Twee jaar reizen: alle toffe feitjes van onze reis op een rij

Twee jaar reizen

Oké, stop. Waar zijn de afgelopen twee jaar gebleven? Ik weet haast niet hoe het kan, maar morgen zijn we officieel twee jaar aan het reizen. Twee jaar alweer? Ja, echt waar! Op 10 september 2016 stapten we op Schiphol in het vliegtuig, om voor onbepaalde tijd op reis te gaan.

Nou, dat voor onbepaalde tijd is best gelukt. We zijn op plekken gekomen waarvan we twee jaar geleden echt nog niet hadden geweten er ooit te komen. We hebben tientallen plannen gemaakt waarvan niets terecht is gekomen en andere plannen voor in de plaats kwamen. We hebben minder mooie momenten meegemaakt maar vooral heel veel prachtige. We hebben ontelbaar veel gedaan, gezien en vooral ook geleerd. En na twee jaar reizen vinden we het nog steeds leuk om de wereld te ontdekken. Laten we maar gewoon zeggen dat ons leven supergoed bevalt zo ;-).

Een terugblik op twee jaar reizen

Wat is er nu leuker dan eens terug te blikken op deze periode van twee jaar reizen? Een paar weken geleden nestelden we ons eens op de bank in het huis waar we op dat moment op pasten (dat was dus van tevoren bijvoorbeeld nooit een van onze plannen) en hadden we het over de afgelopen twee jaar. We verbaasden ons nog het meest over het feit dat de tijd tegelijkertijd razendsnel als langzaam is gegaan. Maar ook dat het soms lijkt alsof we niet veel gedaan hebben om daarna, als je even goed nadenkt, erachter te komen dat we dat juist wél gedaan hebben. Ja, dan hebben we echt wel wat meegemaakt en zijn we op zo veel bijzondere plekken geweest. Dankbaar to the max daarvoor.

We vroegen elkaar die middag naar de mooiste momenten van de afgelopen twee jaar. De meest bijzondere. De grappigste. De minder leuke gebeurtenissen. Maar vooral naar de nutteloze feitjes. Want hé, die zijn vaak toch het leukst ;-). En vandaag delen we ze met jullie! 

De afgelopen twee jaar in vogelvlucht

Als wij soms al niet eens meer meteen weten wat we de afgelopen twee jaar gedaan hebben op reis en waar we naartoe zijn geweest, hoe moeten jullie dat dan nog weten? Dus ga ik eerst even vliegensvlug door de eerste twee jaar reizen heen. (Dat vliegensvlug was écht de bedoeling, maar het is eigenlijk toch een lang verhaal geworden.)

10 september 2016: we beginnen onze wereldreis en stappen op Schiphol op het vliegtuig naar Singapore. Hier zijn we 3 dagen, waarna we voor 10 dagen naar Bali en de Gili-eilanden gaan.

Net een paar dagen op reis!

24 september 2016: we komen aan in Sydney, Australië! We gaan meteen op zoek naar een auto en farm work, omdat dat laatste nodig is als je eventueel twee jaar in Australië zou willen blijven.

10 oktober 2016: we beginnen met werken op een boerderij in Nyngan, aan de rand van de outback. Het werk is vooral voor Daan erg zwaar en de omgeving voor ons Nederlanders even wennen. We worden gek van de hitte (+40 graden) en al het stof, bijtende en stekende insecten en gevaarlijke dieren.

19 december 2016: het werk zit erop! We maken een roadtrip richting Adelaide, waar we kerst en oud & nieuw vieren op het strand. Geen slecht leven dit!

15 januari 2017: na een roadtrip door vooral South Australia komen we aan in het kleine stadje Griffith, zo’n 450 kilometer boven Melbourne. We gaan hier in een wijnfabriek werken en moeten 16 januari beginnen. Om vervolgens te horen dat het werk uitgesteld is tot 13 februari… Even willen we onze plannen wijzigen, maar dan kan Daan toch eerder beginnen. Ondertussen leven we in onze omgebouwde auto in de hitte op een camping.

28 januari 2017: de hitte (ook weer +/- 40 graden) en alle muggen worden ons te veel en we kunnen gelukkig voor vrij weinig geld een hotelkamer huren in Yenda. Het duurt nog tot 10 februari tot ook ik eindelijk kan werken. In de tussentijd doe ik wat freelance opdrachten en verhuizen we binnen het hotel naar een appartement dat we delen met een Duits stel.

13 april 2017: weer een baan in Australië overleefd ;-). We blijven nog een paar dagen in Yenda en vertrekken daarna richting Melbourne om onder andere de stad te verkennen en langs de Great Ocean Road te rijden. De winter komt er langzaam aan en dat begin je te merken. Onze jassen gaan weer aan. 

Roadtrippen langs de Great Ocean Road.

12 mei 2017: we pakken voor ruim twee weken de boot naar Tasmanië, het deel van Australië waar we het meest naar uitkeken en het stelde ons niet teleur. Wat een geweldig mooi eiland was het! Echt een hoogtepunt voor ons op dat moment. 

28 mei 2017: we komen weer aan op het vasteland van Australië. Hoewel we van plan waren om via de oostkust naar boven te reizen, voelde dit voor ons beiden niet als de juiste keuze omdat het eigenlijk niet zo goed bij ons past. We besluiten daarom naar Sydney te rijden waar we nog wat leuke dagen hebben, de auto te verkopen en naar Azië te gaan.

12 juni 2017: via Kuala Lumpur vliegen we naar Surat Thani en vanaf daar pakken we de boot naar Koh Tao. Het tropische eilandleven bevalt ons zo goed, dat we er twee weken blijven hangen. Heerlijk! Ook hier maken we weer een ander besluit: in plaats van in september naar Nederland te gaan, gaan we al in juli.

1 juli 2017: we komen aan in Maleisië, waar we nog een bezoek brengen aan Melaka en Pulau Tioman. Vooral het laatste eiland bevalt ons weer erg goed en langer dan gepland blijven we plakken. Waarom ook niet, zo vlak voor we naar Nederland gaan.

Echt heel vervelend zo’n eiland. 

24 juli 2017: voor twee maanden keren we terug naar Nederland en echt precies op tijd. Een dag na aankomst wordt mijn nichtje geboren. Een paar dagen later kom ik als verrassing op de bruiloft van een vriendin, we hebben een supergezellige zomer waarin we iedereen weer zien, en sluiten onze tijd in Nederland af met nog een bruiloft. 

30 september 2017: we zeggen Nederland weer gedag en pakken het vliegtuig naar Kuala Lumpur, met een tussenstop van een dag in Dubai. We reizen naar de Cameron Highlands en George Town in Maleisië, voordat we op 11 oktober 2017 het vliegtuig naar Nepal pakken.

19 oktober 2017: samen met een vriendin van mij beginnen we aan een meerdaagse hiketocht naar het Annapurna Base Camp. Een pittige tocht, maar wel een van onze meest bijzondere reismomenten.

We made it!

27 oktober 2017: we hebben de tocht gered en zijn weer terug in Pokhara. Deze stad bevalt ons zo goed, dat we besluiten om hier wat langer te blijven. Uiteindelijk blijven we ook nog een paar dagen in Kathmandu, voor we doorreizen naar Vietnam.

10 november 2017: hoi, Vietnam! Ik kan niet wachten om Daan de leukste plekjes te laten zien waar ik twee jaar eerder was geweest. Ons plan is om van het zuiden naar het noorden te backpacken, maar langdurig noodweer zorgt ervoor dat we onze plannen moeten wijzigen. We blijven na Ho Chi Minh City een tijdje op Cat Ba Island in de hoop dat het weer in het midden van Vietnam beter wordt, maar nee. We vliegen uiteindelijk door naar Hanoi en bezoeken Halong Bay en Sapa.

9 december 2017: voor de eerste keer deze reis hebben we van tevoren een goed plan gemaakt. We willen veel van Laos zien. Maar als we net de grens over zijn met Vietnam rijdt onze bus frontaal tegen een truck. Binnen 48 uur zitten we in het ziekenhuis in Kuala Lumpur, Maleisië, waar we meerdere keren afspraken hebben. We hebben pijn en beseffen al snel dat het reizen voorlopig even niet gaat. Gelukkig hebben we een fantastische reisverzekering en kunnen we het vliegtuig terug naar Nederland pakken. 

21 december 2017: en toen vierden we kerst onverwacht in Nederland. Natuurlijk is het fijn om iedereen weer te zien, maar de eerste weken komt alle stress eruit en zijn we vooral moe. We hebben fijn een eigen bungalowtje en hoewel we nog even hoop hebben dat we onze eerder geboekte tickets naar de Filipijnen kunnen gebruiken, moeten we ze annuleren.

28 februari 2018: we kunnen weer verder! Na twee maanden Nederland hebben we het gevoel er weer klaar voor te zijn. We vliegen terug naar Kuala Lumpur en strijken voor een kleine twee weken neer op Koh Lanta in Thailand, waar we vooral lekker nietsdoen en genieten van de warmte.

maart
Zo blij dat we weer verder kunnen reizen. 

13 maart 2018: bijna een jaar nadat we het visum al hadden aangevraagd, komen we aan in Nieuw-Zeeland. Ons plan is om hier eerst zes maanden te werken en daarna rond te rijden door Nieuw-Zeeland. Daan werkt voor een kleine drie maanden in een restaurant, maar mij lukt horecawerk door nekklachten niet. Ik ga daarom fulltime voor mijzelf werken. Iets wat ik voor het reizen al deed en sowieso weer op wilde pakken. Nu alleen iets sneller dan gepland. 

14 mei 2018: we beginnen aan een eerste roadtrip van een week door Northland en Daan besluit tijdens die trip om ook met zijn horecawerk te stoppen. Hij werkt nog door tot begin juni en we besluiten (ook weer onverwacht) een auto te kopen.

We hebben een auto gekocht!

21 juni 2018: na ruim drie maanden in Auckland gewoond te hebben vertrekken we met ons busje om over het Noordereiland rond te reizen, hoera! We zien ontzettend veel toffe dingen en Daan besluit te gaan snowboarden. 

9 juli 2018: reizen in de winter in Nieuw-Zeeland kan toch best koud zijn in een onverwarmd busje. Om te kunnen werken en het reizen een beetje goedkoop te houden, besluiten we wat anders te doen: housesitten. Het blijkt een geniale oplossing te zijn en we passen voor twee weken op een hond in Wellington en rijden daarna voor een maand naar Thames. Tussendoor bezoeken we zo veel mogelijk mooie plekken op het Noordereiland en in de huizen zijn we aan het werk. 

7 september 2018: na drie grote roadtrips over het Noordereiland en twee kleinere hebben we al heel veel gezien en pakken we de boot naar het Zuidereiland. En dat is waar we nu zijn!

Oké, dan nu wat algemene feitjes over ons reis

Aantal continenten bezocht: 2! Namelijk Oceanië en Azië.
Aantal bezochte landen: 10, waarvan we er eigenlijk in 1 maar 24 uur zijn geweest (Verenigde Arabische Emiraten) en 2 maar 2/3 dagen (Singapore en Laos). In Australië waren we het langst: ruim 9 maanden. 
Aantal kilometers gereisd: volgens de app Polarsteps hebben we in de afgelopen twee jaar zo’n 110.000 kilometer gereisd. Dat is maar liefst 2,5 keer rond de evenaar. Dat is eh, best veel, zeg maar. En nee, niet zo milieuvriendelijk.   
Aantal keer terug in Nederland geweest: ook 2. Een keer in de zomer van 2017 en begin 2018. 
Langste reis: dat was van Koh Tao naar Kuala Lumpur. Een reis die ongeveer 26 uur duurde.
Langste vertraging: 11 uur! Dat was van Gold Coast naar Auckland. 11 uur wachten bij een Gate. Poe. 
Duurste land tot nu toe: zonder meer Australië. Al is Nieuw-Zeeland een goede tweede.
Goedkoopste land tot nu toe: Vietnam, met Nepal als goede tweede. 

Maandoverzicht augustus
Met onze oppashond in Nieuw-Zeeland. 

En de feitjes waar de meningen (soms) over verdeeld zijn

Meest unieke ervaring in twee jaar reizen
Daan: Het werken op een boerderij in Australië. Het was soms boven de 40 graden, en je werd gek van al het stof, de vliegen die in je oren en neus kruipen en de muggen die overdag net zo hard steken als in de avond. Ik heb vaak geroepen dat ik ermee ging kappen, want het was soms best zwaar, maar achteraf gezien een hele ervaring. 
Danique: Ik denk dat het voor mij toch ook wel die periode in Australië was. Maar dan vooral het in de middle of nowhere leven en autorijden. Het geeft zo’n gek gevoel om te weten dat er in de wijde omgeving gewoon niemand is. Daar moest ik echt aan wennen.

Meest bijzondere om te doen
Daan: Het lopen naar het Annapurna Base Camp in Nepal.  
Danique: Same! Ik ben nog steeds trots op onszelf dat we het gehaald hebben. Hoeven we op dit moment niet te proberen, geloof ik… 

Meest bijzondere moment
Daan: In Auckland gingen we mee met een tour om wildlife te zien op zee. We hadden heel veel geluk en zagen orka’s. Dat was echt wel een heel mooi moment. 
Danique: Dat was inderdaad fantastisch. En met schildpadden zwemmen in Indonesië! Wat me ook echt bijblijft is dat we op Phu Quoc Island een keer in de avond gingen zwemmen in de warme oceaan. Er was op dat moment lichtgevend plankton, dus het water gaf blauw licht waar je zwom. Heel in de verte zagen we het flitsen van onweer én we zagen vallende sterren. Allemaal tegelijk. Magisch!

Op de Te Mata Peak op het Noordereiland. 

Favoriete bestemming 
Daan: Nepal. En dan vooral ook vanwege de vriendelijke mensen en de gemoedelijke sfeer die in het land hangt. 
Danique: Precies hetzelfde. Nepal. Wat een geweldig land is dat. we gaan sowieso nog een keer terug, 

Favoriete plek om te relaxen 
Daan: Pulau Tioman in Maleisië, en dan vooral Juara Beach aan de oostkust.
Danique: Het wordt saai maar, ook daar ben ik het mee eens. Al waren stiekem alle tropische eilanden best genieten. Maar Tioman was nog net even fijner omdat het er zo rustig was.

Leukste hostel/slaapplek
Daan: Island Life op Phu Quoc Island in Vietnam.
Danique: Island Life maar ook Verandahs Lodge in Auckland. Totáál niet met elkaar te vergelijken, maar bij allebei was het fijn en aan beide heb ik goede herinneringen.

Mooiste bestemming tot nu toe 
Daan: De Forgotten World Highway op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland. Het lijkt hier echt alsof je een andere wereld in rijdt. 
Danique: Ik kan niet kiezen. Mijn mond valt nog steeds open als ik aan de Himalaya terugdenk. Hier in Nieuw-Zeeland hebben we ook echt geweldig mooie plekken gezien. De Forgotten World Highway inderdaad, en Mahia Peninsula. En Tasmanië in Australië! We zijn pas net een paar dagen aan het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland begonnen en daar verwacht ik ook veel van.

Cape Palliser | Vuurtoren | Lighthouse | Noordereiland | Nieuw-Zeeland
En ook in Nieuw-Zeeland. 

Mooiste roadtrip tot nu toe 
Daan: Dat was onze roadtrip op Tasmanië. Wat een fantastisch mooi eiland is dat.
Danique: Ook mee eens. Ik denk wel dat het Zuidereiland het misschien kan gaan verslaan.    

Mooiste kampeerplek 
Daan: Bay of Fires op Tasmanië. Al hadden we ook geluk dat we in het laagseizoen reisden en er bijna niemand was. 
Danique: De Blue Mountains vlak bij Sydney. Vooral omdat we omringd werden door kangoeroes. Superleuk!

Meest vervelende moment 
Daan: Het busongeluk dat we in Laos kregen. Nog niet eens zozeer het ongeluk zelf, maar vooral het machteloze gevoel als je daar in de bergen staat en niemand je wilt helpen. 
Danique: Ook weer hetzelfde. We hebben gelukkig (klopt heel hard af) eigenlijk ook helemaal geen andere vervelende moment meegemaakt. 

Meest lompe actie 
Daan: In Adelaide heb ik het hostel bijna in de fik gezet doordat een pan vlam vatte… 
Danique: Ik heb zo veel lompe acties dat ik ze standaard weer vergeet… Een paar nachten geleden probeerde ik per ongeluk nog een ander busje in te komen nadat ik naar de wc was geweest. Dat was niet zo handig.

werken in Australië
Ze blijven zo leuk die kangoeroes. 

Lekkerste eten 
Daan: Pindacurry op Koh Tao en momo’s bij City Top Fast Food in Kathmandu. En dan wel de chilli momo’s! 
Danique: Zo’n beetje alles curries die er te vinden zijn. Maar vooral in Thailand. 

Lekkerste drank 
Daan: (Wilt eigenlijk bier zeggen, maar…): Een verse kokosnoot. 
Danique: Die mis ik hier wel in Nieuw-Zeeland. En de verse fruit juices die je in Azië overal op de markt haalt. No ice, no sugar. 

Zou terugwillen naar
Daan: Pokhara in Nepal.
Danique: Sowieso Nepal, maar dan om de rest van het land te bekijken. 

Leukste dieren
Daan: Walibi’s.
Danique: Walibi’s, kangoeroes, orka’s, dolfijnen, walvissen, schildpadden, koala’s, kaketoes, papegaaien. En apen! En de varanen. Gekko’s… 

Op de bucketlist 
Daan: Fiji, Laos, Myanmar, Midden- en Zuid-Amerika.
Danique: Te veel vooral.

Groetjes vanuit Auckland. 

Hoe lang nog verder reizen?

Of we na twee jaar reizen eens klaar zijn ermee? Nee, zeker nog niet. Al beginnen we soms echt wel het comfortabele van een vaste plek te missen. Ik denk dat het housesitten daarom ook zo goed is bevallen. Het is fijn om soms even stil te zitten voor je weer verdergaat. Maar omdat we nu voor onszelf werken, zal dat sowieso meer de manier gaan worden waarop we reizen. Een tijdje ergens zitten en dan weer lekker verder. Dat bevalt prima zo. 

Onze plannen voor de komende tijd? Je hebt inmiddels vast wel door dat we ons niet altijd aan onze plannen houden ;-). Maar voor nu willen we ongeveer tot en met december in Nieuw-Zeeland blijven. Daarna zouden we graag naar een eiland in de Pacifische Oceaan willen gaan, de Filipijnen, Myanmar of… Laos. Inhalen wat een jaar geleden niet is gelukt. En volgend jaar voorjaar/zomer willen we waarschijnlijk voor vier of vijf maanden terug naar Nederland komen. Iedereen weer zien, genieten van thuis en ons voorbereiden op… nog geen idee! Midden- en Zuid-Amerika misschien?

Over de auteur

Lees meer

5 reacties op “Twee jaar reizen: alle toffe feitjes van onze reis op een rij”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll naar top