Waar moet je als ondernemer op letten met je zakelijke financiën?

Als ondernemer is het beheren van je zakelijke financiën een must om succesvol te blijven met je bedrijf. Of je nu een beginnende ondernemer bent of dat je al jaren een expert bent in je branche, het is belangrijk om inzicht te behouden in je financiën en rekening te houden met een aantal belangrijke aspecten.

Houd je administratie bij

Een van de eerste dingen waar je je als ondernemer mee bezighoudt, is het bijhouden van je administratie. Niet altijd leuk, maar dit voorkomt wel dat je in de (financiële) problemen komt. Door je administratie op orde te houden, krijg je beter inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Dit helpt je om cruciale beslissingen te nemen en te voldoen aan wettelijke vereisten. Mijn tip: investeer direct in goede boekhoudsoftware om je hierbij te helpen. Een boekhoudprogramma van Moneybird kan hierbij van onschatbare waarde zijn.

Denk aan je pensioen

Iets waar heel veel ondernemers niet aan denken, is pensioenbouw. Wanneer je je eigen bedrijf hebt, is het makkelijk om jezelf te verliezen in de dagelijkse beslommeringen en ach, de toekomst is toch nog ver weg? Toch is het heel belangrijk om voor je pensioen te zorgen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van verschillende pensioenmogelijkheden en overweeg om regelmatig geld opzij te zetten hiervoor. Als ondernemer bouw je natuurlijk niet standaard een pensioen op, dus het is slim om hierbij stil te staan. Begin het liefst zo vroeg mogelijk met het opbouwen van je pensioen, zodat je op latere leeftijd hier niet mee in de knoop raakt.

Regel je belastingen

Belastingen vormen een van de meest ingewikkelde aspecten van je zakelijke financiën. Daarnaast is het zo belangrijk dat je weet welke belastingwetten van toepassing zijn op jouw bedrijf. Iets wat elk kwartaal weer terugkomt, is de omzetbelasting. Zorg ervoor dat je op tijd je btw-aangifte doet en dat je op de hoogte bent van mogelijke aftrekposten. Geen zin in gedoe? Overweeg dan om een professionele belastingadviseur in te schakelen om ervoor te zorgen dat je aan alle verplichtingen voldoet en om mogelijke problemen te voorkomen. Soms kan het lastig zijn om overzicht te behouden over je belastingzaken. Zeker als je bedrijf groeit. Daarnaast heb je je handen vaak al vol aan het ondernemen zelf. Is dat jouw situatie? Huur dan zeker een expert in.

Zorg ervoor dat je verzekerd bent

Als ondernemer wil je ook aan de juiste verzekeringen denken. Want je zult niet de eerste zijn die onverhoopt in de problemen komt met een klant. Dat gebeurt zeker niet altijd bewust, maar kan wel nare situaties opleveren. Verzeker je dus voldoende. Je kan bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het ligt net aan je situatie welke verzekering een ‘must’ is. Raadpleeg een verzekeringsadviseur om ervoor te zorgen dat je de juiste dekking hebt.

En wat nu als je vanuit het buitenland gaat ondernemen?

In principe gelden dan dezelfde regels. Zeker als je minder dan acht maanden vanuit het buitenland werkt. Je bent dan gewoon belastingplichtig in Nederland en moet net als iedere andere ondernemer een administratie bijhouden. Let wel goed op de geldigheid van je verzekeringen. Niet elke verzekering is automatisch in het buitenland geldig. Dus let daarop op het moment dat je je verzekering afsluit.

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees meer over samenwerken met The Wandering Mind.

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).