Locatie-onafhankelijk ondernemen vanuit passie: belangrijk of juist helemaal niet?

Is het slim om vanuit passie locatie-onafhankelijk te gaan ondernemen? En wat nu als je helemaal niet weet wat je passie is? Staat dit dan een leven als digital nomad in de weg? Ik vertel je meer over mijn visie hierop in dit artikel.

Deze blogpost is het transcript van aflevering #4 van de Reisdromers Podcast. Luister je liever? Dat kan hieronder!

Succes als ondernemer boek je alleen als je vanuit passie onderneemt

Een paar maanden geleden zat ik achter mijn laptop op LinkedIn te kijken, ik zat eerlijk gezegd gewoon even nutteloos te scrollen, toen ik ineens een post voorbij zag komen van een andere ondernemer die ook locatie-onafhankelijk werkt. En zij stelde dat om te kunnen slagen, sowieso als ondernemer, maar zeker als je locatie-onafhankelijk wilt werken, dat je eigenlijk alleen succes boekt als je dat vanuit een passie doet.

En ik herkende mij wel heel erg in haar woorden. Want ik weet zelf ook: iets doen vanuit passie geeft een heleboel energie. En die energie zorgt ervoor dat je moeiteloos doorgaat. Dat je ‘s ochtends opstaat en denkt: hé, ik heb er weer zin in vandaag. Ik heb zelf een hele periode gehad, overigens wel voordat ik kinderen had, nu vind ik mijn nachtrust toch erg belangrijk, dat ik ‘s ochtends om vijf uur opstond omdat ik zo’n zin had om te bloggen. Daar kreeg ik zo veel energie van. Ik hoop dat je zelf ook weleens dat gevoel hebt mogen ervaren of misschien nu wel ervaart. Of dat nu met werk is of met een hobby. Het is gewoon een fijn gevoel. Want het geeft je echt een drijfveer om door te gaan en je doelen te behalen. En ja, dat is dus gewoon heel fijn.

Ik kon me dus ook echt heel erg in haar Linkedin-post vinden. Maar goed, op een gegeven moment was ik weer vergeten dat ik dat had gelezen. Dat herken je vast ook wel. Je leest iets heel inspirerends, denkt van: dit moet ik onthouden. En 5 seconden later ben je alweer afgeleid door wat anders.

Je werk ondersteunt vooral je remote lifestyle

Maar kort geleden dacht ik toch weer aan haar bericht. En dat kwam doordat ik weer op Linkedin zat en een soortgelijk bericht van een andere locatie-onafhankelijk ondernemer voorbij zag komen. Die post ging over exact hetzelfde onderwerp. Maar… Hij bekeek het totaal anders. Hij zei namelijk: “het allerbelangrijkste voor mij is dat ik deze remote levensstijl kan hebben. Dat ik de mogelijkheid heb om te leven en te werken waar ik wil. En het werk dat ik daarvoor moet doen, boeit me niet zo. Ik word zo gelukkig van mijn leefstijl dat ik het voor lief neem dat mijn werk wat minder interessant is. Juist door mijn fijne leefstijl is het geen probleem om mijn werk gewoon te doen.” 

En toen ik dat las dacht ik: hé, interessant. Want: twee totaal verschillende meningen. En eigenlijk begreep ik ook wel heel goed wat hij bedoelde.

Werk eerst aan een stevige fundering voor je locatie-onafhankelijk leven

Ik ben er dus eens over gaan nadenken. Want weet je wat het is. Het is fantastisch om locatie-onafhankelijk te kunnen werken. Maar in mijn ogen moet de basis wel goed zijn. En met de basis bedoel ik: je moet een plan hebben. Je moet inkomen hebben. Je moet weten waar je naartoe werkt. Want als je dat allemaal niet weet, dan is het een leefstijl die stress op kan leveren. Het is echt niet chill als je ergens in een ander land – of thuis, dat kan ook hè – probeert te werken, maar eigenlijk niet weet wat je aan het doen bent en hoe je consistent aan je inkomen moet komen. Of gewoonweg ongelukkig wordt van het werk dat je doet. 

Er zijn genoeg digital nomads die in deze valkuil trappen, omdat ze maar gewoon iets van werk uitkiezen, zonder erover na te denken of het iets is wat echt bij ze past. Vaak gedreven door coaches die beweren dat ze hier binnen no time duizenden euro’s per maand mee kunnen verdienen. Ze proberen voor de zogeheten ‘quick fixes’ te gaan, maar in de realiteit blijkt dat vaak toch net even anders te werken. 

Dus de vraag waar deze twee ondernemers allebei op in gingen, of je dus locatie-onafhankelijk moet gaan ondernemen vanuit een passie of niet, en dan vooral met het oog op dit succesvol te doen, valt onder deze basis.

Door voor jezelf de vraag te beantwoorden of jij vanuit passie locatie-onafhankelijk wilt gaan ondernemen of gewoonweg ervoor te gaan zonder dat je er echt nog een gevoel bij hebt, werk je aan een stevige fundering voor je nieuwe leven.

Vanuit passie iets doen is het beste streven dat je kunt hebben

Misschien heb je nu zelf al een kant waar je naar neigt. Denk je dat het bijvoorbeeld beter is om vanuit een passie te beginnen met ondernemen. Ik zal je vertellen hoe ik erover denk. En hopelijk helpt dat je om echt een beslissing te maken.

Ik denk. Of ik weet het eigenlijk zeker. Dat er voor beide manieren wat te zeggen valt. Maar. Ja, er komt altijd een maar. Ik ben ook van mening dat iets doen vanuit een passie het beste streven is dat je kunt hebben.

Zoals ik eerder al zei in deze podcast: als jij iets doet vanuit een passie. Dus in dit geval een onderneming start waarmee je locatie-onafhankelijk kunt gaan werken, dan geeft dat je enorm veel energie. Het zorgt ervoor dat je heldere doelen hebt. Dat die stip op de horizon waar je uiteindelijk naartoe wilt altijd in zicht is. En ik ben er ook van overtuigd dat het je helpt om veel sneller klanten te vinden. Omdat je gewoon zo zeker van je zaak bent omdat je precies doet wat je graag wilt doen. Omdat je gewoon echt liefde voelt voor je vak. En dat verhoogt tegelijkertijd jouw levensgeluk.

Wat nu als je niet weet wat je passie is?

Maar het is ook een feit dat veel mensen hun passie nog niet hebben gevonden. Misschien jij ook nog niet. En ik zeg expres ‘nog niet’, want ik denk dat iedereen uiteindelijk wel een passie ergens voor heeft. Of dat nu een passie is voor tuinieren of vliegtuigjes bouwen. Ik noem maar wat. Iedereen heeft echt wel ergens een passie voor.

En weet je, het is helemaal geen probleem als je nu nog niet weet wat je passie is. Het leven gaat toch wel door. En je kan er net zo hard van genieten en een heleboel plezier maken. 

Maar op het moment dat je nog niet weet wat je passie is, maar je hebt wel de overtuiging dat je alleen succesvol locatie-onafhankelijk kunt werken door dit vanuit je passie te doen, heb je een probleem. Want die gedachte kan gigantisch verlammend werken. En er uiteindelijk toe leiden dat je niets doet. Want je passie, die vind je doorgaans niet van de een op de andere dag.

Dus wat is er op dat moment dan beter? Ondernemen vanuit een passie? Of gewoon beginnen met iets wat je leuk lijkt en wat er in elk geval voor zorgt dat jij een locatie-onafhankelijk leven op kunt gaan bouwen? Ik denk dan toch echt het laatste.

Je passie vind je alleen door te proberen

Daarnaast: een passie ergens voor komt niet ineens uit de lucht vallen. Je krijgt niet van de een op de andere dag ineens een ingeving van hé, dit is het. En weetje, natuurlijk kun je wat dieper in het onderwerp duiken. Vragen die je bijvoorbeeld het goede pad op kunnen helpen zijn: Wat vond ik vroeger als kind leuk? Waar word ik nu heel enthousiast van? En wat is het precies dat ervoor zorgt dat ik datgene zo leuk vind. Je kunt bijvoorbeeld portretfotografie heel tof vinden, maar misschien is het uiteindelijk de connectie die je met de mensen maakt, wat het zo interessant maakt voor jou. 

Maar uiteindelijk ontdek je je passie pas echt op het moment dat je nieuwe dingen uit gaat proberen. Op dat moment plant je een zaadje dat kan uitgroeien tot een gigantisch mooie bloem.

Ik denk dat als het jouw doel is om voor onbepaalde tijd een locatie-onafhankelijk leven op te bouwen, dus echt voor de lange termijn, ondernemen vanuit passie onvermijdelijk is. Je wilt tenslotte ook wel echt plezier hebben in het werk dat je doet. En dat gaat doorgaans makkelijker als je vanuit passie onderneemt.

Maar wil je op korte termijn realiseren dat je waar dan ook kunt gaan werken? Begin dan gewoon met iets wat je leuk lijkt en waar je op korte termijn voldoende kennis over kunt opdoen. En dat kan van alles zijn. Maar dat is een interessant onderwerp voor een andere podcast. En ik help je daar overigens ook mee in mijn cursus over locatie-onafhankelijk werken. Ik vertel je daarin ook precies hoe je locatie-onafhankelijk kunt gaan ondernemen en wat daar verder allemaal nog bij komt kijken.

De beste stap is gewoon beginnen met iets

Maar begin gewoon met iets. Het mooie daarvan is ook: je kunt ergens mee beginnen en vervolgens precies het pad volgen dat jou het meest interessant lijkt. 

Om een klein voorbeeld te geven. Ik ben mij op een gegeven moment, een paar jaar geleden, gaan richten op zoekmachineoptimalisatie. Oftewel SEO. Ik ben eerste gaan bloggen, ontdekte zo SEO en dat bleek ik razend interessant te vinden. Ik kon – en kan nog steeds – daar helemaal in verdwalen. Maar SEO bestaat eigenlijk uit verschillende pijlers, waaronder content en techniek. Ik vind de content- en strategische kant van SEO helemaal fantastisch. Voor de techniek hoef je niet bij mij te zijn. Dus ik ben mij vooral op content gaan richten. 

En dat heb ik dus zo stap voor stap ontdekt en dat is echt gewoon nog steeds een passie van mij. Net als dat het een passie van mij is om anderen te helpen om ook locatie-onafhankelijk te gaan werken. Maar dat heb ik ook pas ontdekt toen ik het eerst zelf ben gaan doen. 

Dus mijn visie is: op de lange termijn: ga voor ondernemen vanuit je passie. Maar op de korte termijn hoeft dat niet en is het eigenlijk het belangrijkst dat je gewoon begint met iets waar je in elk geval interesse in hebt. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je gaat groeien en je wel steeds dichter bij het ontdekken van je passie komt.

Passie betekent niet dat iets altijd tof is om te doen

Wat ik overigens ook nog wel even wil toevoegen aan dit verhaal. Ondernemen vanuit passie is een slimme keuze, maar dat betekent niet dat het altijd maar leuk is. Dat is het nooit. Ondernemen bestaat uit heel veel factoren. Er komt van alles bij kijken. Marketing, je administratie, sales. Noem maar op. Niet alles ga je even leuk vinden. Dat is gewoon een feit. En uiteindelijk kun je, wat je niet leuk vindt, grotendeels uitbesteden. Maar het is hoe dan ook niet elke dag alleen maar rainbows en unicorns.

Pas ermee op dat je dat niet gaat verwarren met het hele ondernemen niet meer leuk vinden. Het leven is gewoon niet altijd leuk. Ook niet als je zelfstandig onderneemt vanaf de meest fantastische locaties . Dan heb je ook gewoon van die momenten dat je denkt uh. Zelfs als je vanuit je passie iets hebt opgezet. Op dat moment is het voor jou de uitdaging om vol te houden en door te gaan tot je bij de volgende stap komt die wel weer leuk is.

Ik denk dat ik wel weer even genoeg stof tot nadenken heb gegeven. Wil je met me over dit onderwerp sparren? Dan kan dat natuurlijk. Stuur me gerust een dm op Instagram en dan praten we daar gezellig verder.

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).