Reizen en literatuur. Een gouden combinatie voor mij. Toen ik op Twitter zag dat het boek Reizen volgens Hannema uit zou komen, wist ik dat ik dit boek heel graag wilde lezen. Ik werd getrokken door de ondertitel: over reislust, ontwortelen en thuiskomen. Het zijn aspecten van het reizen waar ik graag over nadenk, maar tot nu toe weinig over geschreven heb. Misschien ook omdat het niet de meest makkelijke onderwerpen zijn waar zo-even een antwoord op te bedenken valt. Of misschien omdat het zulke persoonlijke elementen bevat, die iedereen weer anders ervaart. Toch zijn het onmisbare kenmerken aan het reizen, vooral als je net als wij voor een reizend leven hebt gekozen.
Over Reizen volgens Hannema
Iris Hannema, de auteur van Reizen volgens Hannema, reisde maar liefst tien jaar alleen over de wereld, voordat ze voor twee jaar op één plek neerstreek in Frankrijk met haar vriend, die ze had leren kennen op een Polynesisch atol in de Stille Oceaan. Over het waarom van het reizen en wat het met je doet, schreef ze op deze plek dit boek. Reizen volgens Hannema is dan ook niet het typische, standaard reisboek dat alleen de mooie wereld toont en gaat over toeristische bestemmingen die tot de verbeelding spreken door prachtige en romantische plaatjes.
Vertrekken welt niet op uit geluk of tevredenheid, het verlangen tot reizen ontspruit uit een onrustig hart. Reizen lijkt de deur te zijn naar een volgende dimensie, een spannender leven. Maar in werkelijkheid is zelfonderzoek de reden dat ik ooit een rugzak omsloeg en vertrok.
Iris Hannema
Reizen volgens Hannema is een non-fictieboek dat echt gaat over het reizen zelf. Waarom we eigenlijk ervoor kiezen alle vastigheid achter ons te laten en te kiezen voor iets waarvan we helemaal niet weten wat het is en hoe het voelt. Over wat het met ons als mens doet en wat het van ons verwacht, en hoe moeilijk het eigenlijk is om die verwachtingen waar te maken. En waar je je na een tijd reizen thuisvoelt in de wereld, en of je je wel thuis kan voelen ergens anders dan… thuis. En wat is thuisvoelen dan precies?
Voor mij voelde het boek als het weglezen van een roman vanwege alle prachtige en poëtische omschrijvingen, ook al beschrijft Iris Hannema toch echt haar persoonlijke ervaringen en probeert ze die niet mooier te maken met woorden dan dat ze zijn. Het gaat over wat ze onderweg mee heeft gemaakt en wat het reizen met haar als persoon heeft gedaan. Het zijn juist die kleine details waar ze op in gaat, en de woorden en zinnen die ze kiest om haar gedachten uit te beelden, dat er alsnog een complete wereld voor je ogen ontstaat. Een wereld die zich onder meer afspeelt in Burkina Faso, Samoa, de Filipijnen en Japan. En als je net als wij veel reist of van plan bent om te reizen, dan weet ik zeker dat veel van de gedachtespinsels en vragen van de auteur je tot denken aanzetten over je eigen reisleven. Als deze vragen zelf nog niet eerder bij je opgekomen zijn.
We bouwen muren om ons heen, maar dan van ideeën, van hoe het hoort, hoe wij vinden dat het is, of moet gaan. Eenmaal aangekomen op de leeftijd van dertig jaar, zijn we als een peperbus op de gracht volgeplakt met in de loop der jaren opgebouwde aannames. Reizen vraagt van je die ideeën ook weer los te kunnen laten.
Iris Hannema
Lees ook: Over thuiskomen na die fantastische reis
Win 1 van de 3 exemplaren van Reizen volgens Hannema
Van Uitgeverij De Arbeiderspers mag ik maar liefst 3 exemplaren weggeven van Reizen volgens Hannema! Wil je ook kans maken op dit boek?
- Like de Facebookpagina van The Wandering Mind en ga naar dit Facebookbericht. Laat een reactie achter en tag daarin je reismaatje of een persoon die ook zeker dit boek moet lezen.
- Wil je extra kans maken? Deel het Facebookbericht dan met je vrienden! Je doet dan twee keer mee.
De winactie loopt tot en met vrijdag 31 augustus 2018. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De winnaar zal op Facebook bekend worden gemaakt en in dit artikel. Mocht je niet winnen maar wil je Reizen volgens Hannema toch graag lezen? Ga dan naar de boekhandel, of bestel het boek of e-book online.
UPDATE: De winnaars zijn inmiddels bekend! Nienke Bolten, Claudia Wienema en Iris Roeters hebben een exemplaar gewonnen en hebben via Facebook een bericht hierover gekregen.
De schoonheid van steden kan enorm verschillen, maar in de nacht die naar de ochtend knikt zijn ze allemaal zacht en dromerig. Het geglazuurde licht dat op het asfalt reflecteert, het waterige rood van de remlichten en de bleke melktinten van alle stadslichten bij elkaar die door de lucht gespiegeld worden en als aura boven de stad hangen.
Iris Hannema