Reisdagboek #17: Van Zuid- naar Noord-Vietnam

Om de twee weken op zondag online. Een reisdagboek met onze laatste avonturen, foto’s en belevenissen van over de wereld. Om jullie een klein beetje mee te nemen in alles wat we doen. In alles wat we zien en beleven. En om herinneringen vast te leggen voor altijd. Ga je met ons mee op reis?

De laatste tijd was ik wat stil met onze reisdagboeken. Nadat we Nederland weer uit waren gegaan schreef ik over Dubai en Maleisië. Daarna besloot ik om zes dagen achter elkaar over het hiken naar het Annapurna Base Camp te vertellen. En daarna werd het stil. Het is niet dat we niets beleefden en dat ik nergens over kon schrijven, maar we deden vooral rustig aan wat reizen betreft en dat zorgde ervoor dat de reisdagboeken ook even op de achtergrond raakten. We wisten niet meer welke dag het soms was, zaten te twijfelen waar we naartoe moesten reizen, en voor we het wisten vlogen de dagen – en zelfs weken – voorbij. Maar vanaf deze zondag komt hij weer elke twee weken online. Beloofd.

Ho Chi Minh City

Om niet te ver terug te gaan, vertel ik alleen over Vietnam. Vietnam, het land waar we inmiddels alweer drie weken zijn. Het land waar ik ook al eerder naartoe ben geweest, maar Daan nog niet. Hij wist dus nog niet wat hij kon verwachten bij aankomst in Ho Chi Minh City. Ik wel, en dat is dat waar je ook komt, er overal Vietnamezen op scooters rondscheuren. Echt overal. We kwamen in de avond aan en toen viel het nog mee. Maar de volgende ochtend…

We besloten om naar het indrukwekkende War Remnants Museum te gaan, en naar de Cu Chi-tunnels even buiten de stad. Deze tunnels speelden een belangrijke rol tijdens de Vietnamoorlog en het is bizar om te zien hoe de Vietnamezen daarin hebben geleefd. Ze zijn zo krap en benauwd die tunnels. We namen zelf het openbaar vervoer in plaats van een tourtje te boeken en dat was best een grappige ervaring (en prima te doen!). Ook bezochten we nog wat marktjes in Ho Chi Minh en liepen we door wat parken heen. Het is een grappige stad om een keer te zien, maar ook héél druk en chaotisch. Na vier dagen hadden we de drukte écht gehad en wilden we weer verder reizen. Maar waarnaartoe?

Tegenwoordig rijden er dus Grab- en Uberscooters rond in HCMC.

Of Daan even de elektricien wilde helpen…

Even een pauze van alle drukte in HCMC.

Het lijkt of het niet past, maar Daan kon er toch echt doorheen.

De Cu Chi-tunnels waren écht heel krap en benauwd…

Kokosnoten zijn altijd een goed idee.

In Vietnam ben je zo miljonair.

Dat krijg je als je ergens op straat een broodje probeert te kopen waar ze geen woord Engels spreken…

Phu Quoc

Omdat het weer in het midden van Vietnam in heel november echt héél slecht is geweest, en het op het moment dat wij in Ho Chi Minh City zaten ook nog slecht was, besloten we om wat langer in het zuiden te blijven hangen. We zagen dat het niet al te duur was om naar het Vietnamese eiland Phu Quoc te reizen, dus dat werd onze volgende bestemming. We lazen er wat over op internet en alles klonk goed in de oren. Een tropisch eiland is altijd goed! Dus vlogen we in een klein uurtje – de vertraging was langer – naar het eiland.

Maar zoals ik in ons maandoverzicht al vertelde: het is dat we op een fantastische plek sliepen, want het eiland zelf viel ons vies tegen. Overal worden gigantische resorts gebouwd. Echt gigantische. De witte stranden die je op internet ziet? De meeste liggen vol met vuil. Er wordt zelfs een gigantische betonnen kabelbaan gebouwd om naar wat andere kleine eilandjes te kunnen zonder een boot te pakken. Wij zaten gelukkig op een deel van het eiland waar het strand nog een beetje schoon is (bij Ong Lang) en waar het nog niet zo druk is. Maar ook daar begonnen de vrachtwagens al op en aan te rijden en werden er bomen omgekapt. Ik wil niet weten hoe het er over een paar jaar uitziet…

Het bizarre is dat de ontwikkelingen ongelooflijk snel gaan. Iemand vertelde ons dat een halfjaar geleden nog geen enkel restaurantje op het strand te vinden was vlak bij het hostel. Nu waren er al vier open en nog meerdere in aanbouw.

De zonsondergang was dan wel weer mooi vanaf het strand.

We probeerden bij een waterval te komen, maar de weg was nogal modderig… Het was een flinke zoektocht naar kwijtgeraakte slippers! 

Bij de waterval zelf was op het moment ook niet heel veel te zien. Het verkeerde seizoen om watervallen te bezoek.

Een van de nog rustige restaurantjes bij het strand.

Weer tijd voor kokosnoten!

Te lang op Phu Quoc?

Waarom we dan uiteindelijk toch tien dagen op Phu Quoc zijn gebleven? De eerste dagen huurden we een scooter en reden we naar wat kleine dorpjes in het noorden waar ze voornamelijk leven van de visvangst. Heel interessant om te zien! We reden ook naar Duong Dong, de grootste stad op het eiland, naar watervallen en we huurden een boot met mensen van het hostel om naar wat kleinere eilandjes te gaan.

En de andere dagen? Die waren voor het mooie wat teveel van het goede, maar we hadden even geen zin om na te denken over de volgende bestemming. En we genoten vooral van de kleine dingen die we wel deden. Twee keer barbecueden we op het strand, we maakten in de avond een kampvuur en zwommen zelfs een keer in de avond in zee tussen het lichtgevende plankton, vallende sterren en onweersflitsen in de verte. Hoe wordt een tegenvallend eiland toch nog heel prachtig.

Het leven in een echt vissersdorp.

Er varen overal ontzettend veel vissersbootjes rond.

Dagelijks liepen de koeien langs het hostel heen.

Vietnamese style. Deze Vietnamese hoeden worden overigens écht veel door de Vietnamezen gedragen.

Gezellig met z’n allen eten!

Kampvuur bij het strand!

Island Life | Hostel | Phu Quoc | VietnamGrazende koeien bij het hostel. Best gezellig al die dieren om ons heen.

Maandoverzicht november | Vietnam | Phu Quoc |Zo worden de kokosnoten dus geplukt!

Op een van de kleine eilandjes.

Het noorden van Vietnam

Op het moment dat dit reisdagboek online komt, zitten wij in de bus onderweg naar Sapa. Het midden van Vietnam hebben we helemaal overgeslagen en vanaf Phu Quoc zijn we rechtstreeks naar Hai Phong gevlogen, om Halong Bay te bezoeken. (Dat was overigens écht het laatste vliegtuig voorlopig…) Het weer in het midden van Vietnam is nog altijd niet goed, en we hebben eieren voor ons geld gekozen: het midden van Vietnam slaan we voor deze keer over. De laatste dagen waren we op Cat Ba te vinden, maar daarover vertel ik de volgende keer meer. Sapa en omgeving zal alweer onze laatste bestemming in Vietnam worden, daarna reizen we door naar Laos!

Alvast een kleine preview van Halong Bay.

Over de auteur

Lees meer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top