Europa Portugal

Bewust winkelen bij Mercado Biológico de Óbidos in Portugal

25 maart 2016
Laatste update: 9 januari 2018

Ik hou van boeken. Voor mijn werk als redacteur duik ik steeds weer in andere verhalen en avonturen. En ik hou van eten. Goed eten. Dus wat is een betere combinatie dan rondreizen in het prachtige Portugal, naar het schattige stadje Óbidos gaan en een kleine winkel tegenkomen waar ze boeken en biologisch voedsel onder één dak verkopen. Ik werd direct verliefd. Niet alleen op het stadje, maar vooral ook op deze winkel. Alleen zo jammer dat ik geen Portugees kan lezen…

Mercado Biológico de Óbidos
Mercado Biológico de Óbidos

Het regent flink als we aankomen in het literatuurstadje Óbidos. Om ons heen schieten de kapotte paraplu’s over de straat heen. Ook in Portugal kan het extreem hard waaien, maar dat lijken veel mensen even vergeten te zijn. Ondanks het slechte weer is het nog aardig druk in de smalle straten. Toeristen lopen te slenteren van winkel naar winkel. Dat het een toeristenstadje is, is wel duidelijk te zien aan de vele miniatuurhaantjes, aardewerken borden en andere ‘handgemaakte’ souvenirs. We krijgen een korte rondleiding, maar het is bitterkoud en het is fijn als de rondleiding even binnen plaatsvindt. Het stadje ziet er ondanks het grauwe weer al onwijs mooi en gezellig uit en het moet wel een prachtige plek zijn om te bezoeken in de zomer. Maar voor nu zijn vooral de plekken binnen aangenaam. Als laatste onderdeel van de rondleiding lopen we omhoog richting de kerk, waarin nog niet zo lang een boekwinkel gevestigd is. Vol trots wordt er verteld over het unieke concept van een historisch gebouw in combinatie met een boekenwinkel. Ik lach stiekem. De beste man is zeker nog nooit in de Dominicanenkerk in Maastricht geweest.

Mercado Biológico de Óbidos
Mercado Biológico de Óbidos

Als we weer terug slenteren richting de stenen toegangspoort van de stad, lopen we pardoes tegen de Mercado Biológico de Óbidos e Livraria aan waar we eerder al een tip over hadden gekregen. Alleen konden we de markt helemaal niet vinden in de toch niet echt grote stad. Dat is ook niet zo gek. De naam ‘markt’ doet de unieke locatie weinig eer aan. De winkel is gevuld met torenhoge houten boekenkasten gevuld met literatuur. Rondom de kassa staan houten kratten opgestapeld met vers fruit en groente, zelfgemaakte jam en ander biologisch voedsel. Superleuk om te zien! Buiten heeft de regen inmiddels zijn hoogtepunt bereikt en het water dondert als kleine kiezelstenen op de grond neer. Maar wij staan gelukkig op een fijne plek om te schuilen. Het is een plek waar je tijden door kunt brengen – als je tenminste net als ik van boeken en goed eten houdt. Ik lees dan wel geen woord Portugees, toch is het leuk om alle boeken te bekijken. En terwijl de regen langzaam minder wordt, struin ik er een tijdje rond. Wat een fijne plek!     
Mercado Biológico de Óbidos

Je vindt de Livraria do Mercado Biológico aan de Rua Direita 27 in Óbidos, vlak bij de stad Caldas da Rainha. Deze steden liggen vlak bij de kust en zijn zeker een bezoekje waard als je een roadtrip maakt langs de kust van Portugal vanuit Lissabon.

Mercado Biológico de Óbidos

 • Reply
  Yvonne
  30 maart 2016 at 20:14

  Wij gaan komende maand naar Portugal en slapen vlakbij Obidos. Ik zet deze post dus even in mijn favorieten, leuk, dank je voor de tip.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Zodra er in een stad street art te vinden is
 • Volgens mij wordt Leeds nog een beetje ondergewaardeerd zei Daan
 • Na twee dagen in Hull doorgebracht te hebben moet ik
 • De reis naar NoordEngeland die we nu aan het maken
 • Hoi vanuit Hull! Vanochtend zijn we met de boot aangekomen
 • TASMANI Tasmani blijft een van mijn favoriete plekken op
 • Hoe tof is dit The Wandering Mind staat in een
 • Afgelopen weekend besloten we om eigenlijk heel spontaan een weekendje