Vliegen op budget: hoe je goedkope vliegtickets scoort

Vliegen op budget met AirAsia

Vliegtickets kunnen al snel een behoorlijk deel van je reisbudget opslokken. Toch zijn er heel wat trucs te vinden waardoor je waar ook naartoe kan vliegen op budget, in elke periode van het jaar. Vaak moet je er wel open voor staan om wat langer te reizen of een extra tussenstop te nemen. Flexibiliteit is daarbij ontzettend belangrijk. Hiermee kan je een hoop besparen op vliegtickets. En elke euro die je niet hoeft uit te geven aan je vliegticket, is tenslotte een extra euro in je reisbudget.

Ons heeft die flexibiliteit eerder al heel veel opgeleverd. Niet alleen in geld, maar vooral ook in mooie ervaringen. Daarom laat ik je in dit artikel zoveel mogelijk manieren zien om te vliegen op budget. Zodat jij ook weet hoe je goedkope vliegtickets scoort en meer geld overhoudt om te reizen.

Tips om te vliegen op budget

1. Wees zo flexibel mogelijk met je vertrekdatum als je wilt vliegen op budget

Soms ontkom je er niet aan om in een duurdere periode te vliegen, zoals in de zomervakantie. Maar zelfs dan zijn er vaak opties om goedkope vliegtickets te vinden.

Het probleem van dure tickets begint vaak pas als je al een bepaalde bestemming én een datum in je hoofd hebt zitten. Er zijn dan maar een paar opties om uit te kiezen en dat kan het lastig maken.

Vind je alleen maar dure tickets? Kijk eens of je op andere dagen kunt reizen. Soms kan het opschuiven van je vliegreis met één dag al een heleboel schelen. Speel ook met je vakantieduur. Natuurlijk is het niet fijn als je vakantie een dag korter wordt, maar als dat echt heel veel geld bespaart…

Of laat jezelf eens verrassen en bepaal van tevoren nog niet helemaal waar je naartoe gaat! Zo boekten wij laatst onze vakantie naar Kaapverdië in januari. We wilden graag naar de zon en het liefst ook naar een budget bestemming. Door te zoeken in onder andere Skyscanner en Google Flights, vonden we heel goedkope tickets naar het eiland Santiago vanaf Brussel. En zo besloten we om daarnaartoe te gaan!

2. Speel met je vluchtroute

We vonden deze tickets door te spelen met onze vluchtroute. Wij kijken nooit maar vanaf één vliegveld. Nu wonen wij zelf op de Belgische grens en is het voor ons net zo snel om vanaf Brussel te vliegen als vanaf Schiphol. Maar ook vliegvelden als Düsseldorf houden we graag in de gaten. Het scheelde deze keer ruim € 150,- per persoon om vanaf Brussel te vertrekken in plaats van Schiphol, dus die keuze was snel gemaakt.

Een aantal jaar geleden vloog ik vanuit Miami in de Verenigde Staten terug naar Europa. Het was toen € 400,- goedkoper (enkele reis!) om rechtstreeks naar Brussel te vliegen in plaats van Amsterdam. Die keuze was natuurlijk heel snel gemaakt

Vliegticket | vliegticket boeken

3. Maak gebruik van tussenstops en ontdek andere landen

Ook dit is een onderdeel van spelen met je vluchtroute. Het kan een stuk goedkoper zijn om gebruik te maken van een tussenstop. Dit moet je wel willen. Nu is vliegen natuurlijk al niet milieuvriendelijk, en een extra tussenstop maken al helemaal niet. Bovendien kost het je extra tijd. Maar het kan je ook heel mooie ervaringen opleveren. Zo maakten wij bijvoorbeeld een tussenstop van een dag in Dubai toen we onderweg waren naar Maleisië. Dit was flink wat goedkoper dan een rechtstreekse vlucht.

Toen Daan en ik een aantal jaar geleden naar Australië gingen, zochten we uiteraard ook naar de voordeligste vliegtickets. We waren op zoek naar een enkeltje richting Sydney en alles wat we tegenkwamen was gewoon écht duur. Vooral de vluchten met hooguit een korte overstap ergens in Azië. Dat kan goedkoper dachten we toen, en we gingen hard op zoek naar manieren om wél te vliegen op budget.

Nu hadden wij het voordeel dat het voor ons niet veel uitmaakte welke dag we zouden vertrekken en hoeveel tijd dat zou kosten. We gingen tenslotte op wereldreis. We besloten daarom om niet meer naar directe vluchten richting Sydney te zoeken, maar zochten net even op een andere manier.

4. Gebruik de ‘Overal-functie’ van Skyscanner

Hoe we dat deden? We maakten vooral gebruik van de ‘Overal-functie‘ van Skyscanner. In eerste instantie zochten we naar de goedkoopste bestemmingen vanaf Nederland, België en Duitsland. Andersom zochten we ook naar de goedkoopste bestemmingen vanaf Sydney. Daarnaast zochten we op goedkope bestemmingen vanaf onder andere Dubai, Bangkok, Kuala Lumpur en Singapore. Dit zijn een paar van de grootste vliegvelden die globaal gezien op de route liggen richting Sydney. Omdat we ergens in september wilden vertrekken, zochten we daarnaast op de ‘hele maand’ in Skyscanner, zodat we met zekerheid de meest gunstige tickets zouden vinden. Dit leverde al heel wat goedkope vliegtickets op.

Screenshot van website Skyscanner

5. Zet Google Flights in

Naast Skyscanner gebruikten we ook Google Flights om goedkope bestemmingen te spotten. Google Flights heeft een heel fijne feature waarbij je op een kaart op een bestemming kunt klikken, en vanuit daar allerlei goedkope vluchten ziet staan. Aan de linkerkant kun je ook invoeren tot welke prijs je wilt gaan, zodat je zeker bent dat je alleen vliegtickets vindt die bij je budget passen. Google Flights werkt vooral heel goed als je niet té lang van tevoren een vliegticket wilt boeken. Als je te vroeg bent, zie je niet alle prijzen. Overigens heeft Skyscanner dit ook.

Uiteindelijk vlogen wij vanaf Amsterdam voor twee dagen naar Singapore, tien dagen naar Bali en uiteindelijk naar Australië. We bespaarden ruim € 500,- op onze vliegtickets, maakten een mooie stedentrip en genoten voor anderhalve week het strand en de rijstvelden in Indonesië.

Screenshot van Google Flights

6. Reis alleen met handbagage

Een uitdaging om alleen met handbagage te reizen? Dat ligt eraan waar je naartoe gaat en voor hoelang. Veel vliegtickets die in eerste instantie zó goedkoop lijken, blijken achteraf toch nog aardig duur te zijn. Hoe komt dit? Vaak zie je de prijs van een basisvlucht, exclusief stoelkeuze, maaltijd en bagage.

Het verschilt echt per maatschappij hoeveel kosten hiervoor nog gerekend worden. Bij de een heb je het over een paar tientjes, bij de ander over honderden euro’s. Wij hadden dit ook bij onze vlucht naar Kaapverdië met TAP Portugal. Het ticket was heel goedkoop, maar omdat ze bijna de enige maatschappij zijn die op Santiago vliegen, vroegen ze een belachelijke prijs om bagage in te kunnen checken. Omdat we toch naar de zon gingen en daardoor geen dikke kleding mee hoefden te nemen, gingen we gewoon met handbagage op pad. Dat scheelde een hoop!

Extra tips om te vliegen op budget

 • Maak gebruik van Facebookgroepen zoals Paperflies, Secret Flying, maar ook groepen als Azië Backpackers. De eerste twee groepen richten zich op de beste vliegdeals, terwijl in de laatste vaak tips van backpackers worden gedeeld als er op dat moment ergens goedkope vliegtickets te scoren zijn. Superhandig!
 • Ja, het is te belachelijk voor woorden, maar retourtjes zijn soms goedkoper dan een enkel vliegticket. Hoe het kan weet ik ook niet, maar het kan dus zeker geen kwaad om ook eens voor een retourticket te kijken.
 • Boek je ticket niet altijd direct maar houd de prijzen in de gaten. Dit is altijd een gok, want het kan twee kanten op gaan. Maar met een beetje mazzel gaan de prijzen nog wel een keer omlaag.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

4 thoughts on “Vliegen op budget: hoe je goedkope vliegtickets scoort”

 1. Bizar is dat hè, dat retourtjes vaak goedkoper zijn dan enkeltjes! Ik heb me daar ook al vaak over verbaasd. In dat geval zit je wel meteen goed in landen die een uitreisbewijs nodig vinden. :) Wij zitten voor onze vakanties vast aan de schoolvakanties, dus veel flexibiliteit hebben we niet in het zoeken naar tickets, maar met wat creativiteit en flink vergelijken kom je een heel eind!

  1. Nee hoor, niet belachelijk en ben ook niet verbaasd. Een half litertje melk is ook duurder dan een heel liter. Wat betreft de airline zijn er verschillende redenen waarom dit zo is. O.a. met een retourtje hebben ze minder werk aan je. Geen visumgedoe dat ze moeten checken omdat je lang wilt blijven. Als er iets is met het visum of je hebt het niet, dan draait de airline voor de kosten op om je weer mee terug te nemen. Een retourtje met 1 of 2 maanden geldigheid is makkelijker voor ze (meer zekerheid) dus goedkoper.

   Soms willen ze geen enkelje verkopen en maken ze die duurder. En met een enkelje moeten ze de kosten die ze voor jou maken over minder kilometers uitspreiden oftewel je bent een duurdere klant, waardoor je enkele reis ticket duurder is. Om maar even een paar redenen te noemen.

   Verder leuk artikel. Het begin van goedkope tickets boeken maar het helpt velen op weg.

 2. Goede tips! Ik vind het eigenlijk nooit zo erg om een wat hoger bedrag te betalen voor vliegtickets maar meer ook omdat ik niet graag vlieg en dus zo min mogelijk overstap (wat het vliegen altijd een stuk duurder maakt) maar via de Overal-optie op Skyscanner heb ik toch al wat leuke tripjes kunnen maken, vooral naar verrassende locaties en da’s altijd weer extra tof :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).