Wat te doen in Rotorua, de meest bizarre stad van Nieuw-Zeeland

Wat te doen in Rotorua | Rotorua | Rotorua bezienswaardigheden | Wai-O-Tapu | Chemische poel

Modderpoelen, geisers, stoomwolken die uit de grond komen. De stad Rotorua en alles daaromheen, is misschien wel een van de meest bizarre gebieden waar je kan wonen. Want wie zou er nu in een stad willen wonen waar het dagelijks naar rotte eieren stinkt en waar de stoomwolken uit putdeksels en achtertuinen opstijgen omdat de ondergrond vulkanisch is? De inwoners van Rotorua zijn het kennelijk gewend en schijnen er weinig moeite mee te hebben. Net als alle reizigers die deze bijzondere plek bezoeken. Alhoewel wij na twee dagen Rotorua toch best blij waren weer wat frisse lucht in te ademen toen we de stad verlieten.

Rotorua, de meest chemische stad van Nieuw-Zeeland

Toch is die zwavellucht een van de oorzaken waarom veel mensen Rotorua willen bezoeken. Het is een van de kleine bewijzen van alle geothermische activiteit die onder de grond in het gebied plaatsvindt. Dit komt doordat hier de grens ligt van twee tektonische platen, waarbij de Pacifische plaat onder de Indo-Australische plaat wordt geduwd. Het gevolg daarvan? Geisers die uit de grond schieten, kokende warmwaterbronnen, modderpoelen, stinkende zwavellucht, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen… Klinkt echt als een bestemming die je niet wilt overslaan.

Op het moment dat je via de Thermal Explorer Highway Rotorua in rijdt, zie je al genoeg bewijs van die geothermische activiteit in de vorm van stoomwolken die uit putdeksels opstijgen, achter huizen vandaan, uit het park en waar je ook maar kijkt. Heel bizar om te zien. Wil je ook echt kokende warmwaterbronnen en kleurige meren en kraters zien? Bezoek dan een van de geothermische gebieden rondom of buiten de stad.

Lees ook: Auckland bezienswaardigheden: city guide vol tips voor de stad

Wat te doen in Rotorua en omgeving

In Rotorua en de omgeving is genoeg te doen om jezelf gerust een paar dagen te vermaken. Vooral als je meerdere geothermische parken wil bezoeken, heb je wel wat tijd nodig. Maar in Rotorua is nog veel meer te zien en te doen. Het is ook een plek waar veel Maori wonen en waar je wat kunt leren over hun cultuur en geschiedenis. De natuur rondom Rotorua is prachtig met bossen en verschillende meren waar van alles te doen is. En als je op zoek bent naar een adrenalinekick, is het aanbod belachelijk ruim. Dit is wat je allemaal kunt doen in Rotorua.

Veel van de links in onderstaande activiteiten verwijzen door naar Bookme.co.nz. Dit is een website waarop je tours en activiteiten kunt boeken met soms wel 50% korting. Zo kun je flink wat besparen tijdens jouw reis in Nieuw-Zeeland!

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Het meest bekende geothermische park is Wai-O-Tapu Thermal Wonderland op zo’n 30 kilometer afstand buiten het centrum van Rotorua. Wat je hier zoal vindt? Onder andere felgekleurde meren, stoom, sinkholes, grotten met kleuren, waarvan dat alles de meest bekende de Champagne Pool is. Er is hier ook een geiser te vinden, de Lady Knox-geiser, die elke ochtend om 10.15 begint te spuwen. Ik zeg er maar meteen eerlijk bij dat ze de geiser daarvoor wel een handje helpen. Toch is het mooi om te zien. 
Entreeprijs: $ 32,50 per persoon.

Alternatieven voor Wai-O-Tapu

Waimangu Volcanic Valley
Same, same, but different. Er zijn in de omgeving van Rotorua meerdere geothermische parken te vinden. Nu is het nadeel dat ze allemaal vrij prijzig zijn, dus als je ze allemaal wilt zien, kan dat een duur grapje worden. Waimangu Volcanic Valley is het jongste gebied en heeft onder andere een heel mooie krater met helderblauw water. Ook kun je hier een boottocht maken.
Entreeprijs: $ 40,- per persoon.

Hells Gate
Dan heb je ook nog het gezellig klinkende Hells Gate, ten oosten van Lake Rotorua. Ik heb het idee dat dit park wat minder kleurrijk is dan bovengenoemde parken, maar natuurlijk nog steeds heel bijzonder om te zien. Je kan er ook een modderbad nemen en er is een spa.
Entreeprijs: $ 35,- per persoon. Of boek hier een combi met een zwavelbad voor $ 50,-.

Te Puia
Het dichtst bij het centrum van Rotorua is Te Puia te vinden, in het Te Whakarewarewa-gebied. Het hoogtepunt hier is Pohutu, een geiser die zo’n 20 keer per dag heet water tot 30 meter hoog de lucht in spuit. Er zijn hier meer dan 500 warmwaterbronnen te vinden. Het is wel een duurder park dan de andere parken, maar je kunt voor die prijs ook kiwi’s bekijken en wat leren over de cultuur en geschiedenis van de Maori.
Entreeprijs: $ 54,- per persoon.

Budgettip
Ook in het park van Rotorua is véél stoom en heet water te vinden. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar Sulpur Point, een soort mini-Wai-O-Tapu in het centrum van Rotorua, of loop door het park heen om stoom te ontdekken. Helemaal gratis.

Lees ook: Cape Palliser: de plek voor zeeleeuwen op het Noordereiland

De cultuur van de Maori ontdekken

Whakarewarewa Village
We hebben het net al even genoemd, maar ook over de cultuur en geschiedenis van de Maori kun je in Rotorua veel te weten komen. Bij laatstgenoemde geothermische park Te Puia is ook Whakarewarewa Village te vinden. In deze ‘living village’ leer je alles over kunst en cultuur van de Maori, en hoe belangrijk het geothermische gebied voor hun leven is. Ook doen ze er dansvoorstellingen en als extraatje is de Pohutu-geiser ook vanuit hier te zien.
Entreeprijs: $ 45,- per persoon.

Tamaki Maori Village
Als je richting Wai-O-Tapu rijdt, zul je ook nog langs Tamaki Maori Village komen. Hier kun je een avondtour doen van drie uur, waarbij je een culturele show krijgt te zien, een tour krijgt en een traditioneel ‘hangi 3-gangendiner’. En dat midden in het bos.
Entreeprijs: € 117,- per persoon.

Buried Village of Te Wairoa
Een andere culturele activiteit, die alleen niets met de Maori te maken heeft, is een bezoek aan de Buried Village of Te Wairoa. Rotorua is al langer dan vandaag een toeristische bestemming en tot 1886 kwamen er mensen van over de hele wereld speciaal naartoe om de ‘Pink and White Terraces’ te bekijken. Tot er een vulkaanuitbarsting kwam en deze plek samen met het dorp Te Wairoa bedolven werd onder lava. Nu is het een belangrijke archeologische plek en is er een museum.
Entreeprijs: $ 35,- per persoon. 

Relaxen in hot springs

Waikite Valley Thermal Pools
Je kan echt niet naar Rotorua toe zonder een keer een hot spring te hebben bezocht. Wij zijn zelf naar Waikite Valley Thermal Pools geweest, vlak bij Wai-O-Tapu. Nu zijn de meeste hot springs in Nieuw-Zeeland net zo gebouwd als buitenzwembaden in Nederland (niet heel bijzonder dus), maar bij deze heb je wel een heel mooi uitzicht. En het water in de vier baden was zo heerlijk warm. Je kunt hier ook een korte eco-trail volgen naar de bron van al dat warme water: een kleine poel dat letterlijk kookt. Entreeprijs: $ 18,- per persoon. Wil je alleen de eco-trail volgen, dan kost dat $ 3,-.  

Polynesian Spa
In het park van Rotorua zelf is Polynesian Spa te vinden, een spa met heel veel verschillende baden en uitzicht over Lake Rotorua. Er zijn ook opties voor massages, meditaties en andere arrangementen. Prijzen beginnen bij $ 10,-, maar daarvoor kun je maar in één bad. Wil je meer, dan zal je er ook voor moeten betalen.
Entreeprijs: vanaf $ 10,- per persoon. 

Wai Ora Spa
Zoals eerder gezegd kun je bij Hells Gate niet alleen het geothermische park bekijken, maar ook relaxen in de Wai Ora Spa. Geniet van een combi van een modderbad en spa, of een romantische avond onder de sterren met een Twilight Spa-sessie.
Entreeprijs: vanaf $ 20,- per persoon.

Budgettip
Als je nu denkt: ik heb helemaal geen zin om voor zoiets te betalen, probeer dan eens Kerosene Creek uit. Deze hot spring ligt midden in de natuur vlak bij Wai-O-Tapu en is vooralsnog gratis. Yes!

Lees ook: 5 redenen om in de herfst in Nieuw-Zeeland te reizen

Natuur rondom Rotorua

Ook de natuur rondom Rotorua is zeker niet verkeerd. De stad Rotorua zelf ligt aan de rand van Lake Rotorua, dat het op een na grootste meer van Nieuw-Zeeland is. Dit meer is ooit ontstaan na een vulkaanuitbarsting waarbij de krater van de vulkaan in elkaar gezakt is. Het is al leuk om langs de waterkant te lopen, maar er zijn ook activiteiten als kayakken en boottochten op het meer te doen.

Net buiten Rotorua zijn de Green en Blue Lakes te vinden, twee meren die naast elkaar liggen waarvan de een dus letterlijk een blauwe kleur kan krijgen als de zon er goed op schijnt en de ander groen is. De Blue Lake (Lake Tikitapu) wordt gebruikt voor watersporten, vissen en evenementen terwijl de Green Lake (Lake Rotokakahi) heilig grondgebied van een Maori-stam is waardoor het verboden is om van het meer gebruik te maken. Tussen de meren is een uitkijkpunt waarvandaan je beide meren goed ziet.

Het Whakarewarewa Redwood Forest is een heel populaire plek voor mountainbikers en wandelaars. In het bos groeien gigantische bomen (uit Californië) die prachtig zijn om te zien. Je kunt hier ook een treewalk door de bomen maken. 
Entreepijs treewalk: vanaf $ 25,- per persoon. 

Een bezoek aan de Hamurana Springs stond hoog op ons lijstje toen we in Rotorua waren. Het water in deze bron is namelijk zo extreem helder dat je diep naar beneden kunt kijken. Jammer genoeg hadden ze alleen net de entreeprijs verhoogd van $ 0,- naar $ 18,-. Dat vonden wij zelf wat te duur voor een kleine waterbron midden in de natuur.

Ook bij de Okere Falls kun je mooie wandelingen maken. Misschien zie je nog wel enthousiaste rafters van de watervallen af denderen! 

Actief in Rotorua

Dat raften brengt ons meteen naar het laatste onderwerp van alles wat er te doen is in Rotorua. Ben je tot nu toe niet heel enthousiast geworden en ga je liever op zoek naar een adrenalinekick, dan zit je in Rotorua ook echt wel goed. 

Raften
Neem nu dus bijvoorbeeld het raften. Bij Rotorua is de hoogste commerciële waterval wereldwijd te vinden waar je met een tour vanaf kunt raften. Deze waterval is 7 meter hoog en zeker niet voor mietjes. Supertof! Er zijn verschillende touroperators te vinden, waaronder Rotorua Rafting, Kaituna Rafting Company en Kaitiaki Adventures. Boek vooral op tijd. 
Prijzen vanaf $ 95,- per persoon. 

Luging en ziplinen
Heb je ooit van luging gehoord? Het klinkt in elk geval erg gaaf. Je neemt een gondola de heuvel op, waarna je in een soort Mario Kart-autootje weer naar beneden crosst. In Rotorua kun je dit doen bij Skyline Gondola. Je kunt het pakket ook boeken met een zipline ride erbij, waarbij je met 80 kilometer per uur door het Redwood Forest vliegt! 
Prijzen vanaf $ 45,- per persoon. 

Zorbing
Nog een wat vreemde, maar toch wel toffe activiteit is zorbing. Bij zorbing zit je in een grote, opblaasbare bal en rol je de heuvel af op een parcours. Best kans dat je misselijk wordt, maar grappig is het wel. 
Prijzen vanaf $ 45,- per persoon. 

Overige activiteiten in Rotorua
Al activiteiten die er in Rotorua te doen zijn opnoemen is een beetje te gek voor woorden, maar wat je onder andere ook nog kunt doen:

Je kunt overigens ook nog een boerderijdierenshow bekijken, een ‘ducktour‘ doen of minigolf spelen tussen de konijnen, maar kom op, daarvoor ben je toch niet naar Nieuw-Zeeland gegaan ;-).

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).