Een bezoek aan de universiteit in Coimbra

Zo’n drie jaar geleden heb ik voor de eerste keer een bezoek gebracht aan Portugal. Samen met vrienden maakte ik een stedentrip naar Lissabon en wat steden daaromheen. Een heel fijne stad en het eten was geweldig! Maar ook de kleurrijke huizen, de aardige mensen en de geschiedenis waren heel interessant. Dus toen ik de kans kreeg om weer naar Portugal te gaan en meer van het land te zien, stond ik op en neer te springen als een klein kind. Dankzij Centro de Portugal brachten we vier dagen in dit geweldige land door en de dagen waren gevuld met heel veel zon, lekkere wijnen en tapas, kleurrijke tegels en porselein en fijne dorpjes.

In deze vier dagen reisden we globaal van Lissabon naar Caldas da Rainha, Buçaco, Ilhavo, Válega, Aveiro, Coimbra, Óbidos, Peniche en terug naar Lissabon. Allemaal verschillende dorpen en steden met hun eigen kenmerken maar één ding hadden ze gemeen: de prachtige, traditionele huizen die versierd waren met heel veel vrolijke tegeltjes. Typisch Portugees en we hebben er heel veel gezien. Een van mijn favoriete plekken was Coimbra. Niet een typische tegel-stad, maar een grote studentenstad à la Harry Potter met een mix van de 18e en 19e eeuw. Hier vind je een van de oudste universiteiten van Europa. O, wat had ik het leuk gevonden om hier te studeren toen ik nog een student was!

We begonnen met geweldig eten! Honger hebben in Portugal is echt onmogelijk. De Portugezen eten veel en in grote porties. Dit was ‘alleen’ de salade, naast de rest van het eten.

Het wetenschappelijk museum is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier vind je een grote verzameling aan wetenschappelijke instrumenten die gebruikt zijn in de 18e en 19e eeuw. Allemaal te bewonderen in een oud deel van de universiteit. Je kunt een heleboel proefjes doen en ook het nieuwste deel, waar veel opgezette dieren staan, is geweldig en interessant om te bekijken. Wij kregen wat instrumenten te zien die gebruikt zijn tijdens scheikundelessen meer dan honderd jaar geleden. Ik zou wel zo’n les willen volgen nu! Een bezoekje is vrij goedkoop. Voor € 4,- kun je een kaartje kopen en het is nog goedkoper als je een student bent.

Nee, ik heb nooit zo’n geweldig uitzicht gehad vanuit mijn klas. Of zulke prachtige decoratie in het gebouw. En ook heb ik nooit les gekregen in zo’n historisch gebouw dat er fantastisch uitziet van de buitenkant. Maar dat had er misschien ook mee te maken dat mijn hogeschool niet al in 1290 bestond, en ook geen gebouwen heeft die in verschillende eeuwen zijn gebouwd. De universiteit bestaat niet alleen maar uit één gebouw, maar elke faculteit, van scheikunde tot lichamelijke opvoeding, heeft zijn eigen gebouwen. Je kunt het zien als een groot complex dat op de top van de heuvel van Coimbra is gebouwd.

Ik kan me voorstellen dat deze bibliotheek een van de mooiste bibliotheken op de hele wereld moet zijn. Het ziet er gewoon geweldig uit! En het leuke is: het is nog steeds toegestaan om de boeken te lezen. Oké, je moet er wel een heel goede reden voor hebben (zeggen dat je een boek wilt lezen omdat ze er zo mooi uitzien, is helaas geen geldige reden) en je moet ook wat Portugees kunnen lezen. Maar ach, ze zien is al een feestje op zich. De bibliotheek is gebouwd in de 18e eeuw en je moet betalen om erin te kunnen, maar het is het zeker waard.

Ook al hangt er een historische sfeer rondom de universiteit, er moeten wel een heleboel creatieve en moderne studenten in de stad wonen. In de straten kun je heel veel street art vinden en gedecoreerde studentenhuizen. Leuk om te zien! Je kunt naar beneden lopen via smalle straatjes, kleurrijke en versierde huizen zien, bloemen en mensen, voordat je eindigt in de hoofdstraat van Coimbra, waar je kunt shoppen of fijne restaurantjes kunt vinden. Omdat we niet heel veel tijd hadden, heb ik alleen de omgeving van de universiteit gezien, maar ik weet zeker dat de rest van de stad ook erg mooi is!

University Coimbra

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

11 thoughts on “Een bezoek aan de universiteit in Coimbra”

  1. Wauww, ziet er mooi uit zeg. Portugal staat onwijs hoog op mijn wishlist. Jouw blog helpt me eraan herinneren dat ik zeker niet alleen voor Lissabon en Porto moet gaan. Er is nog zoveeeeel meer moois!

    1. Ik zou zeker niet alleen voor Lissabon en Porto gaan! Er ligt zoveel moois tussen. Al is Lissabon (Porto ken ik nog niet) echt wel een bezoek waard ook.

  2. Hi Danique, leuk verhaal. Ik herken me erg in jouw wens om aan zo’n prachtige universiteit te kunnen studeren. Als ik nu jong was…

  3. Ik krijg echt een Harry Potter gevoel bij die foto’s! Wat een prachtige universiteit. Volgens mij was dit een super gave persreis! Echt een super toffe kans! :D Ik vond het ook super leuk om je afgelopen donderdag te leren kennen. Ik zie je de 10de sowieso weer! Dit is nou precies waar ik van hou, dat authentieke, die sfeer, de historie. Super!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 79,-! (excl. btw)*

*Prijs geldig tot 1 oktober 2023

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).