Nieuw-Zeeland Oceanië Reisdagboek

Reisdagboek #22: Orka’s spotten tussen het werken door

29 april 2018
Orka's Hauraki Golf
Laatste update: 29 juli 2018

Hee lieve mensen in Nederland (en daarbuiten uiteraard). Hoe zijn de laatste twee weken bij jullie geweest? Bij ons waren ze meer dan prima en we hebben eindelijk wat buiten Auckland kunnen doen, superfijn!

Twee weken geleden begon mijn leven opnieuw als fulltime zzp’er en ik ben elke dag nog ontzettend blij geweest met mijn keuze. Daan is ondertussen nog steeds hard aan het werk in het restaurant, tot soms grote frustratie voor hem, want de mensen die er komen zijn niet altijd het aardigst (als je dacht dat we de Gooische vrouwen alleen in Nederland kennen, echt niet). Hij houdt maar in zijn hoofd dat het tijdelijk is. Vorige week dinsdag ging ik nog even langs mijn oude werk om mijn fooien van de twee weken daarvoor op te halen. Het zal je vast niet verbazen dat die niet klaarlagen. Of ik een week later terug kon komen? Oké…

Ons leven in Auckland, hiken en roadtrips

Herinneren jullie je nog dat ik schreef dat ik mijn verjaardagscadeau van Daan in Auckland zou krijgen? Vorige week woensdag was het zover – totdat hij bericht kreeg dat het die dag niet doorging vanwege het weer. Oh nee! Ik vond het best vreemd, want buiten scheen het zonnetje. Maar blijkbaar zou mijn cadeau niet in Auckland plaatsvinden en oké, het was gewoon niet anders. In plaats daarvan ben ik dus weer achter mijn laptop gaan zitten, want ik kreeg net die week wat correctieopdrachten van uitgeverijen binnen.

Op donderdagavond zijn we met een groepje mensen van het hostel gaan poolen in Ponsonby. Een rustig en gezellig avondje, maar waarom zit iedereen tegenwoordig toch zo aan zijn smartphone geplakt?! Ik had op een gegeven moment niet zoveel zin meer om steeds weer tegen mensen te zeggen dat het hun beurt was, omdat ze bezig waren met hun scherm. Blijf dan gewoon lekker op de bank ik het hostel plakken. Jammer wel, maar we hebben ons verder prima vermaakt.


Van links naar rechts: 1. werken in het zonnetje op het balkon, 2. in het park naast ons hostel staan geweldige bomen, 3. eten in het restaurant waar ik een blauwe maandag heb gewerkt.

Het afgelopen weekend stond voor ons allebei in het teken van werken. Daan had extra lange diensten en ik zat de hele dag achter de laptop. Alleen zaterdagmiddag hebben we even pauze genomen. Het laatste weekend van de uitverkoop was begonnen en daarom wilden we alvast graag wat kampeerspullen aanschaffen. We kochten een tent, slaapzakken, matjes en een kooksetje, en hoewel het niet goedkoop was, scheelde het ons héél véél geld. Het kamperen zal nog even op zich laten wachten, maar we hebben er wel al zin in! In mei kunnen we onszelf als het goed is gaan inschrijven voor een aantal van de Great Walks in Nieuw-Zeeland voor de lente. Deze meerdaagse wandeltochten zijn zo populair dat je je ervoor moet inschrijven en dit moet je op tijd doen, anders zijn de plekken vergeven…

Omdat we er echt graag een paar willen gaan lopen, konden we voor onszelf dus ook niets anders doen dan een grove planning voor Nieuw-Zeeland maken. Je moet namelijk de exacte data opgeven bij het inschrijven. Slik. Dat is nu net iets wat we niet fijn vinden! Voorlopig is onze planning nu dat we tot eind mei in Auckland blijven, in juni rond het Noordereiland gaan rijden (bijna, bijna, bijna!), van juli tot en met eind september gaan werken, en daarna rond het Zuidereiland gaan reizen om eind oktober en in november wat Great Walks te kunnen lopen. Kunnen we mooi nog even trainen, want dat is voor ons allebei wel nodig… Over twee weken gaan we trouwens ook een road trip maken van een week!

 
Van links naar rechts: 1. op zoek naar kampeerspullen, 2. werken in alle rust, 3. superschattige mok voor het kamperen. 

Orka’s spotten in de Hauraki Golf

Afgelopen maandag deden we een tweede poging voor mijn verjaardagscadeau. Daan had inmiddels per ongeluk verklapt dat we iets met een boot zouden gaan doen en toen had ik al wel een vermoeden wat het kon zijn. Niet heel veel eerder had ik namelijk geroepen dat het mij zo tof leek om dolfijnen en walvissen te zien. En dat gingen we dus doen! In Auckland zit een bedrijf dat op een verantwoorde manier de zee op gaat op zoek naar zeedieren. We voeren eerst langs de prachtige kustlijn en heel veel eilanden in de Hauraki Golf, voordat we de open zee op gingen.

Het was best wat aan de frisse kant (we wilden per se op het dek zitten in plaats van binnen) en in ruim anderhalf uur zagen we alleen een paar vogels; tot de kapitein ineens zei dat er orka’s gesignaleerd waren. In volle vaart voer hij naar de plek, en ja! Orka’s! Wat zijn ze prachtig om in het wild te zien! We dachten eerst dat we goed moesten kijken, voordat ze binnen no time weer weg zouden zijn, maar ze bleven juist de hele tijd in de buurt zwemmen. Soms wat verder weg en andere keren langs de boot. Wat een machtig mooie dieren! Er werd verteld dat de kans op het zien van orka’s maar rond de 5% ligt, wat een geluk hadden we dus. Dat was echt een heel mooi moment en ik had mij geen beter verjaardagscadeau kunnen wensen. Dit is iets wat we nooit meer zullen vergeten.

Orka's Hauraki GolfJa, orka’s! Alleen jammer dat het bootje op de foto de hele tijd naar de orka’s toe probeerde te varen.

Orka's Hauraki GolfWat een geweldig mooie dieren zijn het!

Auckland Dolphin & Whale SafariHet werd donker en koud, maar dat gaf helemaal niets.

Daan had het ook een beetje koud (een klein beetje maar).

De rest van de week waren we allebei weer druk bezig met… echt origineel is het niet meer… werk. Ik probeer voor mijzelf een beetje een routine in mijn werkzaamheden te krijgen en dat lukt aardig. Daan werkt natuurlijk hartstikke onregelmatig en maakt soms best lange dagen. Afgelopen vrijdag zouden we eigenlijk nog naar Piha Beach en Waitakere Ranges gaan, maar dit ging jammer genoeg niet door. Wat misschien maar goed was ook, want we hebben storm dit weekend in Auckland.

De komende twee weken zijn we ook aan het werk en de week daarna gaan we onze eerste roadtrip maken over het Noordereiland. Er bestaat een kans dat ik de komende keer ons reisdagboek een week later plaats, want om nu alleen over het werken te schrijven, dat geloven jullie vast wel. Maar je weet natuurlijk nooit wat er ineens in de tussentijd kan gebeuren…

LEES OOK ONZE LAATSTE REISDAGBOEKEN:

#21: Werken in Auckland (of toch niet helemaal)
#20: De eerste weken in Nieuw-Zeeland
#19: Genieten van het chille Koh Lanta

 • Reply
  Yvonne
  29 april 2018 at 20:01

  Oh wow, wat een onwijs gaaf verjaardagscadeau! Wat bijzonder om ze n het wild te kunnen zien en helemaal als je maar zo weinig kans hebt en het dan ook echt lukt. Fijn dat jullie allebei nu veel werk hebben, lekker sparen en alvast weer spullen kopen voor de leukere tijden die ongetwijfeld weer komen. :)

  • Reply
   Danique
   6 mei 2018 at 21:41

   Ja, het was echt een heel tof verjaardagscadeau! En inderdaad, kunnen we straks tenminste Nieuw-Zeeland doorreizen ;).

 • Reply
  ivonne
  29 april 2018 at 22:25

  Wat is dat toch altijd bijzonder om wildlife in het echt te zien, gaaf cadeautje! Als wij even de kans krijgen gaan we op zoek naar mooi wildlife. Orca’s zagen we nog nooit van dichtbij, dat lijkt me geweldig. Ik snap het helemaal dat je jezelf enorm stoort aan dat andere bootje, dat zou ik ook doen.

  • Reply
   Danique
   6 mei 2018 at 21:42

   Ja, ze kwamen soms zo dichtbij. Echt irritant! Maar het was inderdaad heel bijzonder.

 • Reply
  Kelly
  1 mei 2018 at 17:34

  Wow, wat een geweldig verjaardagscadeau! Walvissen vond ik al geweldig, laat staan orka’s. Het lijkt mij heel bijzonder om deze dieren in het wild te kunnen zien. Fijn dat jullie binnenkort een roadtrip gaan maken na al dat werken.

 • Reply
  Jacomijn Heupink
  3 mei 2018 at 20:09

  Orka’s spotten, cool!! wat stom van dat bootje he? Je hebt altijd van die mensen die alleen denken aan zichzelf en het dier ook nog eens angst aanjagen misschien…

  • Reply
   Danique
   6 mei 2018 at 21:46

   Ja, ik vond het echt idioot van ze. Bijna jammer dat een van die orka’s ze niet omgegooid heeft ;).

 • Reply
  Jenny
  3 mei 2018 at 22:11

  Werken in de zon ziet er altijd zo fijn uit! Al werk ik in de praktijk eigenlijk altijd binnen – en ga ik gewoon in de zon zitten om te ontspannen.

  Het lijkt me super tof om wilde orka’s te zien. Gave foto’s ook.

  • Reply
   Danique
   6 mei 2018 at 21:47

   Het ligt er ook net aan wat voor werk ik doe, hoor. Niet alles is altijd fijn om op aan laptop in de zon te doen, haha ;). En het was zeker tof!

 • Reply
  Esther
  4 mei 2018 at 15:36

  Wow, wat een gave ervaring! En wat zitten ze ook dichtbij de kust die orka’s. Ik heb in IJsland ook orka’s gespot. We belandden in een groep van 5 grote en twee kleintjes en zijn een stuk opgevaren met ze (op gepaste afstand).

  • Reply
   Danique
   6 mei 2018 at 21:49

   Het was zeker een gave ervaring en ik wist eerst ook niet dat ze zo dicht bij de kust zaten. Wat tof dat je ze ook in IJsland hebt gezien!

 • Reply
  Marcel
  4 mei 2018 at 19:03

  Wat een fantastisch verjaardagscadeau! Een verjaardag die je niet snel zal vergeten denk ik. Het lijkt me geweldig om orka’s te spotten. En wat leuk dat jullie na al het harde werken een roadtrip gaan maken. Helemaal verdiend, geniet ervan.

  • Reply
   Danique
   6 mei 2018 at 21:51

   Dank je wel, we gaan er zeker van genieten!

 • Reply
  Daphne de Vries
  5 mei 2018 at 08:54

  Wow! Je hebt gewoon orka’s gezien en dat terwijl de kans maar 5% is! Lucky basterds. Wat een geweldig verjaardagscadeau. Het walvisseizoen begint hier bijna en hoop hier binnenkort ook op een bootje te stappen en de zee op te gaan naar zeedieren. Na jouw verhaal ben ik nu al in de stemming. Maar nog even geduld :)

  • Reply
   Danique
   6 mei 2018 at 21:52

   Toen wij vorig jaar in Sydney waren, hebben we ze kunnen spotten vanaf het strand bij Coogee! Wel in de verte natuurlijk, maar dat was al heel erg tof! Dat was overigens ook in mei, dus ze moeten er inderdaad bijna zijn ;).

 • Reply
  Gabrielle
  6 mei 2018 at 23:19

  Jeetje wat gaaf! De orka’s heb je echt van dichtbij gezien. Wel echt jammer dat het bootje steeds dichterbij probeerde te varen…

 • Reply
  Diana
  7 mei 2018 at 22:44

  Wat een super gave ervaring moet dit zijn geweest. Ik hoop zo ook ooit in het echt te zien. Zijn prachtige dieren. En wat een tof cadeau heb je gekregen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Deze leuke jongen is vandaag jarig! Dat vindt hij zelf
 • Hoe wij deze week begonnen? Met een korte roadtrip door
 • Of ik interesse had om het boek Backpack bestemmingen
 • FILIPIJNEN Wakker worden en deze zonsopkomst zien Wie wil
 • Waarom we deze keer voor een wat langere periode terug
 • DIGITAL NOMAD Hoe doe je dat digital nomad worden?
 • BANGKOK De eerste keer dat ik in Bangkok kwam
 • STRUCTUUR Inmiddels ben ik twee weken terug in Nederland