Tips om je eigen workation te plannen (dicht bij huis)

Vrouw met blond haar en bloemetjesjurk kijkt de camera in. Ze heeft een pen vast.

Met volle focus werken en tegelijkertijd ontspannen in een prachtige omgeving. Dat is voor mij de definitie van een workation. En het mooie is, voor een workation hoef je helemaal niet ver van huis te gaan. Sterker nog, een lang weekend in een andere omgeving kan er al voor zorgen dat je heel wat werk gedaan krijgt of flink bouwt aan je eigen business. In dit artikel deel ik een aantal tips met je hoe je op een succesvolle manier een workation plant in eigen land.

Waarom kiezen voor een workation?

Workations zijn hip! En je hebt ze letterlijk in alle soorten en maten. Tijdens een workation combineer je werk met de nodige ontspanning. En dan vaak niet het werk dat bestaat uit allerlei klussen die je nog net even af moet zien te krijgen voor opdrachtgevers (hoewel je natuurlijk helemaal vrij bent om dit wel te doen!). Maar de meeste ondernemers plannen een workation omdat dat ze eindelijk de tijd geeft om echt even AAN hun bedrijf te werken in plaats van IN. Ik kan je uit ervaring vertellen: dat is superfijn!

Er zijn waanzinnig veel ondernemers die workations voor. groepen organiseren binnen en buiten Nederland. Vaak staat er tijdens dit soort workations ook een stukje persoonlijke ontwikkeling op het programma. Want hiermee leer je om bepaalde blokkades te doorbreken en meer succes te boeken als ondernemer. Maar heb je vooral de behoefte om gewoon even weg te zijn? Plan dan lekker zelf een workation en geniet gewoon van een nieuwe omgeving. Waarschijnlijk merk je al snel dat je creatiever wordt, productiever en met meer focus werkt. Maar dan wil je wel je workation goed plannen! De volgende tips helpen je daarbij.

Je workation plannen in 7 stappen

1. Plan je workation op tijd in

Er is natuurlijk niets mis met een last minute workation, maar het is zo veel fijner om het op tijd in te plannen. Al is het alleen maar zodat je het daadwerkelijk gaat doen. Veel ondernemers nemen zich wel voor om eens in de zoveel tijd een workation te plannen (guilty!), maar uiteindelijk komt er niets van terecht. Pak dus nu je agenda, markeer met een dikke stift wanneer je gaat en ga op zoek naar een toffe locatie!

Lees ook: De 7 voordelen van werken bij een flexwerkplek als ondernemer

2. Beslis hoe lang je wilt gaan

Ga je voor een weekend op workation of kies je zelfs voor een hele week? Het maakt niet uit, maar het is wel slim om dit alvast voor jezelf te bepalen. Dan kun je jezelf namelijk ook beter voorbereiden op wat je wilt gaan doen tijdens je workation. Kies vooral ook een tijdsduur die bij je past. Ik zou het zelf heerlijk vinden om voor een lang weekend in mijn eentje weg te gaan. Een volle week alleen? Nah, dat hoeft voor mij dan weer niet zo, tenzij ik met anderen zou zijn.

3. Denk na of je alleen wilt gaan of niet

Ook dit is zo’n ding wat je zelf helemaal kan beslissen! Ga je het liefst alleen op workation of kies je ervoor om een partner in crime mee te nemen? Ik denk dat het er helemaal aan ligt wat je met je workation wilt bereiken. Wil je echt even een flinke berg werk verzetten? Dan is het een goed idee om alleen te gaan. Maar misschien wil je een nieuwe richting inslaan met je onderneming en kan je daar de nodige input van anderen bij gebruiken. Dan is een workation samen wel zo slim (én gezellig). Je hebt dan volle tijd om met elkaar te brainstormen en te sparren. Pas wel op dat het niet alleen maar kletsen en gezelligheid wordt. Dan ben je gewoon op vakantie in plaats van op een workation ;-). En bespreek van tevoren met elkaar hoe jullie de workation voor jullie zien. Niets is vervelender dan er tijdens de workation achterkomen dat jullie niet op dezelfde lijn zitten en dat de één geconcentreerd wil werken, terwijl de ander juist wilt sparren.

4. Kies je bestemming

Dan misschien wel één van de leukste beslissingen die je gaat maken. En dat is waar je naartoe gaat op workation! Mijn tip: kies een omgeving waar jij geïnspireerd door raakt. Voor mij is dat sowieso de natuur. Zo zou ik het zelf wel zien zitten om een tiny house te huren ergens in een bosrijke omgeving. Heerlijk met uitzicht op het groen en alleen maar rust om me heen. Hier gaat mijn creativiteit wel van stromen! Sowieso ben ik er fan van om een huisje te boeken op een luxe vakantiepark. Want het is erg prettig om in een huisje te zitten met alle voorzieningen die je nodig hebt om het beste uit je workation te halen. Nog een aantal tips:

  • Kies voor een accommodatie met snelle wifi.
  • Check foto’s online en bekijk of je een goede werkplek kunt creëren.
  • Ook al ben je misschien van plan om buiten de deur te eten, een eigen keuken is superhandig om te hebben.
  • Lees reviews zodat je niet voor grote, vervelende verrassingen komt te staan.
  • Kies een accommodatie waar jij je direct fijn bij voelt. Als je niet op je gemak zit, dan helpt dit je niet echt om lekker te werken.

Lees ook: Onmisbare online tools voor digital nomads

5. Kies het doel waarvoor je op workation gaat

De meeste ondernemers gaan op workation om aan hun bedrijf te werken. Met ‘aan’ bedoel ik dat ze taken uitvoeren die helpen om hun bedrijf te laten groeien. Ik ben momenteel bezig om mijn eerste online cursus op te nemen. Ik merk dat dat thuis nogal langzaam gaat, omdat ik mijn tijd snel in beslag laat nemen door opdrachten voor mijn klanten. Als ik nu op workation zou gaan, zou ik er dus voor kiezen om met volle focus aan mijn cursus te werken (hmm, dit brengt me op een idee…).

Met welk doel je gaat moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar ga vooral wel met een doel of een plan. Als je ter plekke nog moet bedenken wat je eigenlijk komt doen, dan kost dit je veel tijd en focus. Zonde!

6. Maak een planning

Zodra je weet met wat voor doel je op workation gaat, kan ik je aanraden om een planning te maken. Dit hoeft echt geen superstrakke planning te zijn als in: van 09.00 uur tot 12.00 uur maak ik posts voor social media. Maar schrijf in elk geval wel globaal op op welk moment je iets doet. Hiermee zie je direct wat haalbaar is (en dit voorkomt teleurstellingen omdat je voor je gevoel niet genoeg gedaan hebt) en vermijd je dat je gaat treuzelen. Je wilt tenslotte wel wat gedaan krijgen tijdens je workation.

7. Plan tijd in voor ontspanning

Een workation is natuurlijk geen workation als je niet de nodige tijd inplant voor ontspanning. Begin je dag bijvoorbeeld met een wandeling, ga ergens lunchen of kies ervoor om ‘s avonds naar een sauna te gaan in de buurt. Net waar jij behoefte aan hebt. Als je nu denkt: is dat niet zonde van mijn tijd? Nee, zeker niet! Want het is allang bewezen dat ontspanning onder andere voor creativiteit zorgt. En dit kun je weer goed gebruiken op de momenten dat je aan het werk bent ;-).

Een workation plannen op z’n tijd is dus zeker niet zo’n slecht idee, toch? Als je het nog nooit gedaan hebt zou ik zeggen: probeer het vooral een keer uit. Wedden dat je daarna vaker een workation wilt organiseren?

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees meer over samenwerken met The Wandering Mind.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).