25 digital nomad-beroepen: werk en verdien je geld overal ter wereld!

Vrouw met blond haar achter laptop. Heeft een digital nomad-beroep en werkt vanuit het buitenland.

Benieuwd welke digital nomad-beroepen er bestaan? Dat zijn er misschien wel meer dan je denkt! Digital nomad-beroepen zijn eigenlijk gewoon bekende beroepen, maar dan zo ingericht dat je ze overal te wereld kunt uitoefenen. En dit betekent dus dat je kunt werken waar en wanneer je maar wilt. Met een digital nomad-beroep sla jij bijvoorbeeld je laptop open op een camping in Frankrijk, maar net zo goed op een strand in de Filipijnen. Waar jij zin in hebt! En je kunt er gewoon een meer dan prima salaris mee verdienen. Om je een idee te geven wat voor werk er allemaal locatie-onafhankelijk mogelijk is, maakte ik een lijst met 25 beroepen voor digital nomads. Check ze hieronder maar.

Weet je al dat je digital nomad wilt worden, maar heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Bekijk dan snel mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ waarin ik je van A tot Z leer hoe je digital nomad wordt.

Digital nomad-beroepen

Onderstaande digital nomad-beroepen kun je allemaal als ondernemer uitoefenen. Werk je liever remote in loondienst? In de meeste gevallen kan dat ook! Laat je lekker inspireren. Ik ben erg benieuwd welk beroep jou het meest interessant lijkt.

1. Virtual assistant (VA)

Als virtual assistant of VA pak je allerlei taken op voor ondernemers. Denk aan taken als het versturen van nieuwsbrieven, het beantwoorden van mailtjes, het creëren van content voor social media-kanalen, het maken van visuals in Canva en het instellen van mailprogramma’s. Sommige ondernemers hebben zelf geen tijd of zin om dit soort taken op te pakken omdat ze liever hun tijd besteden aan ander werk, zoals het coachen van mensen. Virtual assistants hebben doorgaans kennis van verschillende softwareprogramma’s en social media-kanalen. Ook zijn VA’s nieuwsgierig en leren ze graag nieuwe vaardigheden aan.

2. Jurist

Een jurist is een persoon die de juridische belangen van iemand behartigt. En ook een jurist voert taken uit die je prima remote kunt doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het opstellen van juridische documenten als algemene voorwaarden en privacyverklaringen? Om dit soort documenten op te kunnen stellen heb je regelmatig contact met klanten, maar dit kan net zo goed digitaal. Ook kun je op afstand rechtsadvies geven en begeleiding geven in juridische zaken. De meeste juristen hebben wel eerst een juridische opleiding gevolgd.

Lees ook: Wil je een digital nomad worden? Bereid je dan voor met deze tips

3. Online coach

Online coaching kun je echt prima vanuit het buitenland doen en er zijn zoveel verschillende manieren in. Je kunt eenmalige 1-op-1-sessies aanbieden aan klanten, trajecten afsluiten van een aantal maanden of juist een groep mensen samen coachen. Tegelijkertijd kun je online producten als cursussen en e-books verkopen als voorproefje van een (duurder) coachingstraject. En het coachen zelf? Dat kan over allerlei thema’s en onderwerpen gaan. Je kunt ondernemers coachen bij het opzetten van hun eigen business, maar ook mensen helpen om meer te bewegen of gezonder te eten. Ik gok dat dit een van de meest populaire digital nomad-beroepen is.   

Digital nomad-beroepen: reisblog in beeld op laptopscherm

4. Programmeur

Programmeurs zijn erg gewild en dit werk kan ook nog eens vaak op afstand worden gedaan. Als programmeur programmeer je software. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een softwareprogramma of onderhoudt websites. Doordat je als programmeur bijna alleen maar achter een laptop werkt, kan dit werk prima vanaf een andere locatie gedaan worden. Je kunt als zelfstandig programmeur aan de slag gaan, maar ook op zoek gaan naar een remote job.

5. Fotograaf/videograaf

Misschien dat fotografen en videografen wel een van de eerste locatie-onafhankelijke beroepen hadden. Als fotograaf en videograaf kun je tenslotte overal ingehuurd worden en overal vandaan werken. Soms kan de stap om echt locatie-onafhankelijk te werken spannend zijn, want hoe blijf je klanten vinden als je van locatie wisselt? Maar er zijn genoeg fotografen die dit voor elkaar hebben gekregen. En wat dacht je van het aanbieden van cursussen, trainingen en presets als extra verdienmodel? Dit krijg je zeker op afstand voor elkaar.

6. Content creator

Als content creator maak je content. Dit kan echt van alles zijn. Zo kun je als content creator blogs schrijven voor websites, maar net zo goed video’s maken voor TikTok of posts voor Instagram. Soms word je ook wel gevraagd om een contentplanning te maken. Veel content creators pakken al deze verschillende taken binnen no-time op en houden trends goed in de gaten. Want voor je het weet, duikt er weer een nieuw social media-kanaal op dat populair wordt.

7. PR-adviseur

Als PR-adviseur help je mensen om in de media te komen. Een erg waardevol beroep, want als je daar eenmaal feeling voor hebt, kun je je eigen business natuurlijk ook als geen ander promoten. Wat je zoal als PR-adviseur doet? Je schrijft en verstuurt onder andere persberichten, bedenkt PR-stunts, maakt afspraken voor interviews en zorgt ervoor dat je netwerk aan mediacontacten steeds groter wordt. Dit alles om ervoor te zorgen dat anderen vaker en beter in de media verschijnen. Je bent veel aan het schakelen met contacten, maar gelukkig kan dit volledig online. Dat scheelt weer.

8. Docent

Ook als docent heb je mogelijkheden om remote te werken. Goed, je zult niet zo snel live voor een klas komen te staan. Maar je kunt via programma’s als Zoom en Skype prima lesgeven aan studenten. Ben je bijvoorbeeld hartstikke goed in Spaans? Waarom geef je dan geen les aan toekomstige expats die naar Spanje willen verhuizen? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om juist Nederlandse lessen te geven aan mensen die graag naar Nederland toe willen komen. Een van de meest interessante digital nomad-beroepen als je graag direct met mensen werkt.

Vrouw drinkt kokosnoot op bankje voor een winkel in Chiang Mai

9. App-ontwikkelaar

Ben je technisch aangelegd en helemaal weg van gadgets? Dan kan het een idee zijn om app-ontwikkelaar te worden. Dit kun je in loondienst doen, maar ook als freelancer. Als app-ontwikkelaar ontwikkel je apps voor smartphones. Je bent veel met techniek en software bezig, maar houdt je ook bezig met vraagstukken als: hoe maak ik deze app zo gebruiksvriendelijk mogelijk? Als je goed in je werk bent, kun je als app-ontwikkelaar best lekker verdienen!

10. Illustrator

Creatievelingen kunnen ervoor kiezen om als (digital) illustrator aan het werk te gaan. Wat een illustrator zoal doet? Je kunt bijvoorbeeld illustraties maken voor tijdschriften. Maar ook je eigen collectie aan trouw- of geboortekaarten aanbieden. Of posters maken die je op Etsy aanbiedt. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt het werk volledig online doen. Zolang je maar een goede laptop hebt… en natuurlijk fantastische tekenskills.

Lees ook: Onmisbare online tools voor digital nomads

11. Yogadocent

Zelfs als yogadocent heb je meer dan genoeg mogelijkheden om remote te werken. Je kunt naar (toeristische) bestemmingen gaan en ter plekke yogalessen aanbieden (check wel even je visumvoorwaarden hiervoor), maar natuurlijk ook online lessen verzorgen. Ik ben op reis heel wat yogadocenten tegengekomen die tijdelijk ergens les gaven en vervolgens weer naar een andere bestemming trokken. Hoe heerlijk is dat? Om als yogadocent te werken heb je natuurlijk wel een bepaalde basis en kennis nodig. Maar het mooie is, er worden eindeloos veel trainingen in het buitenland aangeboden. Dus dit kan je mooi combineren met een remote lifestyle. 

12. Online marketeer

Als online marketeer voer je allerlei taken uit die gericht zijn op het online promoten van een merk, dienst, product of organisatie. Wat dat inhoudt? Je stelt bijvoorbeeld marketingplannen op, stelt advertenties in, houdt campagneresultaten bij, schrijft content voor social media-kanalen, optimaliseert websites met behulp van SEO, schrijft e-mails voor e-mailmarketing en zorgt ervoor dat de verkoop omhoog gaat. Het werk is dus heel afwisselend, maar er is veel vraag naar goede online marketeers. Hier heb je dus zeker mogelijkheden in. Als jij echt een expert in marketing wordt, is dit misschien wel een van meest afwisselende digital nomad-beroepen.

Lees ook: De 6 grootste voordelen van locatie-onafhankelijk werken

13. Boekhouder

Het grote voordeel dat bijna iedereen tegenwoordig zijn administratie online bijhoudt? Dat je als boekhouder ook je werk lekker digitaal kunt doen. En dus ook op afstand. Hoera! Als boekhouder houd je de financiële administratie van een ondernemer of bedrijf bij. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle facturen verwerkt worden en houdt inkomsten en uitgaven bij, maar doet ook BTW-aangifte en stelt elk jaar een balans op. Jij zorgt er dus voor dat een bedrijf of ondernemer er financieel goed voor blijft staan. En dat vanaf een locatie waar jij het liefst werkt. 

14. Grafisch ontwerper

Gaat je hart sneller kloppen van het ontwerpen van websites, drukwerk en andere digitale producten als e-books? En ben je helemaal thuis in ontwerpprogramma’s als Adobe InDesign en Photoshop? Dan is het zeker het overwegen waard om grafisch ontwerper te worden. Er zijn bedrijven die grafisch ontwerpers remote in loondienst nemen. Maar je kunt natuurlijk ook als freelancer grafisch werk doen. Sommige grafisch ontwerpers kiezen ervoor om ontwerppakketten aan te bieden, zodat ze met vaste prijzen kunnen werken.    

Groene tuin met mensen die achter laptop werken onder overkapping bij KoHub.

15. Social media-marketeer

Je zag net al de online marketeer voorbij komen. Maar is social media meer jouw ding? Dan kun je je ook richten op social media-marketing. Het principe blijft hetzelfde, maar als social media-marketeer houd je je alleen bezig met social media-kanalen. Je stelt bijvoorbeeld marketingplannen op voor Instagram of TikTok, maakt content, plant content in, reageert op lezers en houdt alle statistieken bij. Alles om ervoor te zorgen dat gebruikers betrokken raken bij een merk, product of bedrijf en natuurlijk klant worden. Als social media-marketeer is het heel belangrijk dat je trends in de gaten houdt. Voordeel van dit werk is ook dat je veel werk goed kunt inplannen. Dat maakt dit een van de meest flexibele digital nomad-beroepen.

16. Vertaler

Over het werk van een vertaler valt misschien niet zo heel veel te zeggen. Als vertaler… vertaal je documenten naar een andere taal. Dit kan bijvoorbeeld een kinderboek zijn of een handleiding. Dat klinkt misschien makkelijk, maar als vertaler heb je echt wel een aantal skills nodig. Je moet minimaal twee talen volledig beheersen en daarnaast in staat zijn om teksten op een aantrekkelijke manier te vertalen. En dat is echt een vak apart. De meeste vertalers hebben daarom ook eerst een opleiding tot vertaler gevolgd.

17. Diëtist

Als je een opleiding tot diëtist hebt gevolgd, hoef je jezelf echt niet te beperken tot werken binnen een praktijk. Online zijn er zo veel mogelijkheden! In feite kun je al het werk dat je fysiek doet ook online doen. Je houdt bijvoorbeeld intakegesprekken met cliënten, stelt voedingsplannen op, geeft webinars of houdt online voedingsconsulten. Sterker nog, de drempel voor mensen om een afspraak bij je te maken kan lager liggen omdat ze er niet voor de deur uit hoeven te gaan. Dit werk kun je dus prima combineren met een locatie-onafhankelijke leefstijl.  

18. Recruiter

Recruiters helpen bedrijven om aan de juiste kandidaten te komen voor open vacatures. Je schrijft bijvoorbeeld vacatures uit, gaat op zoek naar kandidaten, screent kandidaten op basis van kennis en vaardigheden en helpt bij de onderhandelingen. Recruiters zijn over het algemeen een ster in netwerken, want daar halen ze vooral veel geschikte kandidaten uit. Daarnaast zoeken ze net zo lang door tot ze de perfecte match hebben gevonden. Een mooi beroep voor mensen die graag mensen met elkaar verbinden.

Lees ook: 12x handige reisapps voor digital nomads

19. Personal trainer

Ook als personal trainer heb je onwijs veel mogelijkheden om locatie-onafhankelijk te werken. Hoe je dit doet? De meeste personal trainers houden eerst een online intake, zodat ze een voedings- en trainingsprogramma op maat kunnen maken. Daarnaast houden ze 1-op-1-videosessies, waarin ze oefeningen uitleggen en coaching geven. Ook een goed idee als personal trainer: trainingsvideo’s aanbieden die passen bij het persoonlijke trainingsplan. Deze kun je van tevoren opnemen, zodat je in de loop van de tijd minder werk te doen hebt. Een mooi voorbeeld van schaalbare digital nomad-beroepen.  

Laptop op tafel met website van content creator.

20. SEO-specialist

Iedere ondernemer of bedrijf wil natuurlijk zo goed mogelijk gevonden worden in Google. Daarom schakelen ze met alle liefde SEO-specialisten in. Als SEO-specialist maak je onder andere content die geoptimaliseerd is voor zoekmachines, maar je houdt je ook vaak bezig met SEO-strategieën, het werven van links en de technische aspecten van een website. Overigens kun je je ook prima in één van deze categorieën specialiseren. Jouw doel? Ervoor zorgen dat klanten een geweldige ervaring op de website krijgen én dat de website goed gevonden wordt.

21. Tekstschrijver

Een van de meest populaire digital nomad-beroepen is ongetwijfeld die van tekstschrijver. Als tekstschrijver schrijf je teksten voor bijvoorbeeld websites, kranten of andere media. De meeste tekstschrijvers hebben een specialisatie of richten zich op één specifieke branche. Je kunt bijvoorbeeld een commerciële tekst schrijven die erop gericht is om producten te promoten. Maar ook een journalistiek artikel voor in een magazine. En het enige wat je over het algemeen nodig hebt? Je laptop! 

22. Blogger

Als tekstschrijver kun je ervoor kiezen om te bloggen, maar toch is het het waard om blogger ook even apart te benoemen. Als blogger doe je namelijk vaak meer dan alleen teksten schrijven. Je zorgt ook voor beeldmateriaal, linkt artikelen aan elkaar en zorgt ervoor dat de blogs goed gevonden worden door Google. Je kunt ook een eigen blog beginnen. Goed voor je portfolio en het kan uiteindelijk geld opleveren.

Lees ook: 10 onmisbare items om mee te nemen op reis als digital nomad

23. Consultant

Consultant is ook wel een ander woord voor adviseur. Ben je ergens expert in? En wil je anderen daarmee helpen? Overweeg dan eens om consultant te worden. Consultant is iets anders dan coach. Een coach zorgt vaak voor de nodige motivatie en biedt kennis en hulp aan. Een consultant onderzoekt problemen en geeft op basis daarvan advies. Veel consultants werken voor bedrijven en helpen mee om een bedrijf te laten groeien.

24. Game developer

Niet een van de meest standaard digital nomad-beroepen, maar wel razend interessant voor mensen die locatie-onafhankelijk willen werken, technisch zijn en ook nog eens van gamen houden. Game developer! Als game developer ontwerp en programmeer je games en test je deze. Vaak zijn dit games voor spelcomputers, maar je kunt bijvoorbeeld ook een game voor een simulator ontwerpen. Dit werk wordt wel vaak in teamverband gedaan, dus als je remote kunt werken, zit je vaak wel aan bepaalde werktijden vast. 

25. Webdesigner

Als je het leuk vindt om websites te maken, dan kan het heel interessant zijn om webdesigner te worden. Webdesigners doen echt van alles. Sommige webdesigners richten zich vooral op de ‘front-end’ (onder andere het ontwerp) van een website, maar anderen houden zich liever bezig met de ‘back-end’ (onder andere de codering). Als webdesigner kun je ook webshops of reserveringssystemen in elkaar zetten. Een baan waarin je techniek en grafische vormgeving samen kan laten komen.

Wil je digital nomad worden? Schaf dan mijn online cursus ‘Digital Nomad Life‘ aan!

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).