Jaaroverzicht: 2017 in reizen

Het voelt alsof het nog helemaal geen jaar geleden is dat ik het jaaroverzicht van 2016 schreef. Wat staat het oud & nieuw vieren in Adelaide nog goed in mijn geheugen gegrift. Ook 2017 werd een fantastisch reisjaar. Een jaar waarin we op drie continenten zijn geweest, in negen landen, waarvan één land nieuw was voor ons allebei: Nepal. Het heeft onze harten gestolen. Het was ook het jaar waarin we werkten in het buitenland, om geld te verdienen om weer verder te reizen. Het eerste jaar waarin we het hele jaar samen reisde. Een jaar in de bergen, de oceaan, de jungle, de outback. De drukte, de stilte. Het jaar waarin we op de valreep abrupt moesten stoppen met reizen, en hebben geleerd dat er echt niets te plannen valt, hoe graag je dat soms ook wilt. Een reisjaar met veel kanten, en hier en daar wat ups en downs. Dit was 2017 in reizen voor ons.

Januari: Adelaide en Griffith, Australië

Wakker worden in het buitenland heeft iets magisch. Een nieuw jaar ligt voor je voeten. Een jaar dat zich nog moet vormen, maar door wakker te worden in het buitenland besef je dat er een jaar aan avontuur op je te wachten staat. Wij werden wakker in Adelaide, Australië. De eerste dagen brachten wij door in de stad en op het strand van Henley Beach, voordat we een road trip maakten door South Australia. We brachten onder andere een bezoek aan de Barossa Valley en Second Valley, voor we halverwege januari met onze eigen busje neerstreken op een camping in Griffith. Hier zouden we voorlopig blijven, want de komende maanden stond een baan bij een wijnfabriek op de planning.

Februari: Yenda, Australië

Met temperaturen van boven de veertig graden en muggenplagen in de avonden werd het slapen in een auto een behoorlijke uitdaging. Het werk werd voor ons uitgesteld vanwege het slechte seizoen. Daan kon gelukkig op een andere afdeling terecht, maar ik moest wachten. Na een week of twee gaven we deze leefstijl op: het was niet uit te houden. We zochten woonruimte en vonden een hotel op nog geen vijf minuten afstand van het werk waar we een appartement konden delen met een Duits stel. We verhuisden naar Yenda, een dorp tussen de wijnvelden en landbouw, waar werkelijk waar niets te beleven viel. Halverwege de maand kon ook ik gelukkig beginnen met werken.

Lees hier hoe wij het leven in een busje ervaarden.

Maart: Yenda, Australië

Maart was wat reizen betreft misschien wel de minst interessante maand van het jaar. We waren volop aan het werk bij de wijnfabriek en omdat het zo warm was, wilden we na het werk niets liever dan de airco in duiken. Ook in het weekend was het prettiger om de zon te vermijden en rustig aan te doen. We barbecueden soms met onze huisgenoten en bezochten Griffith zo nu en dan, maar daar hield het wel bij op. En we keken vooral heel erg uit naar het moment dat we écht weer rond konden gaan reizen.

April: Yenda en Melbourne, Australië

De laatste maand bij de wijnfabriek was aangebroken. Het werken en leven in Yenda was niet altijd leuk geweest, maar een ervaring was het zeker wel. Toch konden we niet wachten om onze auto weer in te stappen. En dat deden we. Eind april reden we naar Melbourne toe, waar we enthousiast Koningsdag vierden (niet zo leuk als in Nederland) en de stad ontdekten. Het weer was inmiddels omgeslagen en de herfst had ons welkom geheten. Geen strandweer meer, maar eerder weer voor koppen warme thee (en oké, wat biertjes) in de leukste barretjes van Melbourne. We vermaakten ons wel in de stad.

Mei: Great Ocean Road, Tasmanië en Sydney, Australië

Een bezoek aan Melbourne kan natuurlijk niet zonder een road trip langs de nabijgelegen, prachtige Great Ocean Road. Dus reden we voor een week in ons busje naar deze wereldberoemde plek en genoten we van de oceaan, het Otway National Park en het noordelijkere gelegen Grampians, voordat we de boot pakten naar Tasmanië. Als je The Wandering Mind dit jaar een beetje hebt gevolgd, dan weet je al hoe enthousiast we waren over het ruige eiland. Wat een fantastische plek. In tweeënhalve week bezochten we bergen, de bossen, de kliffen en de oceaan. De ene plek nog mooier dan de andere. De rust, de ruimte en de overal mooie natuur grepen ons aan. Het werd een van onze favoriete plekken op de wereld.

Bekijk hier onze reisfilm van de Great Ocean Road.

Juni: Australië en Thailand

Op Tasmanië hakten we een knoop door: we besloten om Australië op dat moment te laten voor wat het was. Voor ons gevoel hadden we net onze hoogtepunt voor Australië gehad en kon het niet gauw beter worden. Twee weken lang zaten we bij Coogee Beach in Sydney, waar we onze geliefde auto verkochten aan een nieuwe reiziger. Het was gek om ineens ons ‘huisje’ kwijt te zijn, maar met de rest van onze spullen vlogen we naar Thailand toe om te genieten van het strand. En zo zaten we ineens twee weken op het eiland Koh Tao, waar we eigenlijk vooral niets deden. Maar na duizenden kilometers rijden en werken in Australië, was het heerlijk om even écht niets te doen en te genieten van het moment. De laatste dag van juni pakten we dan uiteindelijk de boot en de bus om door een nieuw land te gaan reizen: Maleisië.

Juli: Maleisië en Nederland

Het reizen in Maleisië werd wat minder reizen dan verwacht. Ik kreeg een longinfectie en van de drie weken die we hadden konden we uiteindelijk tien dagen reizen. Naast de dagen die we in Kuala Lumpur doorbrachten, bezochten we het zuidelijke Melaka en Pulau Tioman in het oosten. Als er één bounty eiland is waar we echt van konden genieten, dan was het Pulau Tioman wel. Het strand aan de oostkant, Juara Beach, is een pareltje en zo rustgevend. Ook hier vervielen we dus weer even in het nietsdoen, maar dat was allemaal meer dan oké. Heerlijk zelfs, voordat we eind juli terugvlogen naar Nederland. We waren net op tijd: nog geen 24 uur later werd mijn nichtje geboren. Over timing gesproken.

Bekijk hier onze reisfilm van Pulau Tioman.

Augustus: Nederland en Londen

Wat is het fijn om iedereen weer te zien als je voor lange tijd aan het reizen bent. Eind juli trouwde een vriendin van mij en augustus stond vooral in het teken van een heleboel gezelligs doen met vrienden en familie. Een typisch Nederlandse zomer met een heleboel terrasjes, wat festivalletjes, barbecues en genieten. We maakten ook nog een klein uitstapje naar Londen, waar we voor een paar dagen waren. Dat reizen wilden we toch niet helemaal opgeven ;).

September: Nederland

Ook september stond helemaal in het teken van Nederland en opnieuw afscheid nemen. Waren we eind juli en begin augustus juist nog bezig om iedereen weer voor de eerste keer te zien en al onze verhalen te vertellen, de laatste twee weken van september was het juist andersom. We hadden nog een bruiloft en daarna pakten we onze spullen weer in om onze reis te vervolgen. Deze maand kwam ook de nieuwe The Wandering Mind online zodat we helemaal fris weer aan onze nieuwe reis en blog konden beginnen. Op 30 september stapten we in het vliegtuig naar Dubai en Kuala Lumpur.

Foto: Aline Bouma

Oktober: Dubai, Maleisië en Nepal

De eerste dag van oktober begon met één dag in Dubai. Wat een toffe bestemming om snel even te bezoeken. We vlogen daarna door naar Kuala Lumpur, waar we in tien dagen Kuala Lumpur, de Cameron Highlands en Penang bezochten. Na deze dagen stond onze vlucht naar Nepal gepland. Het zou naast Tasmanië het hoogtepunt van het jaar worden. We begonnen in het waanzinnige Kathmandu waar we bleven tot een vriendin van mij kwam. Daarna zijn we samen naar Pokhara gereisd om naar het Annapurna Base Camp te hiken. Het was zowel een lichamelijke als mentale uitdaging, maar ik ben geloof ik nog nooit zo trots op mijzelf geweest als het moment dat we de top bereikten. Wauw.

November: Nepal en Vietnam

Ook in november zaten we nog even in Nepal. Na het hiken werden we ziek, en we besloten om lekker rustig aan te doen en te genieten van Pokhara en de omgeving. Helemaal niet erg, want als er één fijne plek is op deze aarde dan is het Pokhara wel. We werkten daarnaast wat achter onze laptops terwijl we uitkeken op het rustige meer. Puur genieten. We hadden nog geen vastomlijnde plannen voor na Nepal en zodoende gingen we verder met onze route uitstippelen. Het werd Vietnam, Laos, Thailand, de Filipijnen en Nieuw-Zeeland. Mooie plannen! We vlogen naar Ho Chi Minh City toe, waar we wat dagen de stad bezochten en de omgeving, en daarna gingen we naar het eiland Phu Quoc, dat ons eigenlijk best tegenviel. In het midden van Vietnam was het weer heel slecht, en uiteindelijk sloegen we dit deel over. Jammer! November sloten we af op het prachtige Cat Ba-eiland bij Halong Bay in het noorden van het land.

December: Vietnam, Laos, Maleisië en Nederland

En toen was het december. De maand waarin we kerst en oud & nieuw in Laos zouden vieren. De eerste dagen van december zaten we nog bij Halong Bay en in Sapa, voordat we met de bus naar het buurland zouden trekken. Een busongeluk in het noorden van Laos maakte een eind aan het reizen op dit moment. Een klein geluk bij een ongeluk: kerst vieren we nu thuis met onze families en oud & nieuw met vrienden, en dat is erg fijn. Daarnaast mogen we van geluk spreken dat we redelijk ongeschonden naar huis konden gaan. Het ongelukkige deel: de komende tijd zijn we nog wel even bezig met herstellen en hebben we geen idee wanneer we weer verder kunnen reizen. Een rommelige tijd dus, maar het reizen pakken we weer op zodra het kan.

Het reizen in 2017 mag dan met een flinke down eindigen, over het algemeen genomen was het een prachtig reisjaar. We hebben zo veel nieuwe ervaringen opgedaan, in zo veel nieuwe situaties gezeten. We hebben het leven meegemaakt in de outback, de stad, in dorpen. In rijke landen en ontwikkelingslanden. We hebben road trips gemaakt, gebackpackt en onze eigen grenzen overschreden op een goede manier. We hebben de zon zien ondergaan op heel veel verschillende plekken en de maan net zo hard zien opkomen. We hebben ontzettend veel verschillende mensen leren kennen en elkaar. Maar bovenal: we hebben genoten van alle mooie momenten en we gáán genieten van alle mooie momenten die nog gaan komen. Dat jullie reizen ook maar zo prachtig mogen zijn.

Over de auteur

Lees meer

1 thought on “Jaaroverzicht: 2017 in reizen”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top