Vraag je jezelf steeds maar weer af waarom het je niet lukt om te sparen voor een wereldreis? Laat staan voor een leuk weekendje weg of een vakantie van een aantal weken? I feel you!
Toch heeft dat in veel gevallen meer met je mindset te maken dan met je financiële situatie. En ja, door dat te zeggen wek ik misschien wat ergernis bij je op. Maar het is gewoon een feit dat als je in mogelijkheden leert denken, het sparen voor een wereldreis ineens een stuk makkelijker gaat. Dus zorg ervoor dat geld je vriend wordt in plaats van je vijand en go for it! In dit artikel deel ik maar liefst 18 tips met je om te sparen voor je wereldreis.
Inhoudsopgave
- 1 Voor een wereldreis sparen betekent keuzes maken
- 1.1 1. Lees het boek You are a badass at making money
- 1.2 2. Stel een reisplan op
- 1.3 3. Bedenk wat je mee wilt nemen op reis
- 1.4 4. Doe online research naar reiskosten
- 1.5 5. Bepaal je spaardoel
- 1.6 6. Open een spaarrekening en stel je spaardoel vast
- 1.7 7. Bereken je vaste lasten per maand
- 1.8 8. Bespaar op je vaste lasten
- 1.9 9. Houd je uitgaven bij
- 1.10 10. Maak digitale potjes
- 1.11 11. Leg je vliegdatum vast
- 1.12 12. Doe aan verminderen
- 1.13 13. Betaal met cash geld
- 1.14 14. Zeg je abonnementen op
- 1.15 15. Kook zoveel mogelijk zelf
- 1.16 16. Stop eens met shoppen
- 1.17 17. Neem extra werk aan
- 1.18 18. Deel je woning
- 1.19 19. Zeg dagelijks affirmaties op
- 1.20 20. Leg dagelijks een euro opzij
Voor een wereldreis sparen betekent keuzes maken
Ik weet zeker dat het je gaat lukken om voor een wereldreis te sparen, maar ik ga wel even hard voor je zijn. Sparen voor een wereldreis betekent namelijk keuzes maken.
Voor mij is reizen mijn leven. Nu ik een gezin heb, reis ik minder dan voorheen, maar nog steeds is reizen ontzettend belangrijk voor mij. Ik zet het liefst alles aan de kant om meer van de wereld te kunnen zien. Je moet dus net als ik en andere reizigers bereid zijn om concessies te doen. Dit betekent dat je:
- Bereid moet zijn om (tijdelijk) minder geld uit te geven aan andere zaken OF…
- Een manier moet vinden waarop je meer geld kunt verdienen, zodat je alles kunt blijven doen wat je graag wilt.
Dit is vaak waar het misgaat bij het sparen voor een wereldreis. Mensen verdienen niet meer, maar zijn ook niet bereid om op andere zaken te besparen. Ja, logisch dat het dan niet lukt om die wereldreis te maken!
Dat het anderen wel lukt, betekent niet dat het gras daar financieel gezien altijd groener is. Vaak zie je namelijk wel al die mooie reizen die een ander maakt, maar niet wat diegene daar allemaal voor opgeeft. Focus dus ook niet op anderen, maar vooral op wat JIJ in JOUW situatie kunt doen om zo snel mogelijk te kunnen sparen voor je wereldreis. Oké? Dan komen we nu bij mijn tips om geld op zij te zetten voor je droomreis.
1. Lees het boek You are a badass at making money
Over geld wordt vaak ontzettend moeilijk gedaan. ‘Het is moeilijk om geld te verdienen’, ‘veel geld is voor mij niet weggelegd’ tot aan ‘geld is iets vies’. En ergens is dat zo jammer, want geld is uiteindelijk niets anders dan een ruilmiddel. That’s it. En iedereen kijkt er anders tegen aan. De een legt makkelijk € 200,- neer voor een paar schoenen, de ander vindt € 25,- al te veel. Ieder zijn eigen keuze. Maar wat wel een feit is, is dat als jij negatief naar geld kijkt of het gevoel hebt dat je het niet verdient om genoeg te verdienen, het ook heel moeilijk wordt om meer geld ‘aan te trekken’. Wil je geld sparen voor je wereldreis maar heb je een moeilijke relatie met geld? Dan raad ik je aan om You are a badass at making money van Jen Sincero eens te lezen. Het boek is in het Nederlands verkrijgbaar en geeft je een heel andere kijk op geld.
2. Stel een reisplan op
Voordat je een spaardoel stelt, wil je grotendeels je reisplan in gedachten hebben. Ik ben een groot fan van ‘just go with the flow’ en op reis zelf bedenken wat de volgende stap wordt. Maar je spaardoel ziet er toch echt heel anders uit als je een reis wilt gaan maken van drie maanden of voor anderhalf jaar. En ook maakt het uit of je door Australië en Nieuw-Zeeland wilt reizen of door Zuidoost-Azië. En ook: durf je het aan om op reis een kamer te delen, met bussen te reizen en street food te eten, of wil je altijd een privékamer hebben, gebruikmaken van taxi’s en uit eten gaan in restaurants? Het is handig om hier alvast een beeld bij te hebben.
3. Bedenk wat je mee wilt nemen op reis
Zodra je een reisplan hebt, kun je gaan bedenken wat je allemaal mee wilt nemen op reis. Wil je een wandeltocht gaan maken in het noorden van Scandinavië? Dan wil je zeker warme kleding meenemen. Misschien moet je dit nog aanschaffen. En kijk ook eens naar visums, vaccinaties, reisverzekeringen en spullen als backpacks, camera’s en andere reisbenodigdheden. Als je weet wat je allemaal nodig, kun je een mooi kostenoverzicht maken.
4. Doe online research naar reiskosten
Het grote voordeel van al die reisbloggers ;-)? Veel reisbloggers delen de kosten die ze gemaakt hebben op reis. Hiermee krijg je een realistisch beeld van de kosten die je kunt verwachten per land. Google bijvoorbeeld eens op ‘reiskosten [naam land]’ en je komt vanzelf artikelen tegen die je verder op weg helpen. Houd wel een beetje rekening met inflatie en kijk of de reisstijl die in het artikel beschreven staat overeenkomt met wat jij voor ogen hebt.
Lees ook: Singapore budget: hoe duur is een citytrip naar de moderne stad in Azië?
5. Bepaal je spaardoel
Als het goed is heb je nu een beeld van de kosten die je kunt verwachten om een wereldreis te maken. Tel daarbij nog de voorbereidingskosten als het aanschaffen van reisartikelen en visums op en je weet hoeveel je minimaal moet gaan sparen voor je wereldreis. Ik zeg bewust minimaal. Op het moment dat je je spaardoel vastlegt, kun je namelijk beter nog iets boven je berekening gaan zitten. Zeker als je voor langere tijd op reis gaat, gebeurt er altijd wel iets onverwacht. Of misschien besluit je halverwege om je reisroute drastisch om te gooien. Op deze manier geef je jezelf financieel de ruimte om zonder zorgen je plannen te wijzigen.
6. Open een spaarrekening en stel je spaardoel vast
Om te kunnen sparen heb je natuurlijk wel een spaarrekening nodig. Open daarom een spaarrekening speciaal voor je wereldreis. Geef er een mooie, motiverende naam aan en stel een spaardoel in. Dit laatste kan bij de meeste banken. Als je een spaardoel instelt, kun je continu inzien hoe ver je al bent met sparen ten opzichte van je einddoel. Dit kan je motiveren om net nog even wat beter je best te doen.
7. Bereken je vaste lasten per maand
Een spaardoel is mooi, maar je wilt natuurlijk ook weten hoeveel je eigenlijk per maand opzij kun zetten. Want als je dat weet, weet je ook hoelang je erover doet om geld bij elkaar te sprokkelen voor je wereldreis. Duurt dit je te lang? Dan kun je op zoek gaan naar mogelijkheden om meer inkomsten te creëren. Maar voor je die stap zet, bereken je wat je vaste lasten per maand zijn. Neem hier even de tijd voor zodat je geen één kostenpost over het hoofd ziet. Hoeveel geld houd je per maand over? Beslis vervolgens wat voor deel hiervan naar je wereldreisspaarrekening gaat.
Lees ook: Hoe wij al twee jaar onze reizen betalen
8. Bespaar op je vaste lasten
Kijk jij wel eens na of je op je vaste lasten kunt besparen? Je komt natuurlijk niet zomaar onder je huur/hypotheek/verzekeringen en dergelijke uit, maar misschien kun je er wel op besparen. Zo bleek een tijd geleden dat de internetprovider waar we bij zitten de prijzen van abonnementen verlaagde. Dit deden ze alleen niet automatisch voor bestaande abonnees. Eén telefoontje met de brutale vraag of we ons abonnement konden omzetten en we waren ineens twee tientjes per maand minder kwijt. Als je op meerdere vaste lasten kunt besparen, tikt dit toch lekker aan.
9. Houd je uitgaven bij
Heb je enig idee hoeveel je per maand uitgeeft? En zijn al die kosten daadwerkelijk nodig? Door je uitgaven bij te houden in een app of Google Sheets krijg je een duidelijk overzicht van alle kosten die je maandelijks maakt. Probeer deze uitgaven zoveel mogelijk te specificeren. Haal je dagelijks een beker koffie op het station? Zet deze kosten dan apart van andere kosten die je maakt. Hierdoor weet je ook waar je geld precies naartoe gaat. Er bestaan allerlei budget- en boekhoudapps zoals Trabee Pocket om je uitgaven in bij te houden. Je kunt categorieën maken, labels plakken en ziet op deze manier zo waar je je geld aan uitgeeft.
10. Maak digitale potjes
Ik ben gek op digitale potjes maken. Zo hebben wij digitale potjes voor onze hypotheeklasten, boodschappen, autokosten, eigen risico, pensioen en noem naar op. Elke maand verdelen we ons geld over deze potjes. We schrijven daarbij precies het bedrag over dat nodig is. Het grote voordeel hiervan is dat je niet zomaar meer geld uitgeeft dan nodig is. Het geld dat overblijft kun je natuurlijk in je reispotje stoppen.
11. Leg je vliegdatum vast
Oké, je weet nu hoeveel je per maand kunt sparen. Je hebt ook een spaardoel gesteld. Dus weet je als het goed is precies wanneer het je moet lukken om op wereldreis te gaan. Yay! Ik zou zeggen, boek alvast dat vliegticket. Spannend? Zeker. Maar dan heb je wel een stok achter de deur om flink door te sparen. Wel een tip: kijk even naar de prijs van het vliegticket. Als de prijs op dat moment erg hoog is, wil je misschien toch liever op een ander moment boeken. Je hebt soms ook de mogelijkheid om een flexibel vliegticket te boeken waarbij je nog mag schuiven met de vertrekdatum. Deze tickets zijn niet eens altijd veel duurder. Kijk hier dus ook even naar.
Lees ook: Vliegen op budget: hoe je goedkope vliegtickets scoort
12. Doe aan verminderen
Klinkt lekker vaag hè, verminderen. Wat ik daarmee bedoel is het volgende. Stel, je gaat een avondje stappen met vrienden. Hartstikke gezellig natuurlijk. Als je niet zou gaan, kun je in één keer een mooi bedrag op je spaarrekening voor je wereldreis storten. Maar laten we eerlijk zijn. Het leven thuis gaat ook door. En misschien heb je er helemaal geen zin in om alles op te geven. Je moet ook gewoon lekker sparen op je eigen manier. Maar je kunt er wel voor kiezen om te verminderen. Neem tijdens het stappen bijvoorbeeld eens een drankje minder dan gebruikelijk. En weet je wat helemaal leuk en slim is om te doen? Om direct de kosten die je op dat moment bespaart op je spaarrekening te zetten. Heb je zin in een drankje van € 3,50 maar doe je het niet? Schrijf dit bedrag dan meteen over. Dit motiveert je om steeds meer na te denken over je uitgaven en bewuste keuzes te maken.
13. Betaal met cash geld
Oké, met cash betalen wordt langzamerhand gewoon een beetje ouderwets. Maar als je graag geld wilt sparen voor je wereldreis, kan het toch een goed idee zijn. Stel dat je een bepaald weekbudget voor je boodschappen hebt. Als je met je pinpas betaalt, ga je hier misschien wel heel makkelijk overheen. Want aanbieding hier, en o ja, dit is stiekem ook nog wel lekker voor vanavond. Maar als je alleen cash op zak hebt, dan word je wel gedwongen om keuzes te maken. Laat dus vooral je pinpas zo nu en dan thuis en neem lekker ouderwets wat papiergeld en munten mee op zak.
14. Zeg je abonnementen op
Met al die streamingservices en apps tegenwoordig is het helemaal niet gek meer dat je meerdere abonnementen op iets hebt. Maar, is het allemaal nodig? En gebruik je alles daadwerkelijk? Loop eens na wat voor abonnementen je allemaal hebt en wees heel eerlijk naar jezelf toe. Doe je er amper wat mee? Zeg ze op. Kijk desnoods eens hoe een maandje zonder bevalt. Misschien denk je er na een maand niet eens meer aan!
15. Kook zoveel mogelijk zelf
Het is dat wij op een plek wonen waar niet zo heel veel eten wordt bezorgd. Anders wist ik het wel :-). Ik heb het over het bezorgen van maaltijden! Hoewel maaltijdbezorging en kant-en-klaarpakketten natuurlijk gigantisch makkelijk zijn, kunnen ze ook best wat geld opslurpen. De tijd die het je oplevert, is het misschien alles waard. Maar ben je aan het sparen voor een wereldreis (of iets anders), dan is dit juist een van de dingen waar je waarschijnlijk wat minder gebruik van wilt maken. Zeker als je meerdere keren per maand of zelfs week bestelt. De oplossing? Zelf koken! Maak bijvoorbeeld traybakes uit de oven. Dit kun je met van alles maken en dit kost je doorgaans heel weinig tijd.
16. Stop eens met shoppen
Dit is best een inkoppertje natuurlijk, maar als je echt wilt sparen voor je wereldreis, dan moet je gewoon bereid zijn om even wat minder spullen te kopen. Dat is sowieso al geen slecht voornemen natuurlijk, maar een wereldreis moet toch motiverend genoeg zijn om hier daadwerkelijk mee door te zetten. Wist je trouwens dat slechts 10% van je geluksgevoel bepaald wordt door je bezit? Dat geluksmomentje dat je ervaart als je een nieuwe tas koopt? Dat is zo weer weg! Denk daarom bij elke uitgave na of je het daadwerkelijk nodig hebt. Of misschien nog beter: vraag jezelf af of het nut heeft om mee te nemen op wereldreis. Nee? Koop het dan sowieso niet.
17. Neem extra werk aan
Ik heb nu vooral veel tips over besparen gedeeld. Maar je kunt natuurlijk ook meer inkomen creëren. Toen ik in 2014 besloot om te gaan reizen, nam ik tijdelijk een fulltime baan aan naast mijn werk als freelance redacteur. Daarvoor moest ik even flink de handen uit de mouwen steken, maar het was het allemaal waard. Inmiddels zou ik dat niet zo snel meer doen. In plaats daarvan kies ik er liever voor om extra inkomen te creëren als ondernemer, bijvoorbeeld door een nieuwe dienst aan te bieden of digitale producten te creëren en deze te verkopen. Hoe dan ook, er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden om extra geld te verdienen. Go for it!
18. Deel je woning
Dit is misschien een gevalletje van, je moet het maar willen. Ik doet het liever niet, maar ik weet dat sommige mensen ervoor kiezen om hun woning tijdelijk te delen zodat hun woonlasten omlaaggaan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je woning af en toe te verhuren op Airbnb of iets dergelijks. Dit kan je aardig wat opleveren.
19. Zeg dagelijks affirmaties op
Mensen zijn net robots. Ze geloven wat ze regelmatig horen, zien en denken. Is dit vooral negatief? Dan is de kans dat ze ergens in geloven vrij klein. Is dit vooral positief? Dan ontwikkel je een groeimindset. En een groeimindset zorgt ervoor dat je daadwerkelijk in actie komt en dat je je dromen omzet in realiteit. Wat daarbij kan helpen is dagelijks affirmaties opzeggen. Affirmaties kun je zien als positieve overtuigingen die je jezelf vertelt. En hoewel je er misschien op dit moment nog niet helemaal in gelooft, ga je dat wel doen als je ze dagelijks tegen jezelf zegt. Echt waar. Spaar je voor een wereldreis? Dan kun je affirmaties opnoemen als:
- Ik houd van geld
- Ik ga op wereldreis
- Ik vind sparen leuk
- Mijn spaarrekening neemt elke week toe
- Ik geniet van het proces
Kies vooral affirmaties die bij jou en je situatie passen. Dan werken ze het beste.
20. Leg dagelijks een euro opzij
Wat ook leuk om te doen is om dagelijks een euro of vijftig eurocent opzij te leggen. Niet per se om je spaarrekening mee aan te vullen, maar wel om jezelf te kunnen trakteren als je eenmaal op reis bent. Want je mag best trots op jezelf zijn als het je is gelukt om een flink bedrag bij elkaar te sparen. Zie dit daarom ook meer als iets symbolisch. En hopelijk het begin van heel veel mooie reizen.