Reisdagboek

Jaaroverzicht: 2018 in reizen

27 december 2018
Mount Eden | Auckland | Skytower | Auckland CBD | Volcano | New Zealand
Laatste update: 27 december 2018

Wauw, wat was 2018 weer een bijzonder reisjaar. Hoewel we het jaar minder vrolijk begonnen dan de bedoeling was, hebben we de schade ruimschoots ingehaald door het jaar heen. Vorige week blikte ik al kort even terug op de lessen die ik in 2018 tijdens het reizen en werken heb geleerd. Want 2018 verliep compleet anders dan hoe we het voor ogen hadden. Ach, is dat sowieso niet iets wat eigenlijk altijd wel in mindere of meerdere mate gebeurt?

Maar een overzicht van de reizen die wij hebben gemaakt in 2018, mag natuurlijk ook niet ontbreken. Eigenlijk hebben we door het jaar heen genomen misschien maar weinig gezien voor twee reizigers die vooral in het buitenland hebben gezeten. Daartegenover staat wel dat we Nieuw-Zeeland, waar we acht maanden waren, heel goed hebben leren kennen. Een kijkje in het reisjaar 2018 voor The Wandering Mind.

Januari & februari 2018: Nederland

2018 begonnen we onverwacht op een heel andere plek dan de bedoeling was, namelijk in Nederland. December 2017 sloten wij af met een busongeluk in Laos, en zo begon ons nieuwe jaar ook niet al te denderend. Wel onverwacht met familie en vrienden, maar met weinig energie en genoeg lichamelijk klachten. Oeps. Eigenlijk zouden we ons nieuwe jaar in Laos beginnen, gevolgd door de Filipijnen. Het verliep dus allemaal even anders en voor twee maanden leefden we in een bungalow op een vakantiepark. Maar op 26 februari konden we weer verder met waar we gebleven waren: reizen. We pakten het vliegtuig naar Dubai, vlogen direct door naar Kuala Lumpur, en toen kon ons avontuur weer verdergaan.  

Bijkletsen | Bos | Natuur | Oosterhout | Katjeskelder

Maart 2018: Thailand en Auckland, Nieuw-Zeeland

De eerste twaalf dagen van maart besloten we in Thailand door te brengen. We wisten al maandenlang dat we in maart op een Working Holiday Visum naar Nieuw-Zeeland zouden gaan, maar voordat we weer zouden beginnen met werken wilden we eerst de nare maanden van daarvoor en de Hollandse kou van ons afschudden. Voor twaalf dagen bleven we op Koh Lanta, waar we niets meer deden dan genieten van onze bungalow bij het strand.

Op 13 maart kwamen we uiteindelijk in Auckland aan. Toen nog met het idee dat we een jaar in Nieuw-Zeeland zouden blijven en sowieso de eerste maanden in Auckland. We hadden de eerste dagen wat last van een jetlag, moesten wat zaken regelen voor we konden beginnen met werken en natuurlijk het werk zoeken zelf. Tussendoor bezochten we onder andere Mount Eden en ontdekten we Auckland.

Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen

April 2018: Auckland, Nieuw-Zeeland

April was de maand waarin we allebei aan een baan begonnen in Auckland. Helaas hield het werken voor mij al snel op doordat ik te veel pijn kreeg. Ik gooide het daarom over een andere boeg en ging weer volledig voor mijzelf werken. Met vallen en opstaan, dat zeker. Daan had wel beter zijn draai gevonden en werkte fulltime in een restaurant in Ponsonby. En op vrije dagen gingen we onder andere op zoek naar walvissen en orka’s en bezochten we Rangitoto Island

Orka's Hauraki Golf

Mei 2018: Auckland, Nieuw-Zeeland en roadtrip Northland

Ook in mei werkten we volop, maar maakten we ook een eerste roadtrip naar de regio Northland waar we onder andere Cape Reinga, Bay of Islands en de Waipu Caves bezochten. Een roadtrip in de herfst in Nieuw-Zeeland maken bleek nog helemaal niet zo’n gek idee te zijn en smaakte direct al naar meer. Daan begon zijn werk in het restaurant in Ponsonby wel een beetje zat te raken. Hij verdiende er niet veel mee, maar moest wel flink doorwerken op heel onregelmatige uren. Dat begon hem best op te breken. En het avontuur begon ook te roepen. Dus dachten we nog een paar dagen na, maar uiteindelijk nam Daan ontslag en we kochten een busje om de rest van Nieuw-Zeeland te gaan ontdekken. 


Juni 2018: Roadtrip Noordereiland

Eindelijk kon halverwege juni onze eerste grote roadtrip beginnen! De eerste twee weken van de maand moest Daan nog werken en ondertussen knapten we de auto op. Daarna reden we vanaf Auckland onder andere naar Cathedral Cove en Hot Water Beach op Coromandel Peninsula, Rotorua, Taupo en Tongariro National Park, waar Daan ging snowboarden bij Whakapapa, dat een actieve vulkaan is. Hoe tof is dat!

Het was heel gaaf om na een paar maanden Nieuw-Zeeland nu echt wat van het Noordereiland te zien. Dat het juni was, betekende natuurlijk wel dat de winter echt begonnen was. Dat begonnen we wel te merken en vooral het slapen in het busje was soms steenkoud. Omdat ik ook moest werken, kregen we een nieuw idee in ons hoofd: housesitten.    

Snowboarden Mount Ruapehu | Noordereiland | Nieuw-Zeeland | Noordereiland highlight

Juli 2018: Reizen en housesitten in Wellington

We gingen op zoek naar een adres om te gaan housesitten en vonden er een bij Wellington. We hadden nog heel even de tijd en reden daarom nog door naar Mount Taranaki, de Forgotten World Highway en Cape Palliser om zeeleeuwen te spotten. Het waren allemaal geweldig mooie plekken waardoor we onze roadtrip over het Noordereiland goed afsloten.

Het housesitten in Wellington bleek echt een schot in de roos te zijn. We zaten in een heel fijn en warm huis, hadden gezellig een hond om ons heen en konden veel werken en gezond koken. Het was even een heerlijke afwisseling van het reizen en het slapen in de kou. En tussendoor konden we natuurlijk regelmatig Wellington in. Hartstikke leuk!  

Mount Taranaki | Noordereiland | Highlight Noordereiland Nieuw-Zeeland

Augustus 2018: housesitten in Thames

Omdat het housesitten zo goed was bevallen en het nóg kouder was geworden, besloten we om nog een keer te gaan housesitten. We vonden deze keer zelfs een adres voor vier weken. We reden vrij vlug van Wellington terug naar Thames op Coromandel Peninsula, en wat we daar zagen: wauw. We mochten op een huis passen boven op een heuvel, met uitzicht over de oceaan, sinaasappel- en citroenbomen in de tuin, een te lieve hond en vier kippen en eenden.

Ondertussen werkte ik doordeweeks achter mijn laptop, en begon Daan ook met het opzetten van zijn eigen bedrijf. Tussendoor maakten we wandelingen langs de oceaan met de hond en leerden we Thames kennen. De vier weken vlogen voorbij en we vonden het oprecht jammer om weg te gaan. Maar een nieuw avontuur riep ons: het Zuidereiland. 

Maandoverzicht augustus

September 2018: Zuidereiland, Nieuw-Zeeland

Voordat we naar het Zuidereiland gingen, maakten we eerst weer een roadtrip langs de oostkust van het Noordereiland, waarbij we onder andere de East Cape en de leuke stad Napier bezochten. We hadden voor de winter best een paar warme en zonnige dagen ertussen zitten en dat was zo aangenaam. In Napier kregen we zelfs even een echt lentegevoel.

En toen werd het tijd om afscheid te nemen van het Noordereiland. We namen de boot vanuit Wellington naar Picton, wat echt een mooie overtocht is, en zetten voor het eerst voet op het Zuidereiland. Ook hier reden we weer meteen door naar een housesit. Eentje waar we veel spijt van kregen, want het huis was echt vies en de mensen heel naar. Gelukkig was deze housesit maar tien dagen en konden we daarna aan onze rondreis over het Zuidereiland beginnen.

We begonnen in het noorden van het Zuidereiland, waar we onder andere een meerdaagse hiketocht door Abel Tasman National Park liepen, de Golden Bay bezochten en de omgeving rondom Nelson. Tussen het bekijken van de mooiste plekken door eindigden we steeds weer in bibliotheken om te werken. We sloten de maand september uiteindelijk af bij Kaikoura, waar we vierden dat we 2,5 jaar samen waren.    

East Cape

Oktober 2018: Zuidereiland, Nieuw-Zeeland

Oktober is een waanzinnige reismaand geweest. Heel de maand zijn we rond gaan rijden en tussendoor werkten we in bibliotheken. Een vermoeiende combinatie, wat jullie inmiddels vast al hadden begrepen. Vanaf Kaikoura gingen we o.a. naar Hamner Springs, de westkust, een stukje naar beneden, over Arthur’s Pass terug naar de oostkust, helemaal naar beneden richting het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland en weer omhoog richting Franz Josef en Fox Glacier. Vanaf daar reden we weer terug omlaag naar Wanaka en Queenstown en bezochten we Milford Sound en Doubtful Sound.

Ik weet niet hoeveel kilometer we totaal in oktober hebben gereden, maar wel dat we in de eerste twee weken 1.200 kilometer bij elkaar reden. En met al die scherpe bochten en bergen in Nieuw-Zeeland, gaat dat niet zo snel. In combinatie met ons werk zorgde het er wel voor dat we flink vermoeid raakten. Aan het eind van de maand bleven we daarom ook wat langer op plekken hangen en sliepen we meer binnen in plaats van in de auto. 

Samen bij de Franz Josef Glacier
Lake Pearson Arthur's Pass

November 2018: Nieuw-Zeeland, Kuala Lumpur & Koh Lanta

Ineens zat Nieuw-Zeeland er veel sneller op dan gedacht. In november hadden we eigenlijk nog twee meerdaagse hiketochten gepland staan: de Routeburn en de Kepler Track. Maar vanwege heel slecht weer besloten we ze te cancelen (de Routeburn was voor een deel zelfs niet begaanbaar). Dat voelde wel wat zuur, want we hadden ons er in juni al voor ingeschreven en naar uitgekeken. Maar het was niet anders, en ineens hadden we daardoor eigenlijk al veel gedaan van wat we wilden doen. Ook andere wandeltochten hebben we geannuleerd vanwege het weer. Balen, maar een goede reden om ooit weer terug te komen. We reden daarom door naar Christchurch, waar we ons busje razendsnel verkochten aan nieuwe backpackers. Een paar dagen later zaten we in het vliegtuig naar Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur was wel weer even omschakelen, maar het voelde goed om weer in Azië te zijn. We wilden graag naar een rustige plek, waar we alle indrukken van Nieuw-Zeeland konden verwerken. Deze keer gingen we daarom voor het bekende: Koh Lanta. Dat was in maart zo goed bevallen en het was heel fijn om eens even naar een plek te gaan waar je de weg kent. De eerste week genoten we van het strand en probeerden we vooral niets te doen, al was dat nog best lastig. Een week later zijn we bij KoHub begonnen om doordeweeks te werken en in het weekend van het eiland te genieten.    

Zonsondergang Lake Pukaki op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland
Graffiti in Christchurch

December 2018: Koh Lanta, Thailand

Nu ik dit schrijf, een week voor de jaarwisseling, zitten we nog steeds op Koh Lanta. En het is hier heerlijk. Doordeweeks werken we en in het weekend verkennen we het eiland en de omgeving rondom Koh Lanta. Voor het aankomende jaar staan er alweer wat nieuwe avonturen op de planning!

In januari vertrekken we naar de Filipijnen voor een maand, waarna we nog voor een maand op een vaste plek neerstrijken om weer goed te kunnen werken. Na deze maand brengen we een week in Maleisië door, tien dagen in Oman en dan komen we voorlopig weer even naar huis. Ook verder in 2019 zullen we nog meer reizen gaan maken, maar waarnaartoe weten we nog niet. En eigenlijk vind ik dat ook wel eens heel fijn. Gewoon zien wat 2019 ons brengt. Wat voor reizen. Wat voor avonturen. Wat voor moois. 


Hoe was jouw reisjaar in 2018? 

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.