De 6 grootste voordelen van locatie-onafhankelijk werken

Hutje met bruine koeien in Vietnam

Werken waar en wanneer je maar wilt, zonder gebonden te zijn aan een locatie. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van locatie-onafhankelijk werken. En nee, die voordelen gelden echt niet alleen voor digital nomads die vanuit het buitenland hun geld verdienen. Locatie-onafhankelijk werken is namelijk ook heel zinvol als je vanuit huis wilt werken of meer van ons koude kikkerlandje wilt ontdekken. Lees in dit artikel wat de voordelen allemaal zijn.

1. Flexibiliteit

Een tandartsafspraak? Vertraging met de trein? Verplicht weekendje weg met de familie? Je kunt gewoon je werk doen! Nee, even zonder gekheid, dat zijn waarschijnlijk niet de momenten dat je echt je laptop openklapt. Maar locatie-onafhankelijk werken biedt wél de mogelijkheid om eens vanuit dat leuke koffietentje in de stad te werken. Of – als je groots durft te dromen – vanuit een co-working met andere ondernemers. Op een tropisch eiland bijvoorbeeld. Of in je favoriete wereldstad. Je kunt je werk letterlijk overal mee naartoe nemen. En dat maakt je dus enorm flexibel. Vooral als je daarnaast ook nog eens je eigen uren kunt bepalen.

2. Creativiteit

Thuis verval je al snel in vaste gewoontes en routines. Dat werkt ergens heel fijn. Je hersenen hoeven tenslotte niet hard na te denken omdat alles al ‘bekend’ is. Maar het zorgt er vaak ook voor dat je creativiteit afneemt. Of dat je ‘slechte’ gewoontes blijft aanhouden. (Meer hierover lezen? Ik kan je het boek Atomic Habits van James Clear echt aanraden. Een van mijn favoriete persoonlijke ontwikkelingsboeken ooit!)

Door eens vanaf een andere locatie te werken, moedig je je brein aan om anders te denken. Hierdoor gaat ook je creativiteit weer stromen en voel je je sneller geïnspireerd. Wil je bijvoorbeeld je eigen bedrijf starten of iets anders beginnen als ondernemer? Doe dit dan vooral vanaf een andere locatie dan thuis of kantoor. Het helpt je echt om out of the box te denken.

Volg de online cursus ‘Leer locatie-onafhankelijk werken en voel je vrij!’ en ontdek hoe je als digital nomad je geld verdient zodat je meer kunt reizen.

3. Reizen

Locatie-onafhankelijk werken leidt er natuurlijk ook toe dat je veel meer kunt reizen. Je kunt bijvoorbeeld om de zoveel maanden vanuit een ander land werken. Of door Europa trekken en vanuit een busje werken. Wat jij maar wil!

Overigens hoeft reizen niet altijd de belangrijkste reden te zijn om locatie-onafhankelijk te willen werken. Ik kan zelf ook werken waar ik maar wil, maar reis momenteel niet. Wel vind ik het heerlijk om regelmatig van werkplek te wisselen, dus zoek ik zo nu en dan een nieuwe werkplek in de omgeving uit. En dat kan gewoon! Dus ook als je niet naar het buitenland gaat, biedt het je de mogelijkheid om toffe plekjes te ontdekken.

4. Vakantiedagen

Als locatie-onafhankelijk ondernemer lijkt het soms alsof je oneindig veel vakantiedagen hebt. Dat klopt natuurlijk niet helemaal. Maar zeker als je remote vanuit het buitenland werkt, ervaar je wel veel sneller en vaker dat vakantiegevoel. Als ondernemer kies je daarnaast zelf hoeveel vakantie je per jaar neemt. Gaat het goed met je business? Waarom zou je dan niet wat extra weken vrij nemen? Bovendien kun je je bedrijf zo inrichten dat je maar een paar uur per dag hoeft te werken. Kun je in de middag lekker naar het strand of de omgeving ontdekken.

Lees ook: 25 digital nomad-beroepen: werk en verdien je geld overal ter wereld!

5. Productiviteit

Locatie-onafhankelijk werken kan ertoe leiden dat je productiever wordt. Kan. Het zit namelijk zo. Remote werken zorgt er vaak voor dat je productiviteit toeneemt. Je wordt namelijk weinig afgeleid door nutteloze vergaderingen en mensen die je storen. En dat betekent dat je meestal ongestoord door kunt werken. Bovendien kun je jezelf na het werken belonen met een tof uitje. Een goede reden om nog net even een tandje harder te werken.

Maar daar gaat het ook wel eens fout. Want ja, soms is het gewoon aantrekkelijker om op het strand te blijven liggen. Of lekker te kletsen met andere digital nomads. I get it. Maar het werk gaat ook gewoon door. Dus geef jezelf die schop onder je kont, knoop in je oren dat juist het werk deze leefstijl mogelijk maakt, werk even flink door en geniet daarna van je vrije tijd.

6. Vrijheid

Voor mij misschien wel het allerbelangrijkste van locatie-onafhankelijk werken! Als je niet gebonden zit aan een locatie voor je werk, ervaar je zoveel vrijheid. Vooral ook in de kleine dingen. Ik vind het zelf echt heerlijk dat ik in de ochtend niet weg hoef, maar wel ergens anders naartoe kan gaan als ik dat wil. Zit ik bijvoorbeeld een keer niet lekker in mijn vel? Dan werk ik gewoon een dagje vanuit huis.

Locatie-onafhankelijk werken heeft ons ook de mogelijkheid gegeven om met onze peuter voor 3,5 maand vanuit Azië te werken. Wat een bijzondere ervaring was dat. En…. nieuwe plannen zijn alweer in de maak ;-).

Lees ook: Reizen en werken combineren: hou houd je balans

Leuk die voordelen van locatie-onafhankelijk werken. Maar zitten er ook nadelen aan?

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn zodra je remote gaat werken. Eén nadeel van locatie-onafhankelijk werken heb ik eigenlijk al benoemd. En dat is dat de verleiding soms heel groot kan zijn om wat anders dan je werk te gaan doen. It’s all about balance. En dat is soms moeilijk te vinden.

Eenzaamheid kan ook om de hoek komen kijken. De oplossing daarvoor? Sluit je aan bij een community met gelijkgestemden of bezoek eens wat co-working plekken. Of wissel locatie-onafhankelijk werken af met thuiswerken. Luister goed naar jezelf en onderzoek waar jouw behoeftes liggen.

Ook een gebrek aan structuur kan een nadeel zijn. Plan daarom ook altijd tijd in om je doelen op papier te zetten en een goede planning te maken. Dan weet je een stuk beter waar je aan toe bent. Op die manier zullen de nadelen hoogstwaarschijnlijk niet snel opwegen tegen de voordelen.

Wat vind jij het grootste voordeel van locatie-onafhankelijk werken?

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).