De 7 voordelen van werken bij een flexwerkplek als ondernemer

Laptop op tafel met paars notitieboek en glazen vaasjes met paarse bloemen

Toen wij in 2018 door Thailand reisden, werkte ik voor de eerste keer vanuit een flexwerkplek. Twee maanden lang werkten we bij co-working space KoHub op Koh Lanta en ik was direct verkocht. Er zaten zo veel voordelen aan werken bij een flexwerkplek. Ik had de tijd van mijn leven daar.

Eenmaal terug in Nederland ging ik direct op zoek naar een soortgelijke plek. Als ondernemer had ik namelijk echt geen zin om altijd maar thuis te zitten. Zeker niet na een prachtige reis. Ik nam een abonnement bij Office Stories in Breda en vandaag de dag ben ik er nog steeds te vinden. Ik vertel je in dit artikel graag wat in mijn ogen de grote voordelen van werken bij een flexwerkplek zijn.

Wat is een flexwerkplek eigenlijk?

Misschien vraag je je nu heel hard af wat een flexwerkplek is. Een flexwerkplek, ook wel co-working space genoemd, is een locatie waar je flexibel kunt werken. Op deze plek vind je vaak meerdere bureaus en tafels die je kunt afhuren voor een aantal uur, een dag of langer. Je bepaalt zelf wanneer je komt werken (soms wel binnen kantoortijden) en voor hoe lang. Vandaar dat het zo flexibel is. De meeste co-working spaces bieden daarnaast ruimtes aan om te vergaderen, te videobellen of gezellig te lunchen met andere ondernemers.

7 voordelen van werken bij een flexwerkplek als ondernemer

1. Je zit nooit alleen

De belangrijkste reden voor mij om regelmatig vanuit een flexwerkplek te werken, is omdat ik dan niet alleen zit. Ik vind het echt heerlijk om te ondernemen en er moet heel wat gebeuren om mij in loondienst te krijgen. Maar ik mis het soms wel om collega’s om mij heen te hebben. Mensen met wie je zo nu en dan gewoon eens een praatje maakt. Dat is in mijn ogen echt een van de grootste voordelen van werken bij een flexwerkplek: je hoeft het ineens niet meer alleen te doen. Andere ondernemers worden jouw collega’s. Collega’s met wie je veel gemeen hebt, omdat jullie veel overeenkomsten hebben. Dat is echt heel veel waard.

2. Je bouwt een netwerk op

Het werken bij een co-working space heeft er ook voor gezorgd dat ik een groter netwerk heb opgebouwd. Juist omdat je omringd wordt door andere ondernemers, wordt er al snel aan je gedacht als iemand voor een klant op zoek is naar… jou in feite. En die klanten hebben vaak ook weer connecties die gebruik willen maken van jouw hulp.

Hoewel ik helemaal fan ben van online netwerken, moet je niet de kracht van offline netwerken onderschatten. Het grappige is dat je in dit geval eigenlijk helemaal niet actief aan het netwerken bent. Maar toch kan het je mooie opdrachten opleveren. En misschien ook goed om te weten: veel ondernemers schrikken van het maandelijkse bedrag dat ze zouden moeten investeren om in een co-working space te werken. Maar mij heeft het tot nu toe meer opgeleverd dan het mij heeft gekost. Denk daar dus maar eens over na als je aan het twijfelen slaat ;-).

Lees ook: Voor jezelf beginnen als ondernemer? 12 tips voor een goede start

3. Je kunt samen sparren

Ondernemen is één groot en soms ook lastig avontuur. Altijd loop je weer tegen kleine problemen aan waar je zelf zo snel geen oplossing voor weet te verzinnen. Hoe fijn is het dan dat je met andere ondernemers kunt sparren die hetzelfde probleem al eens hebben opgelost? En dat jij ze andersom ook weer kunt helpen met jouw kennis? Wees niet bang dat je domme vragen stelt, die bestaan namelijk niet. Maak juist gebruik van zo veel beschikbare kennis om je heen. Super, toch?

4. Je kunt gave samenwerkingen opzetten

Je bouwt niet alleen een groter netwerk op door bij een flexwerkplek te werken, maar nog een voordeel is dat je mooie samenwerkingen op kunt zetten met mede-ondernemers. Zo heb ik wel eens teksten geschreven voor een website waarvoor een ander ondernemer de vormgeving verzorgde. Ook lever ik met regelmaat blogs en heb ik een training gegeven aan mede-ondernemers over zakelijk bloggen. Een samenwerking kan dus alle kanten op gaan. Dit is ook een mooie manier om nieuwe skills te ontwikkelen.

5. Het geeft je een dosis energie

‘Maar ben je dan niet alleen maar aan het kletsen op een flexwerkplek?’ Die vraag heb ik serieus wel eens gekregen. Maar nee. Natuurlijk zit er wel eens een dag bij dat je misschien net wat minder gemotiveerd bent om hard te werken. Maar over het algemeen komt iedereen naar een flexwerkplek toe om te werken. En is dat dus ook de hoofdactiviteit. Zelf vind ik het erg prettig als mensen om mij heen aan het werk zijn. Het maakt mij namelijk ook productiever. En als je dan af en toe even een praatje kunt maken, is dat alleen maar goed. Het geeft je energie om daarna weer lekker verder te knallen.

Lees ook: Onmisbare online tools voor digital nomads

6. Je kan er klanten ontvangen

Ook nog een van de fijne voordelen van werken bij een flexwerkplek: je kan er vaak heel goed je klanten ontvangen. Zelf heb ik wel eens trainingen gegeven aan klanten die daarvoor naar de co-workingspace kwamen waar ik werkte. Ik woon zelf niet heel centraal, waardoor het niet praktisch is om klanten bij mij thuis te laten komen. En ik vind koffietenten vaak te lawaaierig om in af te spreken. Dus spreek ik het liefst bij mij op ‘kantoor’ af. Een flexwerkplek lost dit in één keer op. En daarvoor of daarna kun je direct verder werken.

7. Het is goed voor je ontwikkeling

Bij veel flexwerkplekken worden regelmatig workshops of andere evenementen georganiseerd. Dit zijn goede momenten om aan je vaardigheden te werken en nieuwe mensen te leren kennen. Zo sla je direct twee vliegen in één klap. Dit zorgt er ook voor dat je als ondernemer met je ontwikkeling bezig blijft. Dit is echt nodig wil je succesvol blijven met je bedrijf.

Zitten er ook nadelen aan flexwerken?

Zelf ben ik een enorme fan van werken bij flexwerkplekken. Maar natuurlijk zitten er ook wel nadelen aan:

  • Je werkt met andere mensen om je heen, dus er is altijd wel wat rumoer om je heen. Dat vindt niet iedereen fijn.
  • Je hebt natuurlijk geen ‘vaste’ werkplek, waardoor je altijd je bureau weer moet leegruimen. Dat is vooral niet praktisch voor ondernemers die afhankelijk zijn van externe schermen.
  • Het is een investering. In mijn ogen is dat eigenlijk geen nadeel, omdat je er heel veel voor terugkrijgt. Maar als beginnende ondernemer kan dit een drempel zijn.

Ik zou zeggen, probeer zelfs vooral eens een flexwerkplek uit. Ga op zoek naar een co-workingspace bij je in de buurt of als je lekker op reis bent. Wereldwijd zijn er waanzinnige co-workingspaces te vinden. Mijn favoriet so far is KoHub op Koh Lanta, waar je werkt met uitzicht over een tropische tuin. Niet verkeerd toch.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).