Europa Ierland Reisdagboek

Reisdagboek Ierland: Dag 1 in Dublin

27 februari 2016
Trinity College Dublin
Laatste update: 18 april 2018

Wat ben ik soms ook ongelooflijk suf. Ik was dus totaal vergeten dat ze in Ierland óók aan de linkerkant rijden van de weg rijden, net als in Engeland. Wat voor mij helemaal niet praktisch is, omdat ik steevast de verkeerde kant op kijk, zelfs als het met grote letters op de weg staat aangegeven. En ik was ook helemaal vergeten dat ze niet per se Engels spreken hier, maar ook Iers. Dat er echt ongelooflijk tof uitziet en klinkt overigens. Kleine details. Ik ben na twee keer Londen in elk geval een keer niet mijn wereldstekker vergeten mee te nemen naar Dublin en dat is al een wonder op zich te noemen.

Ik kwam gisteren eindelijk eens juichend het vliegtuig uit gestapt. Ik had bijna de hele vlucht liggen slapen (dat lukt me nooit) en kwam voor de eerste keer sinds eeuwen zonder oorpijn het toestel uit. Dat was een feestje waard. Toen ik ook nog eens zonder problemen in het centrum aankwam en de bus echt letterlijk voor de deur van mijn hostel stopte, was ik helemaal blij. Ik checkte in bij Abrahams Hostel, moest nog even een halfuurtje wachten voor ik mijn spullen kon droppen en besloot toen maar eens te gaan kijken wat ik nu wilde gaan doen in Dublin. Ik had me namelijk – zoals altijd – helemaal niet voorbereid en had eigenlijk geen idee wat er allemaal te zien was.

Flying Ryanair

Dublin

Ik besloot om deze dag gewoon lekker door de stad te slenteren en te zien wat er op mij af zou komen. Ik had nog een paar uur voordat het donker zou worden en ’s avonds had ik plannen om wat te gaan drinken met mensen uit het hostel. Dus ik pakte mijn rugtas, hing mijn camera om mijn nek, pakte de plattegrond erbij en liep als een rasechte toerist door de stad heen. Mijn idee was om richting de National Library te gaan lopen. Daar ben ik dan weer nooit aangekomen. Ik ondernam in elk geval een poging om die kant op te gaan, toen ik twee bruggen verderop een heleboel mensen zag staan. Als niet-voorbereide toerist dacht ik dat dat vast een toeristisch hoogtepunt was. Tot er van alle kanten sirenes klonken en ik een man in het ijskoude water zag liggen. Toen verging het lachen mij wel even.

Vlug ben ik een andere kant opgegaan. Dit hoefde ik niet te zien. Ik verbaasde me over de vele mensen die foto’s ervan aan het maken waren en er lachend bij stonden te kletsen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ik begreep vooral dat ik nooit van mijn leven een journalist zou kunnen worden. Hoe kan ik daar nou foto’s van staan maken en delen op social media? Een beetje beduusd liep ik verder de stad door, zonder plan. Tot ik pardoes tegen Trinity College aan liep. Ik liep buiten wat rond over het terrein en besloot naar binnen te gaan in de bibliotheek. Ze hebben namelijk een waanzinnige bibliotheek. Met grote houten boekenkasten die gevuld zijn met muffe, oude boeken. Dat was een van de weinige dingen over Dublin die ik wél wist. En ik moet zeggen, het was ook wel erg tof om te zien.

Trinity College Dublin

Trinity College Library Dublin

Na Trinity College dwaalde ik weer verder en kwam ik uit bij Temple Bar, een gebied waar je ontzettend leuk kan uitgaan. Het zit daar vol met de gezelligste Ierse pubs en kroegen, en overal komt livemuziek vandaan en zie je street art. Echt waanzinnig tof om te zien! Het deed me wat denken aan Camden Market in Londen en ik durf wel te wedden dat ze regelmatig inspiratie bij elkaar vandaan halen. Omdat ik nog steeds een beetje beduusd was, trakteerde ik mezelf op een burger voordat ik weer terug naar mijn hostel liep. Dat is het fijne aan Dublin: alles is op loopafstand. Je hoeft dus nooit echt ver te lopen. Ik friste mezelf even op en eindige weer bij Temple Bar, waar ik de avond heb doorgebracht met wat Duitsers, Australiërs, Ierse muziek en natuurlijk pints. Maar geen Guinness voor mij. Wat een smerige bende. Voor een van de Australiërs was het de eerste keer buiten Australië en hij wist niet wat hem overkwam. Ik kon er wel om lachen. Na een paar gezellige uren hield ik het voor gezien en ben ik weer terug naar mijn hostel gegaan. Op naar dag twee!

Temple Bar

Temple Bar Street Art

 • Reply
  Wanda
  14 maart 2016 at 11:02

  Leuk om al die bekende plekjes in Dublin weer eens te zien! Het was in 2003 onze eerste stedentrip samen. En ja, foto’s maken terwijl iemand in het water ligt en je niet weet hoe degene er aan toe is, ik zou dat niet kunnen. Dat vind ik zo respectloos.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • ONDERNEMEN IS DOEN Vorige week was ik bij het
 • Hi there! Ik vond het wel weer eens tijd
 • CONTENT Hoe lang moet een blogpost zijn? Voor
 • REIZEN Ziet dit er niet uit als een paradijs?
 • Zodra er in een stad street art te vinden is
 • Volgens mij wordt Leeds nog een beetje ondergewaardeerd zei Daan
 • Na twee dagen in Hull doorgebracht te hebben moet ik
 • De reis naar NoordEngeland die we nu aan het maken