Toen ik mij in 2013 inschreef bij de Kamer van Koophandel, had ik zo graag gewild dat ik alles van tevoren wist. Voor jezelf beginnen als ondernemer hoeft namelijk echt niet per se moeilijk te zijn. Het is vooral een kwestie van de juiste mindset hebben, doorzettingsvermogen en natuurlijk goede ideeën. Daar ontbrak het bij mij op dat moment nogal aan. De eerste jaren was ik voor mijn gevoel dan ook weinig succesvol.
Het is pas sinds 2018 dat ik echt ben gaan leren wat ondernemen nu eigenlijk is. Daarvoor deed ik vooral freelance redactieklussen die ik combineerde met werken in het buitenland. Ik vond het fantastisch om te werken in Australië, maar nog leuker om het leven als digital nomad te ervaren en te werken vanachter mijn laptop waar ik maar wilde.
Nu werk ik fulltime voor mijzelf, geniet ik er volop van en voelt het alsof de sky the limit is. Wil jij ook voor jezelf beginnen als ondernemer? Dan geef ik je heel graag deze tips mee.
Inhoudsopgave
- 1 Voor jezelf beginnen als ondernemer: 12 tips voor een goede start
- 1.1 Investeer in jezelf en je bedrijf
- 1.2 Werk aan de juiste mindset
- 1.3 Vraag anderen om hulp
- 1.4 Houd je administratie vanaf het begin bij
- 1.5 Er zijn echt niet heel veel anderen
- 1.6 Besteed vervelende of lastige taken uit
- 1.7 Regel direct een arbeidsongeschiktheidsverzekering
- 1.8 Ga naar een co-working space toe
- 1.9 It goes with ups and downs
- 1.10 Regel je aansprakelijkheidsverzekering
- 1.11 Spreek met jezelf af wanneer je werkt
- 1.12 Ga er gewoon voor
- 1.13 Goed is goed genoeg
- 1.14 Wil jij ook voor jezelf beginnen als ondernemer?
Voor jezelf beginnen als ondernemer: 12 tips voor een goede start
Investeer in jezelf en je bedrijf
Wat kan het eng zijn om in jezelf (en dus in je bedrijf) te investeren. Vooral als je net begint, en nog niet weet of je wel inkomen gaat creëren, denk je het liefst over elke euro na. Zelf had ik dan ook vaak genoeg ‘geen geld’ om net die cursus te volgen die mij eigenlijk een hele stap op weg kon helpen.
Op de een of andere manier had ik ook vaak het gevoel dat ik het allemaal zelf al moest weten. Eh ja, hoe dan? Hoe had ik alles kunnen weten? Tegenwoordig investeer ik wel regelmatig in workshops, netwerkevenementen en cursussen. Als ik dat niet had gedaan, was ik zeker niet zo ver gekomen als ik nu ben. Ik heb daardoor ontzettend veel geleerd en ingezien dat het zo waardevol is om in jezelf en je bedrijf te investeren. En ik heb er zeker ook nieuwe klanten door gekregen. Die investering verdien je dus echt wel terug.
Werk aan de juiste mindset
Je mindset is alles bij ondernemen. Je kunt zo veel goede ideeën hebben en zo veel potentiële klanten om je heen. Maar als je alleen maar overal aan twijfelt en geen vertrouwen in jezelf hebt, bereik je niets.
Natuurlijk is het heel logisch dat je wel eens twijfelt aan jezelf. Er is bijna geen een ondernemer die elke dag vol zelfvertrouwen aan het werk gaat zonder ooit eens wat onzekerheid te ervaren. Maar als je onzekerheid de overhand heeft, wordt succesvol ondernemen lastig.
Je wilt niet weten hoeveel uur ik erin heb gestopt om (deels) van die onzekerheid af te komen. Máár, je kunt er wel grotendeels vanaf komen. En hé, bij mij steekt het nog regelmatig de kop op. Maar inmiddels ben ik wel zover dat ik tegen mijzelf kan zeggen: het is maar een gedachte en niet de waarheid. Werk dus aan je mindset. Zeg in de ochtend affirmaties op, praat met andere ondernemers, mediteer, houd je successen bij in een dagboek, ga lekker sporten en onthoud dat je zeker niet faalt als iets een keer niet lukt.
Vraag anderen om hulp
Vind je het eng om hulp te vragen aan anderen? Doe het juist! Anderen kunnen je zo goed op weg helpen. Soms heb je wel eens een probleem in je hoofd zitten dat steeds groter wordt. En het lukt je dan maar niet om het op te lossen. Een praatje maken met een andere ondernemer of iemand om hulp vragen kan je hierbij echt helpen. Nee, dat is geen teken van zwakte. Het is juist moedig en het zorgt ervoor dat je daarna weer nieuwe stappen kunt gaan zetten. Yes!
Houd je administratie vanaf het begin bij
Ik denk dat er maar weinig ondernemers zijn die het fijn vinden om hun administratie bij te houden, maar shit. Het hoort erbij. Plan voor jezelf een vast moment in de week in waarop je je administratie bijwerkt (of besteed het uit). Je kunt er maar beter direct mee beginnen, want die administratieberg groeit snel.
Houd ook vanaf het begin je urenregistratie bij. Ik doe dat met Toggl. Het zit inmiddels zo in mijn systeem, dat ik het nooit vergeet. Al mijn taken die ik moet doen zet ik in Trello, mijn afspraken houd ik bij in Google Calendar en voor offertes en facturen (en de rest van mijn administratie) gebruik ik Jortt.
Er zijn echt niet heel veel anderen
Hoe kan ik nu ooit klanten vinden als tekstschrijver/fotograaf/jurist/you name it als er al zo veel anderen zijn? Deze gedachte heeft mij heel lang tegengehouden om te groeien. Ik zag altijd wel weer iemand die in mijn ogen beter in hetzelfde werk was dan ik.
Ja, er zullen altijd anderen zijn. Dat klopt. En dat kan mij geen bal meer schelen. Ik ben namelijk een uniek persoon en ik lever een uniek product. Niemand zou dit stuk tekst op dezelfde manier hebben geschreven als ik. En dat is juist waar je kracht ligt. Kijk dus niet steeds naar wat anderen doen en hoe goed die in jouw ogen zijn.
Ik kan iemands werk fantastisch vinden en een ander kan het tegelijkertijd vreselijk vinden. Dat komt omdat we allemaal een andere werkelijkheid zien die gebaseerd is op onze eigen verwachtingen. Er is dus altijd ruimte voor jouw werk. Probeer juist jezelf te verbeteren en blijf ontwikkelen. Maar blijf vooral jezelf.
Besteed vervelende of lastige taken uit
Ondernemen is meer dan alleen de leuke taken uitvoeren. Er komt zo veel bij kijken: administratie, netwerken, marketing en noem maar op. Het is bijna onmogelijk om alles daarvan leuk te vinden. En dit is een beetje dezelfde categorie als ‘investeer in jezelf’. Uitbesteden is daar namelijk ook een vorm van. Zo doe ik zelf bijvoorbeeld mijn belastingzaken niet. Ik ben er een ramp in en heb er ook helemaal geen zin in om daar tijd aan te besteden. Dus besteed ik het liever uit.
Soms ben je geneigd om iets niet uit te besteden omdat je er geen geld voor hebt. Maar bekijk het eens van de andere kant. De uren die jij besteedt aan taken die je niet leuk vindt en geen inkomen opleveren, kun je wel aan toffe opdrachten en declarabele uren besteden als je het iemand anders laat doen. Win-win!
Regel direct een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Ga je voor jezelf beginnen als ondernemer, dan loop je ook tegen wat praktische zaken aan. Een daarvan zijn verzekeringen! Yes, het hoort er nu eenmaal bij. De bekendste verzekering is waarschijnlijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Het kan namelijk iedereen overkomen dat er wat gebeurt waardoor je (tijdelijk) niet meer kunt werken. Ik heb zelf ook meegemaakt dat ik een aantal maanden niet kon werken door een ongeluk. En ik geef direct toe: op dat moment was ik niet verzekerd. Gelukkig hadden we zelf genoeg spaargeld om deze periode door te komen, maar dat had zomaar anders kunnen zijn.
Ik kan je dus alleen maar aanraden om dit goed te regelen. Oriënteer waar jouw voorkeur naar uitgaat. Je hebt de ‘standaard’ arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, maar ook broodfondsen en programma’s als CommonEasy.
Ga naar een co-working space toe
In Nederland beginnen ze steeds meer te komen en ook in het buitenland zijn co-working spaces razend populair. Zo werkte ik bijvoorbeeld eerder als digital nomad op Koh Lanta en ook in Nederland ben ik regelmatig bij Office Stories in Breda te vinden.
Het kan soms namelijk best eenzaam zijn als ondernemer om vaak thuis te werken. Bij een co-working space verhelp je niet alleen dat probleem, maar je doet ook heel veel kennis op door te praten met andere ondernemers. Ik heb er tot nu toe echt heel veel van geleerd en ook weer nieuwe klanten door gekregen. Win-win-win!
Zie jij jezelf in de toekomst ook in de vorm van digital nomad ondernemen? Lees dan mijn tips hoe je digital nomad wordt!
It goes with ups and downs
En dat is hoe het soms niet lijkt te gaan. Als je op Instagram kijkt lijken de meeste ondernemers zo ontzettend succesvol te zijn. En een aantal is dat ook echt wel, hoor. Maar veel ondernemers delen vooral hun successen en niet hun tegenslagen. Waardoor er nogal eens een scheef beeld ontstaat.
Alles in het leven gaat met ups en downs. En al helemaal in het ondernemen. De ene maand kun je gillend gek worden omdat er maar geen klant lijkt te komen. En de andere maand zit je tot ‘s avonds laat te zwoegen omdat je net even te veel werk aan hebt genomen. De ene keer ga je vol positiviteit ertegenaan. En een andere dag weet je je bed niet uit te komen van onzekerheid. Het ondernemersleven is een onzeker leven. Omarm het avontuur en accepteer dat het geen stijgende lijn is.
Regel je aansprakelijkheidsverzekering
Een andere verzekering die heel goed is om te hebben als ondernemer is een aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering verzeker je jouw bedrijf tegen schade die je per ongeluk maakt bij een klant of opdrachtgever. Dit wordt namelijk niet vergoed door je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. En je weet het zelf, een ongeluk zit in een heel klein hoekje. Op de website van Allianz kun je de kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp berekenen.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is overigens niet geldig als er fouten ontstaan doordat je de klant verkeerd geadviseerd hebt. Hiervoor heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Duizelt het je al? Niet nodig. Neem de tijd om je hierin te verdiepen, maar zorg ervoor dat je deze praktische zaken ook op orde hebt. Of bespreek het met een verzekeringsadviseur.
Spreek met jezelf af wanneer je werkt
Het werk is nooit af als ondernemer. En dus ga je maar door. En door. En door. Voor je het weet zit je urenlang achter je laptop, verkrampen je schouders, word je chagrijnig en ga je nog steeds door.
Take a step back.
Ook als ondernemer is het goed om voor jezelf te zorgen en bepaalde afspraken met jezelf te maken. Bedenk hoe jouw ideale ondernemersleven eruitziet. Ik werk bijvoorbeeld heel zelden nog in het weekend. En ook in de avonduren werk ik bijna niet. Dat is wel eens anders geweest waardoor de balans tussen werk en privé heel ver te zoeken was.
Of ik nu minder voor elkaar krijg nu ik niet meer in de weekenden en avonden werk? Juist andersom. Overdag ben ik doorgaans zo gefocust dat ik veel werk kan verzetten. Ook in het buitenland werk ik op deze manier, zodat we in het weekend lekker op ontdekkingstocht kunnen gaan.
Ga er gewoon voor
Voor jezelf beginnen als ondernemer is superspannend. En als ik zeg ‘ga er gewoon voor’, dan bedoel ik niet dat je nu naar je werkgever moet rennen om je ontslag in te dienen. Nee, ik bedoel dat je jouw plan gewoon de wereld in moet slingeren.
Ik geef het direct toe: ook voor mij valt er op dit vlak nog veel winst te behalen. De website die ik eigenlijk deze zomer had willen lanceren? Die komt nu deze maand live te staan. Want ik heb voor het mooie iets te veel tijd erin gestopt om na te denken over de minder belangrijke zaken (aka perfectionisme). Soms moet je zelfs gewoon al iets lanceren voor het eenmaal klaar is. Dat maakt het voor jezelf beginnen als ondernemer nog spannender, maar zo maak je wel een flitsende start.
Goed is goed genoeg
En wat ik je als laatste nog mee wil geven: goed is goed genoeg. We streven bijna allemaal perfectie na. En daardoor is iets nooit goed genoeg. Maar hierin schuilt het gevaar dat je eindeloos blijft hangen en geen stappen zet. Uiteindelijk moet je ook gewoon iets proberen en is er altijd ruimte om eventueel te verbeteren. Ga er gewoon voor!
Wil jij ook voor jezelf beginnen als ondernemer?
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Sylvia Coppens van Blanc Studios. Het artikel zelf is geschreven in samenwerking.
1 thought on “Voor jezelf beginnen als ondernemer: 12 tips voor een goede start”
Heel goed geschreven Danique! Uitbesteden is een grote. Als ondernemer willen we alles zelf doen. Helaas gaat dat ten koste van onze energie en gezondheid.