Leven vanuit een busje: de voor- en nadelen

Leven vanuit een busje en zo de wereld overtrekken. Het klinkt heel romantisch en in veel gevallen is dat het ook. Weg van de bewoonde wereld, de natuur in en maar zien waar de weg je naartoe leidt. Het onbekende tegemoet en ultieme vrijheid voelen. Maar hoeveel is eigenlijk waar van het avontuurlijke beeld van eindeloos, gelukzalig roadtrippen? Wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Wij kochten een busje met het idee om een jaar, of misschien zelfs wel twee jaar door Australië te reizen. Tussendoor zouden we werken om wat geld te verdienen om het reizen te kunnen bekostigen. Uiteindelijk bleven we er bijna negen maanden, waarvan we een deel ook in andere accommodaties door hebben gebracht tijdens werk en in grote steden. Maar de rest van de tijd leefden we in en rondom ons busje, vooral de laatste twee maanden. Hoe vonden wij het leven vanuit een busje?

(PS. Het busje op de foto was helaas niet ons busje, was dat maar zo!)

Voordelen

Ultieme vrijheid

De vrijheid die je ervaart is fenomenaal. ’s Ochtends opstaan en wegrijden wanneer je wilt. Gaan waar je naartoe wilt en maar zien waar je die dag eindigt. Nooit een prachtig stukje van het land missen. De reismogelijkheden die een busje je geeft, zijn eindeloos. Je kunt op plekken komen waar niemand anders komt en nét even een andere richting inslaan. En je kunt net zolang ergens blijven als je zelf wilt. Hoe fijn is dat.

Ken je dat gevoel dat je in een bus of trein zit, je iets prachtigs vanuit het raam in een flits voorbij ziet schieten, maar je er niet naartoe kan gaan omdat de machinist of chauffeur er voorbijrijdt met negentig kilometer per uur? Ugh, niets is stommer dan dat. Met een eigen busje heb je dat nóóit meer.

Altijd een dak boven je hoofd

Waar je ook komt, wat voor weer het ook is, je hebt altijd een dak boven je hoofd als je je eigen busje hebt. En dat is soms toch wel heel fijn. Geen gesjouw met zware rugtassen in de brandende zon of de regen, in de hoop een hostel te vinden waar nog een bed vrij is, want je spullen liggen handig opgeborgen in de auto en je kunt slapen wanneer jij wilt.

Het enige waar je op zoek naar moet gaan is een plek waar je de auto neer mag zetten, want helaas is het niet altijd zo dat je letterlijk overal mag slapen. Maar, plek genoeg te vinden, dat is mijn ervaring. En soms je busje gewoon ergens neerzetten en doen alsof je het bordje ‘niet kamperen’ niet hebt gezien, helpt ook wel eens. (Dat heb je niet van mij.)

Het is lekker knus

De regen die op het dak tikt terwijl jij je nog een keer extra inrolt in je slaapzak of Ikea-dekbed. Gezellige lichtjes aan en een glaasje wijn erbij. Leven in een busje is knus! Wij hebben heel wat avonden zo doorgebracht als het te koud en te nat was om buiten te zitten en we ergens midden in de natuur kampeerden. Een boekje erbij en de tijd is zo vergeten. Of speel een spelletje kaarten met elkaar. Of oké, Netflix ging ook wel gewoon eens een keertje aan.

Ontwaken op de mooiste plekken

Wakker worden van lachende kookaburra’s, midden in de natuur, met niemand om je heen. De mooiste ochtenden en momenten hebben we meegemaakt terwijl we rondreden en sliepen in ons busje. Zo zijn we wakker geworden terwijl de golven van de oceaan op maar een paar meter afstand het strand op rolden, hebben we een kangoeroe en walibi’s in de keuken gehad en zagen we de zon opkomen in Tasmanië. Hoe fijn is het om ‘s ochtends op te staan, uit je busje te stappen en een zee van ruimte om je heen te hebben, met of zonder mensen in de buurt.

Leven vanuit een busje

Nadelen

Weinig bewegingsruimte

Nu is weinig ruimte hebben absoluut geen issue als je reist met mooi weer, maar als je een tijdje rondrijdt in de kou en regen (zoals wij deden), merk je wel hoe klein je leefomgeving is. Je moet wel heel georganiseerd zijn om niet snel midden in een rommelige bus te leven als je even geen gebruik van ‘buiten’ kunt maken. Daarbij komt kijken dat je de nodige modder en zand mee naar binnen sjouwt en er is niets wat je daaraan kunt doen. Hoe graag je ook wilt.

Pijntjes in het lichaam

Mijn lichaam vond het leven vanuit een busje niet altijd even lachen. Ik zou een goede klant zijn geweest voor de fysiotherapeut. Na nachten in de auto te hebben geslapen, begon mijn rug toch wel te protesteren. Ook iets waar je van tevoren niet snel aan zou denken: ik ben nogal gevoelig voor stof, en het grootste gedeelte van de tijd die we doorbrachten in ons busje, zaten mijn holtes en neus helemaal verstopt, tot ontstekingen aan toe. Yep, en probeer het maar eens stofvrij te houden. Succes!

Temperatuurverschillen

Wij hebben in ons busje geslapen met 37°C graden waardoor we bijna zwetend ons busje uit dreven, heel de nacht niet sliepen en de muggen ons levend opvraten, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. We hebben ook geslapen met -3°C waarbij het ijs aan de binnenkant van de ramen zat en je geen idee had ‘s ochtends hoe je je ging aankleden zonder te bevriezen. Ja, helaas. Het is niet altijd zonnig en het perfecte temperatuurtje om te leven in een busje. Nu is wel het voordeel: tegen de kou kun je je kleden en met wat lagen over elkaar heen ging het slapen best goed. Een oplossing voor de hitte heb ik jammer genoeg nooit kunnen vinden (behalve een miniventilator die op een powerbank werkt, maar echt een oplossing is dat ook niet).

Duur leven

Hoewel vrij en onbezorgd rondrijden ongelooflijk fijn kan zijn, komt er wel een kostenplaatje bij kijken. Vooral als je flink doorrijdt en veel kilometers maakt, zal het benzinestation een grote vriend van je worden. Inderdaad, ook iets minder romantisch. Geheel onbezorgd vond ik dit leventje trouwens ook niet altijd: ik was doodbang dat ons busje er ineens mee zou ophouden en we een deel van ons reisbudget in rook op zouden zien gaan. Dat is bij ons gelukkig niet gebeurd, maar we zijn verschillende mensen tegengekomen bij wie het jammerlijk genoeg wél is gebeurd.

Slecht voor de natuur

Is het eigenlijk geen contrast? Je trekt de wereld in, de vrije natuur, en tegelijkertijd zorg je ervoor dat die natuur weer een stukje om zeep wordt geholpen. Ik vind dit zelf altijd een heel lastig punt want reizen over de wereld gaat praktisch altijd gepaard met verontreinigende auto’s, vliegtuigen en noem maar op. Tenzij je fietsend of lopend de wereld over gaat (respect voor die mensen!). Rondrijden en leven vanuit een busje is niet de meest milieuvriendelijke manier van reizen, al kun je er natuurlijk wel voor zorgen om de auto zoveel mogelijk te delen met andere reizigers (konden wij jammer genoeg niet). Ook dus iets om in je achterhoofd te houden.

Zou ik het weer doen?

Ik heb nu meer nadelen benoemd dan voordelen, maar:  Ja. Absoluut. Ik zou het zo weer doen. Leven in een busje ís romantisch en avontuurlijk. Al kan een beetje comfort ook nooit kwaad. Het lijkt misschien alsof ik meer negatief ben dan positief, maar kan een beetje modder opwegen tegen ultieme vrijheid? Echt niet. Die modder ben je zo vergeten. Net als de pijntjes en het andere ongemak.

Zelf hebben we vooral in de kou rondgereden. Dat was best jammer. Het is toch veel heerlijker om ergens aan te komen en lekker buiten te kunnen zitten? Dat dacht ik ook. In de toekomst lijkt het ons wel wat om een eigen busje te verbouwen en daarmee door Europa te reizen. Hoe gaaf zou dat zijn?

Zou jij willen reizen en leven vanuit een busje?

Over de auteur

Lees meer

7 thoughts on “Leven vanuit een busje: de voor- en nadelen”

 1. Ik denk dat ik zelf het meeste moeite zou hebben met de beperkte ruimte. Niet dat ik veel plaats of spullen nodig heb, maar als het buiten koud is of regent en je kunt niet naar buiten, dan zou ik me na een paar dagen denk ik wat opgesloten voelen. Maar inderdaad, de vrijheid die ik aan een roadtrip zo fijn vind, ervaar je nog meer als je met je busje rondrijdt. Dat busje op de foto is trouwens echt een plaatje!

  1. Klopt, dan word je er echt niet zo vrolijk van om de hele tijd binnen te zitten. Tof busje, hè! Jammer dat het de onze niet was ;).

 2. Erg leuk om te lezen! Wij hebben afgelopen jaar een roadtrip van 15 dagen met een 4×4 met daktent gemaakt in het Australische westen. Reizen met een busje ken ik al wat langer, dus deze manier was nieuw voor me. Een daktent zoals wij hadden, dus niet zo’n fold-out, was perfect. Die nadelen van muggen, hitte en zand heb je zo goed als niet. Dat vond ik ook altijd een nadeel van reizen met een busje.

  1. Dat is ook vet zeg! Die auto’s hebben we inderdaad ook een paar keer voorbij zien komen en dat leek ons ook wel wat. Zo te lezen een aanrader dus ;).

 3. Hey, ik ben nog maar 14 maar heb al besloten om op mijn 18 in een busje te gaan wonen !
  Ik heb wel een vraag die jij mss kan beandwoorden :
  Hoe kun je eigenlijk een job hebben terwijl je reist ?
  Ja op internet maar hoe ?
  Alvast bedankt
  een jongetje

  1. Hi! Dat kan op een heleboel manieren. Je kunt bijvoorbeeld ook ergens in de horeca gaan werken, en online kun je bijvoorbeeld teksten schrijven. Daarvoor hoef je dan niet ergens op een kantoor te zitten. Maar altijd wonen en werken vanuit een busje is knap lastig hoor ;).

 4. Als ik wist wat ik nu weet toen ik 25 of zo was, al had het weinig zin gehad, psychisch wrak als dat ik toen (nog meer) was. Had snel mogelijk geprobeerd van een busje (busjnnn,, zou swiebertje zeggen) mijn vaste woonverblijf te maken. Ultieme vrijheid, al Ligt dat dan voor mij meer in het feit dat je niet aan een hypotheek vast zit, of nog erger, van een verhuurder afhankelijk bent. Al kom je nooit helemaal los van soort verplichtingen, met een mobiele woning kan je toch je lasten makkelijker verplaatsen ook, zou iets je niet zinnen (je massa moordneigingen geven, hoe je het noemen wil…). Zoek een andere (bijvoorbeeld) staanplaats. Niet in de tang zitten van één instantie, ik zei het eigenlijk dus al, maar dat zou voor mij de hoofdreden zijn. En is het, want ben het van plan, maar veel schot er nog niet in helaas. Maar hoop op een spurt, die soms toch ineens gebeurt met dingen waar lang over lijk te doen. We (ik) zullen wel (ja…. of niet ?) zien.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top