder. Bijvoorbeeld als je even lekker in de zee wilt zwemmen. Want wie let er dan op je spullen? En die gast die naast je in de bus is komen zitten, ruikt ook een beetje vreemd. Maar goed, met een beetje creativiteit kun je ook dit soort situaties prima handelen ;-).
 • Je kunt je onbegrepen voelen. En dan heb ik het vooral over het moment dat je weer thuiskomt. En zeker als je wat langer weg bent geweest. Thuis is het leven gewoon doorgegaan. Business as usual. Maar jij hebt een flinke lading levenservaring opgedaan waar niemand getuige van is geweest. Dat kan soms best even zwaar vallen.

De leukste reisbestemmingen voor solo reizigers

Je hebt inmiddels wel een beeld van hoe het is om echt alleen te reizen. Maar wat zijn nu de beste bestemmingen voor soloreizigers? Dat zijn er meer dan genoeg, maar ik noem een aantal van mijn favoriete met je op!

Soloreis Spanje

Spanje was het eerste land waar ik alleen op reis ben geweest en ik kan het iedereen aanraden. Om de simpele redenen dat het niet al te ver weg is, perfect veilig voor vrouwelijke reizigers en de culturele verschillen zijn niet al te groot. Dus als je het best spannend vindt om alleen op vakantie gaan, ga dan naar Spanje. Zelf ben ik naar Málaga geweest en deze stad heeft echt fantastisch veel te bieden. Het is rijk aan cultuur en historie, je kunt er heerlijk eten, je kunt er winkelen en zelfs naar het strand gaan. In Málaga zelf kun je heel veel leuke tours doen, zoals een fietstour. Maar ook de omgeving valt van alles te verkennen, zoals Ronda en Nerja. Ik zou hier zo weer naartoe gaan.

Lees ook: Doen in Valencia: wat je tijdens een stedentrip van 48 uur op de fiets kunt ontdekken

Uitzicht over Málaga met stierenstadion in het midden.

Soloreis Thailand

Ben je meer van het avontuurlijke reizen en wil je verder de wereld over trekken? Dan kan Thailand een fijne bestemming zijn voor een reis alleen. Je maakt hier kennis met een heel andere cultuur en kunt van alles ondernemen. Het zuiden van Thailand is perfect voor strandliefhebbers en feestgangers. Hier vind je prachtige bounty-eilanden. Het noorden van Thailand staat vooral bekend om de vele tempels en de jungle. Je kunt hier een jungletrektocht maken (doe dit niet alleen!) of een kookworkshop volgen in Chiang Mai. Het openbaar vervoer is ook goed geregeld in Thailand.

Lees ook: Route door Thailand: vier weken in het noorden

Soloreis Bali

Bali is een van de populairste bestemmingen voor solo reizigers. En zeker een aanrader als je wat verder van huis wilt reizen, maar wel naar een veilige bestemming. Op de bekende plekken is het inmiddels vrij westers, maar dat kan juist een pluspunt zijn als je het spannend vindt om alleen te gaan. In mijn ervaring zijn de Balinezen zulke lieve mensen en ze zijn zo ontzettend behulpzaam. Dat is ongelooflijk fijn als je daar in je eentje aankomt. Bali is daarnaast een mooi eiland met lekker veel stranden en hippe plaatsen als Ubud. Het is ook wel een heel drukbezocht eiland, dus je zult hier zeker niet alleen zijn ;-).

Lees ook: Budget Gili: hoe duur is reizen op de Gili-eilanden?

Soloreis België

Nu denk je misschien: België? Ja, België! Want stel dat je het echt te spannend vindt om alleen te reizen. En dat je het moeilijk vindt om je angsten overboord te gooien. Waarom begin je dan niet zo dicht mogelijk bij huis? Dus in België. België heeft een aantal ongelooflijk gezellige plekken. Wat dacht je van Brugge? Of Gent? Ik ben zelf ooit eens een weekend alleen naar Brugge geweest en zelfs daar leerde ik met het grootste gemak mensen kennen. Ik heb me helemaal niet alleen gevoeld. En vind je het echt, echt niets? Dan ben je binnen een paar uur weer thuis.

Lees ook: Wat te doen in La Roche-en-Ardenne?

Het historische dorp La Roche-en-Ardenne omringd door bossen

Handige tips voor als je alleen op vakantie wilt gaan

Om af te sluiten heb ik nog een paar praktische tips voor solo reizen:

 • Doe het rustig aan. Gun jezelf de eerste dagen wat tijd om aan je nieuwe omgeving te wennen.
 • Plan niet alles van tevoren. Zeker als je alleen reist, kun je elke dag weer gaan en staan waar je wilt. Just go with the flow. En bekijk ter plekke wat je allemaal wilt zien en doen. Boek wel alvast de eerste twee nachten zodat je niet direct op zoek hoef te gaan naar een accommodatie.
 • Slaap in hostels of guesthouses. Dat is de plek waar je snel nieuwe mensen leert kennen. En nee, niet elk hostel bestaat alleen maar uit slaapzalen. Dat kun je online heel makkelijk van tevoren opzoeken.
 • Maak een briefje met noodnummers. En draag deze altijd bij je. Stel dat er toch iets gebeurt, dan weten anderen wie ze kunnen bereiken. Sla zelf ook de belangrijkste nummers op in je telefoon en vergeet niet het noodnummer van je reisverzekering erin te zetten.
 • Neem een pinpas én een creditcard mee. En sla deze op op verschillende plekken. Neem ze ook nooit tegelijkertijd mee op pad. Mocht je portemonnee gestolen worden, dan heb je altijd nog een alternatief bij de hand.

Ik kan je alleen maar aanmoedigen om alleen te reizen. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben en ik heb er lessen van geleerd waar ik tot op de dag van vandaag nog wat aan heb. Het klinkt misschien overdreven, maar mijn leven had er heel anders uitgezien als ik nooit in mijn eentje op dat vliegtuig was gestapt. Dus ga ervoor en ga het avontuur aan! En mocht het je toch echt niet bevallen om solo te reizen, dan heb je het in elk geval geprobeerd. En zul je nooit dat gevoel hebben van, wat als…

En wat nu als je graag op reis wilt maar je niemand met je meekrijgt? Waardoor de enige optie is om alleen op vakantie te gaan? Dan zou ik zeggen: probeer het gewoon. Maar je kunt natuurlijk ook altijd overwegen om met een groepsreis mee te gaan. Je gaat dan alleen, maar reist toch niet alleen. Ook een mooie oplossing, toch?

Heb je toch nog je twijfels om alleen op reis te gaan? Laat het me weten! Ik help je er graag mee verder. Of laat je nog verder inspireren door het Handboek voor de soloreiziger van Lonely Planet of het boek Solo reizen van Liesbeth Rasker.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

5 thoughts on “Alleen reizen: tips voor je eerste solo reis”

 1. Heel leuk geschreven! Ik ga altijd samen met mijn vriend, maar toch herken ik wel dingen in je verhaal. Ook wij zoeken op reis expres de Nederlanders niet op, omdat het juist zo leuk is om nu eens wat meer over andere culturen en gebruiken te leren. Zo is ons Australische vocabulaire ondertussen aardig uitgebreid (ooit geweten dat budgy smugglers Australisch is voor die nare Speedo-zwembroekjes?)

 2. De eerste langere reis die ik in mijn eentje maakte vond ik echt geweldig, en ik ga nog steeds geregeld in mijn eentje op reis ondanks dat ik samenwoon! (partner met minder reislust, kortere reizen doen we samen, langere reizen doe ik in mijn eentje).
  Die eerste reis alleen, van Moskou per trein en ferry via Tallinn, Stockholm en Kopenhagen terug naar Nederland was echt een openbaring, heerlijk! Dat was elf jaar geleden, en ik ontmoet nog steeds even makkelijk allerlei interessante mensen waarmee ik bv. een dagtrip maak. Het gevoel van vrijheid ben ik inmiddels wel aan gewend, maar ik geniet er nog steeds van. :-)

  1. Superfijn dat je nog steeds lekker kunt reizen ondanks het feit dat je samenwoont! Kom genoeg mensen tegen die het dan niet meer doen, ook al willen ze wel… Ja, en dat gevoel van vrijheid is fantastisch! Hopelijk mag ik er ook heel lang van genieten.

 3. Pingback: De volle maan in Boogschutter op 4 juni: een tijd voor avontuur en vrijheid - Lightworkers Community

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).