Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook zeker voor jouw backpackreis. Nu kun je natuurlijk zelf eindeloos een paklijst backpacken gaan maken om te zien wat je echt moet meenemen op reis. Of je gebruikt gewoon de ‘paklijst backpacken’ van The Wandering Mind. Download de paklijst gratis als PDF zodat je hem naast je kan houden tijdens het inpakken. Of lees gauw verder om erachter te komen wat je echt in je backpack mee wilt hebben en wat je beter thuis kunt laten.
Inhoudsopgave
Meenemen op reis: wat pak je eigenlijk in?
Elke reis is anders en daarom zal een paklijst ook nooit hetzelfde zijn. Deze paklijst backpacken richt zich vooral op backpacken in warmere landen en is bedoeld voor iedereen die praktische en handige backpackspullen, maar vooral ook weinig spullen wil meenemen op reis. Gebruik deze lijst daarom vooral als voorbeeld en laat achterwege wat jij niet denkt te gaan gebruiken. Of misschien heb je zelf nog wel een toevoeging van iets wat voor jou echt onmisbaar is.
En onthoud: less = more. Vrijwel alles is gewoon onderweg te krijgen. Echt waar. Pak daarom liever te weinig in dan te veel. Zonde om je een ongeluk te sjouwen aan spullen die je toch niet gebruikt. Je zult ook merken dat je tijdens het reizen waarschijnlijk veel minder gaat geven om je spullen of wat je draagt. Neem dus zeker ook niet te veel kleding mee in je backpack.
Documenten en geld
- Paspoort
- Visum (als dat nodig is)
- Pasfoto’s
- Rijbewijs
- Internationaal rijbewijs
- Pinpas
- Creditcard
- Medisch paspoort
- Zorgverzekeringspas
- Contant geld
- Lijst met noodnummers
- Kopieën van o.a. reisverzekering
- Vliegtickets
- PADI-bewijs (duikbrevet)
- Random reader
Tip: Neem wat contant geld mee in je backpack, het liefst Amerikaanse dollars. Dat is altijd handig om bijvoorbeeld je visum mee aan te schaffen als je op een grensovergang staat, maar ook in noodgevallen. Wij konden er in Laos bijvoorbeeld mee betalen toen we net na de grens met Vietnam een ongeluk kregen. Je gebruikt de dollars misschien niet snel, maar wij waren er op dat moment heel erg blij mee.
Basics
- Reisportemonnee
- Slotjes
- Cable lock
- Lakenzak
- Kussensloop
- Klamboe
Tip: Drybags zijn echt een must tijdens je backpackreis in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Voor je het weet krijg je een tropische regenbui over je heen en dan is het erg fijn dat je waardevolle spullen droog blijven! Een reishanddoek neemt veel minder ruimte in je backpack in beslag dan een gewone handdoek en voor een goede nachtrust zou ik ook zeker een slaapmasker en oordoppen meenemen op reis.
Elektronica
- Geheugenkaartjes
- Batterijen
- Wereldstekker
Tip: Pas op met wereldstekkers en zorg er altijd voor dat je er een koopt die echt stevig in het stopcontact past. Het liefst een zonder al die uitschuifbare pennen. Wij hadden er zo een en daardoor kregen wij kortsluiting in een vrij nieuwe laptop. Toen we de laptop lieten repareren bleken we al nummer drie te zijn met exact dezelfde wereldstekker en hetzelfde probleem in een paar dagen tijd.
Toiletartikelen
- Toilettas
- Tandenborstel
- Tandpasta
- Tandenstokers
- Shampoo
- Douchegel
- Deodorant
- Scheerartikelen
- Bril of lenzen + vloeistof (en koker of lenzenbakje)
- Nivea-crème
- Gezichtscrème
- Lippenbalsem
- Haarborstel + elastiekjes
- Tampons of maandverband
- Zeepblaadjes
Tip: Koop een toilettas met een haak eraan zodat je de tas overal kunt ophangen tijdens je backpackreis. Niet alle hostels zijn even schoon en soms is er ook gewoon geen ruimte om je toilettas neer te zetten. Je toilettas zelf blijft daardoor ook een stuk schoner en droger. Handig!
Medicatie
- Zonnebrandcrème
- Aftersun
- Antimuggenspray met DEET
- After Bite / tijgerbalsem
- Paracetamol
- Diarreeremmers
- O.R.S.
- Reisziektetabletjes
- EHBO-setje
- Blarenpleisters
- Verband
- Betadine
- Anticonceptiepil
- Persoonlijke medicatie
- Pincet
- Nagelschaartje
- Tekenpen
- Thermometer
- Vitaminepillen
- Desinfecterende handgel
- Noodpakket malariatabletten
Tip: Hoe vaak je je ook insmeert met antimuggenspray, geprikt zal je toch wel een keer worden. Tijgerbalsem werkt bij ons geweldig goed als after bite, eigenlijk nog beter dan after bite zelf. Ga je backpacken in Zuidoost-Azië, dan kun je die potjes overal krijgen en ze kosten bijna niets.
Kleding
- Ondergoed + bh
- Sokken + dikke sokken
- Lange dunne broek
- Korte broek
- T-shirts / jurkjes
- Lange rok of sarong
- Shirt met lange mouwen
- Dik vest
- Slippers of sandalen
- Gympen
- Wandelschoenen
- Zwemkleding
- Hammamdoek
- Jas
- Pet of hoed
- Poncho of dunne wind- en waterdichte jas
Tip: Geen idee wat een sarong is? Een sarong is een wikkelrok en altijd handig om bij je te hebben als je een tempel wilt bezoeken waar je gepaste kleding moet dragen of voor een dagje op het strand. Ga je alleen maar in warme landen backpacken? Laat die spijkerbroek dan alsjeblieft thuis en ga voor dunne, luchtige stof. Zoveel fijner om te dragen en veel handiger meenemen op reis.
Overig
- Naaisetje
- Vochtige doekjes of toiletpapier
- Wasknijpers
- Waszak
- Stoffen tas
- Touw
- Ziplock-zakjes
- Waterdicht zakje voor paspoort etc.
- Kaartspel of ander reisspel
- Spork
Tip: Ik verklaarde Daan in eerste instantie voor gek toen hij ziplock-zakjes wilde meenemen op reis. Maar als er sindsdien iets is wat wij elke keer weer volop gebruikt hebben, dan zijn het die zakjes wel. Het zijn hersluitbare zakjes met een ziplock en je kunt ze echt voor ALLES gebruiken. Meenemen op reis dus! En doe ze vooral lekker vaak hergebruiken.
Pssst: vergeet je deze paklijst niet ook als PDF te downloaden?
In dit artikel maak ik gebruik van affiliatelinks. Als jij wat bestelt, krijg ik een heel kleine vergoeding daarvoor. Jou kost dat niets extra’s!