Als je op zoek gaat naar manieren om locatie-onafhankelijk te werken, heb je eigenlijk twee mogelijkheden. Je kunt remote werken in loondienst, maar er ook voor kiezen om online te ondernemen. Beide termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar betekenen toch echt iets anders! Ik leg het verschil tussen remote werken en online ondernemen aan je uit en benoem van beide constructies de voor- en nadelen. Luister je liever? Dan kun je ook mijn podcastaflevering over dit onderwerp beluisteren.
Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen remote werken en online ondernemen?
Kies je ervoor om remote te werken, dan werk je in loondienst, maar ben je niet gebonden aan een vaste werklocatie. Je hebt dus een werkgever en werkt vaak op vaste tijden, maar mag zelf bepalen waar je je werkt doet. Remote werkers kunnen er dus voor kiezen om vanuit huis te werken, maar ook om te werken vanuit het buitenland. Op deze manier heb je de mogelijkheid om reizen en werken te combineren, terwijl je verzekerd bent van een maandelijks loon. Hoe lekker is dat?
Online ondernemen houdt juist in dat je zelf een bedrijf neerzet dat je volledig online runt. Hierdoor heb je alle vrijheid om te werken waar je maar wilt en op de momenten wanneer het jou uitkomt. Maar… daar staat natuurlijk wel tegenover dat je zelf aan klanten moet zien te komen en dat je volledig verantwoordelijk bent voor je eigen inkomen.
Remote werken in loondienst verschilt dus echt van online ondernemen. Maar wat zijn de voor- en nadelen ervan en welke manier van locatie-onafhankelijk werken past het beste bij jou?
De voordelen van remote werken in loondienst
Het geeft je (deels) zekerheid
In mijn ogen is het grootste voordeel van remote werken dat je deels zekerheid hebt. Je krijgt elke maand je salaris op je rekening gestort en dit kan een heleboel rust geven als je gaat werken vanuit het buitenland. Ik zeg overigens expres dat de zekerheid deels is, want een vaste baan biedt natuurlijk ook nooit 100% inkomensgarantie. Een vaste baan kun je tenslotte ook kwijtraken, hoewel je dan vaak wel kan rekenen op wat extra financiële steun.
Je kan werk en privé beter van elkaar scheiden
Een ander voordeel van remote werken in loondienst is dat als je werkdag erop zit, je over het algemeen ook echt klaar met werken bent. Zelf ben ik ondernemer en ik merk dat ik eigenlijk altijd wel met werk bezig ben. Ik heb best een goede balans gecreëerd tussen werk en privé en ik kan heel goed een knop omzetten van oké: nu is het tijd om te relaxen. Maar niet iedereen lukt dat evengoed. Een remote baan kan hierbij helpen.
Je houdt contact met je collega’s
Oké, je zult ze niet zo vaak meer in het ‘echt’ zien. Maar ook op remote basis werk je nog steeds met collega’s. En hoewel het meeste contact met collega’s online zal gaan, heeft het toch iets gezelligs en kan het voorkomen dat je je eenzaam gaat voelen. Ook als ondernemer kun je je bedrijf natuurlijk zo inrichten dat je veel met mensen samenwerkt. Maar vaak werk je dan wel op een ander niveau samen. Je hebt bijvoorbeeld veel klanten of stuurt een team aan. Het contact verloopt dan ook op een andere manier.
De nadelen van remote werken in loondienst
Je zit vaak aan vaste werktijden vast
De meeste remote werkers zitten alsnog aan vaste werktijden vast. Werk je vanuit huis, dan is dit meestal niet zo’n probleem. Maar wil je vanuit het buitenland werken, dan kan het tijdsverschil lastiger zijn. Ik heb dit veel gezien toen ik bij flexwerkplekken in Zuidoost-Azië werkte. Daar zitten meer dan genoeg digital nomads die remote voor Europese bedrijven werken. Dit betekent dat ze grofweg online moeten zijn tussen 09.00 uur en 17.00 uur Nederlandse tijd. In Zuidoost-Azië werken ze hierdoor van ongeveer 15.00 uur tot 23.00 uur. Voor Amerikanen was het tijdsverschil helemaal groot. Zij werken daar midden in de nacht omdat het tijdsverschil tussen de 12 en 15 uur ligt. Niet iedereen heeft er moeite mee om zijn werkritme zo drastisch aan te passen, maar mijn voorkeur zou het niet hebben.
Je bepaalt niet wat je zelf doet
Wat ik persoonlijk een van de grootste nadelen aan remote werken vind, is dat je een baan aanneemt waarin je niet alle vrijheid krijgt om te bepalen wat je zelf wilt doen. Je krijgt je taken aangewezen en bent daar alleen verantwoordelijk voor. Voor mijn gevoel botst dat soms met het hele leven als digital nomad. Een leven waarin vrijheid zo centraal staat. Ik heb genoeg remote werkers gezien die een baan aan hadden genomen waarin ze elke dag opnieuw dezelfde ‘saaie’ taken uitvoerden. Het gevolg daarvan was dat ze dagelijks verveeld in een co-working space zaten te werken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn! Natuurlijk heb je er ook fantastische remote banen bij zitten waarin je veel verantwoordelijkheden krijgt. Maar helaas is niet elke remote baan zo ingericht.
Er zit altijd een grens aan je inkomen
Een laatste nadeel vind ik dat je als remote werker te maken krijgt met een inkomensplafond. Je krijgt een salaris en in de loop van de tijd lukt het misschien om wat extra te verdienen. Maar zolang je in loondienst blijft, heb je altijd te maken met een bepaalde inkomensgrens. Dit hoeft overigens niet altijd een nadeel te zijn. Want als jij met je Nederlands inkomen in landen werkt waar alles een stuk goedkoper is, dan heb je het prima voor elkaar. Maar het kan je wel belemmeren om bijvoorbeeld naar landen als Australië, Singapore of Noorwegen te gaan. Want in dat soort landen is het leven nu eenmaal een stuk duurder dan in Nederland. En heb je dus kans dat je niet lekker uitkomt met je salaris.
De voordelen van online ondernemen
Je kunt precies doen wat je zelf wilt
Het belangrijkste verschil tussen remote werken en online ondernemen vind ik het stukje vrijheid. Zelf ben ik online ondernemer en ik hou ervan. Het geeft me de mogelijkheid om precies te doen wat ik zelf wil en er is zoveel mogelijk. Je kunt als freelancer werken voor opdrachtgevers en bedrijven van over de hele wereld, maar net zo goed klanten online coachen, je eigen producten maken of zelfs een webshop beheren. Hierdoor doe je meestal precies het werk dat je gelukkig maakt en tegelijkertijd ervaar je veel vrijheid. Online ondernemen geeft je ook de mogelijkheid om een nieuwe weg in te slaan als je eens wat anders wilt.
Je hebt zelf invloed op je inkomen
Online ondernemen zorgt er ook voor dat je zelf invloed hebt op je inkomen. Want als je slim onderneemt, kun je het prima voor elkaar krijgen om met weinig uren een mooi salaris aan jezelf uit te keren. Dat is in eerste instantie hard werken, zeker in het begin. Je moet tenslotte wel een bedrijf opzetten en bekendheid krijgen. Maar als je eenmaal op dat punt bent, zijn er talloze mogelijkheden om minder te werken. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken met schaalbare verdienmodellen of een team inschakelen. Hierdoor houd je zelf steeds meer vrijheid en flexibiliteit (en geld) over.
Je bepaalt zelf je werkdagen
Nog een voordeel van een eigen bedrijf: je bepaalt zelf wanneer je werkt. Je kunt er dus ook makkelijk voor kiezen om bijvoorbeeld alleen in de ochtenden te werken. Of juist in de weekenden. Of wat jij het liefste wil. Je hebt de vrijheid om zelf je planning te maken en kan ook makkelijk een keer vrij nemen tussendoor. Hoe heerlijk is dat?
Lees ook: Voor jezelf beginnen als ondernemer: 12 tips voor een goede start
De nadelen van online ondernemen
Online ondernemen kan pittig zijn
Online ondernemen hoeft niet moeilijk te zijn, maar kan zeker in het begin wel heel frusterend en pittig zijn. Dit komt vaak doordat mensen geen focus hebben. Ze proberen van alles uit, waardoor niets echt voldoende aandacht krijgt. Of ze kiezen ervoor om tegen veel te lage tarieven te werken of gaan juist voor een te grote doelgroep, waardoor ze compleet onvindbaar worden. Als je begint met ondernemen, is het daarom verstandig om met een mentor of coach samen te werken die jou de juiste richting op blijft sturen. Dat is even een investering, maar kan jou echt helpen om in korte tijd enorm te groeien. Niet alleen met je bedrijf, maar ook als persoon.
Het is soms lastig om balans te houden
Het nadeel van online ondernemen is dat het werk in principe altijd door blijft gaan. Hierdoor gebeurt het soms dat mensen stug door blijven werken. In de avonden, in de weekenden en op elk moment dat ze een gaatje vrij vinden in hun agenda. Ten eerste is dit niet goed voor je mentale gezondheid. Een mens heeft ook rustmomenten nodig. Ten tweede is het gewoon zonde, want de kans is groot dat je hierdoor veel minder geniet van je avontuur als locatie-onafhankelijk ondernemer. Je bent tenslotte niet locatie-onafhankelijk gaan ondernemen om altijd maar met je gezicht achter je laptop te zitten. Het helpt om duidelijke grenzen met jezelf af te spreken en realistische doelen te stellen. Werk bijvoorbeeld aan hooguit drie (kleine) taken per dag en houd het daarbij.
Je moet zelf voor klanten zorgen
Als online ondernemer moet je zelf regelen dat je klanten krijgt. Voor sommige mensen is dit een van de moeilijkste aspecten aan het ondernemen. En dat terwijl er eigenlijk zoveel mogelijkheden in zijn. Je kunt bijvoorbeeld een e-mailfunnel bouwen, netwerken of adverteren. Feit is wel dat je in het begin waarschijnlijk veel tijd kwijt bent aan het werven van klanten. Maar als mensen je eenmaal kennen en je verschillende marketingtechnieken goed beheerst (of uitbesteedt), zal het een stuk makkelijker worden.
Wat is beter: remote werken of online ondernemen?
Je hebt inmiddels wel door wat het verschil tussen remote werken en online ondernemen is en wat de voor- en nadelen zijn. Maar wat is nu uiteindelijk beter, remote werken in loondienst of online ondernemen? Daar is maar één antwoord op te geven: datgene wat het beste bij jou past!
Op social media zie je wel eens berichten voorbijkomen dat als je echt ultieme vrijheid wilt ervaren als digital nomad, online ondernemen dan eigenlijk de enige optie is. Ik ben het hier voor een deel mee eens. Want ja, als je op een slimme manier onderneemt, kun je in weinig tijd toch veel verdienen. En echt een leven voor jezelf creëren waarin je volop vrije tijd hebt, veel van de wereld kan zien en toch verzekerd bent van een goed inkomen. En dat is nu eenmaal wat lastiger te realiseren als je in loondienst zit.
Maar… ik ben wel van mening dat het ondernemen dan echt bij je moet passen. Ik weet zeker dat er meer dan genoeg mensen in staat zijn om te ondernemen. Zolang je de moeite doet om de juiste vaardigheden aan te leren, trends bijhoudt en een groeimindset hebt. Maar dat betekent nog niet dat iedereen daadwerkelijk wil ondernemen. Als jij vindt dat een remote baan je meer rust geeft, meer zekerheid en je er helemaal geen zin in hebt om een eigen bedrijf op te zetten, waarom zou je het dan proberen? Dan kan remote werken een prima oplossing zijn om toch de mogelijkheid te creëren om te werken op afstand. Het gaat er uiteindelijk om dat je je eigen dromen waarmaakt.